Hoofdtrainer Sjors Ultee kan vanavond in het competitieduel uit bij FC Utrecht  (aftrap: 21.00uur) opnieuw rekenen op Jorrit Smeets, Samuel Moutoussamy en Jarosław Jach, die in ieder geval voldoende hersteld zijn van de aanslag die het coronavirus op hen pleegde om plaats te nemen op de bank. Zian Flemming is opnieuw wedstrijdfit. Ultee mist wel Lazaros Rota die na vijf gele kaarten uitgesloten is van deelname aan het duel in Utrecht.

Tegenstander FC Utrecht vinden we voorlopig terug op plek tien in de ranglijst, drie punten boven Fortuna Sittard. Dat hadden de Domstedelingen zich vast anders voorgesteld aan de start van de competitie. FC Utrecht won de laatste zes competitieduels niet en komt moeizaam tot scoren. Slechts in drie van de elf competitieduels scoorde FC Utrecht meer dan een doelpunt. Des te verrassender dus dat FC Utrecht afgelopen woensdag viermaal scoorde in Amsterdam tegen Ajax in het bekertoernooi (maar wel met 5-4 verloor).

Fortuna Sittard was vrijgeloot in het bekertoernooi en speelde dus geen dubbel programma deze week. Dat is een voordeel. Het feit dat Fortuna afelopen zaterdag een einde maakte aan de reeks van 27 uitwedstrijden in competitieverband zonder overwinning, zal ook voor vertrouwen zorgen. Misschien wel de slechtste wedstrijd in die reeks speelde Fortuna vorig seizoen in Utrecht, waar Fortuna er met een 6-0 nederlaag nog genadig vanaf kwam.

De terugkeer van (gedeeld clubtopscorer) Zian Flemming en de absentie van Lazaros Rota betekent dat Sjors Ultee wijzigingen zal moeten aanbrengen in zijn basisopstellingen. Hij zal een plek moeten creëren voor de eerste en een vervanger moeten aanwijzen voor de tweede. Gaat Ultee een basisspeler slachtofferen voor Flemmings terugkeer of schuift hij in zijn elftal zodat tien van de elf spelers die in Almelo aan de aftrap stonden ook vanavond in Utrecht aan de aftrap verschijnen?

Dagblad De Limburger vroeg Ultee naar de opstelling en Ultee gaat kiezen voor optie twee. Dat wil zeggen, hij creëert een plek voor Zian Flemming door middenvelder Ben Rienstra een linie terug te schuiven en centrale verdediger Martin Angha naar de rechtsbackpositie te schuiven. Het risico van deze oplossing is dat je twee spelers (Rienstra en Angha) weghaalt van een positie waar ze de afgelopen twee duels een ruime voldoende haalden en daarmee de succesvolle as van het elftal aantast.

In de achterhoede spelen aanvoerder Ben Rienstra en Roel Janssen centraal achterin. Martin Angha verdedigt de rechterzone; George Cox de linkerzone. Yanick van Osch staat onder de lat.

Op het middenveld spelen Tesfaldet Tekie en Mats Seuntjens centraal met Lisandro Semedo en Emil Hansson aan de zijkanten. In de aanval het duo Zian Flemming en Sebastian Polter.

Oud-Fortunezen bij FC Utrecht? Nee, niemand.

Laatste uitoverwinning bij FC Utrecht? 16 Februari 1997. Phil Gray maakte een doelpunt in zijn mislukte avontuur bij Fortuna Sittard. Het leverde Fortuna een overwinning op in Utrecht. We wachten dus al 23 jaar op een volgende overwinning.

Laatste vijf competitieduels uit FC Utrecht: V-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-V-V-G

De KNVB heeft Rob Dieperink aangesteld als scheidsrechter. Dieperink vinden we terug op plek zestien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. VAR Christiaan Bax op plek twaalf. Dat had beter gekund.

Opstelling: Van Osch; Angha, Rienstra, Janssen, Cox; Tekie, Seuntjens, Semedo, Hansson; Polter en Flemming.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. Fox Sports zendt het duel live uit.