Vlak voor rust breekt de wedstrijd. Fortuna leidt met 0-1, hoopt met die tussenstand ook de rust te halen totdat Andrija Balić aan de arm van Renato Tapia gaat hangen en scheidsrechter Richard Martens niets rest dan het geven van een strafschop. Dat Martens daar een rode kaart voor Balić bovenop doet is overdreven, maar zet Fortuna meteen met beide benen op de grond. Meer dan 45 minuten met een man minder voetballen is er uiteindelijk teveel aan, al kwam dat vooral door slordig verdedigen. Willem II en Fortuna waren 90 minuten gewaagd aan elkaar en een gelijkspel was billijk geweest, maar het liep anders. En daarom komt het weer aan op de thuiswedstrijden…


30 maart 2019

Fortuna verliest van zichzelf

Willem II 3 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 32. Novakovich 0-1, 44. Isak (pen.) 1-1, 53. Niňaj 1-2, 58. Isak (pen.) 2-2, 61. Isak (pen.) 3-2.
Opstelling: Koşelev; Mac-Intosch, Niňaj (77. Essers), Rodríguez, Pinto; Smeets, Diemers, Balić; Semedo (45. El Messaoudi), Novakovich, Lamprou (76. Ciss).
Toeschouwers: 14.270.
Scheidsrechter: R. Martens.
Geel (Fortuna): Rodríguez, Semedo, Niňaj, Diemers, Ciss, Essers.
Rood (Fortuna): Balić.

Na een interlandweekend is het tijd om de competitie weer op te pakken. Voor Fortuna was de interlandbreak geen vervelende onderbreking. Want afgelopen wedstrijd versloegen de Sittardenaren FC Emmen overtuigend met 3-1 en vinden zichzelf terug op een plek die recht geeft op een verlengd verblijf in de Eredivisie.

Enige smet op de avond tegen de Emmenaren is het afkeuren van het wonderschone doelpunt van Mark Diemers. Onze rasechte Fries trapt de bal vanuit een behoorlijk scherpe hoek in de winkelhaak, maar vanwege vermeend buitenspel zet de VARce Majeur een streep door de rekening. Over het hoe en waarom horen we Diemers niet. De club heeft hem twee weken de mond gesnoerd waarvan de helft er alweer opzit. De Fries aast op een transfer, uit die wens in de media waardoor zijn populariteit bij het publiek tanend is.

Afgelopen week mocht Diemers weer in het openbaar spreken en laat meteen weten Jorrit Smeets en een niet bij naam genoemde proefspeler op de training te kakken te hebben gezet. Erg geliefd maak je je op zo een manier natuurlijk niet in Sittard, waar volgens Diemers overigens geen fluit te beleven valt.

Dan kijk ik liever naar Alexei Koşelev die tegen Frankrijk enkele knappe reddingen verricht, maar met zijn vaderland niet opgewassen is tegen de regerend wereldkampioen. De boomlange doelman komt begin juli in Sittard aan, blijkt niet al te doortastend tijdens zijn wittebroodsweken, maar is ontegenzeggelijk gegroeid en blijkt steeds vaker een sta in de weg. En ook hierbij mag je je de vraag stellen hoe lang hij nog houdbaar is voor Fortuna…


Alexei Koşelev plukt de bal weg voordat Kylian Mbappé kan toeslaan (Foto: Federația Moldovenească de Fotbal)

Maar mijn slaap ervoor laten, nou nee. Bij Fortuna voetballen? Graag of niet natuurlijk. Zulke problemen worden futiliteiten als we zaterdagochtend met de keerzijde van het leven worden geconfronteerd. Afscheid nemen van iemand die je maar zijdelings kent lijkt een muizeholletje, maar de voordrachten die rechtstreeks uit het hart komen laten niemand onberoerd. Soms hoeft niet veel gezegd te worden en volstaat je aanwezigheid.

Het gevoel waarmee we omstreeks 16.00 uur in de bus stappen is daardoor anders. Dat geldt niet voor de overige ± 550 supporters die het Tilburgse uitvak gaan vullen. In het verleden was een door de lokale driehoek opgelegde buscombi naar bijvoorbeeld Helmond Sport de spreekwoordelijke druppel; vanmiddag stappen alle supporters zonder morren in de bus.

