Na de geslaagde tripjes naar Lommel en Eupen, alwaar we Bergen twee keer zagen winnen, hebben we de smaak goed te pakken. Vandaag bezoeken we De Freethiel, waar Waasland-Beveren het op zal nemen tegen favoriet voor de promotie Bergen.


Als Bergen vandaag in Beveren wint en Lommel laat punten liggen tegen Eupen, is promotie voor de Walen een zekerheid. Daar willen we uiteraard graag bij zijn. Het Belgische wegennetwerk kent zo langzaamaan weinig geheimen meer voor ons. Voor een ritje naar Beveren, dat net achter Antwerpen is gelegen, draaien we onze hand dan ook niet meer om.

Na een soepel ritje over achtereenvolgens de A76, E314 en E313, komen we bij de altijd spannende ring van Antwerpen aan. De Lange Wapper is nog altijd niet klaar, dus volgen we braaf de R1. Na een keer of zeventien van rijbaan te zijn veranderd, vervolgen we onze weg. De laatste kilometers tot aan Beveren worden binnendoor afgelegd. Als we rond half twee Beveren binnen rijden, is het er nog erg rustig. De TomTom leidt ons feilloos naar het stadion, alwaar het ook nog redelijk rustig is. Na een korte oriëntatie vinden we een geschikte parkeerplek langs de doorgaande weg. In ons achterhoofd houden we stiekem rekening met een directe doorstoot naar de wedstrijd Sint Niklaas tegen Turnhout. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de eindronde in 3e klasse en begint om 17 uur.

Onze eerste zorg is het bemachtigen van goede tickets. En waar zit je doorgaans beter dan in Vak C? Als dan ook nog blijkt dat we vlak naast het bezoekersvak zullen zitten, leggen we zonder veel morren €20 euro per ticket neer. Nu de eerste behoefte is vervuld, is het tijd om behoefte twee (fanshop) en drie (vreetschuur) op te zoeken. Via de gesloten onoverdekte staantribune achter het doel lopen we naar de andere kant van het stadion.


Leuk, voor een zomerse dag

De fanshop blijkt een houten keet te zijn, alwaar onder andere shirts, sjaals en minidressjes worden verkocht. Michel schaft een sleutelhanger aan, ik word verwend met een stapel gratis programmaboekjes van het afgelopen seizoen. Onze blik valt direct op de voorkant van één van de boekjes, daarop zien we namelijk good-old Harrie Gommans staan. Helaas voor Harrie duurde zijn avontuur in Beveren korter dan een jaar. In april werd in onderling overleg besloten uit elkaar te gaan.


Tussen december en mei is er heel wat water door de Schelde gestroomd

Na de fanshop is het frietkot aan de beurt. Beiden nemen we een frietje met andalouse saus. Tijdens het eten kijken we rustig rond in het stadion Freethiel. Achter de ene goal staat, zoals eerder aangegeven, een onoverdekte staantribune. Achter de andere tribune staat een overdekte staantribune. Een deel van deze tribune dient als bezoekersvak, waar stoeltjes in zitten. De hoofdtribune is een groot betonnen gebouw dat pas enkele jaren geleden is opgeleverd.


Volledig gerenoveerde hoofdtribune

Aan de andere lange zijde staat een lage zittribune, alwaar ook nog een aantal business-seats zijn gelegen. Al bij al maakt dit geheel tot een leuk stadion dat een echte voetbalsfeer uitademt. De puntzak frites is binnen mum van tijd leeg, waarna we de boel blussen met een flesje cola.

Het is inmiddels half drie, tijd om richting onze plekken in Vak C te gaan. Onderweg scoren we nog een opstelling en praten kort met een scout van onze Oosterburen. Hij weet ons te melden dat Den Haag zojuist met 1-2 heeft gewonnen, waardoor we deze zondag direct geslaagd kunnen noemen.


´Les Dragons´ druppelen binnen

Even nadat we onze plekken op rij 17 van Vak C hebben ingenomen worden we omsingeld door enkele krasse knarren. De man naast Michel zaagt over het feit dat er nog enkele mensen gaan komen en vraagt of wij dan op zouden willen schuiven. Normaal is dat geen probleem, maar de man blijft maar doorzeveren, waarna we besluiten netjes te blijven zitten.

Rechts van ons is het bezoekersvak inmiddels volgelopen met zo’n 600 Dragons. Het uitvak blijkt al snel te klein, waarna ook nog een vakje op de hoofdtribune wordt vrijgemaakt voor de overige 100 fans van Bergen. De Waalse supporters hebben er duidelijk zin in, gezien de honderden rode ballonnen en Waalse vlaggetjes die het uitvak opsieren. Vooral mijn reisgenoot en gekend Wallonië liefhebber Michel kan hier erg van genieten.


Bombenstimmung

De Bellenman van Beveren komt nog even vertellen dat de supporters van Waasland-Beveren de beste van het land zijn, iets wat we overigens moeilijk kunnen geloven. Als de ploegen het veld om 15 uur betreden, worden de honderden ballonnen in het uitvak losgelaten en waaien het veld op. Van de ref moeten deze eerst opgeruimd worden, waardoor de wedstrijd met enkele minuten vertraging begint.


De matadoren betreden het veld

Binnen anderhalve minuut staat de 0-1 op het bord. De eerste de beste hoekschop wordt aan de tweede paal door Jérémy Perbet binnen gekopt. Het uitvak ontploft, het Beverse publiek is doodstil. Bergen leunt vervolgens achterover en de thuisclub maakt een redelijk povere indruk.


