Interim-hoofdtrainer Sjors Ultee kan morgenmiddag in het competitieduel uit bij Vitesse (aftrap: 12.15uur) beschikken over een vrijwel fitte selectie. Alleen Nassim el Ablak ontbreekt (ziek). Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Tegenstander Vitesse is prima begonnen aan de competitie, met een tweede plek op de ranglijst als resultaat. De nieuwe Duitse technische leiding (Johannes Spors [technisch directeur] en Thomas Letsch [hoofdtrainer]) maakt in Arnhem voorlopig indruk. Vitesse verspeelde in eigen huis dit seizoen nog geen punten en leunt onder meer op een sterke verdediging die weinig doelpunten toelaat (zes tegentreffers in negen duels).

Het contrast met Fortuna Sittard is groot. Fortuna staat na de thuisnederlaag tegen Feyenoord nog steeds laatste en slikte opnieuw—notabene in overtal—drie tegendoelpunten (gemiddeld 2,8 tegentreffers in negen duels). Met het duel tegen nummer twee Vitesse sluit Fortuna wel een lastige openingsfase van de competitie af, want Fortuna trof de volledige top acht uit de huidige ranglijst in de eerste tien duels. Het duel in Arnhem biedt Fortuna opnieuw een kans om een einde te maken aan de reeks uitwedstrijden in de eredivisie zonder overwinning.  Een reeks die ondertussen al 26 duels lang is.

Aan Sjors Ultee de taak om een elftal te smeden dat in Arnhem goed voor de dag zal komen. Na het ontslag van Kevin Hofland had hij anderhalve week de tijd om na te denken over zijn ideale basiselftal. Zou hij die opstelling na een nederlaag alweer over boord gooien? We vermoeden van niet. We vermoeden dat dezelfde elf spelers die het niet konden bolwerken tegen Feyenoord toch een nieuwe kans krijgen.

Dat betekent dat Yanick van Osch start op doel, met daarvoor een viermansverdediging. Martin Angha speelt als rechtsback. George Cox fungeert als linksback. Het duo Ben Rienstra en Roel Janssen speelt centraal in de verdediging.

Op het middenveld verwachten we Tesfaldet Tekie, aanvoerder Jorrit Smeets en de meer aanvallend ingestelde Emil Hansson en Mats Seuntjens. In de aanval moeten Sebastian Polter en Zian Flemming voor de doelpunten zorgen.

Oud-Fortunezen bij Vitesse? Op het veld niemand. Ernaast herkennen we keeperstrainer Rein Baart, die begin deze eeuw precies 100 maal het (keepers)shirt van Fortuna Sittard droeg.

Laatste uitoverwinning op Vitesse? 6 Maart 1999. Fortuna was destijds de eerste ploeg die van Vitesse won in de Gelredome. Ronald Hamming en Regillio Simons maakten de Sittardse doelpunten in een 1-2 overwinning.

Laatste vijf competitieduels uit bij Vitesse: V-V-G-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-G-V-V-G

De KNVB heeft Jochem Kamphuis aangesteld als scheidsrechter. Kamphuis vinden we terug op plek negentien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een scheidsrechter die ons in het verleden punten heeft gekost. VAR Christian Bax staat op plek twaalf.

Opstelling: Van Osch; Angha, Rienstra, Janssen, Cox; Tekie, Smeets, Seuntjens, Hansson; Polter en Flemming.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. Fox Sports zendt het duel live uit. Het duel begint met een minuut stilte vanwege het overlijden van Diego Maradona, de man die Argentinië in 1986 naar de wereldtitel leidde.