Afgelopen week stond in het teken van de officiële start van de Voetbal Academie Limburg (VAL). Een organisatie waarbij we zeker onze vraagtekens zetten. Waar ik afgelopen maandag geestesvader de heer Kuijer complimenteerde met het plan zoals hij het op papier presenteerde, maar papier is uiteraard vooral geduldig, moet ik toch enkele kanttekeningen plaatsen…


20 April 2007

Raimond van der Gouw-Jürgen Heinrichs 1-2

AGOVV Apeldoorn 1 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 40. Ter Heide 1-0; 63. Heinrichs 1-1; 70. Heinrichs 1-2
Opstelling: Christianen, S. Gücenç, Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, El Hammouchi (64. E. Güvenç), Simone, Heinrichs, Garritsen, Cornelia (46. Taiwo), Olondo
Toeschouwers: 1.200
Scheidsrechter: Van der Roest
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het plan op zich is namelijk bijzonder pretentieus en er wordt nogal wat geëist van de deelnemende spelers. Bovendien bleef mijn vraag inzake de extra-sportieve factoren (bijvoorbeeld wat gebeurt er als de schoolprestaties achterblijven bij de sportieve prestaties?) onbeantwoord. Hetzelfde geldt eigenlijk voor wat betreft mijn vraag betreffende de kwaliteiten van de opleiders. Dagblad De Limburger haakte daar luidiek op in door mijn quote aan te halen dat Frans Körver niet met een computer zou kunnen omgaan, correct weergegeven. Maar met mijn aanvullende opmerking dat Körver zonder die kwaliteit wel al zijn niet geringe successen heeft behaald, werd niet vermeld. En dat haakt weer naadloos in op de gememoreerde kwaliteiten van de opleiders. En als résumé blijkt het gehele plan niets meer of minder dan een hernieuwde poging tot het komen van tot een FC Limburg, zij het dit keer via de achterdeur. Getuige ook de diverse malen dat Kuijer zijn ervaring inzake de betrokkenheid bij de eerdere onderhandelingen over een FC Limburg memoreerde.


De AGOVV-stewards hebben voor het eerst in hun leven een spreekband proberen op te hangen…

Wij zijn echt niet achterlijk, meneer Kuijer. Vooralsnog heeft Kuijer de patstelling weten te doorbreken in zijn voordeel, maar er zijn weldegeliijk openingen, maar bloemen aan de meet. In ieder geval heeft de start van de VAL ook bij de Fortunasupporters zijn sporen achtergelaten, getuige de vele spreekkoren tegen dit fenomeen van vandaag in Apeldoorn.


…waarna het uitvak wordt gedwongen tot het geven van een demonstratie ‘spreekband-ophangen’!

Vrijdag 20 april 2007: AGOVV-Fortuna Sittard. Alvorens in Sittard te geraken, word ik opgehouden door niet te onderschatten verkeershinder. Op de A2 ter hoogte van De Heeg zit het verkeer al muurvast als gevolg van een vrachtwagen met pech. Ik kies voor omrijden via de sluiproute langs de voorkant van De Geusselt, maar daar is de drukte er niet minder op. Met enige creatieve oplossingen geraak ik nog net op tijd voor de bus die ook met vertraging moest afrekenen.

In onze bus verloopt de tocht zonder verder noemenswaardig nieuws. Er is echter ook nog een tweede bus op weg, geregeld door Fortunahome, daar schijnt de sfeer iets losser te zijn. Leuke poging van de heren webmasters, maar wij laten ons niet verleiden om uitgerekerend onze gastheren en -vrouwen van de Geheel Onthouders Voetbal Vereniging te brouilleren door in liederlijke staat hun onderkomen te betreden. Het zal overigens ook wel meevallen met de offeringen aan Bacchus in de andere bus, dat terzijde. Maar berichten als zou deze bus worden opgewacht door minder weldenkende aanhangers van Go Ahead Eagles beschouwen wij toch echt als categorie Assepoester en Doornroosje. Gezien het niet-officiële karakter van deze tweede bus, wordt ze dus wel mooi opgehouden door handhavers van wet en orde. Uiteindelijk kan iedereen nog keurig de wedstrijd volgen, zonder noemenswaardige incidenten.