Normaliter stel ik mij de vraag of het makkelijker is om na de Bergerweg te kiezen voor de N294 (Urmonderbaan) of voor de N276 (Middenweg) om uiteindelijk de A2 te bereiken. Maar na een ochtend zoals vanochtend breek ik daarover mijn hoofd niet. Na het passeren van Hotel Café Restaurant ‘Op de Vos’ slaan we linksaf richting VDL NedCar. In Born nemen we de A2 richting Eindhoven. Na het passeren van ‘De Lichtstad’ slaan we linksaf naar Tilburg. daar komen we ruim op tijd aan bij het Koning Willem II Stadion. Een hele makkelijks route dus!

Na het inscheuren van het ticket en een sobere fouillering lopen we het nog lege stadion binnen, waar, zo lezen we, ‘De Trots van het Voetballand’ huisvest. Het zal allemaal wel; wij komen hier om minimaal één punt te nemen in onze fierce relegeation battle.

Makkelijk worden wordt het niet, want van alle onderlinge ontmoetingen won Willem II 56%, speelden beide teams éénderde van de wedstrijden gelijk en won Fortuna maar 11% van alle ontmoetingen. En als we naar het grote TV-scherm kijken zien we inderdaad allerlei bekende namen uit het verre verleden voorbijtrekken die ons op nederlagen hebben getrakteerd, zoals Henry van der Vegt, Jean-Paul van Gastel, Jaap Stam, Ousmane Sanou, Bert Cunt-of-a-man, Mariano Bombarda en Tom Caluwé.

Trainer-coach René Eijer denkt Willem II het beste te kunnen bestrijden met Alexei Koşelev in doel. Vóór hem speelt Calvin Mac-Intosch rechtsback. Branislav Niňaj en José Rodríguez vormen (bij afwezigheid van de geelgeschorste Kai Heerings) het centrale duo achteraan. Kapitein Mica Pinto is incontournable op linksback. Datzelfde geldt voor Jorrit Smeets en Mark Diemers op het middenveld. Omdat Rodríguez een linie zakt komt Andrija Balić in de ploeg. De voorhoede wordt gevormd door Lisandro Semedo, Andrija Novakovich en Lazaros Lamprou.


Het uitvak is er klaar voor!

Tijdens de warming-up produceert het uitvak flink wat geluid en dat zet zich tijdens de wedstrijd gewoon door. Het helpt de spelers om de eerste minuten van de Tilburgse stormloop te doorstaan. Één en ander wordt zelfs versterkt door een groene Rauchsäule die het complete uitvak vult. Jammer dat er geen gele wordt ontstoken, al is dat misschien iets voor een volgende keer of natuurlijk zelf de handschoen opnemen (…).

Na de openingsfase komt het duel meer en meer in evenwicht. Het spel speelt zich vooral tussen beide strafschopgebieden af. Noch Willem II, noch Fortuna kunnen echt gevaar stichten voor de doelen van beide keepers.

Na een kleine tien minuten drukt Fortuna een eerste keer haar neus tegen het venster als Andrija B. de bal naar Andrija N. passt, maar een Tilburgse verdediger komt tussenbeide. Het is een opmaat voor meer. Want ook al neemt Willem II het initiatief, Fortuna komt er vaak gevaarlijk uit.


Lisandro Semedo‘s snelheid blijft een wapen

Even later start Lazaros Lamprou een solo en wordt onreglementair gestuit. Dat overkomt ook Mark Diemers. Ex-speler van Newcastle United FC Vurnon Anita haalt de middenvelder neer waarna Diemers zelf de vrije trap mag nemen. Die draait gevaarlijk naar de hoek, maar doelman Michael Woud kan de bal tot corner verwerken.

Maar ook Willem II geraakt aan mogelijkheden. Nadat Jorrit Smeets zijn tegenstander heeft neergelegd mogen de Tilburgers een vrije trap nemen. De bal landt diep in het strafschopgebied, maar daar heerst Alexei Koşelev voorlopig.

Ondertussen is het duel meer en meer in evenwicht en probeert Fortuna gevaarlijk te worden, maar de eindpasses van Andrija Balić op Andrija Novakovich en Lisandro Semedo op Lazaros Lamprou zijn te onnauwkeurig.


Ook Lazaros Lamprou blijft een handenbinder

Na dik een half uur gaat Mark Diemers nogmaals aan de wandel. Met de bal aan de voet passeert hij Renato Tapia, maar de Chileen roept Diemers middels een overtreding tot de orde. Scheidsrechter Martens kent Fortuna een vrije trap toe die niet door Diemers maar door Lamprou wordt genomen.

