Zeggen de namen Harry Ples en Francisco Coppado je iets? Weet je welke oud-Fortunees tegenwoordig voor SG Wattenscheid 09 speelt? Weet je welke club jarenlang die Rote Erde bespeelde? Kijk je op zaterdagmiddag altijd even op de WDR naar de samenvattingen uit de Regionalliga Nord? Nee? Dan hoef je niet verder te lezen, want dan ben je waarschijnlijk geen liefhebber van Duits voetbal. Ja? Lees dan verder. Want dit is een verslag van een zoektocht naar Duitse voetbalcultuur.
Saisonauftakt in Fürth
Die zoektocht brengt ons op zaterdag 6 augustus in Fürth, waar SpVgg Greuther Fürth 1903 de Auftaktspiel tegen de 1.FC Dynamo Dresden speelt. Een mooi affiche, want we spreken hier over twee Traditionsvereinen. SpVgg Fürth werd in 1914, 1926 en 1929 kampioen van Duitsland, maar kon in het Bundesliga-tijdperk sinds de jaren zestig maar moeilijk meekomen. Aan een marginaal bestaan in de lagere Ligen kwam pas een einde na de fusie met de voetbalafdeling van TSV Vestenbergsgreuth in 1996. Sinds die tijd gaat het weer bergopwaarts. Vorig seizoen streed Fürth zelfs mee voor promotie naar de Bundesliga. De club trekt gemiddeld zo’n 7.000 toeschouwers, voor Duitse begrippen bescheiden. Ook in andere opzichten heeft de SpVgg Greuther Fürth de ambiance van een provincieclub.
Dat laatste kan van Dynamo Dresden niet bepaald gezegd worden. Met meer dan 500.000 inwoners is Dresden één van de grotere steden van Duitsland. En Dynamo heeft een aanhang die daar bij past. Luidruchtig, soms gewelddadig, maar vooral massaal. Naar Fürth waren 4.000 aanhangers meegereisd (veelal met de trein; dat betekent een reis van zeven uur, die begonnen is om vijf uur ’s morgens.) Een deel van de aanhang wordt beticht van rechts-extremistische sympathieën, wat de club tot geliefd onderwerp van onderzoek voor politicologen en sociologen maakt.
Dynamo Dresden was in de voormalige DDR een ware grootheid: acht keer kampioen en zeven keer bekerwinnaar. Zoals alle clubs uit de DDR kan Dynamo echter moeilijk opboksen tegen de veel rijkere clubs uit het welvarende Westen. Ook dit seizoen is klassebehoud de doelstelling. Het fanatisme van de aanhang is daarom des te authentieker en bewonderenswaardiger.
Het Playmobil-stadion
Als we rond half een aankomen bij het Playmobil-stadion, vallen twee dingen op. In de eerste plaats de massale aanwezigheid van de politie. Ontelbare politiebusjes en een helicopter doen vermoeden dat de reputatie van Dynamo als Krawallenmacher serieus genomen wordt. In de tweede plaats zien we dat een jarenlang onverwoestbaar onderdeel van de Duitse Fankultur langzamerhand het onderspit moet delven. We zien amper Schlachtenbummler in de traditionele klederdracht van spijkerjasje met Aufnäher en een dozijn sjaaltjes om de pols. In Dresden doen de wijnrode poloshirts met clublogo het goed, maar het merendeel van de supporters loopt rond in een replicakit. Het lijkt Engeland wel.
Wij hebben kaarten voor de Nordtribune, Supporterblock 3. Achter de goal tussen de ‘harde kern’. De aanloop naar de wedstrijd biedt een vertrouwd beeld. Videorapportages vanaf het veld, voorspellingen van de uitslag door prominente Fürther, een optreden van mascotte Eddy (geïnteresseerden kunnen Eddy-merchandising kopen in de online fanshop) en meer van die ongein. Tijd genoeg om het stadion te verkennen.
Hoofdtribune en oude staantribune in het Playmobil-stadion.
Ooit heeft hier een typisch Duits stadion gelegen: sintelbaan, een grote overdekte hoofdtribune en lagere onoverdekte staantribunes. Een restant van de staantribunes is bewaard gebleven naast de gemoderniseerde hoofdtribune. Wijzelf staan op een nieuwe onoverdekte staantribune. Achter de andere goal staat een onoverdekte zittribune, die vandaag geheel gereserveerd is voor de uitsupporters. Aan de lange zijde staat een overdekte zittribune van zo’n tien rijen hoog.
Das Vorspiel
Onze Fankurve is inmiddels redelijk vol gelopen, vooral met de schoolgaande jeugd van Fürth. Ons oog is inmiddels gevallen op een roestvrijstalen constructie die vanaf het veld tegen het hek is geplaatst. Vooral de microfoon op het Podest baart ons zorgen. Hier gaat toch niemand de hele wedstrijd staan schreeuwen? Het antwoord is ‘ja’. Twee jongens van een jaar of twintig melden zich tien minuten voor de wedstrijd. Eén gaat op het Podest staan, de ander in het hek.
