Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag / -avond tijdens het eerste competitieduel van het jaar 2022 thuis tegen AZ (aftrap: 16.45 uur) niet beschikken over Lisandro Semedo. Semedo is niet langer geblesseerd, maar afwezig vanwege verplichtingen met Kaapverdië op de Afrika Cup. Verder ontbreken Nigel Lonwijk, Samy Baghdadi en Toshio Lake vanwege blessures. De rest van de selectie is fit en speelgerechtigd, inclusief nieuwkomer Michael Verrips.

Tegenstander AZ startte de competitie stroef, maar herpakte zich sterk in de laatste weken voor de winterstop. AZ is in de eredivisie namelijk al acht duels op rij ongeslagen en het won de laatste zes duels (waaronder een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard). De Alkmaarders zijn dan ook opgeklommen naar plek vijf in de eredivisie. Plek vier lijkt het hoogst haalbare voor AZ in het restant van de competitie.

Na een reeks van zes eredivisie-nederlagen leefde Fortuna de laatste drie duels voor de winterstop (die vier punten opleverden) op, waardoor Fortuna weliswaar nog steeds op een degradatieplek staat, maar wel perspectief heeft naar boven.

Sjors Ultee hanteerde in die drie duels een tactiek met drie centrale verdedigers. Dat deed hij ook tijdens het enige oefenduel dat Fortuna speelde in de winterstop tegen FC Schalke ’04. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat Ultee, voorlopig dan toch, zal vasthouden aan die tactiek.


Middenvelder Andreas Samaris speelt de jongste weken als derde centrale verdediger

Wil Fortuna de gewenste 34 punten behalen, dan moeten de resterende zestien duels dus 21 punten opleveren. Een behoorlijk aantal, dat Fortuna vast ook dwingt punten te pakken tegen ploegen uit het linker rijtje, bijvoorbeeld thuis tegen AZ.

Met het aantrekken van Michael Verrips moet Sjors Ultee meteen een keuze maken onder de lat: Verrips of Van Osch? Ultee sprak met Dagblad de Limburger en zei hierover: ‘Als je een keeper wisselt, doe je dat voor langere tijd. Daarom denk je er ook langer over na.’ We vermoeden echter dat Fortuna Verrips niet voor de bank heeft gehaald en dat hij dus speelt.

We verwachten dus ook drie centrale verdedigers achteraan en wel de gevestigde namen: Martin Angha, Andreas Samaris en Roel Janssen. Aan de zijkanten spelen Mickaël Tirpan (rechts) en George Cox (links). Doordat Nigel Lonwijk afwezig is vanwege een hamstringblessure staat Ivo Pinto klaar om in te vallen, mocht er iets gebeuren.

Op het middenveld verwachten we Tesfaldet Tekie, die tegen Ajax geblesseerd ontbrak. Het gaat ten koste van Arianit Ferati. Verder spelen aanvoerder Ben Rienstra en Deroy Duarte. In de voorhoede spelen Mats Seuntjens en Zian Flemming.

Oud-Fortunezen bij AZ? Nee, we herkennen niemand in Alkmaar met een Sittards verleden.

Laatste overwinning thuis tegen AZ? 12 April 1997. In het seizoen 96/97 zou AZ 21 van zijn 34 eredivisiewedstrijden verliezen (uitmondend in degradatie). Fortuna won uit en thuis van AZ. Thuis werd het via een treffer van Jürgen Dirkx 1-0. Dat is dit jaar dus wel al 25 jaar geleden.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen AZ: G-V-V-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-G-W-V-V

De KNVB stuurt Rob Dieperink naar Sittard om de fluit te hanteren. Dieperink vinden we terug op plek zestien in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Verwacht geen voordeel van de twijfel. Siemen Mulder doet dienst als VAR. Mulder vinden we terug op plek negen in de lijst. Hij kan een (licht) positieve balans overleggen.

Opstelling: Verrips; Tirpan, Angha, Samaris, Janssen, Cox; Rienstra, Tekie, Duarte; Flemming en Seuntjens.

Supporters: Ook bij dit eredivisieduel zijn er geen supporters welkom. Fortuna gaf wel een verklaring uit ‘dat stadions open kunnen en moeten voor publiek‘, maar het openstellen van stadion willen de betaald voetbalclubs pas vanaf 28 januari doen.

Tot die datum is er maar één optie als je het duel live wilt bekijken: inschakelen op ESPN.