Fortuna komt in Rotterdam goed voor de dag en maakt lang aanspraak op een positief resultaat. Helaas eisen de VAR en scheidsrechter Nijhuis in negatieve zin een hoofdrol op. Bovendien zijn we voorin vandaag niet scherp genoeg om de tegenstander te verschalken. De druk op de komende reeks wedstrijden tegen concurrenten in de degradatiestrijd wordt daarmee alleen maar verder vergroot. Aan spelers, staf en supporters de taak om er vol voor te gaan in deze belangrijke periode!


22 februari 2020

Fortuna niet beloond in nieuwe Nijhuis- en VAR-show

Feyenoord 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 52. Berghuis 1-0, 63. Diemers 1-1, 71. Bozenik 2-1
Opstelling: Koşelev; Rota, Amiot (83. Sambou), Dammers, Cox; Tekie (76. Damashkan), Smeets, Passlack, Carbonell (88. Fernandes), Diemers, Ciss.
Toeschouwers: 46.016
Scheidsrechter: Nijhuis.
Geel (Fortuna): De halve bank
Rood (Fortuna): –

Na de matige wedstrijd tegen concurrent FC Emmen, waarin de arbitrage zich net als de spelers niet bepaald van haar beste kant liet zien, wacht ons op deze carnavalszaterdag een bezoek aan de club in vorm, Feyenoord. De Rotterdammers bewezen ons, maar vooral ook zichzelf, vorige week een grote dienst door na een vroege 2-0 achterstand alsnog met 3-4 te winnen in Zwolle. Fortuna en carnaval zijn de laatste jaren geen geweldige combinatie. De twee afgelopen jaren waren het telkens Alkmaarders die ons dwars zaten. Vorig seizoen was de hoofdmacht met 4-2 te sterk, het jaar ervoor maakte Jong AZ goed gebruik van de sportieve crisis waarin Fortuna zich onder Sunday Oliseh bevond. Maar toen was toen en vandaag is vandaag en dus stappen we vol goede moed, maar wel met enige realiteitszin, om kwart voor vijf in de bus.

Het vaste busgezelschap is door de carnaval behoorlijk uitgedund. Dat geldt overigens voor de gehele away support vandaag. Reisden vorig seizoen nog 1200 Fortunezen mee, vandaag blijft de teller steken op 263. De mogelijke oorzaken voor de afnemende interesse in onze uitwedstrijden zijn al eerder besproken. Er is echter ook iemand die voorlopig de uitvakken noodgedwongen móet vermijden. Niemand minder dan onze capo heeft van Fortuna te horen gekregen dat zijn aanwezigheid in het bezoekersvak bij uitwedstrijden de komende maanden niet gewenst is. JC, stay strong en tot snel!

Nadat de chauffeuse onze bus op gang heeft gebracht, concluderen we dat de bus niet al te proper is. Met name achter de achterbank ligt nog wat afval en dat komt de geur niet ten goede. Die kwaliteit zijn we niet gewend van de firma Kupers. Nadat er gezongen is voor de debuterende én jarige Mona naderen we met rasse schreden Rotterdam. Gestopt mag er vandaag niet worden. Vraag me niet waarom, maar het zou ook erg onlogisch zijn om in het geval van voetbalsupporters goed onderbouwde argumenten te vinden. Later op de avond zullen we helaas weer getuige zijn van een staaltje supporter-pesten waarin blijkt dat je als voetbalsupporter blijkbaar slechter behandeld mag worden dan een oorlogsmisdadiger, pedofiel of tasjesrover.

Doordat we geen stop hebben gemaakt, arriveren we een uurtje voor de wedstrijd bij De Kuip. Na de grondige fouillering en wandeling naar het uitvak, blijkt dat we tussen het thuispubliek doorlopen. Op zoek naar een programmaboekje lopen we JC tegen het lijf. Zoals eerder aangegeven zal hij de wedstrijd vanuit een thuisvak moeten volgen.

