Ruim een half uur duurde de wedstrijd in Eindhoven. Dat was de tijd dat PSV en Fortuna 11 tegen 11 speelden. Na de rode kaart was de wedstrijd dus quasi over, al hield Fortuna met knap veldspel het tot aan de rust aardig vol. Maar het verschil in kwaliteit was navenant, waardoor de koploper in de Eredivisie het verschil maakt in de tweede helft. Zodoende komt het toch weer aan op de komende thuiswedstrijd tegen Excelsior. Een must-win. Maar tot dusverre ging dat steeds goed, dus geen paniek…


3 februari 2019

45 minuten kansloos

PSV 5 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 8. Pereiro 1-0, 54. De Jong 2-0, 56. Gakpo 3-0, 76. De Jong 4-0, 88. De Jong 5-0. .
Opstelling: Koşelev; Essers, Rodríguez, Heerings (52. Dembélé), Pinto; Smeets, Balić (35. Ciranni), El Messaoudi, Diemers; Hutten, Novakovich (80. Ramírez).
Toeschouwers: 34.400.
Scheidsrechter: K. Blom.
Geel (Fortuna): Pinto, El Messaoudi.
Rood (Fortuna): Essers (2x geel).

Wát een week hebben we achter de rug! Hoe mooi is het om maandagochtend je werkplek te betreden met een wonderschoon doelpunt van Finn Stokkers in je achterzak? Maar naast de 2-1 overwinning op Vitesse is er ook nogal wat te doen om discutabele beslissingen van de VAR. Vooral eigenaar Isitan Gün laat zich op Twitter horen en krijgt bijval van José Rodríguez. Gün is zijn vertrouwen in de arbitrage kwijt op basis van enkele beslissingen die in het nadeel van Fortuna zijn uitgevallen.

Dagblad de Limburger maakt er handig gebruik van door de tweets van Gün ferm te veroordelen. Volgens de gazet denkt onze eigenaar ten onrechte in complottheorieën, maar Gün baseert zich louter en alleen op feiten. Want hoe is het mogelijk dat scheidsrechters quasi dezelfde situaties anders beoordelen? Woensdagavond valt Kai Heerings op de bal en krijgt prompt een strafschop tegen, terwijl Matúš Bero zondagmiddag ook uitglijdt, de bal met de arm raakt (of zelfs speelt) waarbij de scheidsrechter van een strafschop niets wilt weten.

De ‘VAR van de Week’

Maar erger dan dat is de rode prent die scheidsrechter Allard Lindhout Jorrit Smeets toont na een hard duel met Samir Memišević. Na het duel legt hij het thuisduel tegen FC Groningen stil, gaat naar de kant om de beelden van de VAR te bekijken en stuurt Smeets met rood weg. Na de wedstrijd bekijkt Lindhout exact dezelfde beelden opnieuw (ongeveer één uur later) en concludeert doodleuk dat rood overdreven was en geel meer gepast zou zijn geweest. Dat hij Fortuna daarmee ruim 45 minuten met een man minder liet voetballen en dus flink benadeelt deert hem waarschijnlijk niet.

Maar de irritatie over discutabele optredens van de VAR verdwijnen al snel naar de achtergrond omdat Transfer Deadline Day eraan komt. En met de blessure van Wessel Dammers is versterking achteraan gewenst.

Donderdag is het dan eindelijk zover. De hele dag is de telefoon binnen handbereik en staat de laptop opengeklapt aan om alles zo goed mogelijk in de gaten te houden. En in de late middag is het eindelijk zover. Fortuna maakt bekend dat het de 19-jarige Mahamadou Dembélé voor de rest van het seizoen huurt van Red Bull Salzburg.

Niet veel later huurt het Cypriotische APOEL FC André Vidigal voor anderhalf seizoen. En dat zorgt voor tal van gefronste wenkbrauwen. Want van Vidigal hebben we het beste toch nog niet gezien? En hij was dit seizoen toch al van waarde? Maar de realiteit is dat Vidigal de komende anderhalf seizoen in Cyprus gevaar sticht en (tijdelijk) vertrekt uit Sittard. Fortuna is een handelshuis geworden en dat betekent in- en verkoop. Daarbij moet ook een balans tussen inkomsten en uitgaven worden gevonden.

