Na een goed openingskwartier en een redelijk slot presteert Fortuna Sittard tijdens de tussenliggende minuten te weinig om aanspraak te maken op minimaal een punt. AZ was uiteindelijk in alle facetten beter en smeert Fortuna een vijfde verlies op rij aan. Trainer Sjors Ultee zal ook komende zondag moeten puzzelen om tot een fatsoenlijk elftal te komen als de lastige verplaatsing naar ‘De Kuip’ op het programma staat. De kop van de loodzware decembermaand is eraf, maar veel hoop op punten is er nog niet…


2 december 2021

Kansloos verlies bij AZ

AZ 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 9. Flemming 0-1, 41. Pavlidis 1-1, 51. Karlsson 2-1.
Opstelling: Van Osch; Lonwijk, Angha (80. Lake), Pinto (90. Johansson), Cox; Tekie (80. Hansson), Musaba (60. Rienstra), Duarte; Noslin (60. Samaris), Flemming, Seuntjens.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): Musaba.
Rood (Fortuna): –

‘Als op sociale media een groot aantal profielfoto’s op zwart springen is dat geen teken van voorspoed.’ Het was één van mijn zinnen die ik op papier zette na de 3-1 nederlaag bij Heracles Almelo. Maar als je na een wedstrijd je inbox opent en Niels heeft je een behoorlijk aantal wedstrijdfoto’s in zwart en wit gestuurd, dan is dat evenmin een teken van voorspoed.

Het is eind november, begin december en jawel hoor, de trainer staat weer onder druk. Een jaar geleden is de opening van het Carnavalsseizoen voor Kevin Hofland geen dag dat er een lach vanaf kan. Hij wordt bedankt voor diensten die hij klaarblijkelijk niet heeft bewezen. En inderdaad, Fortuna draait vierkant en veel reden tot optimisme is er niet.


Na het gelijkspel tegen PEC Zwolle, Hoflands laatste duel als trainer van Fortuna, is iedereen zwaar aangeslagen

Het ontslag van Hofland genereert een geruchtenstroom aan nieuwe trainers die de club op het oog zou hebben, variërend van Mark van Bommel en Peter Hyballa tot Gert-Jan Verbeek. Op de korte termijn mag Sjors Ultee inspringen, maar dat is niets voor de lange termijn, zo verneemt Dagblad de Limburger.

Dat ziet Ultee daarentegen anders: ‘Als ik kijk naar mijn carrière – van jeugdtrainer tot nu toe – vind ik het best wel een logische stap. Ik was ook nooit aan deze week begonnen als ik dacht dat ik er nog niet klaar voor was. Ik vind dat ik er klaar voor ben en dat ik het kan.’

Twee weken later weet Ultee nog steeds niet hoe het nu verder gaat, iets wat ook de spelersgroep zich afvraagt. Een trainer van buitenaf halen hoeft wat betreft de spelers niet direct. Yanick van Osch geeft aan graag door te willen met Sjors Ultee als trainer, iets wat ook Jorrit Smeets en Zian Flemming willen. Sebastian Polter valt hem bij: ‘Ik zou het prima vinden als Ultee blijft.’

Maar Işıtan Gün en Ogun Tarhan denken een grote vis te kunnen binnenhalen. Ze lonken naar Tayfun Korkut en Alexander Zorniger, maar beide heren hebben uiteindelijk geen trek in de trainerspost in Sittard-Geleen. En als niemand wilt, dan Ultee maar hoofdtrainer maken? Vooruit dan. Maar veel vertrouwen vanuit de Turkse clubleiding spreekt hier natuurlijk niet uit.

Ondertussen gaat het steeds beter onder Ultee. De Stadions gaan dicht, maar Fortuna heeft helemaal geen steun van fans nodig. Binnen de kortste keren vinden Ultee en zijn selectie aansluiting bij de middenmoot en in acuut degradatiegevaar komt Fortuna niet (meer).


Sjors Ultee, lachend voor de microfoon van ESPN

Het seizoen 20/21 was een seizoen waarin alles meezat. Geen blessures en nauwelijks schorsingen waardoor Ultee steeds met zijn vaste elf, twaalf, dertien spelers kan spelen. Wekenlang heeft iedereen het over ‘De Ultee-meter’. Resultaten van Eredivisieclubs worden opgemaakt op basis van de laatste vijf wedstrijden en op enig moment staat Fortuna bovenaan!

