Trainer Danny Buijs kan vanavond bij zijn thuisdebuut voor Fortuna Sittard tegen Almere City FC (aftrap: 20.00uur) geen beroep doen op de geblesseerden Mika Peters en Daan Bisschops. Dat betekent dat Kaj Sierhuis voor het eerst deel uitmaakt van de selectie en dat Úmaro Embaló terugkeert in de selectie na een uitsluiting op de eerste speeldag.

Beoogd aanvalsleider Kaj Sierhuis heeft de gehele week met de groep meegetraind (in elk geval tijdens de openbare trainingen). We gaan ervan uit dat hij de bovenbeenblessure, die hij meenam uit Frankrijk, heeft afgeschud.

Sierhuis traint nu ruim een week mee met de selectie. Zou het voldoende zijn voor wedstrijdfitheid? We vermoeden dat Buijs geen overhaaste beslissing zal nemen. Sierhuis zal vast op de bank starten. Als het wedstrijdverloop erom vraagt of het wedstrijdverloop het toelaat, vermoeden we dat Sierhuis zijn Sittardse debuut gaat maken als invaller.

In tegenstelling tot Kaj Sierhuis speelde Oğuzhan Özyakup als invaller mee in Rotterdam tegen Feyenoord op de eerste speeldag. Hij staat dus iets verder dan Sierhuis in zijn herstel. Ook Özyakup trainde deze week volledig mee. Zonder tegenslag zou hij wellicht wel klaar moeten zijn voor een basisplek.


Özyakup speelde twintig minuten in de Kuip

Bij twijfel over de wedstrijdfitheid van Oğuzhan Özyakup, kan Danny Buijs het zich overigens permitteren om Özyakup meer tijd te geven, want met Alen Halilović heeft hij een prima alternatief.

Úmaro Embaló ontbrak vorige week vanwege een te hoge kaartenlast opgelopen op de slotdag van het afgelopen seizoen. Vandaag keert hij dus terug in de wedstrijdselectie.

Almere City FC debuteert dit seizoen in de eredivisie. Almere eindigde vorig seizoen als derde in de eerste divisie en won de play-offs in mei door onder andere eredivisionist FC Emmen te verslaan. Dan kun je moeilijk stellen dat de promotie naar de eredivisie onverdiend is.


In maart 2018 troffen Almere City en Fortuna Sittard elkaar voor het laatst

Daar moest de club, sinds de introductie in het betaalde voetbal in het seizoen 2005/06, achttien seizoenen op wachten. In het eerste seizoen in de eerste divisie moest FC Omniworld (de toenmalige naam van Almere City FC) tot speeldag acht wachten op de eerste overwinning.

Het behoeft geen betoog waar die overwinning plaatsvond: in Sittard. We hopen dat Sittard niet ook de locatie wordt van de eerste eredivisieoverwinning van Almere City FC. Het kan nog steeds, want Almere City verloor op de eerste speeldag thuis ruim van FC Twente met 1-4.

We vermoeden dat trainer Alex Pastoor de opdracht van het clubbestuur heeft meegekregen om degradatie af te wenden.

Speler om in de gaten te houden? Anthony Limbombe. De eenvoudig international van België, waar FC Nantes ooit acht miljoen voor neertelde, is een pijlsnelle buitenspeler. Ivo Pinto zal er zijn handen aan vol hebben.

Danny Buijs kan per saldo terugkijken op een prima debuut bij Fortuna Sittard. Een punt pakken bij de regerend landskampioen, die dit seizoen met een budget van 110 miljoen euro precies tienmaal zo veel besteedt als Fortuna, moet tot tevredenheid stemmen. Had er meer ingezeten? Wellicht. Had het erger kunnen aflopen? Ook.

Het was al van het seizoen 2014/15 geleden dat Fortuna Sittard op de openingsspeeldag de nul hield. Destijds was het Ferhat Kaya die zijn doel schoon hield in Helmond.


Fortuna zou die regenachtige avond zelfs winnen in Helmond!

Buijs zag na afloop nog de nodige groeimarge bij zijn ploeg. Niet verrassend, want een ploeg zal zelden zijn beste wedstrijd spelen op dag een van de competitie.

