Met vier doelpunten in een wervelende eerste helft beslist Fortuna vroegtijdig de wedstrijd. Doordat beide concurrenten verliezen, nemen de groen-gelen de koppositie in de Jupiler League weer over. Helaas is er niet louter goed nieuws te melden. Hattrick-man Vidigal en Dianessy verlaten nog voor de pauze geblesseerd het veld. Het beloven in ieder geval nog zes zinderende speelrondes te worden. Waar gaat dit eindigen?!


30 maart 2018

Fortuna herovert koppositie

Almere City 1 Fortuna Sittard 4

Doelpuntenmakers: 2. Vidigal 0-1, 6. Vidigal 0-2, 26. Vidigal (pen) 0-3, 35. Stokkers 0-4, 51. Mac-Intosch 1-4.
Opstelling: Özer; Essers, Dammers, Schuurs, Pinto (77. Ospitalieri); Smeets, Hutten, Vidigal (33. Saddiki); Semedo, Stokkers, Dianessy (45. Askovski).
Toeschouwers: 2.332.
Scheidsrechter: Van den Kerkhof.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Dat je je als Fortuna-supporter geen dag hoeft te vervelen, is natuurlijk al lang bekend. Ook afgelopen week viel er elke dag wel iets te vermelden rondom onze club. De rechtszaak van Rene ter Borgh (die ruim zes ton terugvordert), de internationale verplichtingen van Perr Schuurs, Lazar Kojic en André Vidigal, de mogelijke interesse van Lazio Roma in Schuurs en een interview met Stefan Askovski in de krant. Het een natuurlijk wat positiever dan het ander, maar daar zijn we inmiddels wel aan gewend.

De uitjes met hun nationale elftallen verliepen voor de eerdergenoemde Schuurs, Kojic en Vidigal niet bijster succesvol. Perr en Lazar wisten zich helaas niet te plaatsen voor het EK Onder 19 en André verloor met Portugal twee keer in de Elite League Onder 20. Het goede nieuws is dat ze alledrie ongeschonden uit de strijd zijn gekomen. Helaas is Kojic nog onderweg vanuit Servië en vanavond niet beschikbaar. Dat geldt wel voor de van een schorsing terugkerende Djibril Dianessy. Het herstel van Todd Cantwell verloopt helaas wat trager dan gehoopt, hij revalideert bij zijn club Norwich City.

De kaartverkoop voor de wedstrijd in Almere verliep als een trein. De enige restrictie die werd opgelegd was dat kaarten vooraf gekocht moesten worden. Verder mag er vrij gereisd worden en dat zorgt ervoor dat er vanavond maar liefst 350 Fortunezen naar Flevoland reizen. Qua uitsupport presteren we sowieso al jaren op eredivisieniveau, iets wat helaas niet van de publieke belangstelling bij thuiswedstrijden gezegd kan worden. Vorige week zaten er tegen Cambuur net iets meer dan drieduizend toeschouwers. Onwaardig voor een ploeg die al vrijwel het hele jaar in de top drie meedraait en zelfs nog steeds zicht heeft op rechtstreekse promotie.


Wanneer worden de tribunes in Sittard zo goed bevolkt?

De dubbeldekker die ons vandaag naar Almere zal brengen, biedt volgens de chauffeur plaats aan 72 personen. Een snelle telling leert ons echter dat er ruim tachtig stoelen in de bus staan, wat natuurlijk ten koste van de beenruimte gaat. Als iedereen enigszins een plek heeft gevonden, kunnen we vertrekken. De door sommigen verwachte Paasdrukte op de weg valt heel goed mee, waardoor er zelfs nog wat tijd over is voor een tussenstop bij De Lucht. Doordat er een halve bus skifanaten in de rij voor ons staat bij de Subway, redden we het net niet om binnen de toegestane vijftien minuten bij de bus terug te zijn. Het komt ons op enkele venijnige blikken te staan, maar de broodjes smaken er gelukkig niet minder door. Ondanks deze minimale vertraging bereiken we om kwart over zeven het Yanmar Stadion.

Daar wordt onze vrees waarheid: Maxime werkt niet meer in het caterpunt. Naast haar studie heeft ze voor modellenwerk gekozen, waardoor het bijbaantje in het Almeerse uitvak teveel werd. Dat het modellenwerk meer oplevert dan het verkopen van broodjes aan bezoekende voetbalsupporters zal zeker hebben meegespeeld in haar overwegingen. De nieuwe dames van het caterpunt doen hun best, maar kunnen uiteraard niet aan hun voorgangster tippen.


