In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen komt Fortuna tegen landskampioen PSV prima voor de dag. De ploeg van René Eijer speelt goed gegroepeerd, geeft weinig ruimte weg en is regelmatig voor het doel van de tegenstander te vinden. Lange tijd lijken we af te stevenen op een gelijkspel. Maar wanneer de krachten in de slotfase wegvloeien, duurt de wedstrijd net iets te lang: een tegengoal in de laatste minuut zorgt ervoor dat we toch nog met lege handen staan. Het vertoonde spel geeft echter vertrouwen voor de rest van het seizoen.

18 augustus 2018

Sterk Fortuna loopt op de valreep tegen nederlaag aan

Fortuna Sittard 1 PSV 2

Doelpuntenmakers: 33. Lozano 0-1, 61. Novakovich 1-1, 90. Rigo 1-2.
Opstelling: Koşelev; Essers, Dammers, Heerings, Pinto; El Messaoudi (81. Stokkers), Diemers, Smeets; Semedo (79. Hutten), Novakovich, Vlijter (46. Vidigal).
Toeschouwers: 11.135.
Scheidsrechter: Van Boekel.
Geel (Fortuna): Pinto.

Net als na de vorige promotie mag Fortuna haar eerste thuiswedstrijd van het seizoen spelen tegen PSV. 23 jaar geleden ontplofte de Baandert nadat Ronald Hamming vlak voor rust de gelijkmaker langs doelman Waterreus schoot, maar eindige de confrontatie uiteindelijk in een tamelijk kansloze 3-1 nederlaag. Vanavond hopen we op meer, al is de regerend landskampioen uiteraard favoriet. Zeker na de eenvoudige 4-0 overwinning in de openingswedstrijd van het seizoen tegen FC Utrecht. Voor Fortuna was het uit tegen Excelsior voor rust even wennen aan de eredivisie. Na rust liepen de zaken al een stuk beter. Uiteindelijk werd er een punt meegenomen van Woudestein, waar er tegen tien man misschien nog wel wat meer in gezeten had.

En in het 51ste jaar zijn we weer waar we willen zijn….

De ploeg van René Eijer lijkt dus klaar voor de eredivisie. Vanavond volgt de lakmoesproef. De ambiance is in een met 11.000 toeschouwers goed gevuld stadion in ieder geval eredivisiewaardig, Hetzelfde geldt voor het perfecte speelveld en de zo mogelijk nog perfectere zoom van kunstgras langs het speelveld. Eijer heeft zijn ploeg op twee plaatsen gewijzigd. Clint Essers is weer fit en start als rechtsback. Nieuwkomer Alessandro Ciranni verhuist daarom naar de bank. En Gavin Vlijter krijgt als linksbuiten de voorkeur boven Lars Hutten. Keeper Aykut Özer is ook weer fit, maar begint op de bank.

Nadat scheidsrechter Pol van Boekel voor de aftrap heeft gefloten, probeert PSV meteen om Fortuna vast te zetten. De ploeg van Mark van Bommel zet vroeg druk op onze verdediging en probeert ons over de flanken in de problemen te brengen. Dat leidt tot een paar corners, die echter goed uitverdedigd worden. Fortuna laat zich door de druk van PSV niet van de wijs brengen. Al in de derde minuut volgt een eerste antwoord. Van achteruit wordt de bal diepgespeeld op Andrija Novakovich. Onze nieuwe spits wint het kopduel op de middenlijn en kopt naar Lisandro Semedo. Die kijkt of hij ruimte heeft voor een actie, maar besluit de bal terug te geven op Novakovich. Die heeft gezien dat Vlijter van links in zijn rug is weggerend en geeft de bal mee in de loop van Vlijter. Vlijter gaat ongehinderd op het doel af, maar schiet de bal tegen Zoet aan. De aanval loopt door, maar eindigt uiteindelijk met een ongevaarlijk schot van Jorrit Smeets.

De kans op 1-0 gaat verloren

Een levensgrote kans om op voorsprong te komen, is daarmee voorbijgegaan. PSV gooit er daarna een schepje bovenop, maar Fortuna bijt van zich af. Tot ergernis van Lozano, Pereiro en De Jong, die menen dat Fortuna zich teveel mag permitteren van het arbitrale kwartet. En de tackle van Jorrit Smeets in zevende minuut was misschien ook wel over het randje. Smeets heeft geluk dat Van Boekel net gefloten heeft voor een eerdere overtreding van een PSV’er, anders zou geel zijn deel zijn geweest. Maar goed, de actie bewijst dat het met de scherpte in de ploeg wel goed zit.

