Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het uitduel tegen Feyenoord (aftrap: 19.45uur) geen beroep doen op de geblesseerden Djibril Dianessy en Martin Angha. Branislav Niňaj is uitgesloten van deelname aan dit duel. Daar staat de terugkeer van George Cox tegenover die vorige week uitgesloten was.

Tegenstander Feyenoord is in vorm, want verloor al elf competitieduels niet (negenmaal winst; tweemaal gelijk). De Rotterdammers zijn opgeklommen naar de derde plek op de ranglijst, met uitzicht op plek twee. Vorige week won Feyenoord in Zwolle, na tweemaal een achterstand goed te maken. Het tekent het zelfvertrouwen bij Feyenoord, maar de drie tegentreffers in Zwolle bieden ook perspectief voor Fortuna.

Fortuna gaat door een lastige fase. Een onnodige nederlaag in Almelo werd afgelopen zaterdag gevolgd door een frustrerend gelijkspel thuis tegen FC Emmen. Frustrerend vanwege allerlei redenen, maar toch ook vanwege het eigen matte spel, terwijl Fortuna juist erg afhankelijk is van de prestaties in eigen huis. Geen winst thuis tegen FC Emmen (en het restprogramma thuis), betekent vrijwel onvermijdelijk dat er overwinningen in uitduels moeten komen om in de eredivisie te blijven. De eerste (lastige) kans daarop is vanavond in Stadion Feijenoord.

In de achterhoede is George Cox opnieuw beschikbaar en dus zal Ultee een keuze moeten maken tussen drie vleugelverdedigers (Lazaros Rota, George Cox en Clint Essers) voor twee posities. Essers speelde de afgelopen duels behoorlijk, maar we vermoeden dat hij desondanks op de bank belandt. Lazaros Rota speelt als rechtsback; George Cox speelt aan de andere kant. In het centrum moet Ultee Branislav Niňaj vervangen. We vermoeden dat Grégoire Amiot de vervanger is. Hij speelde ook behoorlijk in het bekerduel tegen Feyenoord. Alexei Koşelev staat onder de lat.

De samenstelling van het middenveld hangt af van de samenstelling van de voorhoede. De afgelopen twee duels probeerde Ultee het met Bassala Sambou (Heracles Almelo) en Vitalie Damașcan (FC Emmen). Geen van beiden kon een onuitwisbare indruk achterlaten. Het zou dus zomaar kunnen dat Ultee vanavond zowel Sambou als Damașcan op de bank houdt en met een versterkt middenveld speelt. De winnaar van die variant is Álex Carbonell, die naast Tesfaldet Tekie, Felix Passlack en Jorrit Smeets in de basis verschijnt.

In de voorhoede spelen dan Mark Diemers en Amadou Ciss.

Oud-Fortunezen bij Feyenoord? Nee, niemand.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen Feyenoord? 6 Oktober 2019. Eerder dit seizoen versloeg Fortuna thuis Feyenoord. Amadou Ciss (2x), Cian Harries en Bassala Sambou zorgden voor de vier doelpunten in een even verdiende als verrassende 4-2 overwinning.

Laatste vijf competitieduels uit bij Feyenoord: W-V-W-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? G-V-W-G-V

De KNVB heeft Bas Nijhuis aangesteld als scheidsrechter. Nijhuis staat op plek zeven in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een subtopper dus. VAR Sander Van der Eijk floot viermaal een duel van Fortuna Sittard; onvoldoende voor een notering.

Opstelling: Koşelev; Rota, Amiot, Dammers, Cox; Tekie, Smeets, Carbonell, Passlack; Ciss en Diemers

Supporters: Er zullen 263 Fortunezen plaatsnemen in het uitvak. De 92 busreizigers melden zich om 16.45uur bij het Fortuna Sittard stadion; de 171 overige Fortunezen hebben vrij vervoer.