Gelukkig hebben we de foto nog

Zoals gezegd is het bezoekersvak volledig uitverkocht. Dat noodzaakt een aantal supporters en stewards om enkele hekken te verplaatsen. Als iedereen een plekje heeft, kan de wedstrijd beginnen. En dat gebeurt op een manier waar vrijwel niemand van had durven dromen. Welgeteld 68 seconden hebben de mannen van Claudio Braga en Kevin Hofland nodig om het net te laten bollen. Michael Pinto passeert op links zijn tegenstander en trekt naar binnen. Zijn lage voorzet gaat achter de Almeerse verdediging langs en komt op rechts bij Lisandro Semedo terecht. Diens schot caramboleert via de voeten van keeper Chiel Kramer en de binnenkant van de paal voor de voeten van Vidigal. Die kan de bal vervolgens simpel in het lege doel tikken. 0-1 en het uitvak explodeert voor de eerste keer.


Doelpuntenmaker en aangever arm in arm

Fortuna blijft fanatiek naar voren voetballen. Er zijn inmiddels vijf minuten gespeeld wanneer Clint Essers Vidigal diep ziet gaan. De pass van Clint is op maat, maar belandt niet bij Vidigal maar bij de meegelopen Dianessy. Kramer komt zijn doel uit en stormt samen met Damon Mirani op onze Fransman af. Mirani schiet de bal tegen Dianessy aan, waardoor de bal wederom in de voeten van Vidigal belandt. Zijn missie is nu iets lastiger dan vier minuten geleden: Calvin Mac Intosh vormt een obstakel richting de 0-2. André wacht rustig en schiet de bal vervolgens door de benen van Mac Intosh tegen het net. Nog geen zes minuten gespeeld en het staat al 0-2: wát een weelde!

Almere weet niet wat het overkomt en moet nu komen, wil het nog iets van de wedstrijd maken. Maar Fortuna geeft de ploeg van Jack de Gier en oud-Fortunees Marco Heering in de eerste helft geen moment het gevoel dat er nog iets te halen valt. De bal gaat achterin rustig rond en wanneer het mogelijk is, wordt de aanval gezocht. Zo ook in de vijfentwintigste minuut. Pinto ziet Lars Hutten diep gaan en stuurt hem met een afgemeten pass de zestien in. Hutten neemt de bal mee maar wordt daarbij onder de voet gelopen door Mac Intosh. Van de Kerkhof wijst direct naar de stip. In de afgelopen wedstrijden was een strafschop nog telkens een klus voor Semedo, die de ballen van elf meter een voor een onberispelijk binnen schoot. Vanavond gunt hij zijn landgenoot Vidigal de kans op een loepzuivere hattrick. Ook Vidigal blijft koelbloedig en schiet de bal in de rechterhoek, daarmee Kramer kansloos latend. 0-3 en de wedstrijd lijkt met nog meer dan een uur op de klok al beslist.


Hutten wordt gevloerd


Waarna Vidigal de klus vanaf elf meter zal klaren

De euforie in het uitvak is uiteraard groot, zeker wanneer de gunstige tussenstanden in Eindhoven en Amsterdam langskomen. ‘Wij staan bovenaan, ja wij staan bovenaan!’ is de terechte conclusie. De enige die niet 100% meegaat in de blijdschap is Nordy. Hij heeft de twee weddenschappen (Fortuna eindigt bij de eerste acht en minimaal een speler scoort meer dan tien doelpunten) dan wel ruimschoots gewonnen, maar hij weet niet meer met wie hij deze is aangegaan. Tips kunnen bij de redactie van deze website worden ingediend.

Ook op het veld wordt de euforie enigszins getemperd. Drie minuten na zijn hattrick wordt Vidigal door Dianessy met een steekpass weggestuurd. De bal blijft een beetje hangen en datzelfde geldt voor het been van de jonge Portugees. De verzorging ten spijt, Vidigal moet het veld verlaten en wordt vervangen door Dries Saddiki.

Fortuna blijft vroeg druk zetten. Rechtsback Kees van Buuren denkt onder die druk uit te komen door terug te spelen op zijn keeper. Helaas voor hem is Dianessy er als de kippen bij om Van Buuren de bal te ontfutselen. Dianessy trekt de zestien in en legt precies op het juiste moment breed op Finn Stokkers. Finn tikt de bal met links binnen en maakt zo een einde aan ruim twee maanden waarin hij niet tot scoren kwam. Een terechte beloning voor de hardwerkende spits.


Stokkers bedankt Dianessy voor het voorbereidende werk

Wie denkt dat Fortuna het bij deze 0-4 stand wel goed vindt geweest en achterover gaat leunen, heeft het mis. Vijf minuten voor rust zet Jorrit Smeets vanaf rechts laag voor. Schuurs staat helemaal vrij en kan met links inschieten. De bal belandt via de binnenkant van de paal aan de linkerkant bij Stokkers. Ook diens inzet eindigt op de paal, waardoor het voorlopig bij 0-4 blijft.

