Ter voorbereiding op het thuisduel dat volgend weekend Fortuna’s opening vormt van de tweede competitiehelft (AZ; zondag 16 januari; 16.45 uur) speelde Fortuna vanmiddag tegen FC Schalke ’04. In het Parkstadion namen ‘Die Königsblauen’ in de eerste helft een voorsprong, maar na rust speelde Fortuna veel beter en scoorde de gelijkmaker.

Aan Sittardse zijde ontbreken Zian Flemming, Mickaël Tirpan, George Cox en Tesfaldet Tekie. Het zorgt ervoor dat vooral achterin Ultee moet puzzelen. Omdat er geen tweede linksback beschikbaar is, moet Ivo Pinto proberen Cox te vervangen.

Het zorgt er enkele keren voor dat Fortuna over links in de problemen komt aangezien Pinto tegen zijn voet speelt. Toch is het te makkelijk om het overwicht van de Duitsers te wijten aan het feit dat Pinto op een vreemde positie speelt.

Want een paar keer komt FC Schalke ’04 er gevaarlijk uit. Zoals de keer dat Blendi Idrizi een één-twee met Rodrigo Zalazar aangaat en vrij voor Yanick Van Osch verschijnt. De hoek is scherp, waardoor de stiftbal van Idrizi naast doel verdwijnt.

De mooiste mogelijkheid krijgt FC Schalke ’04 als scheidsrechter Nico Fuchs een aangeschoten handsbal van Martin Angha bestraft met een strafschop. Marius Bülter gaat achter de bal staan, maar vindt Van Osch terug in de hoek waar hij de bal schiet.

In het verloop van de eerste helft verschijnt Fortuna mondjesmaat bij het doel van Martin Fraisl waarbij een bal op de lat van Tijjani Noslin voor het grootste gevaar zorgt. Ook een aanval via Pinto en Arianit Ferati levert een mogelijkheid op, maar de rebound die Fraisl weggeeft is niet aan Noslin besteed.

Vlak voor rust incasseert Fortuna een tegentreffer als Nigel Lonwijk verkeerd terugspeelt en Marvin Pieringer in balbezit komt. De aanvaller loopt op Yanick van Osch af, omspeelt de doelman en schiet droog binnen: 1-0. Roel Janssen, die in de doelmond staat, kan het schot niet meer keren.

Vlak na de hervatting speelt Lonwijk de bal diep op Noslin. De aanvaller loopt richting achterlijn, kijkt waar een medespeler staat en geeft goed af op Arianit Ferati. De Kosovaar bedenkt zich niet en schiet de bal in één keer achter de ingevallen doelman Ralf Fährmann.

‘Die Königsblauen’ komen er in het vervolg van de wedstrijd nog enkele keren goed uit, maar Van Osch redt uitstekend op een dito schot van Bleron Krasniqi. Maar ook Fortuna toont zich. Tijjani Noslin had tijdens de eerste helft al moeten scoren en zijn inzet na een mooie actie van Mats Seuntjens had ook meer verdiend.

En zo eindigt het oefenduel in 1-1. Beide teams hadden kansen voor meer treffers, maar bleven op één elk steken. Derhalve een billijk gelijkspel.