Eind januari gaan trainer en club met elkaar in gesprek waarbij de wens wordt uitgesproken Ultee’s contract te verlengen. Ultee tekent uiteindelijk in maart een contract dat hem tot de zomer van 2023 in Sittard-Geleen houdt. Daarmee is iedereen tevreden. De club heeft de wens uitgesproken om een stabiele bespeler van de middenmoot te worden en Ultee ziet dat als trainer van Fortuna wel zitten.

Ondertussen dendert de Fortuna-trein gewoon door en wordt met ogenschijnlijk gemak van VVV en ADO Den Haag gewonnen. Het verlies tijdens de laatste wedstrijd bij Willem II deert eigenlijk niemand en honderden fans wachten de spelersbus die middag bij het Fortuna Stadion op.

Heldenontvangst aan het Fortuna Stadion

Maar tijdens de zomerstop wordt duidelijk dat de club haar hand heeft overspeeld. Maandenlang wordt gerekend op de komst van de Turkse mediatycoon Acun Ilıcalı en met zijn middelen landen (onder andere) Sebastian Polter, Mats Seuntjens en Ben Rienstra in Sittard-Geleen, maar als zijn komst wordt afgeblazen kunnen alle mooie plannen herschreven worden. Daar doet de komst van Azerion als aandeelhouder niets aan af.

Als de competitie begint mag Ultee het doen met een afgeroomde selectie, al blijft zijn basiselftal grotendeels intact. Maar snel blijkt dat Bassala Sambou toch niet in de schaduw van Sebastian Polter mag staan, dat Toshio Lake of Tijjani Noslin net iets minder brengen dan Lisandro Semedo en dat je Nigel Lonwijk speelminuten mag gunnen, maar hij kan op zijn jonge leeftijd nog geen verdediging sturen.

En als Roel Janssen, Tesfaldet Tekie en Ben Rienstra minder bepalend zijn als afgelopen seizoen blijft er niet veel over. Mickaël Tirpan komt via de grote poort binnen, maar sukkelt met blessures en is op zoek naar de vorm van afgelopen seizoen.

Ondertussen zakt Fortuna met de week verder weg in de modderige degradatiepoel en vooruitzichten op beter tijden zijn er met de loodzware decembermaand niet. Nu staan nog wel wat clubs binnen handbereik, maar is dat met Kerstmis ook nog zo, als diezelfde clubs een op het oog minder zwaar programma hebben afgewerkt?

Maar veel zin heeft het niet om bij de pakken te gaan neerzitten. Want vanavond staat AZ op het programma. De Alkmaarders hebben een flinke jas uitgedaan, maar beschikken nog wel over een stevige basis, iets waarop Fortuna niet kan terugvallen.

Mocht Fortuna het vanavond niet redden, dan kan ik het verlies nauwelijks in de schoenen van Sjors Ultee schuiven. Normaliter zou ik uitzien naar een bezoek aan één van de mooiste stadions van Nederland, maar vanavond zet ik om 18.30 uur mijn TV aan en schakel naar kanaal 421.


Één van mijn favoriete grounds

Terwijl ik bijkom van de naargeestige berichten op Facebook zie ik dat Sjors Ultee nog immer vertrouwen houdt in doelman Yanick van Osch. Rechtsback Mica Tirpan speelt vanavond niet en wordt vervangen door Nigel Lonwijk. Het centrale verdedigingsduo bestaat, vanwege de schorsing van Roel Janssen, uit Martin Angha en Ivo Pinto. George Cox is een certitude op links.

Het middenveld ziet er vanavond compleet anders uit. Kapitein Ben Rienstra start tegen zijn oude club niet en wordt vervangen door Richie Musaba. Tesfaldet Tekie is aan hem gekoppeld in de as. Daar staat ook Deroy Duarte geposteerd.

Tijjani Noslin blijft opereren vanaf de zijkant. In de spits speelt Zian Flemming en Mats Seuntjens zwerft daar omheen.