Maar desondanks slaagt de club erin in de avond de 23-jarige Duitse verdediger Anthony Syhre voor 2,5 seizoenen vast te leggen. En daarmee komt er een einde aan een roerige transferperiode, aangezien ook Agim ZekaAndrija Balić en Ažbe Jug werden vastgelegd.

Met een flink aangevulde selectie trekken we op zondag naar Eindhoven. Deze keer niet per bus (zoals gebruikelijk), maar met de auto. Voor deze gelegenheid laten we onze Opel, Volkswagen, Kia, Nissan en Suzuki in de garage staan en kruipen met z’n vijven in een 1975 Daf 66. Ondanks dat er een 1.100 cc motor in het autootje ligt, beschikt het beestje maar over 54 pk en merken we dat het lastig is vrachtauto’s in te halen. Onderweg is de stemming prima.

Roda heeft verloren,
We verdelen de buit,
Spijkers op de kist want ze willen eruit,
Zijn er nog mensen die Roda willen zien?
De kist is geopend van negen tot tien!
Jala, lalala, lalala…

Maar ook het feit dat vandaag op de kop af twee jaar geleden Aleksei Korotaev in Kerkrade werd gepresenteerd als de man die (naar eigen zeggen) onze oosterburen binnen vijf jaar naar de Champions League zou leiden. Niets is onmogelijk, al is de weg nog lang.

Na anderhalf uur bivakkeren op de rechterbaan bereiken we de lichtstad. Eenmaal in EHV aangekomen begint het gepuzzel. Want enige instructie over de te volgen rijrichting hebben we niet gehad. Zodoende staan we 20 minuten later op de Frederiklaan 10a. Maar daar is de parking voor het uitvak niet… Na wat rondvragen lukt het uiteindelijk parkeerplaats Strijp te bereiken en start de wandeling richting uitvak.

Als we bij de ingang aankomen arriveren ook de Fortuna-supporters die met de bus zijn gereisd. Normaliter stappen we ook in de bus en het is geen verkeerd idee niet meer af te wijken van ons tweewekelijks ritueel. Na een korte fouillering lopen we door een tunnel en komen aan bij een soort binnenpleintje waar je iets te eten kunt kopen en de koffie à volonté is. Op de kleding van het personeel achter de balie (en tralies; dat betekent géén Goodyear-ster) staat ‘Topevents’, maar dat zegt veel over het event waar ze worden ingezet, maar verder niets over het kwaliteitsniveau van het dienstdoende personeel.

De bestelling onthouden, kennis hebben van het assortiment, het snel kunnen terugrekenen van een briefje van 10, het is allemaal niet niks. Er wordt zelfs koffie met melk en suiker geserveerd, maar dan zonder roerstaafje. ‘Daor hebde gelijk in, verdomdes handig!’

We kijken een gegeven paard niet in de bek en spoeden ons naar het uitvak. Als je klaagt over Venlo, dan ben je evenmin blij met het net dat hier voor je neus hangt en waar trawlers doorgaans de zeeën mee leegvissen.

Als we ons stekje in het uitvak hebben ingenomen zien we dat trainer René Eijer zijn basiselftal toch heeft gewijzigd. Eijer heeft zijn vleugels op de bank gehouden en start met een versterkt middenveld. In doel wijzigt niks. Alexei Koşelev is de onbetwiste nummer één. In de achterste linie spelen Clint Essers, José Rodríguez, Kai Heerings en kapitein Mica Pinto. Het middenveld wordt bevolkt door Jorrit Smeets, nieuwkomer Andrija BalićAhmed el Messaoudi en Mark Diemers. In de spits spelen Lars Hutten en Andrija Novakovich.


Vanmiddag speelt Fortuna in de ‘uitversie’ van het jubileumshirt

Vooraleer de wedstrijd op gang wordt gefloten door arbiter Kevin Blom wordt een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de afgelopen week overleden Jurrie Koolhof. Tijdens de minuut wordt een actiefoto van Koolhof op de vier grote schermen getoond waar Koolhof een prachtig rood thuisshirt draagt. Koolhof speelde vijf seizoenen in Eindhoven.

Na de minuut stilte neemt PSV meteen het heft in handen. Het valt aan en drukt de Sittardenaren flink terug. Het krijgt ook meteen aan Fortuna’s rechterkant een vrije trap, maar dat gevaar weet Fortuna te neutraliseren.