De bal dwarrelt naar de hoek, maar doelman Woud kan de bal simpel keren. Hij heeft waarschijnlijk niet in de gaten dat Andrija Novakovich zowat naast hem staat als hij de bal op de grond laat vallen. De Amerikaanse spits zet zijn linker tegen de bal waarna deze in het lege doel rolt. De Tilburgse doelman blijft verbijsterd achter terwijl Novakovich de 0-1 viert.


Nummer acht voor Novakovich!

Het geluid dat het uitvak produceert reikt inmiddels tot de zenit want dit is juist waarnaar we op zoek zijn! Toch is nog niet iedereen zeker, want de scheidsrechter sprint naar de zijlijn. Stond Novakovich buitenspel of is er iets anders aan de hand? Onduidelijkheid troef. En dus is het woord aan de VARce. En ja hoor, het fenomeen doet zijn naam wederom eer aan. Deze keer rolt er geen onwaarschijnlijke beslissing uit de bus, maar er rolt eigenlijk niets uit de bus, want de VARce is defect! Of het buitenspel was of niet, de goal telt! Het uitvak, inmiddels aangevuld met Kai Heerings (uitgedost als motard) en Isitan Gün (uitgedost als supporter van het eerste uur), ontploft voor een tweede maal binnen een handvol minuten.

Na Fortuna’s treffer schakelt Willem II een tand bij en dringt Fortuna meteen terug. Vooral de buitenspelers draaien onze backs de duimschroeven aan, waardoor ook Alexander Isak meer in het spel wordt betrokken. Als de Zweedse aanvaller wordt aangespeeld door Marios Vrousai moet Alexei Koşelev zich reppen, maar geeft geen krimp.


Calvin Mac-Intosh moet flink aan de bak

Vlak voor rust is het aanvalsspel van Willem II Fortuna net iets te machtig. Al combinerend probeert Willem II zich een weg te banen door de verdediging, maar Diemers denkt te kunnen opruimen. Maar hij verliest de bal ongelukkig, waarna een steekbal op Tapia volgt. En juist als hij op doel wil trappen, geeft Balić een ruk aan zijn arm. Scheidsrechter Martens kan niet anders dan een strafschop toekennen aan Willem II en toont daarbovenop Rodríguez een rode kaart. Er ontstaat meteen een behoorlijke consternatie en bijna elke Fortunees haalt verhaal bij de leidsman. Hij deelt links en rechts een gele kaart uit, laat Rodríguez staan, maar sluit nu Balić uit.

Als Alexander Isak de strafschop benut, hangen de bordjes weer in evenwicht en moet Fortuna proberen met 10 tegen 11 een punt uit de brand te slepen. Aan de zijlijn denkt de technische staf dat Martens de pedalen ietwat kwijt is en wisselt Lisandro Semedo vliegensvlug voor Ahmed el Messaoudi. Heeft Semedo een tweede gele kaart ontvangen en is Martens dat ontschoten?


Blunder van Martens of van Livescore?

Tijdens de rust worden we getrakteerd op UB40’s ‘Red Red Wine’ en een Willem II quiz. Het leert ons dat tijdens de laatste ontmoeting in de Eredivisie Tarik Sektioui een hattrick scoorden tegen Fortuna. Mooi is dat.

Na de pauze gaat Willem II onverdroten door met aanvallen. Ze ruiken natuurlijk hun kans en willen de wedstrijd zo snel mogelijk beslissen. Maar Fortuna verdedigt vooralsnog gedisciplineerd en loert op mogelijkheden. Een eerste mogelijkheid komt er als Mark Diemers een corner mag nemen. Nog steeds aangevuurd door het uitvak trapt hij de bal voor doel, maar die wordt weer uitverdedigd. Poging twee lukt beter. De bal wordt door Lamprou teruggekopt in de voeten van Niňaj die er 1-2 van maakt.

Vreugde-explosie na de 1-2 van Branislav Niňaj!

Een flinke opsteker, zeker omdat Fortuna met een man minder speelt. En eigenlijk ook niet onverdiend. Natuurlijk, Willem II neemt de regie, maar Fortuna doet nog altijd prima mee.


Ook de spelers vieren hun feestje

Lang genieten van de 1-2 voorsprong kunnen we niet. Want een handvol minuten later wordt Alexander Isak de diepte ingestuurd. Hij controleert de bal, wint een fair duel met Mica Pinto, maar verliest ook de bal. Die wordt opgepikt door Marios Vrousai en probeert José Rodríguez in het ootje te nemen. De Griek tikt de bal langs José Rguez en haakt dan zijn been in de Spanjaard. Daar kun je een strafschop voor geven en warempel, dat doet Martens!

