Een sterk Fortuna blijft vrij eenvoudig overeind tegen nummer drie Willem II. Vlak na rust dringen de Tilburgers aan, maar verder dan een afgeslagen bal op de lat en enkele vangballen voor Alexei Koșelev komt Willem II niet. Daar zet Fortuna kleine kansjes voor Álex Carbonell, Rasmus Karjalainen en Vitalie Damașcan tegenover, waardoor een gelijkspel billijk is. Grote plus is het heroptreden in de basis van Wessel Dammers die 80 minuten de organisatie achterin neerzet. En zo kan Fortuna met veel vertrouwen op trainingskamp gaan en zich richten op de tweede competitiehelft…


21 december 2019

Fortuna sluit 2019 met gelijkspel af

Willem II 0 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Koșelev; Angha, Niňaj, Dammers (81. Essers), Cox; Tekie, Diemers, Smeets (68. Fernandes), Carbonell (55. Karjalainen); Damașcan, Ciss.
Toeschouwers: 13.587.
Scheidsrechter: B. Nijhuis.
Geel (Fortuna): Cox.
Rood (Fortuna): –

We zijn alweer toe aan het slotlicht van het voetbaljaar 2019. En net zoals 2018 is ook 2019 een topjaar geworden. Na de handhaving in Groningen zijn we ook dit seizoen goed op weg om hetzelfde huzarenstukje te leveren. Waar tijdens het begin van het seizoen nog volop werd gespeculeerd over de rolverdeling binnen Fortuna’s technische staf, is die discussie weggeëbd. Niet in de laatste plaats omdat degene die het hardst riep dat Sjors Ultee als stroman voor Kevin Hofland fungeerde (VVV-trainer Robert Maaskant) zélf is weggeëbd. En nota bene is vervangen door iemand die op zijn beurt wellicht als stroman gaat fungeren (Hans de Koning, a.k.a. ‘King Hans’)!

Ook aangaande de selectie is de onrust verdwenen. De selectie van afgelopen seizoen is quasi volledig vervangen door nieuwe namen en na een weifelend begin raakt ook daar iedereen gewend aan zijn rolverdeling. En zo loopt Fortuna (met nog één wedstrijd te gaan tot aan de winterstop) méér dan één op één. Wie had dat gedacht na de start van het seizoen? Want toen trok dit medium de volgende (op dat moment terechte!) conclusie:

De achterstand op de concurrentie blijft weliswaar binnen de perken, maar de komende maand zullen er wel een paar wedstrijden gewonnen moeten worden om niet achter de feiten aan te blijven lopen. En dat lijkt een onmogelijke opgave voor de huidige ploeg

Maar ook in de beker levert Fortuna een prima prestatie. Begint 2019 nog slecht met een verlies in De Kuip; tijdens het huidige seizoen weet Fortuna zich moeiteloos te plaatsen voor de 16e finales van het vaderlandse bekertoernooi. Wordt in de tweede ronde ADO Den Haag met 3-0 teruggestuurd naar de Residentie, afgelopen dinsdag delft PEC Zwolle met dezelfde cijfers het onderspit.

Het zorgt ervoor dat vanavond 450 supporters hun weg vinden naar het Tilburgse Koning Willem II Stadion waar de huidige nummer 3 van de ranglijst Fortuna opwacht. Het lag in de lijn der verwachting dat onze Spaßguerilla voor een eerste maal een bezettingsgraad van 80% tijdens een uitwedstrijd zou behalen, maar dat kunnen we op onze buik schrijven. Dankzij ‘een kop vol snot’ is Riccardo genoodzaakt thuis te blijven. Beterschap!

De busreis gaat niet geheel zoals verwacht. Want op het moment dat de colonne de Zürichstraat wilt verlaten om de Lissabonlaan op te rijden staan we abrupt stil. Bus 3 heeft zich vastgereden in de bussluis aan de voorzijde van het voormalige Fitland Hotel. Tussenkomst door de Brandweer zorgt ervoor dat Bus 3 alsnog haar route kan vervolgen, maar de overige drie bussen zijn al een stuk de A2 opgereden.