Onze aanvallers hebben er duidelijk zin in. Smeets bereikt met een crosspass Dianessy die meteen zijn tegenstander Gaston Salisiwa opzoekt én passeert. Daarbij moet Djibril een klein sprongetje maken en dat loopt helaas niet goed af. Hij komt verkeerd terecht op het naar verluidt stroeve kunstgras en seint meteen richting bank dat het fout zit. Even later wordt hij op een brancard afgevoerd richting kleedlokaal. Stefan Askovski is zijn vervanger.


Bezorgde gezichten rondom Djibril

De eerste helft in Almere doet ons een beetje denken aan de tweede helft die we aan het begin van het seizoen in Velsen speelden. Toen werd er zes keer gescoord, vanavond blijft de teller op vier staan. De blessures van Vidigal en Dianessy zorgen echter voor een flinke domper op de feestvreugde. Desondanks is de stemming in het uitvak opperbest. Zowel NEC als Jong Ajax staan bij de rust nog steeds achter, waardoor we virtueel de ranglijst aanvoeren.

Na rust probeert Almere de eer te redden en dat lukt helaas al na vijf minuten. Vanuit een hoekschop belandt de bal voor de voeten van Mac Intosh. Die tikt de bal in de korte hoek en brengt de stand daarmee op 1-4.

Hoewel Almere er in de tweede helft veel meer een wedstrijd van maakt, met name via de aanvallers Valpoort, Van de Water en Mac-Donald, controleert Fortuna de wedstrijd. Daarbij telkens loerend op een mogelijke counter. Bij een van die counters passeert Semedo zijn tegenstander en komt vanaf rechts het strafschopgebied in. Met links schieten is niet zo aan Liandro besteed, dus probeert hij het met de buitenkant van zijn rechtervoet. Het schot wordt net op tijd geblokt om een vijfde Sittardse treffer te voorkomen.


Lisandro is weer op dreef

Diezelfde Semedo mag vijf minuten voor tijd een vrije trap nemen vanaf de linkerflank. De voorzet wordt bij de tweede paal kruislings ingekopt door Hutten. De bal gaat nét langs de verkeerde kant van de paal en kan ook door de meegelopen Wessel Dammers niet meer worden ingetikt.

Beide ploegen worden in de slotfase nog één keer gevaarlijk. Een afstandsschot van Javier Vet wordt met moeite door Aykut Özer gepareerd. Dammers schiet te hulp en werkt de bal met links ver weg. Daar staat Semedo klaar om de counter voort te zetten. Met een behendige lobje verschalkt hij Mirani en tikt de bal op Stokkers. Stokkers passeert op zijn beurt Salasiwa en kan alleen op Kramer af. Helaas schiet Finn op de voeten van de keeper. Het blijft dus bij 1-4 en daar zijn we uiteraard zeer tevreden mee, zeker nadat bekend wordt dat zowel NEC als Jong Ajax verloren hebben.


Wij staan bovenaan!

Nadat spelers en supporters elkaar hebben bedankt zoeken we de bus op. Een overwinning had menig supporter nog wel zien aankomen, maar dat het zo makkelijk zou gaan had niemand verwacht. Om het feest compleet te maken, tovert Ivo de beruchte dvd van ‘Hellraiser vs Megarave 2006’ uit zijn tas. Onderin de dubbeldekker gaan alle geluidsknoppen direct op ‘mute’, bovenin wordt er door het gros van de aanwezigen met plezier gekeken naar de uitbundige artiesten, gekke bekken en dansmoves. Lang duurt dit overigens niet, bij De Lucht wordt er weer gepauzeerd waarna de dvd niet meer aangaat. Even na een uur bereiken we Sittard.

Zelfs de meest voorzichtige Fortunezen kunnen het na vanavond niet meer ontkennen: we gaan voor de titel! En daarmee kunnen alle clichés van de plank worden gehaald. ‘Elke wedstrijd is een finale’, ‘Wie kan de druk het beste aan?’ en vele andere voetbalwijsheden zullen de komende tijd regelmatig de revue passeren. Daarbij gaan blessures en schorsingen nu nog zwaarder meetellen. We kunnen dan ook alleen maar hopen dat de blessures van Vidigal en Dianessy enigszins meevallen en dat Cantwell snel hersteld is.

Maandag gaat het spektakel alweer verder, dan komt Helmond Sport op bezoek. Ook die wedstrijd móet gewonnen worden. Laten we hopen dat dat ook gebeurt en dat het team de publieke belangstelling krijgt die het al het hele seizoen meer dan verdient.

Tot maandag!