Alexander Isak gaat weer achter de bal staan en verschalkt Koşelev voor een tweede maal. Nu wordt het behalen van een punt een stuk lastiger, want er zijn nog behoorlijk veel minuten te spelen.


Jorrit Smeets buigt zelden of nooit

Fortuna is het spoor bijster, aangeslagen als het is door de twee toegekende strafschoppen. De hoogste tijd om het verstand terug te gebruiken, rustig te blijven en geen fouten meer te maken. In de tussentijd krijgt de voorhoede best nog wel een mogelijkheid om te scoren en hoeft het niet slecht af te lopen.


Ook op Michael Pinto kun je altijd rekenen

Willem II probeert de wedstrijd te controleren, maar dat blijkt lastig. De wedstrijd wordt erg rommelig met veel balverlies aan beide kanten. Voor Fortuna prima, want de klok tikt verder. Maar Willem I heeft de zaken pijlsnel weer op orde. Marios Vrousai soleert weer door de verdediging en gaat naar na een overtreding van Branislav Niňaj naar de grond. Ontzettend dom, want dit is een vrijbrief voor Martens om wederom een strafschop toe te kennen. En inderdaad, Alexander Isak mag weer naar de strafschopstip te lopen. En ook nu is Alexei Koşelev kansloos. 3-2, met nog een half uur te gaan…


Mark Diemers oog in oog met een overmacht aan tegenstanders

In het uitvak laat niemand zijn hoofd hangen en dat doen de spelers evenmin. Bij tijd en wijlen komt Fortuna er zelfs gevaarlijk uit. Zo speelt Ahmed el Messaoudi zich mooi vrij op het middenveld en speelt Andrija Novakovich in de diepte aan. Hij loopt weg van zijn tegenstander en haalt de achterlijn. Mark Diemers is meegelopen en bevindt zich op de strafschopstip. Maar Novakovich geeft de bal voor, buiten het bereik van de Tilburgse verdediging, terwijl Diemers evenmin aan de bal kan.


Novakovich gaat er vandoor, richting Tilburgse doel

In de slotfase krijgt Fortuna nóg een kans. Het is weer El Messi die Novakovich wegstuurt en in plaats van Thomas Meissner uit te kappen duwt hij zich tegen Meissner aan en laat zich vervolgens vallen. Hij hoopt op een strafschop, maar Martens trapt er niet in. Terecht ook. Novakovich had natuurlijk moeten kappen en proberen Woud te verschalken, maar gedane zaken nemen geen keer.


Nova snapt er niks van

Ondertussen zijn er nog maar enkele minuten te spelen en lijkt Fortuna te laat te komen om de gelijkmaker te forceren. Diemers probeert het, een schot van de ingevallen Amadou Ciss wordt geblokt en een lob van Jorrit Smeets wordt gevangen door Michael Woud. En zo eindigt de wedstrijd in 3-2. Ondertussen is ook ADO Den Haag tegen Vitesse geëindigd. De Hagenaars spelen gelijk en passeren de Sittardenaren op de ranglijst.

Als iedereen in de bus zit en we richting de A2 koersen (die we in Eindhoven nemen) gaat iedereen klaarzitten voor het schakelprogramma. Op het ene scherm kijken we met een bang hartje naar De Graafschap – Heracles, terwijl op het andere scherm KRC Genk het opneemt tegen RSC Anderlecht. En het kwartje valt wonderwel onze kant op. ‘De Smurfen’ blikken ‘Les Mauves’ in terwijl Heracles ‘De Superboeren’ verbouwereerd achterlaat.

Eenmaal terug in Sittard besluiten we nog een hapje te gaan eten. Als de bestelling wordt uitgeserveerd maken we kennis met een nieuwe ‘sausgoochelaar’. Het duurt even voordat iedereen tevree zijn of haar buikje rond kan eten, maar als gesprekken stilvallen weet je dat het iedereen zint.

Nu vier dagen rusten en ons dan klaarmaken voor woensdagavond. We gaan dan gewoon verder tegen ADO Den Haag. Het blijft onderaan spannend, maar als je de punten neemt die je moet nemen is er niets aan de hand.

COYS,

Michel Hennen