Tijdens de voorbereiding op het seizoen 21/22 trainden twee testspelers mee met de selectie van Sjors Ultee: Arianit Ferati en Samy Baghdadi. Beide spelers tekenden een contract, maar dat was het dan ook wel. En aangezien beiden voor een niet alledaagse club speelden is het lastig om aan achtergrondinformatie komen. Totdat een interview met Baghdadi verscheen op een Franse fansite…


Gisteren verscheen op de Franse website Poteaux Carrés een uitgebreid interview met nieuwbakken Fortunees Samy Baghdadi. Baghdadi is een jeugdproduct van AS St. Etienne en het interview handelt deels over zijn jaren bij ‘Les Stéphanois’, waar Baghdadi op 20-jarige leeftijd aan de vooravond van het seizoen 17/18 in het reserve elftal gaat spelen.

Baghdadi vertelt over het moment dat hij zich meldt in St. Etienne, de jaren voorafgaande aan het seizoen 17/18 (toen hij speelde voor AS Cannes en ES Cannet Rocheville), hoe hij via voormalig ‘Stéphanois’ Christian Lopez (die Technisch Directeur van ES Cannet Rocheville) bij AS St. Etienne terechtkwam en in het departement Loire zijn eerste profcontract tekende (voor één jaar).

Hij vertelt hoe het er aan toe gaat in de jeugdopleiding van zo’n grote club (daar verkijken we ons in Nederland wel eens op…), met wie hij samenspeelde en waarom hij uiteindelijk niet slaagde bij ‘ASSE’. Terwijl zijn contract nog doorloopt, besluit Baghdadi AS St. Etienne te verlaten en over te stappen naar de club in zijn thuisstad: Racing Club de Grasse.

Op dat moment wordt het voor Fortuna-supporters interessant. We namen contact op met ‘José’, redactielid van de website Poteaux Carrés, met de vraag of en delen van hun interview met Baghdadi mogen vertalen en publiceren op onze website. Al snel kwam antwoord uit Frankrijk: ‘Aucun probléme!’

Voor degene die zo slim zijn geweest om op de middelbare school als tweede vreemde taal voor Frans te kiezen, klik dan op de bronvermelding onderaan dit artikel. Voor degene die destijds niet voor Frans heeft gekozen of het zich makkelijk wilt maken, lees gewoon voort!

Na het verlaten van ‘ASSE’ in december 2019 heb je RC Grasse veel goeds gebracht. Maar hebben destijds geen clubs uit National 1 geprobeerd te te contracteren?
Sommigen clubs hebben het geprobeerd.

Waren dat clubs met problemen?
Laat ik zeggen dat het geen bijster interessante opties voor mij waren. Sommige teams waren juist in opbouw. Maar er was bijvoorbeeld ook nog AS Toulon, dat geïnteresseerd was. Maar die hadden, meen ik, 14 nederlagen op rij geleden…

Alleen RC Grasse voldeed aan je wensen?
Ja, dat was een interessante optie voor mij, sportief, maar ook vanwege familiale redenen. In ieder geval een mooie optie om mijn carrière weer op de rails te krijgen. Ik heb nooit gedacht: ‘Ik ga naar huis en uitbollen.’ Nee, ik denk dat het juiste één van de beste keuzes uit mijn prille carrière is geweest toen naar RC GRasse te gaan.

En dan te bedenken dat we dachten dat je daarheen ging omdat je geen parfum had! Is het dankzij RC Grasse dat je bent waar je nu staat, een speler die afgelopen weekend zijn eerste profduel speelde?
Ja, dat is grotendeels te danken aan RC Grasse. Ik kende bijna alle spelers, alle stafleden en het management. Ik had geen tijd nodig om mee aan te passen, het ging als vanzelf

Behalve dat je terugkeer naar RC Grasse gepaard ging met blessureleed
Helaas wel. Na het verlaten van ‘ASSE’ heb ik snel een paar wedstrijden gespeeld. Ik scoorde twee keer in maart 2020 toen we wonnen van AS Saint-Priest in National 2 waarna al snel het seizoen werd stopgezet vanwege COVID-19. Dat seizoen heb ik zeven doelpunten in vijf duels gescoord, maar helaas werd de competitie helemaal stopgezet in oktober 2020.