Fortuna treedt vandaag aan zonder sterkhouder Ninaj. Scheidsrechter Manschot vond het vorige week nodig om Branislav ver in de blessuretijd een tweede gele kaart te tonen omdat deze teleurgesteld en vol ongeloof op het gras sloeg. Hij wordt vandaag vervangen door Grégoire Amiot. Ondanks het slechte spel en de 0-0 eindstand waren er, om in de woorden van Peter van Vossen te spreken, toch enkele lichtpuntjes. Dit in de vorm van onze beide backs. Op rechts liet Clint Essers zien dat je met een gezonde dosis inzet en zonder gek te doen in balbezit een heel eind kan komen. Op links toonde nieuweling Lazaros Rota zich een waardig vervanger voor de geschorste George Cox. Rota houdt vandaag zijn basisplaats maar verhuist van links naar rechts. Op links keert Cox terug in de basis. Dat betekent dat Essers naar de bank verhuist.

Na een collectieve minuut applaus voor de overleden Carlo de Leeuw kan de wedstrijd beginnen. Fortuna mag de bal op eigen helft rondspelen en deelt na drie minuten het eerste speldenprikje uit. Cox komt op links goed voor zijn man en rukt op. Zijn voorzet belandt echter in de handen van keeper Justin Bijlow. Ook Fortuna’s volgende aanval eindigt in Bijlows handen. Na een goede combinatie tussen Felix Passlack, Álex Carbonell en Tesfaldet Tekie legt laatstgenoemde aan voor een afstandsschot. Het mist helaas de kracht en precisie om Bijlow te verontrusten.


Ook het bezoekersvak toont haar respect voor de overleden Carlo de Leeuw

Rota speelt vandaag dus vanaf rechts en laat al snel zien een echte aanwinst te zijn. Fel in de duels, rustig in balbezit en niet bang om mee naar voren te trekken. In de twaalfde minuut staat hij aan de basis van een volgende Fortuna-aanval. De bal gaat van Rota naar Passlack die het leer doorspeelt op Mark Diemers. Net als de voorgaande pogingen staat Bijlow ook nu klaar om redding te brengen. Amper een minuut later zoekt Alexei Koselev met een verre trap de diepte. Passlack gaat achter de bal aan, maar wordt geblokt door een Rotterdamse verdediger. Bas Nijhuis ziet er niet meer in dan een ongelukkige botsing en laat verder spelen.


Aanwinst Rota laat Berghuis achter zich

Passlack is met zijn loopvermogen en snelheid in de openingsfase een plaag voor de vijandige verdediging. Na een kwartier spelen passt Amadou Ciss de bal na een counter op de Duitser. Diens schot wordt gekraakt. De toegekende hoekschop levert niks op. Fortuna doet voetballend, net als in de vorige confrontaties, niet onder voor Feyenoord. We spelen fel en proberen combinerend tot aan het Rotterdamse doel te geraken. En als de thuisploeg al eens tot een aanval komt staat onze verdediging goed op te letten óf is de passing van Feyenoord te onzorgvuldig. Doordat we een extra man op het middenveld hebben geposteerd, blijven we zowel in de verdediging als op het middenveld goed overeind. Het zorgt er echter ook voor dat de afspeelmogelijkheden en stootkracht voorin vaak minimaal zijn. We moeten het dan ook hebben van opkomende middenvelders als Passlack, Diemers en Tekie.


Fer kijkt bevreesd wat Passlack gaat doen

We gaan inmiddels richting het half uur als Leroy Fer een slimme steekbal geeft. Ook nu is Wessel Dammers attent en blokt de bal voordat deze op Koselevs doel geschoten kan worden. De bal wordt hard weggewerkt en dat is een kolfje naar de hand van Passlack. Hij is sneller en feller dan zijn tegenstander waarna hij alleen op het doel af kan. Helaas gaat zijn poging een meter of twee naast. Dit had de 0-1 moeten zijn!

Langzaamaan beginnen de pensionado’s op de thuistribunes te morren. Feyenoord merkt dit en probeert het spel wat meer richting de helft van Fortuna te verleggen. Twee hoekschoppen worden door Dammers en Koselev onschadelijk gemaakt, waarna het de beurt aan Steven Berghuis is om gevaar te stichten. Hij komt vanaf rechts naar binnen en ziet zijn tegenstander Amiot wegglijden. Berghuis haalt uit waarna zijn schot onderweg door Jens Toornstra wordt getoucheerd. Koselev is echter waakzaam en pareert de inzet van Toornstra met een mooie reflex.