Een minuut later staan Wessel Dammers en Kai Heerings even met mond vol tanden, wanneer een diepe bal hun passeert. De bal lijkt een prooi voor Lozano, maar Aleksei Koselev heeft het gevaar doorzien en brengt op tijd redding. De rebound gaat weer richting ons doel, maar nu staat Heerings klaar om weg te koppen. Lozano blijft liggen, maar huppelt niet veel later weer vrolijk rond. Het viel dus allemaal wel mee. Het spel gaat in deze fase redelijk op en neer. Fortuna lijkt op het middenveld met Mark Diemers en Ahmed el Messaoudi aan voetballend vermogen gewonnen te hebben, want bij vlagen gaat de bal heel goed rond. Tot kansen komen we echter niet. Hetzelfde geldt voor PSV, dat na 25 minuten echter wel meer greep op de wedstrijd krijgt. Koselev moet een paar inzetten keren en doet dat zonder al te veel problemen. Uiteindelijk is het toch raak. Op onze rechterflank krijgt Angelino teveel ruimte. Hij haalt de achterlijn en legt terug op Lozano. Die voorkomt met een hakje dat Michael Pinto kan ingrijpen. Ook Koselev is verrast. Hij krijgt nog een hand tegen de bal aan, maar Lozano werkt de bal vervolgens helemaal over de doellijn: 33ste minuut, 0-1.

Diemers is sterk aan de bal

Fortuna heeft niet direct een antwoord. Op de flanken liggen Semedo en Vlijter aan de ketting, in de spits staat Novakovich wat verloren. PSV drukt door en stelt Koselev door een afstandsschot van Pereiro nog een keer op de proef. De doelman redt ten koste van een hoekschop. Vlak voor rust doet Fortuna toch nog twee keer van zich spreken. De eerste keer legt Diemers af op Smeets. Die schiet van een meter of twintig laag in de rechterhoek. Zoet redt, maar moet een corner weggeven. Een minuut later geeft Semedo de bal van rechts aan Smeets. Die schiet opnieuw laag in de rechterhoek. Zoet redt weer ten koste van een corner. Het zijn geen grote kansen, maar zo vlak voor rust wel welkome tekens van leven.

Wessel Dammers ben je niet zomaar voorbij

Na rust speelt André Vidigal in de plaats van Gavin Vlijter, die duidelijk moeite met het tempo in de eredivisie. In de tweede minuut beslist PSV de wedstrijd bijna. Bergwijn rondt een solo af met een schot, dat eindigt op de vuisten van Koselev. De Jong schiet de rebound naast. Daarna neemt Fortuna echter het heft in handen. Pinto speelt op links Vidigal aan. Die speelt de bal door naar Semedo. Semedo legt terug op Novakovich. Diens schot mist echter kracht. Een paar minuten later verovert El Messaoudi de bal op het middenveld. Hij passt op Diemers. Die lost een goed geplaatst schot, dat Zoet echter niet kan verrassen.

Fortuna krijgt nu langzamerhand het middenveld in handen. Het houdt druk op PSV, dat onrustig oogt. Na een kwartier zet Semedo bij het uitverdedigen druk. De bal wordt naar voren getrapt en door Smeets onmiddellijk weer teruggekopt. Recht in de voeten van Novakovich. Die heeft eindelijk enige ruimte en weet daarvan volop te profiteren. Hij draait weg van de verdediger in de richting van de goal en schiet vervolgens langs Zoet in de verre hoek: 61ste minuut, 1-1.

Semedo is zijn tegenstander voorbij

Daarmee krijgt Fortuna waar het recht op heeft. Maar al snel wordt duidelijk dat er niet veel meer in zal zitten. De kracht ontbreekt om PSV ook het laatste half uur onder druk te zetten. Het wordt dus zaak om te overleven. Dat lijkt lange tijd goed te gaan. PSV weet ons niet echt vast te zetten. Een voorzet die bij de eerste paal naast wordt getikt, is lang het enige wapenfeit van de Eindhovenaren. Maar de laatste tien minuten begint de druk toe te nemen. We slagen er helemaal niet meer in om de bal in de ploeg te houden. Teveel spelers zijn moegestreden, de wissels (Hutten voor Semedo, Finn Stokkers voor El Messaoudi) sorteren weinig effect.

PSV creëert weliswaar geen uitgespeelde kansen, maar het verdedigen gaat bij ons af en toe met kunst- en vliegwerk. Eén keer een bal die verkeerd valt en het gaat toch nog mis. In de laatste seconden van de officiële speeltijd is dat precies wat er gebeurt. Bij weer een aanval zijn we niet meer in staat kordaat in te grijpen. De bal rolt voor de voeten van invaller Rigo, die in de verre hoek schiet: 90ste minuut, 1-2.

Smeets trekt ten aanval

De vier minuten blessuretijd kunnen ons niet meer helpen. We zijn niet meer in staat de bal voor het doel te krijgen. Zo eindigt het in een nederlaag, waar we heel dichtbij een gelijkspel waren. De spelers zijn teleurgesteld, maar kunnen op een daverend applaus rekenen. Dik verdiend, want Fortuna heeft zich van haar beste kant laten zien. Natuurlijk, er zijn nog voldoende zaken die verbeterd moeten worden. En er zijn zaken die vanzelf beter zullen gaan doordat spelers wennen aan het niveau van de eredivisie. Maar na twee wedstrijden staat er een goed ingespeeld, samenhangend elftal, dat vol flair en zelfvertrouwen de strijd durft aan te gaan. Dat biedt perspectief voor de rest van het seizoen.