Trainer Sjors Ultee kan vanavond thuis tegen FC Groningen (aftrap: 18.45uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo, alhoewel de Portugees wel dicht tegen een (voorzichtige) rentree aanzit. Dat betekent dat nieuweling Andreas Samaris, die vorige week ziek was, bij de selectie zit, maar een basisplek lijkt te vroeg te komen. Verder geen blessuregevallen of uitsluitingen.

Tegenstander FC Groningen eindigde vorig seizoen op plek zeven in de eredivisie. Dit seizoen kunnen de noordelingen niet aanknopen bij dat niveau. Voorlopig staat FC Groningen op plek veertien. We vermoeden dat FC Groningen op enig moment de weg naar boven zal inslaan. Aan Fortuna de taak dat moment met minimaal een week uit te stellen.

Aan “de weg naar boven inslaan” zal ook op de Sittardse trainingsvelden veel gedacht worden, maar om daarin te slagen, zal het toch anders moeten dan in Almelo vorige week. Vorig seizoen na afloop van het duel in Waalwijk, had Mats Seuntjens het over “mannen (Fortuna Sittard) tegen jongens (RKC Waalwijk)”, om aan te geven dat Fortuna veel zakelijker speelde dan RKC.

Momenteel speelt Fortuna als de spreekwoordelijke jongens. Verdedigend drukt Fortuna te vaak op de zelf-destructieknop; aanvallend is het niet zakelijk genoeg. Kortom, de jongens moeten weer mannen worden. Hoe je dat in de praktijk voor mekaar krijgt, is aan Sjors Ultee.

Het ligt in de lijn der verwachting dat Sjors Ultee start met dezelfde elf namen die in Almelo aan de aftrap verschenen. We verwachten dus Yanick van Osch op doel. Daarvoor een verdedigingslinie bestaande uit vier spelers. Mickaël Tirpan speelt op de rechtsbackpositie. Centraal spelen Martin Angha en Roel Janssen. George Cox speelt op de linksbackpositie.

Op het middenveld zetten aanvoerder Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie de lijnen uit, waarbij Ultee de verdedigende risico’s die Tekie neemt bij zijn aanvallende impulsen collectief moet zien op te vangen. Arianit Ferati zorgt voor de aansluiting naar voren. Tijjani Noslin speelt vanaf de rechterflank. Mats Seuntjens speelt hangend aan de linkerkant. Zian Flemming speelt in de punt van de aanval.

Oud-Fortunezen bij FC Groningen? We herkennen Wessel Dammers, die drie seizoenen speelde bij Fortuna Sittard, waarin hij ook promoveerde met Fortuna naar de eredivisie. Keeper Peter Leeuwenburgh trainde in de voorbereiding op het seizoen 18/19 mee bij Fortuna, maar kon geen contract afdwingen.

Laatste thuisoverwinning op FC Groningen? 30 November 2019. Twee jaar geleden, in die goede oude pre-covid-19 tijd, had Fortuna aan een treffer voldoende voor de volle buit. In de mist scoorde Rasmus Karjalainen zijn enige eredivisietreffer ooit voor Fortuna Sittard.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Groningen: V-W-G-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-V-G-W

Jeroen Manschot moet het duel in goede banen leiden. Manschot staat op plek elf in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een scheidsrechter van wie we gemiddeld genomen last noch profijt hebben. VAR Sander van der Eijk floot pas vier duels van Fortuna Sittard; een duel te min voor een klassificering.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Ferati; Noslin, Flemming en Seuntjens.

Supporters: Het duel wordt, vanwege de corona-restricties, gespeeld achter slot en grendel. Bovendien geldt er een noodverordening in onze stad. De enige mogelijkheid om het duel te zien, is inschakelen op ESPN2.