Trainer Sjors Ultee kan vanavond uit bij FC Groningen (aftrap: 18.45uur) niet beschikken over George Cox, Tijjani Noslin (beiden ziek). Ook Ivo Pinto, Felix Dornebusch en Arianit Ferati zullen het duel aan zich voorbij moeten laten gaan vanwege blessureleed. Michael Verrips bewandelt de omgekeerde weg. Hij keert terug na een weekje ziekenboeg.

FC Groningen speelt een tegenvallend seizoen, maar won wel de laatste twee competitieduels, waardoor de Groningers afstand hebben genomen van de degradatiezone. Plek acht lijkt de hoogst haalbare positie op de ranglijst te zijn die FC Groningen nog kan bereiken. Er vanuit gaande dat Go Ahead Eagles de beker niet wint, zou die plek nog rechtgeven op deelname aan de playoffs.

Voor de doelpunten is FC Groningen afhankelijk van Jørgen Strand Larsen en Cyril Ngonge, die er samen tot dusverre zestien maakten. Verder is er niemand in de selectie die meer dan twee doelpunten maakte. Desondanks pakt FC Groningen de nodige punten, want de Groningers hebben de zaken verdedigend redelijk op orde.

Dat laatste zouden we graag over Fortuna Sittard zeggen, maar met vijftig tegentreffers is Fortuna het grootste zeef van de eredivisie. Afgelopen weekend kwamen er echter geen tegentreffers bij. Het duel tegen SC Heerenveen was pas de derde maal dit seizoen dat Fortuna geen tegentreffer incasseerde. Fortuna won die drie duels ook.

Sjors Ultee kan wijzen op de gewijzigde personele bezetting achterin als reden voor de verbeterde verdedigende prestatie, waardoor het resultaat tegen Heerenveen niet op zich staat, maar een reden heeft waar de ploeg op kan voortborduren. We gaan er vanuit dat Ultee dat argument ook heeft gebruikt de afgelopen week om het zelfvertrouwen op te krikken.

Waar Fortuna tot dusverre niet in slaagde is een overwinning het startpunt maken van een serie wedstrijden waarin het punten pakte. En juist dat is wat Fortuna nodig heeft om de achterstand op plek vijftien goed te maken (en wellicht de voorsprong op plek zeventien te consolideren). Een incidentele overwinning volstaat niet.

Groningen is weliswaar niet de eerste stad waaraan een Fortunees denkt bij het onderwerp ‘uitoverwinningen’ (zie ook verderop), maar Fortuna heeft de luxe niet om al te kieskeurig te zijn.

Sjors Ultee zal een keuze moeten maken onder de lat: Michael Verrips of Yanick van Osch. Ultee gaf eerder aan dat hij de winnaar van het duel Verrips / Van Osch langere tijd het vertrouwen zou geven. Dat werd Verrips, dus het lijkt haast zeker dat Verrips terugkeert in de basis.

Dat wil niet zeggen dat Yanick van Osch geen punt heeft als hij zegt dat er van een open duel tussen de twee keepers geen sprake was. Verrips pakte zijn basisplek op basis van welgeteld twee trainingen. Als Ultee Van Osch inderdaad een open duel had beloofd, dan was dat duel wel erg snel beslist.

In de achterhoede zal Ultee, vanwege de afwezigheid van George Cox, minstens een verandering moeten doorvoeren. De logische vervanger van Cox op de linksbackpositie is Roel Janssen, die beschikbaar is nu hij zijn basisplek centraal achterin kwijt is geraakt. Aan de rechterkant speelt Mickaël Tirpan, die zijn accu weer heeft opgeladen. Centraal verwachten we, zolang Dimitris Siovas nog niet honderd procent fit is, opnieuw drie verdedigers, waardoor het loopwerk daar beperkt blijft: Martin Angha, Andreas Samaris en Dimitris Siovas.

Op het middenveld en in de aanval verwachten we een wijziging. Ultee mist al het hele seizoen een echte spits in zijn selectie (we laten Bassala Sambou buiten beschouwing), waardoor Mats Seuntjens en Zian Flemming op niet-ideale posities moesten spelen. We vermoeden dat daar vandaag een einde aan gaat komen, want we verwachten Charlison Benschop aan de aftrap. Dat betekent dat Mats Seuntjens hangend aan de linkerkant en Zian Flemming achter Benschop kunnen gaan opereren vanaf het middenveld. Verder spelen aanvoerder Ben Rienstra en vermoedelijk Deroy Duarte op het middenveld, waardoor Tesfaldet Tekie het slachtoffer wordt van het inbrengen van Benschop.

Oud-Fortunezen bij FC Groningen? We herkennen alleen Harmen Kuperus, die eerder dit seizoen Sittard met heimwee verliet. De keeperstrainer vond al snel emplooi in Groningen.

Laatste overwinning uit bij FC Groningen? 16 Augustus 1987. Inderdaad, Groningen is niet meteen de stad waar Fortuna de overwinningen aan mekaar heeft geknoopt in het verleden. Bekerduels meegerekend wachten we nergens langer op een uitoverwinning (zonder bekerduels is dat PSV, waar we nog nooit wonnen in competitieverband). Destijds won Fortuna met 1-2. Henk Duut en John Linford zorgen voor de Sittardse treffers. Twee mannen die voor niks en niemand uit de weg gingen.

Laatste vijf competitieduels uit bij FC Groningen: V-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-V-V-G

De KNVB stuurt Edwin van de Graaf naar Groningen. Van de Graaf staat op plek negen in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Een middenmoter met een licht positieve balans. Laurens Gerrets zit achter de TV-schermen als VAR. Gerrets vinden we terug op plek vier in bovenstaande ranglijst. Prima VAR.

Opstelling: Verrips; Tirpan, Angha, Samaris, Siovas, Janssen; Rienstra, Duarte, Flemming, Seuntjens; Benschop.

Supporters: Het zou wel eens het laatste uitduel kunnen zijn waar Fortuna-supporters niet bij mogen zijn vanwege COVID-19. Daar hebben we vandaag niets aan. Als Fortuna-supporter ben je overgeleverd aan ESPN2 voor een liveuitzending.