Omdat we gezamenlijk in Tilburg dienen te arriveren rijden de eerste drie bussen in een slakkengang richting Eindhoven. Pas als Bus 3 aansluiting heeft gevonden legt de buschauffeuse van Bus 1 haar zware voet weer op het gaspedaal en gaat het met gezwinde spoed richting Neerlands zesde stad (qua inwonersaantal).

Even voor Tilburg staan de zwaantjes ons al op te wachten en loodsen de vier bussen probleemloos door de Tilburgse verkeerscongestie richting uitvak. Nadat iedereen zich door het enige toegangspoortje heeft gewurmd blijkt het uitvak al aardig volgelopen. Na een kwartier komen de spelers het veld op voor hun warming-up.

We zien dat trainer/coach Sjors Ultee ten opzichte van het bekerduel met PEC Zwolle vier wijzigingen in zijn elftal heeft aangebracht. In doel vervangt Ultee Ažbe Jug door Alexei Koșelev. Rechtsback van dienst is niet de geelgeschorste Felix Passlack, maar Martin Angha. Het centrum van de verdediging wordt gevormd door Wessel Dammers en Branislav Niňaj. George Cox speelt op zijn vertrouwde plek van linksback.

Het centrale middenveld wordt gevormd door Jorrit Smeets (die vandaag zijn 100e duel voor Fortuna speelt) en Tesfaldet Tekie. De rechterflank wordt bezet door Álex Carbonell. Hij speelt in plaats van Rasmus Karjalainen.

De voorhoede wordt gevormd door Amadou Ciss en Vitalie Damașcan (die de plek van Bassala Sambou overneemt). Beide heren worden van aanvoer voorzien door onze nummer 10 Mark Diemers.

Aan de zijde van Willem II zien we Dries Saddiki met een verleden bij Fortuna, maar natuurlijk ook Freek Heerkens. Deze laureaat van de Van der Padt Trofee editie 11/12 is in de voorbeschouwing over het hoofd gezien en het spreekt voor zich dat hierover binnen de Fortuna Online redactie nog enkele harde noten worden gekraakt. Maar dat is voor latere zorg. Eerst maar eens de bus parkeren in het sfeervolle Willem II Stadion. In het verleden werd Tilburg nogal eens omgedoopt tot ‘Stilburg’, maar de tijden dat de Tilburgers onderdoen voor hun streekgenoot uit Breda liggen inmiddels enkele jaren achter ons.

Maar als scheidsrechter annex showmaster Bas Nijhuis de wedstrijd in gang zet blijkt van ‘de bus parkeren’ nauwelijks sprake. En dat is maar goed ook! Want iedereen is de tactische variant met vijf verdediger een beetje moe. Want als je massaal in je strafschopgebied gaat staan, dan weet je dat je het onheil over je afroept. En of je nu met vier of vijf verdedigers speelt, 2019 heeft uitgewezen dat dat nauwelijks invloed heeft op de hoogte van de nederlaag…


Er zijn ook 11 fanatieke Fortuniors naar Tilburg afgereisd. Chapeau!

Met de terugkeer van kapitein Wessel Dammers in het hart van de verdediging straalt het elftal meteen meer zelfvertrouwen uit. Is dat dan de door Hans Erkens zo veelvuldig aangehaalde ‘westerse flair’?

Als de wedstrijd net is begonnen ontrollen de knapen van TGV een spandoek om aandacht te vestigen op het feit dat Jorrit Smeets vanavond zijn 100e duel voor Fortuna speelt. Maar goed dat we statistieken bijhouden zodat zulke mijlpalen niet onvermeld blijven!

Na een handvol minuten speelt Carbonell de bal op Mark Diemers na een overtreding van Mike Trésor op Amadou Ciss. Nijhuis heeft de naam amper te fluiten en doet dat nu ook niet. Diemers maakt handig gebruik van de voordeelsituatie en loopt met Vitalie Damașcan richting doel van Timon Wellenreuther. Hij ziet rechtsback van dienst Martin Angha opstomen en speelt de bal naar rechts.