Wessel en Jorrit gaan voorop in de strijd

Voor rust wordt Feyenoord nog een keer gevaarlijk. Een diepe bal van Marcos Senesi wordt door Sam Larsson opgepikt. Larsson bereikt de op rechts meegekomen Rick Karsdorp. Die kapt naar zijn mindere linkerbeen en haalt uit. De bal gaat gelukkig een meter of vijf naast. Met een tevreden gevoel bereiken we de rust met een 0-0 stand.

De tweede helft is amper drie minuten onderweg als Tekie zijn wekelijks terugkerende foutje maakt. Een onzorgvuldige pass wordt door Larsson onderschept en doorgespeeld naar Orkan Kökcü. Kökcü loopt de zestien binnen en schiet waarna Koselev redt. Terwijl Fortuna aan de volgende aanval wilt beginnen, wordt Nijhuis tot ieders verbazing door de VAR naar de kant geroepen. De verbazing slaat om in ongeloof als Nijhuis naar de stip wijst. Na bekijken van de tv-beelden hebben de twee heren in al hun wijsheid besloten dat Rota een overtreding zou hebben gemaakt op Róbert Bozenik. Dat Bozenik niet aan het spel deelnam en plotseling stil blijft staan waardoor Rota (die naar de bal kijkt) niks anders kon dan tegen hem aanbotsen, doet er blijkbaar allemaal niet toe. Een totaal belachelijke beslissing. De VAR is vanavond ene Sander van der Eijk. Een mannetje dat parttime als scheidsrechter, VAR of vierde man bij voetbalwedstrijden functioneert en parttime als financial interim werkzaam is. Zo lang dit soort figuren, blijkbaar zonder enig gevoel bij een voetbalwedstrijd en de daarbij behorende duels, worden aangesteld hoeven we geen verbetering te verwachten. Berghuis schiet de toegekende penalty binnen, waardoor we op zoek moeten naar de gelijkmaker.


Nijhuis neemt de bestelling uit Zeist aan

Nog geen twee minuten na de openingstreffer is Fortuna in de aanval. Bij een hoge bal geeft Passlack Senesi een klein duwtje waardoor hij met de bal richting het doel van Bijlow kan. De Argentijnse verdediger gaat theatraal naar de grond waarna Nijhuis, die altijd pretendeert zoveel mogelijk te laten door voetballen, fluit voor een overtreding. Kevin Hofland maakt vanaf de zijlijn zijn ongenoegen kenbaar. En dát zijn nu net de dingen die glamour boy Nijhuis niet tolereert. Hofland krijgt geel. Vanuit Fortuna’s dug-out wordt aangegeven dat dit nergens op slaat en dat maakt Basje helemaal lijp. Hoe durven die minderwaardige wezens Bas Allmighty zo te schofferen?! Nijhuis heeft de gele kaart van Hofland nog in zijn handen en toont deze nu als een bezetene ook aan Kristof Aelbrecht en Sieb Dijkstra. Zoals Guido het voor de wedstrijd al voorspelde, zijn we inderdaad getuige van een nieuwe uitvoering van de Grote Bas Nijhuis Show. 

Terwijl alles wat groen en geel is zich nog kapot ergert aan Nijhuis, pakken de spelers op het veld de draad op. Dammers legt een lange bal mooi achter de Feyenoord-verdediging. Wie anders dan Passlack rent op de bal door en kopt hem langs de uitkomende Bijlow. De goalie is net te laat en raakt Passlack op zijn hoofd. Felix blijft liggen en ondertussen wordt Nijhuis ook nu naar de kant geroepen door de VAR. En ja hoor, ook Fortuna krijgt zowaar een strafschop. En hoewel er in dit geval meer sprake is van een overtreding dan tien minuten geleden bij het geval met Rota, wordt ook deze penalty makkelijk gegeven. Een goedmakertje? Diemers neemt plaats achter de bal en schiet deze keurig in de rechterhoek. 1-1 en dat is gezien het spelbeeld zeker niet onverdiend.


