Fortuna komt er in een matige wedstrijd tegen FC Utrecht eigenlijk geen moment aan te pas. De tegenstander creëert het eerste kwartier vier grote kansen, maar verzuimt te scoren. Daarna gaat het verdedigend beter, maar aanvallend hebben we de hele wedstrijd niets in te brengen. We hebben dan ook weinig te klagen, wanneer Utrecht tien minuten voor tijd dan toch weet te scoren.

20 maart 2021

Terechte nederlaag na zwakke wedstrijd

Fortuna Sittard 0 FC Utrecht 1

Doelpuntenmakers: 81. Dalmau 0-1.
Opstelling: Van Osch; Rota (88. Kastrati), Angha, Janssen, Tirpan; Rienstra (86. Moutoussamy), Tekie (86. Hansson), Flemming; Semedo, Polter, Seuntjens.
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Kuijpers.
Geel (Fortuna): –

Na de laatste speelronde, waarin we zelf met een eenvoudige overwinning VVV-trainer Hans de Koning het laatste zetje naar de uitgang van de Koel hebben gegeven en de clubs rondom ons in de stand allemaal punten hebben laten liggen, wordt er in Sittard weer hardop over de play offs gepraat. We staan maar drie punten achter op de nummer zeven in de stand en die heeft weliswaar nog een inhaalwedstrijd te gaan, maar dat is wel tegen Ajax. Het toeval wilt dat die nummer zeven, FC Utrecht, vandaag op bezoek komt. Bij een overwinning komen we dus op gelijke hoogte.

Zelfs wijzen komt aan bod tijdens de superprofessionele warming up

Zo’n rekensommetje is snel gemaakt, maar de praktijk zal moeten uitwijzen of zo’n overwinning überhaupt een haalbare kaart is. Al lijken er tegen het wisselvallige FC Utrecht zeker kansen te liggen. Trainer Sjors Ultee lijkt vandaag weer een beroep te kunnen doen op zijn favoriete elf, maar na de warming up gaat er een streep door die rekening. George Cox moet voor het eerst dit seizoen afhaken. Mickael Tirpan neemt zijn plaats als linksback over, Lazaros Rota komt als rechtsback in het elftal.

Al heel snel blijkt er vandaag een behoorlijk krachtsverschil te zijn tussen de nemer zeven op de ranglijst en de nummer tien. Utrecht trekt de wedstrijd vanaf het begin naar zich toe, Fortuna heeft heel erg weinig in te brengen. Sterker nog, het eerste kwartier wordt onze verdediging regelmatig overlopen. De eerste kans ontstaat na twee minuten, wanneer Boussaid zichzelf vrij kapt in het strafschopgebied. Zijn schot wordt geblokkeerd door Martin Angha.

Seuntjens komt vandaag niet in het spel voor

Fortuna houdt ook daarna veel moeite met de acties van de aanvallers Mahi, Kerk en Boussaid en opkomende middenvelder Ramselaar. Een paar minuten later krijgt Kerk door Ramselaar een vrije schietkans aangeboden. Kerk probeert Van Osch de in de korte hoek te passeren, maar onze keeper staat goed geposteerd. Binnen de eerste tien minuten zien we nog een kopbal van Willem Janssen na een corner en een afstandsschot van Ter Avest. Even later mag Ramselaar dwars door ons centrum heen naar ons doel toe, maar ook deze kans gaat met dank aan Van Osch verloren. En na een kwartier krijgt ook Mahi nog een grote kans.

Na een minuut of twintig gaat de Utrechtse storm liggen. Onze verdediging staat wat beter geposteerd. Maar aanvallend komen we nog steeds helemaal niets te bieden. Het spel lijkt erop gericht om Lisandro Semedo diep te sturen, maar dat lukt amper. Sebastian Polter slaag er na een half uur wel in, maar Semedo wordt wegens buitenspel teruggefloten. Daar blijft heb bij. Het enige gevaar ontstaat op slag van rust uit een vrije trap van Tesfaldet Tekie. De indraaiende bal wordt door iedereen gemist en zou in het doel beland zijn, als doelman Oelschlägel niet op tijd had ingegrepen. Het is allemaal wel erg mager.

Oelschlägel laat zich niet verschalken door Tekie

Utrecht krijgt voor de rust wel nog een paar kansen. Mahi heeft een scherpe voorzet in huis, die door Van Osch, maar gelukkig ook door Kerk gemist wordt. En vijf minuten voor rust rent Kerk Roel Janssen er vanaf de middenlijn uit. Deze keer passeert hij Van Osch wel, maar gelukkig heeft de grensrechter gevlagd voor buitenspel en heeft de VAR geen beelden om de juistheid van die beslissing te beoordelen. We gaan dus rusten met 0-0 en daarmee mogen we ons gelukkig prijzen.

Het eerste tien minuten na rust zet Utrecht ons opnieuw onder druk en dat levert ook wat kleine kansen op. Daarna melden we onszelf ook een paar keer voorin. Zian Flemming wordt prima vrijgespeeld, maar zijn voorzet belandt daarna recht in de voeten van een tegenstander. Even later krijgt Semedo de bal in de diepte mee van Tekie. Hij schiet vanuit een moeilijke hoek, maar het schot wordt geblokkeerd door Willem Janssen.

Semedo’s schot wordt geblokkeerd door Janssen

Dat is het weer voor lange tijd. Maar gelukkig slaagt Utrecht er nu ook niet meer in gevaarlijk te worden. We zien nu een rommelige wedstrijd, waarin de Domstedelingen weliswaar de overhand hebben, maar niet meer tot echte kansen komen. Ultee hoopt er kennelijk op dat we op deze manier een puntje in de wacht kunnen slepen, want hij wisselt niet. Aan de andere kant gooit Hake met Sylla en Dalmau verse aanvallers in de strijd,

Tekie ziet ruimte voor een schot

En die wissels brengen uiteindelijk de beslissing. Tien minuten voor tijd kan Rota Mahi niet houden. Die haalt de achterlijn en legt de bal voor het doel. Die valt na een kluts voor de voeten van de ingevallen Dalmau, die van dichtbij raak schiet: 81ste minuut, 0-1.

Die achterstand komen we niet meer te boven. We proberen nog een slotoffensief op te zetten, maar veel levert dat niet op. Vier minuten voor tijd kan Tekie op goal schieten, nadat zijn tegenstander is uitgegleden. Hij probeert de bal in de verre hoek te schieten, maar zijn poging gaat naast. Het is eigenlijk onze eerste serieuze kans van de wedstrijd. En in blessuretijd kopt de ingevallen Arian Kastrati de bal na een corner tegen de arm van een tegenstander, maar die haalt daar verder geen voordeel uit en Kuipers fluit dus niet.

Roel Janssen bedankt het arbitrale trio

We verliezen dus met 0-1 en daar valt helemaal niets op aan te merken. FC Utrecht was vandaag de enige ploeg die wilde voetballen, wij speelden zo passief, dat we met een gelijkspel echt te rijk beloond waren geweest.