De wedstrijd van van vandaag zal overigens in het teken staan van het afscheid voor eigen publiek van de aanvoerder en maar liefst 43-jarige sluitpost Raimond van der Gouw. Van der Gouw is een opmerkelijke verschijning in het betaalde voetbal en dat niet alleen vanwege zijn inmiddels vergevorderde leeftijd. Hetgeen het uitvak ook niet onopgemerkt zal laten middels het aanhouden “Awwe löl” gezang gedurende de wedstrijd. Van der Gouw wordt het één keer te machtig en dat maakt hij kenbaar door een een korte handbeweging naar zijn broek. Van beide kanten eigenlijk best jammer, maar laten we het vooral op voetbalhumor houden. Want Van der Gouw heeft natuurlijk een fantastische loopbaan opgebouwd die hem leidde langs Go Ahead Eagles, Vitesse, Manchester United, West Ham United, RKC en als slotakkord AGOVV. Je zou het voor minder doen.


Totaal overbodig: het waterkanon werd ingezet om de gemoederen te bedaren…

Over de eerste helft kan ik kort zijn. De wedstrijd staat onder leiding van coming-man Mike van der Roest en die is in het (recente) verleden niet bepaald gunstig geweest voor ons. De thuisploeg is echter door blessures behoorlijk verzwakt en trainer Klomp en zijn assistent Marco Heering – bij ons bekend van veel humor, karakter, pils en koelkasten – hebben hun handen vol gehad om 11 spelers binnen de lijnen te krijgen. Er zou dus wel eens iets in het vat kunnen zitten voor Fortuna.De eerste kans is dan ook voor ons als Koen Garritsen (oud-AGOVV) van een meter of 25 geplaatst de bal in het doel wenst te krijgen, Van der Gouw toont echter zijn klasse en tikt de bal naast. Veel valt er niet te beleven, maar het is vooral de thuisploeg die het heft in handen neemt. De eerste kans komt als topscorer Ter Heide een voorzet doorkopt tot bij Kilic, wiens schot ten koste van een hoekschop wordt gepareerd door een attente Arjan Christianen. Met hem is dan ook de beste Fortunees van de eerste helft genoemd. Met uitzondering van Serdal Guvenc en Angelo Simone oogt Fortuna dan ook redelijk apatisch. Caibi mag nog eens uithalen uit de tweede lijn, maar Christianen houdt stijlvol de nul.

Helaas zal ook dit keer scheidsrechter Van der Roest weer een belangrijke rol op zich gaan nemen. Wan tegen het einde van de eerste helft heeft Ter Heide ergens in de hoek van het strafschopgebied de bal. De Tukker die vorig siezoen overkwam van de amateurs van Werder Bremen is één van de weinige spelers op het veld die mij in het eerste bedrijf echt weet te imponeren en hij bezorgt met name Zarko Grabovac een lastige avond. Dit keer staat hij echter met de rug naar het doel, maar in diezelfde rug staat ook Joep Op den Kamp. Ter Heide is niet van gisteren en voelt nog een verdediger aankomen. Hij kijkt eens om en ziet aanvoerder Mels van Driel en stort prompt theatraal ter aarde, terwijl Mels noch Joep eigenlijk helemaal niets verkeerds lijken te doen.

Maar als zo vaak is alleen de betrokkenheid van Van Driel al voldoende voor ophef, zo ook voor Van der Roest. Deze wijst dan ook pardoes en tot verbijstering van het uitvak naar de stip. Ter Heide voltrekt zelf het vonnis en hij verhoogt zij status van clubtopscorer met seizoendoelpunt 17.

Fortuna lijkt ineens wakker geschrokken en via Garritsen (afstandschot net over), Cornelia (uit de draai naast) en Olondo (kopbal over) wordt zoektocht naar de gelijkmaker ingezet. Van der Gouw houdt echter schoon schip en met 0-1 bereiken we de rust. Fortuna speelde zonder de benodigde scherpte en heeft nog geluk dat het niet tegen een tegenstander op volle sterkte hoeft aan te treden.