Niet veel later werkt Rodríguez een voorzet van Angeliño weg, maar Balić is slordig in zijn controle. De bal schiet van zijn dij en hij wilt controleren, precies in de loop van Pereiro. De Uruguayaan ontfrutselt Balić de bal, neemt aan, trapt en ziet de bal achter Koşelev verdwijnen. 8e minuut: 1-0 voor de landskampioen. Welkom in de Eredivisie, Andrija!


José Ángel Esmorís Tasende ‘Angeliño’ zet de bal ongehinderd voor

Dat is een klap, maar niet voor Fortuna en al zeker niet voor het uitvak. De gezangen vullen alweer het zoveelste stadion in de Eredivisie! Fortuna speelt vrij aardig, zoekt de voetballende oplossing en lijkt in Andrija Balić een aanwinst te hebben. De Kroatische middenvelder verlegt het spel goed en mag niet worden afgerekend op zijn eerdere fout.


Andrija Balić speelt niet verkeerd

Na een dikke tien minuten combineert Fortuna zich onder de Eindhovense druk uit en waarna El Messaoudi Diemers op het middenveld inspeelt. Diemers neemt aan en draait vooruit, maar op dat moment wordt hij van achteren getorpedeerd door linksbuiten Donyell Malen. De aanvaller die afgelopen seizoen namens Jong PSV nog tweemaal doel trof tegen Fortuna is te laat en lijkt rijp voor rood. Maar PSV speelt thuis, Blom heeft geen zin in gesodemieter en toont Malen een gele prent. Is er een VAR in de zaal? We kijken naar links: niets te zien. We kijken naar rechts: de zaal is leeg. En dus ontsnapt PSV aan een numerieke achterstand. In de tribune kromt Isitan Gün ongetwijfeld zijn tenen…

De wedstrijd gaat door en na een overtreding op Ahmed el Messaoudi mag Diemers aanleggen voor een vrije trap. Hij krult de bal op het hoofd van Lars Hutten, maar in plaats van op doel te koppen legt Hutten terug en kan PSV opruimen.


Mark Diemers legt aan voor een vrije trap

De supporters die met hun bus in Cluster II zitten maken dit allemaal niet mee. De stadionklok geeft 16′ aan terwijl de eerste supporters binnendruppelen. Dat mag toch niet! Wat ook niet mag is Donyell Malen licht vasthouden. Het komt Clint Essers op een gele kaart te staan. Maar het haalt wel de angel uit een Eindhovense aanval. Eerder waren Luuk de Jong en Steven Bergwijn samen op pad en op zulke momenten houdt iedereen zijn hart vast.


Halverwege de eerste helft zijn alle 940 fans binnen

Ondertussen speelt Fortuna vrolijk verder en komt het zelfs in de buurt van het doel van Jeroen Zoet. Tot kansen leidt dat vooralsnog niet, maar zich terugtrekken op eigen helft, daar denkt René Eijer niet aan.

Hierdoor ligt er wel wat ruimte op de flanken en daar maakt Pablo Rosario gebruik van als hij Denzel Dumfries diep stuurt. Dumfries is iets sneller dan Balić, maar verkijkt zich op de uitgekomen Alexei Koşelev. De doelman komt steeds beter in zijn spel, verkleint de hoek en houdt de bal tegen.

Na ruim een half uur ontvangt Essers zijn tweede gele kaart van de middag. Luuk de Jong krijgt de bal aangespeeld van Pablo Rosario en speelt deze in één keer door naar Malen. Ook hij probeert de bal door te spelen, maar deze ketst ongelukkig op de arm van Essers. Kevin Blom ziet genoeg en trakteert Clint Essers op zijn tweede gele kaart van de middag. Tweemaal geel staat gelijk aan rood en dus zit de middag voor Essers erop. En met een 1-0 achterstand en nog een uur te gaan is dat zwaar Kilo Utrecht p$v. met peren.

De technische staf haalt meteen Andrija Balić naar de kant. Zijn debuutwedstrijd zit erop. Hij maakte weliswaar enkele foutjes, maar PSV is geen tegenstander waar je eens ‘lekker kunt ballen’. Zijn vervanger heet Alessandro Ciranni


Alessandro Ciranni mag meteen aan de bak

Aan het spelbeeld verandert eigenlijk niet veel. Fortuna speelt goed mee, geeft niet zo heel veel weg, maar geraakt ook niet aan kansen. Het is zelfs zó erg dat het thuispubliek begint te fluiten. Één van de eerste keren dat het publiek zich laat horen. Het feit dat Koşelev vlak voor rust een aanval start in de middencirkel zegt eigenlijk voldoende. En dus is 1-0 de ruststand.