Angha neemt aan en ziet dat Álex Carbonell ineens positie kiest. De bal komt bij de Spanjaard terecht en met een sliding devieert hij de bal richting doel. Wellenreuther kan de bal al vallend stoppen, maar Fortuna’s intenties zijn duidelijk.


In balbezit doet Carbonell het prima

Vooralsnog plaatst Willem II daar niet veel tegenover, want verder dan een wild schot van Che Nunnely komen de ‘Tricolores’ niet. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Willem II heeft de bal en Fortuna verdedigt secuur waardoor de Tilburgse aanvallers worden geneutraliseerd. Ook Martin Angha doet het goed als rechtsback. De afgelopen dagen werd volop gespeculeerd over deze positie. Behoudt Clint Essers zijn stek of verhuist Branislav Niňaj naar rechts? Of zit Dammers ‘gewoon’ nog op de bank? Het lijkt erop dat Angha als rechtsback opstellen de beste variant is, want opponent Mats Köhlert krijgt geen poot aan de grond.


Wessel Dammers is alweer heel snel ‘incontournable’ in Fortuna’s verdediging

Na een kwartier doet Fortuna weer van zich spreken. Mark Diemers mag een vrije trap nemen op zo’n 20-25 meter van het doel. Nadat Diemers de bal in het strafschopgebied heeft gelegd fluit Nijhuis pardoes omdat iemand heeft geleund. En juist van zulke momenten moet je gebruikmaken om doelgevaar te stichten.


Fel duel tussen Bart Nieuwkoop en Mark Diemers

Na een kleine 20 minuten laat Fortuna ziet met de nodige agressie Willem II tegemoet te treden. Diemers maakt Köhlert de bal afhandig middels een fikse sliding en speelt de bal door naar voren. Köhlert blijft geblesseerd op de grond liggen maar veert enkele tellen later weer okselfris op als de bal uit de kluts in zijn richting rolt. Niňaj zet de achtervolging in en brengt de linksbuiten uit balans. Gelukkig blijft Niňaj een gele kaart bespaard.

Na een half uur is het plots bibberen als Sebastian Holmén de bal achter de verdediging legt en Vangelis Pavlidis aanspeelt. Branislav Niňaj geeft de Griekse aanvaller een duwtje als hij de bal op doel wilt vuren, maar ondertussen is ook Alexei Koșelev al uit zijn doel gekomen. Koșelev tikt de bal naar de zijkant, waardoor het 0-0 blijft.


Oude en nieuwe helden in actie: Dries Saddiki en Amadou Ciss

Meteen erna fopt Mats Köhlert Martin Angha een eerste keer. Hij passeert onze Zwitser en rent richting achterlijn, maar Fortuna staat vanavond zó goed georganiseerd te verdedigen dat meteen iemand klaarstaat om Angha’s foutje recht te zetten.

Ondertussen is Fortuna absoluut niet de mindere van Willem II en spreekt een aardig mondje mee. Niet veel later verslikt Mike Trésor zich op het middenveld in Jorrit Smeets, waarna Branislav Niňaj in balbezit komt. Als onze centrale man met de bal aan zijn voet het middenveld indribbelt gaat mijn hartslag pijlsnel de hoogte in, maar hij speelt de bal tijdig richting de flank waar Amadou Ciss staat. Ciss kan zijn man niet voorbij en legt terug op Smeets.

Smeets voelt exact aan waar Diemers gaat lopen en speelt de bal in het strafschopgebied. Diemers loopt door, kijkt goed en legt de bal perfect terug op Álex Carbonell. Carbonell krijgt eenzelfde kans die hij ook tegen PEC Zwolle kreeg en ook nu trapt hij hoog over het doel.


