Net als vorig seizoen redt Fortuna in de slotronde het vege lijf. En net als vorig seizoen gebeurt dat niet dankzij de eigen prestatie, maar doordat de concurrenten in de degradatiestrijd ook falen. In tegenstelling tot vorig seizoen leidt de handhaving dit jaar gelukkig niet tot uitzinnige vreugdetaferelen. We hebben een teleurstellend seizoen achter de rug en we handhaven ons alleen doordat de KNVB de directe concurrenten meer punten heeft afgetrokken dan onszelf. Oftewel: sportief gezien waren we dit seizoen de zwakste. Hopelijk is iedereen binnen de club doordrongen van de noodzaak om het komende seizoen wél met een volwaardige selectie aan de competitie te beginnen. Anders geldt driemaal scheepsrecht.


6 Mei 2011

Fortuna ontsnapt opnieuw aan degradatie

Fortuna Sittard 1 RKC Waalwijk 2
Doelpuntenmakers: 14. Benson 0-1; 65. Braber 0-2; 83. Dost (ed) 1-2
Opstelling: Wintjens, Geenen, Ricksen, Thesker, Kotbani (77. Shakison), Voorn, De Boer, Mossaoui, Ribeiro (69. Di Lallo), Caracciolo (61. Ojamaa), John.
Toeschouwers: 6.911
Scheidsrechter: Braamhaar
Geel (Fortuna): Ribeiro
Rood (Fortuna): –

Het royale strooien met puntenaftrek is het hele seizoen al van grote invloed geweest op het competitieverloop in de onderste regionen van de Jupiler League. Als slagroom op de taart deelt de KNVB  twee dagen voor de laatste competitieronde nog eens uit. De slachtoffers zijn deze keer RBC, dat dankzij de puntenaftrek naar de laatste plaats zakt, en FC Dordrecht, dat zijn kansen op deelname aan de nacompetitie ziet vervliegen. Regels zijn regels, afspraak is afspraak en Fortuna trekt dankzij de puntenaftrek aan het langste eind, maar de hele gang van zaken begint zo langzamerhand absurde vormen aan te nemen.

Hoe het ook zij, Fortuna weet bij de aftrap in ieder geval wat de opgave vanavond is. Aan een gelijkspel hebben we genoeg om ons te handhaven, want dan zijn we onbereikbaar geworden voor RBC. Die opgave is echter niet gemakkelijk. De tegenstander van vanavond is RKC en die hebben ook nog wat om voor te spelen, namelijk het kampioenschap. Bovendien is RKC de ploeg in vorm. De Waalwijkers hebben sinds hun nederlaag in Maastricht de punten aaneengeregen en hebben een acherstand van dertien punten op FC Zwolle omgebogen in een voorsprong van twee punten.

1600 supporters zijn met de kampioensaspirant vanuit de Langstraat afgereisd naar Sittard. Omdat ook in Sittard de kaarten ondanks de overdreven veiligheidsmaatregelen gretig aftrek hebben gevonden, zitten er vanavond tussen de zes- en zevenduizend mensen in het stadion.

Trainer Dusseldorp kan vanavond geen beroep doen op Philippe Liard, die vorige week zijn dertiende gele kaart van het seizoen heeft gehaald. Met dat aantal staat hij op eenzame hoogte. En voor iemand met de kwaliteiten van Philippe zit er misschien nog wel meer in het vat. Als hij voor een paar jaar bijtekent, moet het absolute record aan gele kaarten van Hans Kraaij jr. voor hem binnen handbereik komen.

Omdat Randel Shakison weliswaar fit is, maar nog geen volle wedstrijd kan spelen, is Badre Kotbani de logische vervanger van Liard. Verder verliest Anthony di Lallo zijn basisplaats aan Karim Mossaoui. Daarmee zal Dusseldorp ongetwijfeld zijn middenveld verdedigend wat willen versterken. De opstelling: Wintjens; Geenen, Ricksen, Thesker, Kotbani; Voorn, De Boer, Mossaoui, Ribeiro; Caracciolo en John.

Vanaf het eerste fluitsignaal is duidelijk dat Fortuna het vanavond niet op eigen kracht zal redden. In aanvallend opzicht hebben we vanavond helemaal niets in te brengen en ook verdedigend laten we de nodige steken vallen. We kunnen alleen maar hopen dat ook bij RKC door zenuwen of misplaatste voorzichtigheid de aanvallende scherpte ontbreekt.

Deels is dat ook zo, want bijvoorbeeld Donny de Groot en de veel bejubelde Derk Boerrigter doen amper van zich spreken vanavond. Maar met Fred Benson en Robert Braber blijven er nog genoeg spelers over die onze verdediging in verlegenheid kunnen brengen. Na dertien minuten is het al raak. Kotbani dekt Benson niet scherp genoeg. Die kan vanaf rechts ons strafschopgebied in en schiet met een fraaie boogbal over Wintjens de 0-1 binnen.

Omdat Fortuna werkelijk niets op de mat legt dat op een aanval lijkt, weten we dat een gelijkspel door die treffer een illusie is geworden. We mogen ons dus gaan bezighouden met de concurrentie. Die stelt gelukkig niet teleur. Ongeveer tegelijkertijd met ons komt Almere City FC op achterstand tegen FC Den Bosch. En RBC komt weliswaar op voorsprong, maar loopt niet veel later tegen de gelijkmaker aan. Op de andere velden gaat alles dus naar wens.