Novakovich ziet een slechte Aad van Toor-imitatie

Tijdens de rust concentreren de heren vóór mij zich op het WK veldrijden. Mathieu van der Poel is zojuist van zijn Belgische rivaal Wout van Aert gedemarreerd en dat leidt tot tevreden reacties. We zien ook Guido Damoiseaux weer in het uitvak opduiken. Guido kwamen we tegen in Venlo en ook hier in EHV laat hij zijn grijze haardos zien.

Op de tonen van de openingstune van ‘The Hills’ betreden de spelers weer het veld. Tijd voor 45 minuten schade beperken? Dat ziet er niet meteen zo uit als ‘El Messi’ zich langs twee tegenstanders wurmt en Lars Hutten diep stuurt. Hutten verzint een list en kapt Daniël Schwaab uit, maar Cody Gakpo kan de bal van Huttens voet tikken voordat hij kan trappen.


Andrija Novakovich beleeft een zware middag

Net na de fase waarin Fortuna iets van druk kan uitoefenen op het doel van Jeroen Zoet komt PSV op 2-0. Op links speelt Gakpo zich vrij en legt de bal op het hoofd van Luuk de Jong. De Jong staat precies tussen invaller Mahamadou Dembélé en José Rodríguez in en knikt de bal achter Koşelev.


Kevin Hofland instrueert Mica Pinto en Jorrit Smeets

Een paar minuten later tilt Cody Gakpo de stand naar 3-0. Steven Bergwijn pakt op de rechterflank enkele meters, wisselt van flank waardoor Gakpo ruimte krijgt om uit te halen. Koşelev is kansloos, zodat er 3-0 op het scorebord verschijnt.


Michael Pinto vecht felle duels uit met Steven Bergwijn

De wedstrijd is nu definitief gedaan. PSV zal ongetwijfeld aan haar doelsaldo willen werken en zoekt constant de aanval. Vooral Angeliño is gevaarlijk en levert verschillende voorzetten af. Als Bergwijn zijn voorzet op doel wilt trappen gaat er iets mis waardoor de aanvaller geblesseerd blijft liggen. Hij moet vervangen worden.


Steven Bergwijn wordt van het veld gedragen; courage Steven!

PSV lijkt even ondersteboven van het uitvallen van Bergwijn. De wedstrijd bloedt een beetje dood en erg vinden we dat niet. Toch komt PSV aan een vierde doelpunt. Gakpo geeft de bal mee aan Angeliño die voorzet tot bij De Jong. Ook nu valt er een gat tussen de centrale verdedigers waardoor De Jong zijn 101e doelpunt voor PSV kan scoren.


‘Nova’ is niet blij

Het wordt ook nog 5-0. Gakpo stormt op Koşelev af maar treft de paal. De bal ketst weer het veld in tot bij Pereiro. Die ziet aan de tweede paal De Jong staan en schildert de bal op De Jongs hoofd: 5-0.


5-0 is niet makkelijk

Na enkele minuten blessuretijd fluit Kevin Blom af. Blij toe. Na het heenzenden van Clint Essers brak de veer, al hield Fortuna het tot aan de rust prima vol. Het speelde verzorgd voetbal en kwam tot enkele kleine mogelijkheden. Na rust zette PSV aan en bleek dat partij bieden aan de landskampioen met 10 man een beetje te veel van het goede is. De 5-0 nederlaag is zwaar, maar niet onlogisch.


Jorrit Smeets bedankt het meegereisde publiek

Tijdens de wedstrijd riep de stadionspeaker al om dat we nog even in het uitvak dienen te wachten na het laatste fluitsignaal. Na een kwartier mogen we eindelijk naar buiten. Maar daar volgt een tweede stop. Eerst moet iedereen in de bussen stappen vooraleer we een voet in de Eindhovense wereld mogen zetten. Nadat de bussen zijn weggereden worden we onder begeleiding van overdreven veel kit naar de parkeergarage geleid. Na een wandeling van 10 minuten bereiken we onze auto en mogen we EHV verlaten, terug naar huis.

Zondag 12.15 uur volgt de volgende wedstrijd. Dan komt Excelsior op bezoek. Zaak om de punten dan thuis te houden. En met de instelling en het voetbal van vandaag moet dat lukken.

COYS,

Michel Hennen