Na twee overwinningen op rij speelde Fortuna in Utrecht weer een verdienstelijke wedstrijd. In de beginfase werden de Fortunezen nog ietwat overrompeld, maar na enige tijd wisten ze het evenwicht te herstellen en hadden zomaar met de winst aan de haal kunnen gaan, mits ze dezelfde koelbloedigheid hadden getoond als in Almelo. Maar al bij al mogen we met een punt niet ontevreden zijn en hopen dat de weg naar boven definitief is ingeslagen…


19 december 2020

Fortuna steekt verdiend punt in de tas

FC Utrecht 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 52. Mahi 1-0, 63. Polter 1-1.
Opstelling: Van Osch; Angha, Rienstra, Janssen, Cox; Flemming, Tekie, Seuntjens; Semedo, Polter, Hansson (74. Smeets).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: R. Dieperink
Geel (Fortuna): Angha, Polter
Rood (Fortuna): –

Na een overwinning volgt doorgaans een rustige week. Dat merkten we al na de overwinning op Willem II en dat geldt voor de week na de eerste overwinning buitenshuis sinds 726 dagen evenzeer. Tenzij je je laat afleiden door diegenen die oordelen vanuit hun ivoren keeperstoren waarbij ze niet worden geremd door enige kennis van zaken.

Zodoende kijkt iedereen alweer vooruit. Naar de aankomende transferperiode bijvoorbeeld en de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Het zijn waarschijnlijk één van de weinige lichtpuntjes in deze decembermaand, waarin Nederland gebukt gaat onder de tweede lockdown van 2020. Sinds dinsdag 00.00 uur ligt het land weer in grote mate plat teneinde het hoofd te bieden aan de COVID-19 pandemie.

Daar waar Fortuna de afgelopen periode werd getroffen door spelers die positief testten op COVID-19 lijkt dat (voor even) achter ons te liggen. Jorrit Smeets, Samuel Moutoussamy en Jarosław Jach keren weliswaar terug in de selectie, maar zijn volgens trainer Sjors Ultee nog niet in staat om een gehele wedstrijd te spelen. Daarvoor is de impact op hun gezondheid te groot. Zou het COVID-19 virus dan toch méér zijn dan ‘een gewoon griepje’?

Vanwege de schorsing van Lazaros Rota en het niet volledig kunnen beschikken over genoemd drietal moet Ultee weer wat puzzelen om tot zijn basisformatie te komen. Over de positie van doelman hoeft Ultee niet lang na te denken. De afgelopen weken verdedigde Yanick van Osch het doel en vandaag wijzigt dat niet.

Martin Angha komt als rechtsback minder uit de verf, maar schuift door de schorsing van Rota noodgedwongen naar rechts. Daardoor schuift Ben Rienstra naar achteren. Zijn kompaan in het centrum van de verdediging heet Roel Janssen. George Cox speelt als linksback.

Op het middenveld keert Zian Flemming terug uit blessure. Hij weet zich omringd door Tesfaldet Tekie en Mats Seuntjens. In de voorhoede geen wijzigingen: van rechts naar links zien we Lisandro Semedo, Sebastian Polter en Emil Hansson.


Witte sportsokken is zó 80’s

FC Utrecht beschikt over een selectie met ronkende namen, maar het komt er dit seizoen nog niet echt uit bij ‘The Challenger’. Een uitgekiend plan van de Utrechters Sjors Ultee en Rob Alflen moet ervoor zorgen dat Fortuna’s puntenaantal verder wordt uitgebreid.

Het valt eveneens te hopen dat Ultee en Alflen de spelers nogmaals het coronaprotocol onder de neus hebben geduwd. Zowel de KNVB alsook spelersvakbond VVCS willen dat spelers voetbalfans het goede voorbeeld geven. Dus mocht er gescoord worden, neem dan de oplossing van VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko ter harte en vier het doelpunt door gezamenlijk een koprol maken, op anderhalve meter van elkaar, in plaats van elkaar om de hals te vliegen.