Het duel kabbelt voort

Hierdoor lijkt er lange tijd niks aan de hand voor Bergen. Pas na een half uur begint Beveren enigszins aan te zetten. Dit leidt tot twee grote schietkansen binnen één minuut. Beiden worden geblokt. In de hierop volgende counter wordt een schot van Bergen-captain Van Imschoot geblokt. De wedstrijd lijkt nu los te komen. Dit wordt een minuut later bevestigd als Mustapha Jarju van twintig meter onhoudbaar uithaalt. Zijn schot belandt buiten bereik van Beveren-keeper Michael Clepkens op de binnenkant van de paal. In het resterende deel van de eerste helft gebeurt er niks noemenswaardigs, waardoor de rust met 0-1 op het bord wordt bereikt.

In de pauze bladeren we door de verkregen programmaboekjes. Deze worden telkens per twee thuiswedstrijden uitgebracht. Harrie heeft in zijn interview weinig schokkends te melden, maar dat hadden we eerlijk gezegd ook niet verwacht. We vergaan inmiddels zo’n beetje van de kou. We zitten namelijk in de schaduw en zijn zo slim geweest om alleen een poloshirt (en uiteraard ook een broek) aan te trekken. De behoorlijke wind zorgt voor de nodige rillingen en we zijn dan ook blij als de tweede helft begint. Hopelijk warmt het vertoonde spel op het veld ons de komende vijfenveertig minuten een beetje op.

Onze wensen lijken de eerste twintig minuten van de tweede helft aan dovemansoren gericht. Bergen wil vooral de voorsprong consolideren en Waasland-Beveren is tamelijk machteloos. De thuisclub probeert vooral via de ingevallen Sekou Sampil voor gevaar te zorgen. Sampil is een type Mark de Vries en zorgt daardoor bij Michel en mij voor vervelende herinneringen. In de vijfenzestigste minuut krijgt Waasland-Beveren een vrije trap aan de zijkant van het veld, op zo’n vijfendertig meter van het doel. Alle ogen zijn gericht op de grote Sekou Sampil. Groot is dan ook de verbazing als de kleine Kristof Snelders de bal vrij in kan koppen en zo voor de gelijkmaker zorgt. Het Beverse publiek dat tot dan toe erg stil was, leeft in een keer helemaal op. Zeker wanneer diezelfde Snelders een minuut later een grote kans krijgt om zijn ploeg zelfs op voorsprong te zetten. Hij mist het doel echter op enkele meters.

Het heeft even geduurd, maar nu kruipt ook Bergen weer uit zijn schulp. Iets meer dan een kwartier voor tijd krijgt Jarju de bal in de zestien aangespeeld. Hij krijgt alle tijd om te draaien en de bal voor zijn goede rechterbeen te leggen. Beheerst schiet hij de bal uit stand in de rechterhoek. Nu is het de beurt aan de Bergense fans om uit hun dak te gaan. Als de stand zo blijft promoveert men vrijwel zeker naar de 1e klasse.


Keert Bergen terug naar D1 na twee jaar afwezigheid?

Met nog ruim vijf minuten op de klok gaat Waasland-Beveren ‘alles of niets’ spelen. Zelfs keeper Clepkens komt bij hoekschoppen mee naar voren, dit tot grote ergernis van de vervelende zestig plussers om ons heen. Meer dan eens hoor ik ‘Onnozelaar, ga terug in uw doel!’. In de 89e minuut verstomt die kritiek in één klap als Clepkens bij een vrije trap weer mee komt en de bal bij de eerste paal binnen kopt: 2-2! Spelers en fans van de thuisploeg gaan nu helemaal uit hun plaat. De spelers en supporters van Bergen zijn uiteraard zeer teleurgesteld. Maar met deze tussenstand houden ze wel alles nog in eigen hand. Een overwinning in de laatste wedstrijd, thuis tegen Lommel United, volstaat dan om de promotie alsnog veilig te stellen.


De late gelijkmaker

In de tweede minuut van de extra tijd krijgt Waasland-Beveren nog één laatste kans op de overwinning. Een verdediger van Bergen maakt op ruim twintig meter van het doel hands, waarna de scheidsrechter een vrije trap toekent. Rachid Bourabia zet zich achter de bal en lijkt de bal in de muur te schieten. De bal verandert echter via een verdediger van richting en zeilt zo het doel in: 3-2! Freethiel ontploft. Direct na de aftrap fluit scheidsrechter Serge Gumienny voor het einde en storten de spelers van Bergen ontgoocheld ter aarde. Het grootste deel van de ruim 7.000 toeschouwers viert een groot feest, de fans van Bergen kunnen het haast niet geloven en weten hun woede maar ternauwernood onder controle te houden.


Alleen Bianca de Paepe ontbreekt nog

Na het feestgedruis twee minuten te hebben aanschouwd, houden wij het voor gezien. Onze teleurstelling is niet vergelijkbaar met die in het bezoekersvak, maar onze sympathie ging wel degelijk uit naar de Dragons uit Bergen. Snel verlaten we dan ook het stadion.

We zijn een van de eersten die buiten komen en kunnen daardoor snel en zonder problemen onze auto bereiken en weg rijden. Op naar Sint Niklaas!

Ralf van Laar


Nawoord: Zowel Bergen als Waasland-Beveren wonnen haar laatste wedstrijd. Hierdoor moet een finalewedstrijd op het terrein van Tubeke beslissing gaan brengen in de strijd om promotie. De wedstrijd wordt gespeeld op zondag 29 mei om 16 uur.