Vitalie Damașcan zit de eerste helft in de tang bij Sebastian Holmén

In het laatste kwartier van de eerste helft gebeurt vrij weinig. Fortuna heeft haar zaakjes verdedigend op orde en probeert naar hartelust te counteren. Maar doordat Damașcan er amper aan te pas komt bij zijn bewaker lukt het maar niet onze doelpuntenmachine in stelling te brengen. Tijdens de thuiswedstrijd prikte Damașcan er vanuit het niets twee achter Timon Wellenreuther en dat zijn de ‘Tricolores’ nog niet vergeten.

In de uitvak en bij de King Side wordt behoorlijk aan de volumeknop gedraaid wat zorgt voor een uitstekende sfeer. Door diverse Rauchsäulen zat de sfeer er al voordat de bal rolde prima in en die ambiance is blijven hangen.


Pittige duels tussen Che Nunnely en ‘Seagull’ George Cox

Terwijl het scorebord hapert tikt de tijd weg richting rust zet het uitvak nog een tandje bij. Nog even volhouden en dan mogen we met de brilstand aan de thee. Veel moeite om deze stand vol te houden lijkt dat niet te kosten. Sterker nog: Amadou Ciss bereikt in de slotseconden van de eerste helft Tesfaldet Tekie op de rechterflank. Tekie kijkt richting doel, maar zijn voorzet is totaal niet op maat en wordt buiten bereik van een medespeler weggewerkt door een Willem II’er. Met 0-0 bereikt Fortuna de rust.

Tijdens de rust schotelt Willem II ons penaltyschieten voor jeugdige ‘Tricolores’ voor en zie ik mensen in een broodje Unox happen. Programmaboekjes zijn in geen velden of wegen te bekennen en dat is juist iets dat Fortuna sinds afgelopen week weer heeft heringevoerd.


Jordens Peters stopt Álex Carbonell af

Na rust tappen de gastheren meteen uit een ander vaatje. Vanaf de aftrap zoekt Willem II fanatiek de aanval en bezorgt George Cox handenvol werk. Eerst probeert Che Nunnely tweemaal voor te zetten. De eerste voorzet kan worden weggewerkt door Tekie, de tweede landt in de grijpgrage handen van Alexei Koșelev. Dan onderschept VDP-laureaat Freek Heerkens een pass van Jorrit Smeets. Smeets zet de achtervolging in, maar komt te laat als Heerkens voorzet. Koșelev ziet de bal over zijn doel vliegen, zit er met zijn handen bij, maar is misschien toch verrast als de bal de achterkant van de deklat raakt.


Ouderwetse Hackentrick van George Cox

Nu Willem II Fortuna de duimschroeven aandraait valt op dat Álex Carbonell niet geschikt is voor dit soort voetbal. Hij is prima in balbezit, maar bikkelen om een achterstand te voorkomen is een ander verhaal. Dat ziet ook de technische staf en grijpt op het juiste moment in. Carbonell eruit, Rasmus Karjalainen erin.

Karjalainen liet tegen PEC Zwolle zien te kunnen scoren als hij de bal in het zestienmetergebied ontvangt en wordt door de technische staf als een soort rechtshalf opgesteld, maar verzaakt nooit en komt steeds beter in zijn spel na een lange aanpassingsperiode.


Miquel Nelom krijgt Rasmus Karjalainen niet zomaar van de bal

Na een uur krijgt Willem II een grote kans. Een één-tweetje in het strafschopgebied laat Mike Trésor alleen opduiken voor Alexei Koșelev, maar onze doelman stopt het schot met zijn voet.

Daarna mag Fortuna weer proberen aan een aanval te bouwen. Maar bij een fel duel om de bal op het middenveld gaat Jorrit Smeets onderuit. Hij wordt minutenlang behandeld, maar vervolgt de wedstrijd. Lang duurt dat niet; Smeets gaat weer naar de grond en dat zorgt voor scheve gezichten aan Tilburgse kant. Maar Smeets geeft nooit zomaar op en een blessure veinzen zit niet in zijn aard.