Net genoeg tijd om onze aartsrivaal (Olympique Lyonnais) een pak slaag te geven door één van de drie doelpunten te scoren. Je had nog nooit de kans gehad om tegen ze te spelen in het groen van ‘ASSE’
Nee, dat klopt. Toen ik bij ‘ASSE’ speelde, werd verteld dat het alweer een paar seizoenen geleden was dat de reserves van OL bij ons in de poule zaten.

De competitie in National 2 werd in februari 2021 kort hervat. In die ene wedstrijd scoorde je je zesde doelpunt, tegen  alleen voor een wedstrijd, waarmee je een 6e doelpunt kon maken, tegen Jura Sud Lavans.
Dat klopt. Vanwege een knieblessure kon ik bijna een heel seizoen niet spelen en samen met COVID-19 heb ik twee seizoenen verloren. Je kunt inderdaad zeggen dat ik een stroeve start van mijn carrière heb gekend. Het is erg frustrerend omdat ik me mezelf, maar ook mijn team zich goed voelde. Wat me ook frustreerde is dat de competitie in National 2 werd stopgezet, terwijl National 1 gewoon werd uitgespeeld.

Ondanks de ongunstige omstandigheden heb je een mooie vervolgstap in je carrière kunnen zetten. Je bent prof bij Fortuna Sittard geworden! Had je naast dit aanbod, ook elders kunnen tekenen?
Vanwege mijn prima seizoenstart informeerden in januari nogal wat National 1 clubs. Maar ik had niet het gevoel dat ik per sé moest vertrekken bij RC Grasse. Ik had geen haast. Ik heb destijds gesproken met US Avranches, FC Villefranche Beaujolais en Football Bourg-en-Bresse Péronnas 01. Tegen het einde van het seizoen informeerden nog meer clubs uit National 1.

Ook ben ik vier dagen op proef geweest bij Clermont Foot. Ik kreeg een goede beoordeling en kon er voor drie jaar tekenen. Maar ze wilden me het eerste seizoen uitlenen aan SC Austria Lustenau, dan in de Oostenrijkse tweede klasse speelt. Daar had ik geen trek in. Ik had één jaar verloren vanwege mijn blessure en twee vanwege COVID-19 en wilde niet het risico lopen nóg een seizoen te verliezen. Dat is de reden waarom ik niet ben ingegaan op het voorstel van Clermont Foot.

En toen diende Fortuna Sittard zich aan. Volgde die club je al toen je nog bij ‘ASSE’ speelde?
Ik denk van niet. Ze hebben me afgelopen seizoen gezien, denk ik. Ik juli hebben ze me gevraagd om eens te gaan praten. Maar ik had een contract getekend bij RC Grasse en had bijgetekend om mijn carrière nieuw leven in te blazen en de club te helpen.

Maar ik wist ook dat RC Grasse me de kans niet zou ontnemen als ik een stap vooruit zou kunnen zetten. Ze lieten me op proef gaan bij Clermont Foot en gaven toestemming om naar Nederland te gaan. En dat ging heel goed. De trainingen verliepen prima en scoorde tijdens een vriendschappelijke wedstrijd. Dus tekende ik een profcontract voor twee jaar, met een optie voor een derde jaar.

Na zo lang ‘onfortuin’ te hebben gekend, moet je wel van ‘Fortuna’ houden!
Daar houd ik zeker van! Ik werd heel goed ontvangen en dat geeft me een voldaan gevoel. Afgelopen weekend debuteerde ik tegen FC Twente , ik voel me voldaan. Ik speelde voor meer dan 5.000 fans en dat had ik nooit niet eerder beleefd!

Daar kom je laat achter / Tu découvres ça si tard… (woordgrapje)
Zo laat en dan bij Fortuna (Si tard et au Fortuna), haha! Ik vind het super leuk om op mijn 24e mezelf te kunnen bewijzen op het hoogste niveau. Ik ben echt blij dat ik hier zit. De Eredivisie is geen Top5-competitie in Europa, maar het is gewoon een goede competitie. We spelen tegen prestigieuze clubs als Ajax en PSV. Dat is gewoon van hoog niveau.

Tegen FC Twente begon ik in de basis en werd in blessuretijd gewisseld. Ik scoorde weliswaar niet, maar speelde een goede wedstrijd. We hebben gewonnen, dus dat is perfect! Ricky Van Wolfswinkel opende de score, maar de fans stonden pal achter ons waardoor we de scheve situatie wisten om te keren.

