Eenieder die wel een beetje op de hoogte is van de statistieken van Fortuna wist al weken dat het er aan zat te komen: Ronald Hamming zou clubtopscorer aller tijden kunnen worden.

Na de gewonnen uitwedstrijd tegen AZ begon ook Dagblad De Limburg zich in de discussie te mengen. De meningen over het aantal doelpunten dat Ronald Hamming tot op dat moment had gescoord in dienst van Fortuna, waren uiteenlopend. Ondergetekende die toch bepaald geen leek is op het gebied van statistieken van Fortuna, kwam tot een totaal van 72 gescoorde competitietreffers, hetgeen hem bevestigd werd door Hamming-kenner-bij-uitstek Ivo van Luxemborg.

Goed, dit even ter inleiding. Het record is gebroken. Maar wie was de vorige recordhouder? Juist, Hans Engbersen, geboren op 11-11-1952. In zijn professionele loopbaan kwam hij ook nog uit voor Go Ahead Eagles en het Belgische SK Beveren Waas. In 4 seizoenen bij Fortuna SC scoorde hij dus 74 competitiedoelpunten een voor Fortunabegrippen onwaarschijnlijk en tot de dag van vandaag nooit meer geëvenaard gemiddelde van 18,5 doelpunten per seizoen. Voor zijn hoogste score van 23 treffers in één seizoen geldt dezelfde constatering. Hoewel ik Engbersen in de dik 20 jaar dat ik Fortuna steun, slechts enkele malen heb zien spelen, is mij wel bijgebleven dat hij het principe van de kortste weg naar het vijandelijke doel heiligde. En met die opvatting was hij dus zeer vaak succesvol.

Tweemaal mocht ik het genoegen proeven om hem te ontmoeten. De eerste keer was ten tijde van de Tour de France in 1979. Mijn vader, een fervent wielerliefhebber, had twee andere wielertoeristen mee naar huis genomen. De ene was een collega van hem, de tweede kende ik niet, maar volgens mijn vader was hij “een hele goede voetballer”. Daar ik destijds niet of nauwelijks geïnteresseerd was in voetbal en al helemaal niet in Fortuna (ik was toen 8 jaar oud, het verstand kwam dus een jaar later), keek ik dus ook niet op of om bij het aanschouwen van die voetballer. Na sterk aandringen van mijn vader heb ik toch maar een handtekening gevraagd aan Hans Engbersen. Af en toe naar je ouders luisteren kan dus geen kwaad. Mijn tweede ontmoeting met Hans Engbersen vond plaats ergens in het midden van de jaren ’90. Ik confronteerde hem met onze eerste ontmoeting en hij wist het zich nog feilloos te herinneren. Op dat moment was Hans Engbersen werkzaam als consulent bij het Arbeidsbureau en ondergetekende was als werkzoekende ter plekke. Het beeld dat ik van hem als voetballer had, werd ook door zijn voorkomen als mens bevestigd: heel doelgericht en ietwat nors overkomend. Niet lang daarna overleed hij. Vele duels met verdedigers besliste hij in zijn voordeel, die ene slopende ziekte bleek ook voor de oermens Hans Engbersen te machtig.

In vergelijking met Hans Engbersen is Ronald Hamming juist een tegenovergesteld type, zeker als voetballer. Fysiek en mentaal kwetsbaar. Maar hij is nu de nieuwe recordhouder met 75 competitiedoelpunten. Al dan niet toevallig, zijn recorddoelpunt scoorde hij op vrijdag 13 april in de 90e minuut van het thuisduel tegen NEC, goed voor de 2-0 en dus voor de overwinning. Welke dag was het ook alweer? Inderdaad, Goede Vrijdag. Een dag om met hoofdletters bij te schrijven in de statistieken van Fortuna Sittard.

One Way