Trainer René Eijer kan morgenmiddag in het uitduel tegen PSV (aftrap: 14.30uur) vanwege blessureleed zeker geen beroep doen op Gavin Vlijter, Djibril Dianessy, Rowen Koot en Wessel Dammers. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor Lazaros Lamprou, die deze week weliswaar de training hervatte, maar die zeker nog niet pijnvrij is. Ook de beschikbaarheid van Branislav Niňaj is omringd door vraagtekens. Hij hervatte de training pas op woensdag.

Verder kan Eijer niet beschikken over Amadou Ciss, die zich met Senegal O20 in Niger voorbereidt op de Africa Cup of Nations. Uiteraard is ook André Vidigal niet langer beschikbaar na zijn transfer naar APOEL FC.

Van de vijf nieuwelingen kan Eijer nog geen beroep doen op de huurlingen Mahamadou Dembélé en Agim Zeka. Zij zijn nog niet speelgerechtigd. Dat betekent dat Eijer dus wel kan beschikken over Ažbe Jug, Andrija Balić en Anthony Syhre. Balić traint een week mee bij Fortuna en was wedstrijdfit in december en januari bij Udinese. Hij zou er dus klaar voor kunnen zijn. Syhre heeft er hooguit een of twee trainingen op zitten. We denken niet dat Eijer Syhre voor de leeuwen zal werpen.

Alsof het bovenstaande niet voor voldoende onzekerheid zorgt, is er dan ook nog de vraag welk spelsysteem Eijer zal hanteren. Eijer introduceerde het 4-4-2 systeem in het uitduel bij Feyenoord, met als verklaring dat je in (uit)duels tegen topteams niet naïef moet zijn. Als hij daaraan vasthoudt, speelt Fortuna morgenmiddag uit bij de regerend landskampioen en huidig lijstaanvoerder in een 4-4-2 opstelling. We gaan er gemakshalve vanuit.

In de achterhoede verwachten we Alexei Koşelev in het doel. Voor hem start een viermansverdediging. We vermoeden dat Branislav Niňaj speelklaar is geraakt en zal starten op de rechtsbackpositie. Zoniet, dan speelt Clint Essers. Centraal verwachten we geen wijziging: José Rodríguez en Kai Heerings. Durft Eijer het toch aan met Syhre, dan start Heerings op de bank. Op links speelt aanvoerder Michael Pinto.

Op het viermansmiddenveld is eigenlijk alleen Mark Diemers zeker van zijn plek. Verder verwachten we dat Andrija Balić zal debuteren. Mocht de Kroaat toch nog niet voldoende ingespeeld zijn, dan verschijnt Lars Hutten aan de aftrap. Verder verwachten we Jorrit Smeets en Ahmed el Messaoudi in de basis.

Het duo Finn Stokkers / Andrija Novakovich moet voor de aanvallende impulsen zorgen.

Oud-Fortunezen bij PSV? Op het veld niemand; ernaast herkennen we wel een paar mensen. Hoofdcoach Mark van Bommel, assistent-trainer Jürgen Dirkx, keeperstrainer Ruud Hesp, fysiek-trainer Egid Kiesouw en O17-trainer Wilfred Bouma hebben allen een Fortuna-verleden.

Laatste competitie-overwinning uit bij PSV? Fortuna Sittard won nog nooit in competitieverband in Eindhoven van PSV. Een unicum, want bij elke andere (huidige) betaaldvoetbalvereniging wist Fortuna een of meermaals als winnaar van het veld te stappen. In het bekertoernooi wonnen we wel in Eindhoven van PSV. Op 13 april 1999 won Fortuna met 1-3 in Eindhoven in de halve finales van het KNVB-bekertoernooi. Ronald Hamming, Robert Roest en Wilfred Bouma zorgden voor de doelpunten.

Laatste vijf competitieduels uit bij PSV: V-G-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? W-V-G-W-V

Scheidsrechter Kevin Blom staat op plek tien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’; VAR Christiaan Bax staat op plek dertien. Beiden zijn dus middenmoters. We zijn benieuwd of Isitan Güns twitterkannonade al effect sorteert.

Opstelling: Koşelev; Niňaj (Essers), Rodríguez, Heerings (Syhre), Pinto; El Messaoudi, Smeets, Diemers, Balić (Hutten); Stokkers en Novakovich.

Supporters: 940 Fortunezen zullen plaatsnemen in het uitvak in het Philips stadion. Busreizigers melden zich om 12.30uur bij de hoofdingang van het Fortuna Sittard stadion. Autoreizigers melden zich tussen 12.15 en 12.30 uur bij het Fortuna Sittard stadion voor het eerste omwisselmoment en tussen 13.15 en 13.45uur bij de parkeerplaats van het Philips stadion voor het tweede omwisselmoment.