Diemers schiet de strafschop binnen


En dat wordt gevierd

Nu is het weer Feyenoord dat aanzet richting het Sittardse doel. Een voorzet van Berghuis wordt door Edgar Ié voorlangs gekopt. Bij de volgende hoekschop voor de Rotterdammers treedt Koselev twee keer reddend op. Twintig minuten voor tijd moet Alexei zich dan toch gewonnen geven. Een schot van Berghuis wordt door onze Moldavische sluitpost uit de korte hoek getikt. De rebound van Karsdorp wordt van dichtbij door Bozenik van richting veranderd en daarop is ook Koselev kansloos.

Vijf minuten na de 2-1 gooit Sjors Ultee er een extra aanvaller bij. Vitalie Damashkan komt Tekie vervangen. Met nog tien minuten officiële speeltijd op de klok, stoomt Dammers op. Op het moment dat hij een schot op doel zou kunnen wagen, kiest hij voor een steekbal op Damashkan. Bijlow redt op de inzet van Vitalie, maar de grens heeft inmiddels ook gevlagd voor buitenspel. Terwijl Dick Advocaat er een extra verdediger bij heeft gezet, brengt onze technische staf in de persoon van Bassala Sambou nog een extra spits. De wederom niet onverdienstelijk spelende Amiot maakt plaats. Het is duidelijk dat de bezoekers nog voor een punt strijden en de thuisploeg met zweet in de bilnaad de voorsprong probeert te verdedigen.

Het is dan ook niet vreemd dat de volgende kans voor Fortuna is. Na een boogbal van Diemers zet Damashkan zijn tegenstander goed opzij. Helaas is onze spits daarna zijn balans en oriëntatie enigszins kwijt. Zijn schot mist daardoor kracht en richting en wordt door een opgeluchte Bijlow eenvoudig gevangen. Om een laatste energie-impuls aan onze ploeg te geven, wordt ook Leandro Fernandes gebracht. Hij vervangt Carbonell.

Terwijl de vierde official aangeeft dat er zes minuten extra tijd bijkomen, zet Ciss een aanval op. Helaas niet voor Fortuna maar voor onze tegenstander. Een slechte kaats leidt een counter in die eindigt in een hoekschop. Net als tegen Emmen komt Amadou vanavond totaal niet uit de verf. Blijkbaar vertrouwt de technische staf erg veel op een geniale ingeving van de grillige aanvaller, anders valt het uitblijven van een wissel niet te verklaren.


De ongelukkige Ciss wordt opgelapt na een botsing met Bijlow

Feyenoord neemt ondertussen rustig de tijd voor elke ingooi en intrap en daarmee tikt de tijd in ons nadeel door. Wanneer Dammers in de vijfde minuut van de extra tijd de bal verspeelt, lijkt de 3-1 in aankomst. Gelukkig weet Koselev ook nu te redden waardoor we nog één aanval kunnen opzetten. Die belandt bij Diemers. Van een meter of twintig haalt hij hard uit maar zijn poging gaat een dikke meter over het doel. Zo eindigt de wedstrijd met een 2-1 nederlaag. Spelers vallen teleurgesteld op de grond waarna ze bij het uitvak een welverdiend applaus op komen halen.

Terug in de bus vernemen we dat een Fortuna-supporter die werkelijk geen vlieg kwaad doet, tijdens de tweede helft uit het stadion is gezet. Wat was er gebeurd? In al zijn onhandigheid liet hij per ongeluk een beker bier uit zijn handen vallen. Voor zijn eigen voeten, er was dus geen sprake van gooien en al helemaal niet richting een ander vak. Daarop werd hij direct door een Fortuna-steward aangesproken. Deze vond het zelfs nodig om de politie in te seinen. Met vier man sterk werd de fan gevraagd naar zijn ID-bewijs en meegenomen uit het stadion. Gegevens werden genoteerd met de mededeling dat deze aan Fortuna worden doorgegeven. Mocht deze Fortunees een stadionverbod krijgen, dan moet de club zich diep schamen.

Omdat er ook op de terugreis niet wordt gestopt, verloopt deze snel en arriveren we even na middernacht terug in Sittard. Doordat onze concurrenten punten blijven pakken, loopt de spanning onderin met de week meer op. Resultaten in de komende wedstrijden worden zodoende nóg belangrijker dan ze al waren. Hopelijk zien we volgende week iets van de wedstrijd door het nieuw geplaatste plexiglas in de Koel. Tot dan!