Scheidsrechter Rob Dieperink zal er evenwel niet voor fluiten. Dat doet hij wel om 21.00 uur om de wedstrijd in gang te zetten. Terwijl Fortuna en Heracles afgelopen week elkaar een hele tijd aftastten en behoedzaam door de openingsfase manoeuvreerden, heeft vandaag iemand de remleidingen van beide teams doorgesneden.

De wedstrijd is pas twee minuten aan de gang als Mimoun Mahi langs Tesfaldet Tekie en Zian Flemming flitst en van afstand de bal naast het doel van Yanick van Osch trapt. Maar daarmee is FC Utrecht nog niet klaar, want ook rechtsbuiten Gyrano Kerk meldt zich aan het front. Hij mag vrij voorzetten, maar zijn voorzet wordt eenvoudig gevangen door Van Osch.


Tesfaldet Tekie zit Gyrano Kerk op de hielen

Toch is het niet geheel éénrichtingsverkeer, want aan de overzijde van het veld trapt Emil Hansson de bal in de handen van de Duitse broer van Ron Olyslager.

De wedstrijd is nog geen 10 minuten ver als Bart Ramselaar een splijtende pass op geeft Moussa Sylla. De linkeraanvaller is mooi vrijgespeeld en zet voor tot bij Mimoun Mahi. Die heeft zich losgemaakt van zijn bewakers en tikt de bal achteloos naast het doel.

FC Utrecht speelt ver naar voren en geeft veel ruimte weg. Daardoor lukt het Lisandro Semedo om plotseling oog in oog met doelman Oelschlägel te komen. In plaats van de bal in de verre hoek te krullen tikt Semedo de bal op de voet van de doelman. De bal komt daarna ineens bij Emil Hansson terecht, maar hij moet zó snel reageren dat de bal doel mist. Aan een verschroeiend tempo ontspint zich een wervelende wedstrijd en we zijn nog geen 10 minuten bezig!


In de openingsfase komt Zian Flemming nog niet helemaal uit de verf

De Domstedelingen gaan door met het vastzetten van Fortuna. Daardoor beperkt Fortuna zich noodgedwongen tot Sebastian Polter in de diepte aan te spelen. Maar doordat hij Mats Seuntjens en Zian Flemming nog niet weet te bereiken komt van voetballen amper iets terecht. FC Utrecht komt steeds dichter bij een doelpunt, maar wordt gehinderd door secuur verdedigen aan Sittardse kant. Natuurlijk, er wordt best wel eens een mannetje gepasseerd, maar dan staat iemand anders klaar om in de bres te springen.


Roel Janssen heeft zijn handen vol aan de Utrechtse aanvallers

Na een kleine 20 minuten combineren Mahi, Sylla en Kerk zich tot bij Van Osch, maar de bal kan tot corner worden verwerkt. Na de corner komt Mark van der Maarel in balbezit en passt tot bij Justin Hoogma. De verdediger staat bijna op de doellijn maar speelt het klaar de bal de tribunes in te jagen. En daar komt Fortuna goed weg…


Mimoun Mahi wordt met vereende krachten gestopt

De wedstrijd komt steeds meer in evenwicht, want FC Utecht lijkt ietwat op haar adem te hebben getrapt. Het levert Fortuna na ruim een haft uur een eerste corner op. Gevaarlijk wordt Fortuna niet, maar nauwelijks een minuut later profiteert Lisandro Semedo van Utrechts mistasten. Hij wordt achternagezeten door Tom St. Jago en krijgt al vlug doelman Eric Oelschlägel in het vizier als Justin Hoogma over de bal maait.