Heb je voorbeelden in de Eredivisie? En buiten de Eredivisie?
In de Eredivisie ben ik fan van Dušan Tadić. Dat vind ik een geweldige speler. Ook buiten de Eredivisie heb ik een favoriete speler. Het spijt me, je gaat het niet graag horen, maar het is een voormalige speler van Olympique Lyonnais: Karim Benzema. Ik ben altijd fan van hem geweest.

Je bent op ontdekkingsreis in Sittard en Nederland. Wat kun je ons erover vertellen?
Nederland is een klein land vergeleken met Frankrijk. Ik geloof dat onze verste uitwedstrijd op drie uur rijden van Sittard is, oké, misschien 3,5 uur. Maximaal! Mijn eerste indrukken zijn positief, de mensen zijn erg gastvrij. Iedereen in de club stelde me op mijn gemak. Er zitten een paar Franstaligen in de selectie: twee of drie Belgen, een Nederlander van Congolese afkomst, een Zwitser en een Luxemburgse huurling van Sevilla FC die in de jeugd van FC Metz speelde.

De meeste spelers spreken Engels, de taal waarin ook de trainer met ons spreekt. Ik red me wel in het Engels, dus dat gaat prima. Al ben ik nog niet 100% tweetalig. Wat betreft de stad Sittard, ik moet toegeven dat ik niet wist waar het lag toen ik hoorde over Fortuna. Het ligt helemaal in het zuiden van Nederland.

Helemaal in het zuiden van ‘De Lage Landen’, nietwaar?
Je slaat de spijker op z’n kop! Kijk maar eens op de landkaart. het ligt vijf of zes kilometer van de Duitse grens en zo’n 10 kilometer van de Belgische. Sittard is een rustig stadje. Er wonen volgens mij maar 40.000 mensen ofzo. maar ik vind het er leuk. Ik ontdek een nieuwe cultuur in een nieuw land. Dan snap je toch wel dat ik blij ben met zijn keuze? Ik heb echt het gevoel dat ik niet al zo’n twee jaar zit, maar ik ben er nog maar een maand! Ik weet zeker dat de omstandigheden hier ideaal zijn voor mijn ontwikkeling.

Wat zijn je persoonlijke doelstellingen en wat wil je Fortuna bereiken?
Persoonlijk hoop ik zoveel mogelijk wedstrijden te spelen. Op de lange termijn wil ik een basisplaats afdwingen en het team helpen met goals en assists. Wat ik met Fortuna wil bereiken? In Nederland worden op het einde van het seizoen play offs gespeeld voor Europees voetbal, maar dan moet je bij de eerste acht eindigen.

Daarnaast wil de club uitgroeien tot een vaste waarde in de Eredivisie. Vergeet niet dat Fortuna pas drie of vier jaar geleden promoveerde vanuit de Eerste Divisie! De faciliteiten zijn in ieder geval ideaal. We hebben drie mooie trainingsvelden van echt gras. Alle trainingen worden gefilmd en we doen aan krachttraining. Het is allemaal erg professioneel geregeld bij Fortuna, we hebben prima faciliteiten. We spelen in een mooi, klein stadion en heb tegen FC Twente echt genoten van de wisselwerking met de supporters!

Dat is geen ‘Un Clair de Lune à Maubeuge’ (een Franse comedyfilm uit 1962) en zeker niet te vergelijken met een wedstrijd in Stade Geoffroy-Guichard (de thuishaven van ‘ASSE’). Hoop je daar ooit nog te spelen? Wil je dat nog bereiken in je carrière?
Eerlijk gezegd, met alles wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt, heb ik geen carrièreplan in mijn hoofd. Ik hoop zo lang mogelijk door te kunnen groeien en op het hoogste niveau te kunnen spelen. Natuurlijk zou ik graag in Stade Geoffroy-Guichard spelen. Het is een groot stadion en ik wil in veel grote stadions spelen. Daarnaast heb ik een verleden bij ‘ASSE’. Waarom niet terugkomen en spelen in de ‘Le Chaudron’ (bijnaam van Stade Geoffrey-Guichard), met of tegen St. Etienne? Ondanks dat ik nooit in ‘Geoffroy-Guichard’ heb gespeeld, heb ik daar wel veel wedstrijden als supporter gevolgd. zien. De sfeer is echt ongelooflijk met de ‘Kop Nord’ en ‘Kop Sud’. Het stadion zit vaak vol met bevlogen fans. Ongeacht het weer of het spel, er hangt altijd een geweldige sfeer! Daar gaat een geweldige energie vanuit!

We danken ‘José’ van ‘l’equipe Poteaux Carrés’!

Bron: Poteaux Carrés