Joos van Barneveld doet waar hij recht op heeft: zijn geld opeisen. Dat brengt Fortuna uiteraard opnieuw in zwaar financieel weer. En als Fortuna in zwaar weer verkeert, kan ik als stoeptegel zelfs voorspellen wat er gaat gebeuren. Erkens gaat geen nieuwe sponsoren werven, maar opzoek naar makkelijke geld met als chantage argument: als er niet betaald wordt, gaat Fortuna failliet. Ik voorspel dat het TOF geld zijn nieuw doel zal zijn.


 Het laatste verhaal begint dus met Joos van Barneveld. Van Barneveld heeft recht op 80.000 euro per jaar (tot 2013) van Fortuna Sittard voortvloeiend uit een rechtszaak die hij won in 2007. Als de club verzaakt, kan Van Barneveld het restbedrag in een keer opeisen.

Fortuna betaalde 60.000 euro in 2008. 60.000 euro is geen 80.000 euro, dus eist Van Barneveld nu het openstaande bedrag (420.000 euro) op. Heel simpel, niks mis mee. Fortuna heeft uiteraard geen geld, want Erkens doet niets aan de inkomstenkant, dus is er een probleem.

Handen uit de zakken en de boer op om sponsoren te rekruteren? Ha ha, daar heeft Erkens een broertje dood aan. Hij laaft zich liever aan de champagne in het provinciehuis in Maastricht. Het overbruggingskrediet om Fortuna overeind te houden richting de fusieclub moet dus ergens anders vandaan komen.

Erkens zoekt dus iemand met geld en iemand die te chanteren valt met het argument: “Als u niet betaalt, gaat Fortuna failliet.” En wie zal dat zijn? Hier zijn de keuze mogelijkheden:
A: TOF
B: Trots op Fortuna
C: Alle bovenstaande antwoorden zijn correct
D: Zie C.

Als u A, B, C of D heeft gekozen bent u geslaagd voor het stoeptegel examen.

Ik voorspel dat Erkens binnenkort contact op zal nemen met het bestuur van TOF, als dat al niet gebeurd is. Hun opbrengsten zijn noodzakelijk om Fortuna overeind te houden, zal het argument zijn. Als het TOF bestuur daar onvoorwaardelijk voor valt, ligt het hele TOF idee in duigen. Dan zou TOF het overbruggingskrediet aanleveren naar een mogelijke fusieclub. Zo simpel is het en dat kan toch echt niet de bedoeling van TOF zijn.

TOF kan pas geld gaan steken in de club als het fusiespook van tafel is. Dat kan gebeuren als de stuurgroep ‘Topvoetbal Limburg’ tot de conclusie komt dat de topclub er niet in zit of als het huidige Fortuna bestuur opstapt en vervangen wordt door verstandig, Fortuna lievend management. De studiegroep studeert nog, dus dat laatste dient dan ook een onvoorwaardelijke eis te zijn van TOF om ook maar te willen praten over financiele steun.

Wordt TOF dan verantwoordelijk voor een mogelijk faillissement van Fortuna als het zijn rug recht houdt? Tuurlijk niet, daar is het huidige bestuur verantwoordelijk voor. En mocht het zover komen dan moeten de schuldeisers maar eens onderzoeken of het mogelijk is de huidige bestuursleden via de rechter persoonlijk aansprakelijk te stellen voor wanbeleid. Als dat mogelijk is, dan zal Erkens en co een zware kluif hebben. Die kluif zou wel eens zo zwaar kunnen zijn, dat ze het zover niet laten komen.

Riccardo Welters