Net als in de openingsfase schiet Semedo tegen de voet van Oelschlägel en ook nu komt Emil Hansson in balbezit. Hij neemt aan, omspeelt twee tegenstanders en trapt de bal hard in doel. Ondertussen heeft St. Jago postgevat op de doellijn en weet de bal uit het doel te koppen.


George Cox belet Bart Ramselaar op doel te trappen

Van schrik moeten beide ploegen even bekomen en niet veel later fluit Rob Dieperink voor rust. Tijd om op adem te komen, van de bank op te staan en in de koelkast naar een ijskoude ABLOC te grijpen. Terwijl de klok al voorbij 22.00 uur is fluit Rob Dieperink de tweede helft op gang.

En die start veelbelovend als Hansson de bal via Tekie tot bij Martin Angha krijgt. De centrale verdediger stoomt op en probeert Sebastian Polter te vinden, maar zijn voorzet is ondermaats.


Onwennig aan de rechterkant: Martin Angha

Ondertussen heeft FC Utrecht het commando weer overgenomen als Bart Ramselaar zich via een één-twee mooi vrijspeelt en doorloopt richting George Cox. Mats Seuntjens staat erbij en etaleert een mix tussen Dennis Krijgsman en Dennis Gerritsen: hij laat het lopen want heeft blijkbaar geen zin om zijn verdedigers te assisteren.


Wat er niet inzit, dat komt er niet uit: Mats Seuntjens valt alleen aan…

Uiteindelijk komt aan de rand van het strafschopgebied Gyrano Kerk in balbezit. Hij kapt naar zijn zwakkere linkerbeen en trapt de bal via Flemming juist naast het doel van Van Osch.

Maar als Kerk een corner mag nemen let de Fortuna-verdediging niet goed op waardoor Mimoun Mahi ongehinderd de bal mag inkoppen. Yanick van Osch komt niet uit zijn doel en Roel Janssen onderkent het gevaar te laat. Ben Rienstra wordt verwijtend aangekeken (hij stond naast Mahi), maar dat is geen échte verdediger natuurlijk. Hierdoor is Fortuna gedwongen een tandje bij te steken.

Openingen moeten via Mats Seuntjens worden gevonden, maar aan zijn dribbel komt een abrupt einde als Joris van Overeem hem de bal correct afhandig maakt in het strafschopgebied.


… en is enkele tellen later de bal gewoon kwijt

Maar wat de Domstedelingen kunnen, dat kan Fortuna natuurlijk ook. Deze keer komt het eerste gevaar van Angha. Hij dweilt de rechterflank af en kapt dan ineens naar binnen. Hij trapt met links en de bal vliegt richting de kruising. Doelman Oelschlägel heeft het in de smiezen en zweeft eveneens richting kruising. Hij kan de bal juist uit doel tikken, maar staat een corner toe.

Doordat Jorrit Smeets op de bank zit mag George Cox de corner nemen. De bal gaat over veel spelers heen, maar aan de tweede paal staat Sebastian Polter die de bal richting doel kopt.


Sebastian Polter kopt de bal richting doel…

De bal ketst af op de arm van Sander van der Streek, maar is voldoende hard dat Oelschlägel er geen hand meer achter krijgt.


… en zorgt voor 1-1!

De spelers zijn de instructies van KNVB en VVCS allang vergeten, troepen samen en vieren de gelijkmaker! Maar goed ook, want het maken van een koprol is alleen weggelegd voor gymnasten zoals Amadou Ciss en Djibril Dianessy.

De afgelopen tijd kreeg Polter bakken met kritiek over zich heen, maar treft nu al voor de derde wedstrijd op rij doel en daar gaat het uiteindelijk om. In het strafschopgebied toont hij zich een ware ‘Knipser’ en daarvoor zijn Kevin Hofland en Sjors Ultee in de zomer naar Köpenick gereden.