De enige tegenvaller waren de zes gele kaarten waartegen Fortuna aanliep. Dat mag wel wat minder, want anders gaat het later in het seizoen uitsluitingen regenen.

Danny Buijs kan dus in principe vasthouden aan zijn basiselftal, alhoewel hij met Mitchell Dijks, Oğuzhan Özyakup en Kaj Sierhuis drie spelers heeft die vanavond dichter tegen wedstrijdfitheid aan zitten dan vorige week.


Ook Dijks maakte minuten in de Kuip

We verwachten Ivor Pandur in doel. Voor hem staat een viermansverdedigingslinie. Die bestaat uit rechtsback en aanvoerder Ivo Pinto, het centrale duo Rodrigo Guth en Dimitris Siovas en op de linksbackpositie kiest Buijs tussen Rémy Vita en Mitchell Dijks.

Vita liet afgelopen zondag geen onuitwisbare indruk achter in de Kuip. Als Dijks fit genoeg is voor een basisplek, verwachten we hem ook in de basis.

Op het middenveld moet Buijs (en de medische staf) besluiten of Oğuzhan Özyakup fit genoeg is voor een basisplek. We vermoeden dat dat niet gaat gebeuren. In dat geval zal Buijs zijn middenveld waarschijnlijk ongemoeid laten. Loreintz Rosier en Alen Halilović maken hun thuisdebuut. Deroy Duarte is de derde middenvelder.


Zodra Halilović de bal had, was het alarmfase 1 bij Feyenoord

In de voorhoede verwachten we geen wijzigingen. Tijjani Noslin start aan de rechterzijde. Paul Gladon speelt in de punt van de aanval. Iñigo Córdoba speelt aan de linkerflank.

Oud-Fortunezen bij Almere City FC? Nee, we herkennen niemand met een Sittards verleden.

Laatste overwinning thuis tegen Almere City FC? 1 September 2017. Bijna zes jaar geleden troffen beide ploegen elkaar voor het laatst in Sittard. Fortuna won, zoals het dat (promotie)seizoen wel vaker deed. Stefan Aškovski had het die avond op zijn heupen. Hij scoorde tweemaal voor Fortuna. Een tegentreffer van Arsenio Valpoort in de slotfase deed er niet meer toe: 2-1.


Walking in the Aškovski wonderland!

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Almere City FC: W-W-V-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-..-..-..-..

De KNVB heeft Jannick van der Laan aangesteld als scheidsrechter. Van der Laan zal een gat in de lucht hebben gesprongen vanwege deze aanstelling. Het wordt namelijk zijn vijfde duel van Fortuna Sittard, hetgeen hem een plek gaat opleveren in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter’. Wie wil er niet in staan?

De laatste maal dat we Van der Laan tegenkwamen was vorig seizoen thuis tegen SC Heerenveen. Fortuna won met 2-0.


Van der Laan gaf Yilmaz een penalty, die de Turk benutte

VAR Martijn Vos floot nog nooit een duel van Fortuna Sittard. We hebben dus te maken met een relatief onervaren scheidsrechter-VAR-combinatie.

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Dijks (Vita); Rosier, Duarte, Halilović; Noslin, Gladon en Córdoba.

Supporters: De poorten van het stadion openen rond 18.00uur. De fanshop zal tegen die tijd ook openen. Het supportershome (plus voorplein) opent rond 17.30uur.

Fortuna Sittard verkocht ruim 6.000 seizoenskaarten. Dat zijn er meer dan vorig seizoen toen Fortuna in thuisduels gemiddeld ruim 10.000 toeschouwers trok. We zijn benieuwd waar de teller dit seizoen eindigt. Er zullen 220 supporters van Almere City in het uitvak zitten.

Er is vanavond geen fanplein. Fortuna vroeg de vergunning te laat aan bij de gemeente, die ook niet over zijn hart wilde strijken. Jammer, want het fanplein is populair geworden, zeker bij de jeugdige fans.

Fortuna Sittard gebruikt, vanwege duurzaamheid, geen plastic wegwerpbekers meer. In plaats daarvan zijn er nu herbruikbare bekers. Die kosten twee euro, maar kun je dus hergebruiken. Je koopt een beker bij je eerste consumptie.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.