Op eigen veld is dat niet bepaald het geval. Kotbani laat Benson een paar minuten na de eerste treffer opnieuw lopen, maar deze keer faalt de spits oog in oog met Wintjens. En Thesker lijdt bij wat al te gedurfd uitverdedigen balverlies, maar deze keer mist Braber na een pass van Meijers de opgelegde kans.

Omdat RKC nog een paar behoorlijke kansen verprutst, blijft de achterstand binnen de perken. We gaan rusten met 0-1.

Na rust verandert er weinig in het spelbeeld. Fortuna doet iets meer moeite om de goal van de tegenstander te bereiken, maar alle pogingen daartoe stranden kansloos. In Roosendaal weet RBC intussen een 1-2 achterstand om te buigen in een 3-2 voorsprong. Als we RBC onder ons willen houden, kunnen we ons dus geen tegendoelpunt meer permitteren.

Maar die tegentreffer valt wel. Ramon Voorn weet één van onze spaarzame corners perfect op het hoofd van een RKC-er te leggen. En dan gaat het snel. De verdediger kopt de bal het strafschopgebied uit. Daar gaat Mossaoui met veel te weinig overtuiging het duel aan. Ribeiro moet instappen om de opkomende man te verdedigen. Ribeiro torpedeert zijn man weliswaar met succes, maar pas nadat deze met een dieptepass een medespeler aan het rennen heeft gezet. Kotbani ziet zich nu op de middenlijn in een een-tegen-drie situatie staan. RKC rukt vrolijk op naar ons penaltygebied, de terugsnellende Fortunezen kunnen alleen nog maar toekijken hoe Braber op zijn gemak Wintjens uitkapt en de 0-2 binnenschiet.

In het vervolg lijkt RKC het wel te geloven. Dat geeft Fortuna wat ruimte om op zoek te gaan naar de treffer die ons in de stand weer boven RBC moet brengen. De wisselspelers Ojamaa, Di Lallo en Shakison zorgen in ieder geval voor wat meer dreiging. Maar tot kansen leidt dat verder niet.

We hebben het aan RKC-verdediger Drost te danken dat de goal er uiteindelijk nog komt. Hij is zo vriendelijk een voorzet vanaf links van Shakison in eigen doel te glijden.

De laatste zeven minuten gebeurt er helemaal niets meer. We wachten nagelbijtend het einde van de wedstrijden in Sittard, Roosendaal en Den Bosch af. In Roosendaal is het al afgelopen wanneer Braamhaar ook bij ons affluit. Topklasse? Niet voor ons. En terwijl de RKC-spelers met hun aanhang het kampioenschap aan het vieren zijn, klinkt ook in Den Bosch het laatste fluitsignaal. Almere City FC is dit jaar het kind van de rekening geworden. Zij mogen volgend jaar de rondgang langs Lienden, Gemert, Echt en Alphen aan de Rijn maken en wij wensen hun daarbij veel succes.

De Fortuna-spelers vieren de handhaving dit keer zonder champagne en dat is maar goed ook. We moeten terugkijken op een teleurstellend seizoen, waarbij het dubbeltje zomaar de verkeerde kant op had kunnen vallen. We hebben alle problemen over ons zelf afgeroepen door zonder een deugdelijk fundament aan het seizoen te beginnen. Een kind kon zien dat teveel spelers het gevraagde niveau niet haalden, maar toch hebben we verzuimd de selectie voor aanvang van het seizoen op orde te brengen. Het resultaat was een dramatische eerste seizoenshelft, waarin we voor spek en bonen meededen.

De succesvolle rentree van Fernando Ricksen zorgde net op tijd voor de ommekeer. Hij bracht twee kwaliteiten met zich mee die pijnlijk gemist werden, namelijk routine en karakter. Zonder hem haalde Fortuna 5 punten uit 16 wedstrijden, met hem 23 uit 18 wedstrijden. Samen met Twente-huurling Thesker, de eindelijk van een slepende blessure verloste De Boer en natuurlijk Danny Wintjens bracht hij rust en stabiliteit in het hart van het elftal. Dat biedt verdedigend een fundament om komend seizoen op verder te bouwen, al valt te vrezen dat Thesker ons weer gaat verlaten.

Aanvallend zijn de zorgen aanmerkelijk groter. In de eerste plaats is Dusseldorp er niet in geslaagd zijn spelers via een duidelijk systeem te laten voetballen. In de tweede plaats kampen teveel spelers met een gebrek aan kwaliteit of vertrouwen. Fabio Caracciolo heeft met 11 doelpunten als doelpuntenmaker redelijk voldaan, maar is toch ook wedstrijden lang onzichtbaar geweest. Bovendien wekt hij geen moment de indruk bij Fortuna lekker in zijn vel te zitten.
Di Lallo speelt te wispelturig om echt een vaste waarde te worden. De nieuwkomers John, Ribeiro, Ojamaa en Mossaoui zijn weliswaar verbeteringen gebleken, maar geen van allen heeft de afgelopen maanden echt overtuigend gespeeld.
En verder kent de selectie afgezien van pinch-hitter Grabovac eigenlijk geen serieus te nemen aanvallers of aanvallende middenvelders. Hier ligt dus het nodige huiswerk. Voor het bestuur om de selectie te versterken, voor de trainer om zijn spelers eindelijk echt aan het voetballen te krijgen.

Al met al kijken we voor het zoveelste jaar op rij terug op een teleurstellend seizoen. Volgend jaar begint Fortuna aan zijn tiende seizoen op rij in de eerste divisie. Wat zou het mooi zijn als we in dat jubileumjaar eindelijk een keer hoger eindigen dan de vijftiende plaats.

PM