Branislav Niňaj legt uit wat Jorrit Smeets scheelt

Uiteindelijk strompelt Smeets van het veld en wordt vervangen door Leandro Fernandes. De huurling van Juventus speelde nog niet eerder, revalideerde in Italië van een knieblessure, maar is fit genoeg om de wedstrijd uit te spelen.

Hij laat meteen zien waarvoor hij het veld in ingekomen. Als het Tilburgse middenveld denkt de bal rustig rond te tikken zet Fernandes meteen zijn lichaam erin en verovert de bal. En eenmaal in bezit, dan geeft-ie ‘m nog niet zomaar af. Hij zoekt zijn man op, houdt hem af en wacht totdat een overtreding op hem wordt gemaakt. Diemers doet dat ook al anderhalf jaar, maar met een scheidsrechter die amper fluit is dat misschien niet zo slim.


Fernandes-style: doorvoetballen totdat je erbij neervalt

Met het inbrengen van Fernandes wordt het nog lastiger voor Willem II om ruimtes te vinden. Fortuna verovert het middenveld en krijgt meteen een kans. Leandro Fernandes speelt Tesfaldet Tekie aan die creatief brein Mark Diemers vindt. Ineen maakt Vitalie Damașcan zich los van zijn bewaker en ontvangt prompt de bal.


Damașcan duikt in kansrijke positie op

Hij kapt zich vrij en loopt richting Wellenreuther, maar als hij wilt schieten blokkeert Nelom de bal. Het blijft 0-0, maar Fortuna krijgt de geest. Zeker als Branislav Niňaj het onzalige idee krijgt om mee te schuiven. Aan de rand van het strafschopgebied verliest hij de bal en leidt zo een vlijmscherpe counter in. Als Willem II halverwege de Sittard-Geleense helft gaat overspelen, stapt Cox uit en verovert de bal. Dat liep bijna verkeerd af!

Maar Niňaj is blijkbaar hardleers en gaat wéér mee naar voren. Deze keer ontpopt hij zich als linksbuiten en geeft een haarfijne voorzet af richting Vitalie Damașcan. De Moldaviër kopt, maar mikt naast het doel!

Na vijf minuten blessuretijd vindt Bas Nijhuis het genoeg geweest en fluit af. Fortuna pakt haar tweede punt op vreemde bodem in 2019 en sluit het jaar zodoende goed af. Willem II had kunnen winnen, maar datzelfde geldt voor Fortuna. Een gelijkspel is billijk, maar Fortuna stapt als morele winnaar van het veld, zeker als je haar record in uitwedstrijden in ogenschouw neemt.


Koșelev en Diemers balen onbewust tóch van het gelijkspel

Nadat spelers en fans elkaar hebben bedankt worden we nog even in het uitvak vastgehouden waarna we de bus opzoeken. Daar is de stemming jolig, maar niet uitgelaten. Iedereen beseft dat we helemaal niet zo slecht zijn als gedacht tijdens de beginfase van het seizoen. Het heeft nu eenmaal tijd nodig vooraleer spelers die lang niet hebben gevoetbald weer maximaal belast kunnen worden en hun ritme vinden. En dus gaan we de winterstop in met één punt minder als verleden seizoen. Toen was iedereen lyrisch over Fortuna, het vertoonde spel, maar kon nog niemand vermoeden dat het er na de blessure van Wessel Dammers na de winterstop ineens compleet anders uitzag. Dus dat draaien we dit seizoen gewoon om!


Prettige Kerstdagen en een voorspoedig 2020!

Wat rest is iedereen fijne feestdagen te wensen. In 2019 hebben we geprobeerd een passend vervolg te geven aan 2018 en zelfs te starten met live beelden. Dat gaat nog niet vlekkeloos, maar gaan proberen het in 2020 even goed te doen. Een dank je wel voor iedereen die heeft meegewerkt aan Fortuna Online in 2019 en hopelijk kunnen we ook in het nieuwe jaar weer op jullie diensten rekenen!

Tot in 2020!

Michel Hennen