In de rust treedt de Goodyear Commissie eindelijk weer eens aan. Tenminste, dat was de bedoeling. Maar als we vernemen dat de catering van de thuisclub opzichtig in de fout gaat, worden de jassen resoluut weer opgeborgen. Er is weldegelijk een warme hap (broodje bal), maar die staat nergens aangekondigd en dat is een ernstig minpunt. Bovendien nam een collega-redacteur al een voorproefje van het gememoreerde broodje bal, maar de substantie deed het ergste vrezen. Het zou ons dan ook niet verbazen dat de hoofdsponsor van de VAL gepoogd heeft wraak te nemen op de makers van dit medium gezien onze immer kritische houding jegens de VAL alsook FC Limburg. Uiteraard zijn ook wij niet van gisteren en iedereen blijft ongeschonden, mijn collega-redactielid is de rest van de avond wat stilletjes, maar ook hij maakt het verder goed. Wellicht dat de catering van de sympathieke Geheel Onthouders volgend seizoen wel een serieuze gooi naar de prijzen zal doen.


Degene die dit heeft opgegeten zal de leeftijd van Van der Gouw nooit halen…

Uiteraard hopen wij dat Fortuna dat laatste liefst nog vandaag zal waarmaken. Körver heeft in ieder geval Cornelia maar weer eens geslachtofferd en tot ieders verbazing verschijnt Wasiu Taiwo en niet Emmo Guvenc aan de aftrap van de tweede helft. Het lijkt erop dat Körver over zijn hart strijkt, want onze clubtopscorer van vorig seizoen en hij liepen er al een poosje op zijn zachtst gezegd niet meer hand in hand bij.

De omzetting heeft blijkbaar tot resultaat dat Fortuna even moet zoeken naar de juiste posities in het veld. AGOVV benut dit en krijgt via een mislukt schot van Ter Heide en een absolute kans van de vrijstaande Colett ruimte voor een grotere voorsprong, maar Arjan Christianen houdt stand. Hierna is het echter over en uit met de dadendrang van de thuisclub. Aanvoerder Mels van Driel blaast de aanval leven in door een majestueuze lange bal richting Taiwo te versturen. Van der Gouw moet zijn doel uit en redt koppend, Angelo Simone heeft de rebound, maar zijn lob belandt bovenop het net in plaats van erin.

Even later zet Koen Garritsen voor op links, Olondo kan er niet bij en Taiwo’s poging wordt geblokt. De gelijkmaker hangt in de lucht. En zowaar valt hij ook nog. Olondo besluit eens niet tot het openen van zijn trucendoos, maar houdt het simpel via een geplaatste flankvoorzet op de inlopende Jürgen Heinrichs en die kan vrij inkoppen, 1-1. Een paar minuten later herhaalt eenzelfde tafereel zich: Olondo zet laag voor, Heinrichs plaatst de bal achter Van der Gouw, 1-2. AGOVV is geslagen.Fortuna ruikt dat er nog meer in zit en probeert voetballend uit te verdedigen in plaats van lange halen op Taiwo. De keren dat dat lukt, is het meestal met Emmo Guvenc als eindstation, maar de vervanger van de niet fitte Rashid El Hammouchi heeft weinig geluk met zijn pogingen van afstand. In de ultieme slotfase gooit de afscheidnemende Van der Gouw zichzelf maar in het strijdgewoel voor het doel van Arjan Christianen, maar de 1-2 blijft op het bord. Als in blessuretijd de doelman van de thuisploeg dan desondanks toch zijn publiekswissel krijgt, wordt er ook respect getoond vanuit het uitvak. Fortuna gaat echter met de volle buit aan de haal en de overwinning wordt gevierd met een ouderwetse pitch invasion. De spelers vinden het allemaal prima en zo kan iedereen met een blij gemoed huiswaarts.


De overwinning wordt uitbundig gevierd!

Helaas denkt een dienaar van dr. mr. Ernst Maurits Henricus daar anders over en worden enkele Fortunezen met een welhaast nazistisch machtsvertoon letterlijk de bus ingeduwd dan wel -geschopt. Met enige moeite weten Annette en ondergetekende de gemoederen te bedaren en wordt erger voorkomen. Gelukkig wordt er geen wissel getrokken op een voor ons leuke voetbalavond.


Ondergetekende bezwijkt onder de door zichzelf opgelegde druk en maakt zich klaar voor een drinking session…

Als slotakkoord mijnerzijds wil ik namens de redactie van Fortuna Online vanaf deze plaats buscoördinatoren Annette en Wil bedanken voor hun inzet en de goede verzorging en gezelligheid waarvoor zij ook dit seizoen weer hebben gezorgd.

Gegroet,

TMD