Scheidsrechter vanavond is Dennis Higler en hij blaast om 18.45 uur de wedstrijd op gang. AZ gaat er eerst eens even goed voor zitten en maakt geen aanstalten enige vaart te maken. Fortuna trekt gauw het initiatief naar zich toe en duikt in de eerste minuut al op bij het doel van Peter Vindahl Jensen. De Peter Paffer look-a-like ziet dat Nigel Lonwijk weinig kracht aan de bal kan meegeven en zijn kopbal niet tot gevaar leidt.

Een betere mogelijkheid doet zich voor als Mats Seuntjens probeert Richie Musaba alleen voor de doelman te zetten. Musaba heeft iets anders in gedachten, stapt over de bal heen en bezorgt Mats’ pass bij Zian Flemming.


Richie Musaba stapt over de bal heen

Maar wellicht was het toch beter geweest als Musaba voor eigen kans was gegaan, want de pass is te scherp en Vindahl Jensen kan de bal voor de voeten van Flemming wegplukken.

Fortuna blijft aanzetten en deze keer stapt Musaba niet over de bal heen, maar versiert een corner. Linksback George Cox trapt de bal vanaf de linkerzijde en slingert de bal in de doelmond. Aan AZ-zijde staat iedereen te koekeloeren en ziet dat Zian Flemming de bal tegen de doelman kopt.


Zian Flemming kent geen twijfel

Vindahl Jensen kan de bal niet goed wegwerken, waarna Flemming de bal in doel trapt. Verrassend, maar zeker niet tegen het (korte) spelbeeld in: 0-1.


De spelers vieren het doelpunt

Als Flemming wegloopt schuift hij zijn sok omlaag, frommelt iets achter zijn scheenbeschermer en haalt een A4’tje tevoorschijn. Na enkele tellen origami lukt het Flemming nog net om het A4’tje te tonen aan de camera’s van ESPN. #SPORTENISGEZOND, staat op het briefje, lettertype Times New Roman, lettergrootte 72. Een duidelijke en terechte boodschap van Flemming, met of zonder COVID-19. En het is ook gek: om 17.00 uur gaat de amateursport dicht en dat bevreemdt, zeker tijdens een gezondheidscrisis. Mits iedereen zich aan de gestelde regels houdt en juist daar heeft het kabinet een hard hoofd in. Hoe dan ook: het is de eerste keer (of één van de eerste keren) dat een Fortuna-speler een politieke boodschap tijdens een wedstrijd toont. Chapeau.

Maar de wedstrijd gaat gewoon door. AZ heeft alweer afgetrapt en gaat op zoek naar eerherstel. Het duurt niet lang of het wordt warm voor Yanick van Osch. Een vrije trap wordt door Ivo Pinto de lucht in gekopt, maar voordat een speler uit de Alkmaarder Zaanstreek op doel kan koppen stompt Van Osch de bal weg.


Deze showbink zonder scheenbeschermers smeekt bijna om een doodschop

AZ heeft in deze fase de bal en speelt deze in een laag tempo rond, waardoor ze nauwelijks tot gevaarlijke momenten komen. Fredrik Midtsjø probeert Van Osch van afstand te verrassen en Dani de Wit probeert het van veel dichterbij, maar het schot van Midtsjø is niet precies genoeg en Martin Angha stort zich op het schot van De Wit.


Tesfaldet Tekie staat op het punt een pass te versturen

Doordat AZ zo hoog verdedigt liggen er zeeën van ruimte achter hun verdediging. Richie Musaba denkt daarvan te profiteren als hij Tijjani Noslin op pad stuurt. Maar Noslin vertrekt uit buitenspelpositie waardoor deze mogelijkheid niets oplevert.


Tijjani Noslin is een bedrijvig mannetje

Het duurt bijna een half uur vooraleer AZ aan een ruime mogelijkheid komt. Owen Wijndal komt keer op keer mee naar voren en mag voorzet na voorzet trappen. Deze keer komt de bal uit bij Jesper Karlsson, maar zijn dropkick eindigt in de handschoenen van Yanick van Osch.

Fortuna’s rechterkant heeft geen antwoord op Wijndal, want opnieuw mag de aanvoerder een voorzet geven. Een prima voorzet, maar gelukkig mist iedereen de bal, die aan de andere kant over de zijlijn rolt. Voetballend houdt het niet over en verdedigen is het devies. De klok gaat richting rustsignaal en met een voorsprong de rust ingaan zou natuurlijk prachtig zijn.


