Transfer Deadline Day levert jaarlijks wel enkele verrassingen op. De afgelopen seizoenen ontpopte Jorrit Smeets zich tot de onbetwiste leider van Fortuna Sittard. Maar aan dat huwelijk komt vandaag abrupt een einde. Smeets verlaat Sittard-Geleen en tekent een contract dat hem aan Almere City FC verbindt.

‘City’ duelleert met Cambuur Leeuwarden om de koppositie van de Keuken Kampioen Divisie en versterkt met Smeets haar middenveld. Voor Smeets een mooie kans om nogmaals naar de Eredivisie te promoveren, nadat hij dat op 28 april 2018 al met Fortuna presteerde.


Jorrit Smeets viert met Wessel Dammers de promotie naar de Eredivisie

Smeets stapt bij aanvang van het seizoen 2016-2017 van Roda JC naar Fortuna over op amateurbasis en verovert na een valse start (hij loopt in het oefenduel met EVV een jukbeenbreuk op) gedurende het seizoen een basisplek. Tegen het einde van het seizoen gooit een blessure wederom roet in het eten, waardoor hij maar tot 14 duels komt. Maar dat Smeets veel in zijn mars heeft is duidelijk.


Smeets verdedigt vol overgave uit

Het seizoen daaropvolgend is Smeets een onbetwiste basisspeler en promoveert met Fortuna naar de Eredivisie. Ook in de Eredivisie behoudt Smeets zijn basisplaats en ontpopt zich tot aanjager op het middenveld. En terwijl om zich heen de selectie een totale metamorfose ondergaat blijft Smeets Fortuna trouw, ook als bij aanvang van het huidige seizoen verschillende clubs interesse in hem tonen.

Dit seizoen mag Smeets na afloop van wedstrijden plaatsnemen bij de microfoon van FOX Sports en uitleggen wat er mis is gegaan. Een ondankbare taak, maar Smeets toont zich een ware aanvoerder, al druipt de teleurstelling vaak van zijn gezicht.


Ook Jorrit Smeets kan niet voorkomen dat wordt verloren bij PSV

Als het seizoen enige maanden is gevorderd test Smeets positief op COVID-19 en moet hij zijn plaats noodgedwongen afstaan aan Ben Rienstra. Zonder Smeets begint het elftal, mede als gevolg van een trainerswissel, flink te draaien en is de aanvoerder van weleer zijn plaats kwijt.

Met een aflopend contract en weinig zich op een basisplaats trekt Smeets de conclusie dat het wellicht beter is om zijn voetbalgeluk elders te beproeven. Zijn nieuwe club is Almere City FC, waar hij een contract tekent tot de zomer van 2023. De wedstrijd tegen VVV Venlo is Smeets’ voorlopig laatste wedstrijd in het Fortuna-shirt.

We zullen Jorrit Smeets niet gauw vergeten, terugdenken aan een onvergetelijke tijd en wensen hem heel veel succes in Flevoland.

Bron: Dagblad de Limburger