De Vorsänger beklimmen hun Podest.
Het wordt zo langzamerhand duidelijk dat er het nodige verwacht wordt van ons in de Fankurve. Eerst zingt de Fankurve enthousiast mee met de Kleeblatt-Marsch. Daarna wordt de Blockfolien uitgerold. Bij mijn buurman roept het warme herinneringen op aan de tijd dat op de N-Side het wedstrijdshirt van Marco Heering werd uitgerold. Maar dat duurde maar een minuut. Wij staan een minuut of vijf onder dit plastic doek. Het ding wordt pas opgerold bij de aftrap.
Ja, ja, indrukwekkend Blockfolien, hoor.
Zo langzamerhand wordt duidelijk dat de tolle Atmosphäre in Fürth niet aan het toeval, en zeker niet aan het wedstrijdverloop, wordt overgelaten. De zaken worden gründlich aangepakt. De wedstrijd is begonnen en vanaf het Podest worden we via de megafoon geen seconde met rust gelaten. Zingen moeten we.
Spielbericht
Een verslag van minuut tot minuut:
1. We beginnen met ‘We love you Kleeblatt, oho’. Kleeblatt (klaverblad) komt voor in het logo van Greuther Fürth (nog een gelijkenis met Celtic). Het komt in ongeveer 200 varianten voor in de fanliedjes. Na 90 minuten komt Kleeblatt ons de neus uit.
3. Greuther Fürth, sorry, Kleebblatt, komt met 1-0 voor.6. De routine van het omroepen van het doelpunt is eindelijk voltooid. Danke. Bitte.
7. De volgende twintig minuten houdt de Fankurve zich bezig met twintig liedjes waarin de woorden ‘Kleeblatt’ en ‘Fürth’ voorkomen.
27. Zingen alleen is niet meer genoeg. Vanaf het Podest wordt iedereen opgeroepen elkaar te omarmen. Wanneer zo’n 90 procent zover is, gaat de Fankurve onder het zingen van Hoi Pippi Langstrumpf heen en weer hopsasaën.
31. Dynamo Dresden komt gevaarlijk voor de goal van Fürth. Dit ontgaat de Fankurve, hoewel die goal maar een paar meter voor hun neus staat.
32. Het is de Dynamo-fans echter niet ontgaan. Van de overzijde klinkt een eenvoudig maar effectief ‘DY-NA-MO’. Dit wordt een paar keer herhaald.
33. Een moment van rust. De Kleeblatt-fans zijn duidelijk uit het veld geslagen door de luidruchtige interventie uit Dresden.
34. Kleeblatt slaat genadeloos hard terug. Onder aanvoering van het Podest wordt massaal de klassieker ‘Wir fahren Fahrrad, oho, wir fahren Fahrrad, oho, wir fahren Fahrrad, oho, aber ohne Dynamo’ ingezet. (Bijna even klassiek als het vernederende ‘Ihr seit nur Auswechselspieler’ dat ik de aanhang van SpVgg Unterhaching de reserves van de tegenpartij heb horen toezingen.)rust: Tijd voor Currywurst en alcoholarm bier.
46. Vlak voor het begin van de tweede helft worden spandoeken aan stokken uitgedeeld. Binnen een minuut verandert de Fankurve in de Doppelhalterhölle. We zien door de étendards het veld niet meer.
Willkommen in der Doppelhalterhölle
51. Het Podest-duo, dat in de eerste helft onvermoeibaar leek, begint nu toch uitputtingsverschijnselen te vertonen. De Ausdauer blijft bewonderenswaardig, maar het optreden is toch minder energiek dan de eerste 45 minuten.
62. De Kleeblatt-Mädel daarentegen komen nu pas goed los. We horen de schelle stemmen een paar rijen achter ons boven alles uit.
68. Roberto Hilbert valt in bij Fürth. Tot groot enthousiasme van de fans. Het is de eerste keer dat niet heel Kleeblatt, maar een individuele speler wordt aangemoedigd.
77. Een domme handsbal levert Fürth een rode kaart en Dresden een penalty op. Na de 1-1 weerklinkt het DY-NA-MO indrukwekkend in het Playmobil-stadion.
78. Het zingen lijkt zelfs de Fankurve even vergaan. We horen eigenlijk alleen nog de jongens vanaf het Podest en de Mädel achter ons.
85. Kleeblatt komt onverwacht toch nog op 2-1.
88. Danke. Bitte.
90. Penalty voor Kleeblatt. 3-1. Eindsignaal.
Even hee-hee-heeën met de spelers en dan onder de klanken van de Kleeblatt-Marsch naar buiten.
Leermoment
Zoals dat hoort in deze tijden van competentiemanagement en persoonlijke ontwikkelingsplannen sluiten we af met het leermoment. Opdat de Lateral Boys onze kennis kunnen delen. Het leermoment uit Fürth luidt: ‘Beter één Doppelhalter op de grond, dan tien in de lucht.”
Peter Meijers