Na het gelijke spel tegen FC Eindhoven zijn de kansen op het winnen van de eerste periode weliswaar geslonken, maar winst bij De Graafschap lijkt te volstaan voor winst. Het volle uitvak zal hopelijk gaan beleven wat de club in het verleden al eens meemaakte: het winnen van een periodekampioenschap. We moeten in ons geheugen graven en gaan terug tot 4 maart 1995. De winst tegen Haarlem vormde destijds de opmaat voor iets veel mooiers…


Op 30 januari 2009 nadert de vierde periode zijn ontknoping en twee ploegen maken kans deze te winnen. Het gaat tussen Fortuna en FC Zwolle, waarbij Fortuna het op papier iets makkelijker heeft. Maar winst is niet op voorhand voldoende. Om de periode te winnen mogen de Zwollenaren niet winnen bij Cambuur. Maar dat gaat voorlopig ook niet gebeuren, want die wedstrijd wordt afgelast.

In een kolkend stadion komt Fortuna zelf niet verder dan 1-1 en dat is vooralsnog niet voldoende om zich te kronen tot periodekampioen. Daarvoor is het dus nog afhankelijk van het resultaat in Leeuwarden.


Een volgepakte N-Side heeft er veel zin in!

Na afloop van Fortuna – Excelsior is de stand in de vierde periode als volgt:

Ranglijst       Club    Wedstrijden       Punten       Doelsaldo   
1    Fortuna Sittard 6 13 -1
2    FC Zwolle 5 12 +1

 

Pas op 17 februari laten de weergoden het toe te voetballen in de Friese hoofdstad en zien FC Zwolle met 1-2 winnen. Weg periode. We moeten teruggaan tot 4 maart 1995 om nog eens een periodekampioenschap te kunnen vieren! En om eerlijk te zijn: dat was toen gewoon bijzaak.

Fortuna staat namelijk vanaf de winst bij VVV (0-1, Ervin Lee) op de negende speeldag aan kop en heeft zes punten meer dan nummer twee De Graafschap. In de verte doemt de Eredivisie al op, maar terloops een periodetitel winnen is mooi meegenomen. Die avond trekken 3.500 toeschouwers naar De Baandert om erachter te komen of het Fortuna lukt.


Voor vijf Florijnen naar Fortuna – Haarlem

De voortekenen zijn erg goed. Van de voorgaande zes wedstrijden wint Fortuna er vijf, speelt er één gelijk en heeft na deze speelronde nog een thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch te goed. De enig overgebleven concurrent is AZ.

Hieronder de tussenstand voorafgaande aan de laatste wedstrijd:

Ranglijst       Club    Wedstrijden       Punten       Doelsaldo   
1    Fortuna Sittard 6 11 +7
2    AZ 7 11 +12

 

Fortuna neemt het als koploper thuis op tegen de nummer 13, HFC Haarlem. AZ neemt het als nummer 7 op tegen de nummer 10, Emmen. Op papier heeft Fortuna dus de makkelijkste avond, maar een club als Haarlem mag je nooit onderschatten. Zeker niet omdat Haarlem de 22-jarige Ajax-huurling Donny Huysen in de gelederen heeft. Huysen moet bij Ajax concurreren met Patrick Kluivert en laat zich (met het oog op meer speeltijd) verhuren aan Haarlem. En dat is een flink succes, want ‘Maradonny’ weet het doel haast blindelings te vinden.


De enige echte ‘Maradonny’ verdient een transfer naar AZ

Een niet te onderschatten factor is de opkomende ‘titelstress’. Kampioen worden, dat is het uiteindelijke doel van het team van Pim Verbeek, maar gaat dat ook lukken?

Makkelijk gaat het allemaal niet. Haarlem is een taaie tegenstander en geeft niet veel weg. Sterker nog: ‘De Roodbroeken’ nemen bijna de leiding in het duel als Huysen de bal buiten het bereik van Arno van Zwam op de lat trapt.

Maar ondanks dat het bij rust 0-0 staat, is er geen reden tot paniek. Want ook in de Alkmaarderhout staat het 0-0 en dus gaat de derde periodetitel vooralsnog naar Fortuna.

In de tweede helft neemt Fortuna na een uur een voorsprong middels een doelpunt van Roland Vroomans, die vanavond in de basis begint. Als AZ een kwartier voor tijd door een doelpunt van Jan de Jonge op een 0-1 achterstand komt, lijkt het pleit beslecht. Daar verandert ook Huysen niks meer aan, als hij in de slotfase voor de tweede maal op de lat trapt.

En dus mag na 90 minuten gevierd worden. De voorgaande twee periodes gaan naar VVV en Excelsior, maar de derde periode gaat naar Fortuna. De achtste wedstrijd uit de periode doet er al niet meer toe, maar weet Fortuna ook nog te winnen (4-1).


De spelers vieren feest na het winnen van de derde periode

Maar inderdaad, het winnen van de derde periode blijkt een opmaat voor een veel groter feest. Op 13 mei 1995 behaalt Fortuna het kampioenschap in de Eerste Divisie 1994-1995 en keert terug naar het hoogste niveau.

En wat betreft dit seizoen? Dat is afwachten. De Vijverberg is de afgelopen seizoenen vaak een brug te ver gebleken, maar dit Fortuna kan iedere tegenstander goed partij geven. Het volle uitvak gaat daarbij een gigantische steun zijn! Vrijdagavond weten we meer.

27 oktober 2017
Jupiler League, speeldag 11
De Graafschap – Fortuna Sittard, kick off 20.00 uur.

COYS (more than ever!),

Michel Hennen