Omdat er nog ruim 25 minuten te spelen zijn kan de tussenstand best nog wel veranderen. Zeker als Kerk Angha passeert en teruglegt op Ramselaar. De middenvelder neemt de bal in één keer, maar treft geen doel. Van Osch staat aan de grond genageld, maar als hij naar het scorebord kijkt, dan zien hij daar nog altijd 1-1 staan.

Dat wilt niet zeggen dat Fortuna geen kansen meer krijgt. Integendeel. Semedo is weer op avontuur en dribbelt zich een ongeluk. Als Emil Hansson in balbezit komt en een voorzet aflevert bereikt deze Polter weliswaar niet, maar komt aan de andere kant van het veld Zian Flemming in balbezit. Hij wordt fel op de huid gezeten door Django Warmerdam, maar weet zich op magistrale wijze te ontdoen van de linksback.


Niels erkent dat er een hoogstandje zit aan te komen…

Hij tikt de bal achter zijn eigen steunbeen door de benen van Warmerdam en gaat op zoek naar het doel.


… als Zian Flemming linksback Django Warmerdam te grazen neemt…

Twee Utrechters zetten de achtervolging in en halen opgelucht adem als Flemming de bal niet goed afspeelt of onzuiver op doel trapt, wat je wil. Maar je vraagt je ondertussen toch af welke halve zool in Zwolle heeft besloten dan zo’n rasvoetballer met scorend vermogen naar een rechtstreekse concurrent mag vertrekken?


… maar na zijn magistrale actie vergeet de kroon op het werk te zetten

FC Utrecht-trainer René Hake gaat alles of niets spelen en brengt Eljero Elia en Adrián Dalmau Vaquer in het veld. Laatstgenoemde scoorde ooit viermaal tegen Fortuna, maar is vandaag minder op dreef. Hopelijk.

Toch gaat de hartslag de hoogte in als Dalmau naar de grond gaat na een kopduel met Roel Janssen. Janssen wint het duel, maar raakt Dalmau met een arm. De bal wordt vervolgens via de arm of hand van Ben Rienstra over de achterlijn getrapt en de VAR gaat het bekijken. Was de actie van Janssen penalty-rijp? En wat te denken van vermeend hands van Rienstra? Het spel gaat verder, maar het duurt heel lang voordat Dieperink aangeeft dat de wedstrijd gewoon doorgaat en er niets onoirsbaars heeft plaatsgevonden.


Rust in de tent: Yanick van Osch heeft de bal klem

Opeens wordt de wedstrijd onderbroken om een doelpunt van de broer van Mats Seuntjens te tonen. We zien Ralf Seuntjens van ver de bal in het doel van Jong FC Utrecht trappen, maar de commentator heeft zijn ogen gericht op de wedstrijd in Stadion Nieuw Galgenwaard. Pas in de herhaling zien we eerst Polter een voorzet tot bij Semedo trappen (die mist) en vervolgens Semedo een voorzet van Martin Angha op de lat koppen.


Lisandro Semedo kopt op de lat en baalt verschrikkelijk

De tijd tikt weg en het duel lijkt op 1-1 te eindigen. FC Utrecht heeft best wat kansen gehad, maar Fortuna net zo. Zelfs in blessuretijd krijgt het nog de mogelijkheid het duel in haar voordeel te beslissen als Semedo Othman Boussaid de bal afneemt. Hij ziet Polter over het hoofd en trapt zelf, waardoor het 1-1 blijft.

In de openingsfase had Fortuna het moeilijk, maar kreeg desondanks voldoende mogelijkheden om meer dan één keer te scoren. En dus is een gelijkspel billijk. Fortuna voegt een punt toe aan haar totaal en krijgt RKC Waalwijk en PEC Zwolle weer langzaam in het vizier. Hoe mooi zou het zijn om dinsdag over RKC te springen in een rechtstreeks duel? Ondanks de lockdown ligt een mooie Kerst in het verschiet. Acun Ilıcalı mag zijn Global Express alvast starten. Tot dinsdag.

COYS,

Michel Hennen