Trainer Sjors Ultee kan morgenmiddag in het thuisduel tegen Willem II (aftrap: 12.15uur) vanwege blessureleed geen beroep doen op Wessel Dammers, Djibril Dianessy en Álex Carbonell (de laatste was niet van de partij op de afsluitende training). Bassala Sambou zit bij de selectie, maar is niet fit genoeg voor negentig minuten voetbal. Voor de rest is iedereen beschikbaar.

Champagnevoetbal speelde Fortuna Sittard in de eerste twee competitieduels nog niet. Toch verwachten we niet dat Ultee zijn basiselftal overhoop gaat gooien. De spelersgroep is nog niet compleet, waardoor er weinig alternatieven in de selectie zitten. Bovendien missen enkele nieuwelingen wedstrijdritme, waarvoor slechts een remedie bestaat: spelen.

De enige mogelijkheid – gegeven Fortuna’s lage budget – om betaalbare spelers aan te trekken, die het vereiste kwaliteits- en ervaringsniveau hebben, is te wachten tot de slotfase van de transfermarkt. Pas dan dalen looneisen van spelers, die zich realiseren dat een half jaar bankzitten hen niet verder brengt en pas dan zijn clubs bereid spelers tegen zachte voorwaarden te verhuren die anders een half jaar stilstaan in hun ontwikkeling of een half jaar een stoorzender zijn in de selectie.

Dat betekent wel dat de competitie voor Fortuna effectief pas op 15 september begint (thuis tegen FC Twente: het eerste duel na de transferdeadline op 2 september). Pas dan is de selectie rond en tegen die tijd is hopelijk ook iedereen wedstrijdfit. In de tussentijd speelt Fortuna nog twee duels, op 31 augustus tegen SC Heerenveen en morgenmiddag dus tegen Willem II.

We verwachten Alexei Koşelev morgen in het doel. In de achterste linie verwachten we een wijziging: Clint Essers speelt als rechtsback, omdat Felix Passlack doorschuift naar het middenveld. Verder in de verdediging verwachten we de centrale verdedigers Branislav Niňaj en Grégoire Amiot, en linksback en aanvoerder Mica Pinto.

Op het middenveld verwachten we Jorrit Smeets, Felix Passlack (op de plek van Álex Carbonell) en Mark Diemers, die centraal speelt op de plek van de gepasseerde Adnan Ugur.

De voorhoede bestaat uit het drietal Rasmus Karjalainen (rechter flank), Vitalie Damașcan (spits) en Amadou Ciss (linker flank).

Oud-Fortunezen bij Willem II? Dries Saddiki. In tegenstelling tot vorig seizoen, lijkt hij nu een basisplek te hebben afgedwongen.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen Willem II? 2 September 2013. Fortuna wint met 3-1 van Willem II in de eerste divisie. De Sittardse doelpunten komen van Jordie Briels, Aziz Khalouta en Patrick N’Koyi.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Willem II: G-W-W-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? G-V-..-..-..

Scheidsrechter Allard Lindhout staat op plek negentien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Verwacht dus geen cadeautjes. VAR Siemen Mulder staat achtste in dezelfde lijst. Hij kan een positieve balans overleggen.

Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Amiot, Pinto; Smeets, Passlack, Diemers; Karjalainen, Damașcan en Ciss.

Supporters: Het supportershome opent de deuren om 11.00uur; de fanshop is open van 10.00-12.00uur en van 14.00-15.00uur; het Fortunamuseum (alleen voor supporters op de hoofdtribune) is open van 10.45-12.00uur.