Deroy Duarte strijdt met Albert Guðmundsson om de bal

Het kan zelfs nog mooier worden als een diepe bal richting Vindahl Jensen wordt verstuurd. Zian Flemming jaagt ook op de bal, maar de doelman is eerder bij de bal. Maar als Vindahl Jensen op de bal duikt, schuift hij steeds verder door en glijdt met bal en al het strafschopgebied uit. Je denkt dat de VAR er bovenop zit, maar niets is minder waar. Higler doet nagenoeg niets en wuift alle protesten weg. Er komt zelfs geen VAR Check voorbij.


Zian Flemming heeft het scherp gezien: duidelijk geval van hands!

Er zal ongetwijfeld een reden zijn waarom de VAR niets doet, maar deze spelsituatie nog eens te gaan herbekijken had best gemogen. Ondertussen kruipt de klok richting drie kwartier als Dani de Wit op rechts de bal ontvangt. George Cox twijfelt een seconde en staat een voorzet toe.

Vlak voor het doel van Van Osch staat Evangelos Pavlidis klaar die ongehinderd voor 1-1 zorgt. Noch Angha, noch Pinto stoppen de Griekse aanvaller waardoor Fortuna wéér een ongelofelijk knullig doelpunt slikt.


Deze keer staat Martin Angha wel zijn mannetje en hindert Evangelos Pavlidis

Na de tegengoal zijn er nog maar een handvol minuten te spelen en die komen de mannen van Sjors Ultee zonder kleerscheuren door. En dan zoeken de spelers toch tandenknarsend de kleedkamer op.

In de studio van ESPN geven Marciano Vink en Mario Been hun visie op de eerste helft, maar ik heb eigenlijk weinig behoefte bevestigd te krijgen waar ik 45 minuten aan heb gekeken. Dus gauw door naar de tweede helft.

En het spelbeeld is niet veel anders dan tijdens de eerste helft. Owen Wijndal loopt nog steeds ongehinderd over zijn linkerflank en Jesper Karlsson doet niet veel voor hem onder. Het duurt dan ook niet lang of Karlsson gaat achteloos binnendoor bij Nigel Lonwijn en trapt de bal pardoes achter Yanick van Osch.


George Cox haalt een voldoende

Na de achterstand gaat Sjors Ultee proberen de wedstrijd te kantelen. Richie Musaba en Tijjani Noslin zijn leeggespeeld en worden vervangen door Ben Rienstra en Andreas Samaris. Meteen komt de wedstrijd wat meer in evenwicht. AZ heeft tot dusver amper iets te duchten van Fortuna tijdens de tweede helft en vindt het wel goed zo.

Maar Fortuna gaat echt proberen er nog iets van te maken. Onder aanvoering van Rienstra en Samaris wordt het middenveld teruggewonnen en meer en meer schuift Fortuna op naar de Alkmaarder helft.


Zelfs Martin Angha waagt zich aan een voorzet

Doordat Fortuna meer naar voren voetbalt komt AZ iets onder druk, maar het blijft een prima voetballende ploeg. Ze spelen zich keer en keer onder de druk uit en komen bijna op 3-1 als Albert Guðmundsson alleen op Van Osch afgaat. Het is aan de rappe Ivo Pinto te danken dat het 2-1 blijft, want bij 3-1 is het definitief over.

Uitvallen van AZ blijven gevaarlijk, maar schoten van De Wit en Karlsson zijn te onnauwkeurig om Van Osch te verontrusten. En Fortuna? Oké, ze hebben zo nu en dan fases balbezit, maar dat leidt tot geen enkele kans. Fortuna speelt te traag om het AZ écht lastig te maken en dan zijn meteen weer de ogen op Mats Seuntjens gericht.


Mats moet het weer doen

Seuntjens krijgt de bal halverwege de AZ-helft aangespeeld en start een solo in. De weg is lang en zijn avontuur is gedoemd te mislukken, maar er gebeurt tenminste iets dat openingen laat ontstaan elders. Zo kan George Cox een aantal keren opkomen en een voorzet geven, maar een schot tussen de palen zit er niet tussen.


Grieks onderonsje tussen Andreas Samaris en Evangelos Pavlidis

Dan AZ. Dat speelt eigenlijk best slordig en had makkelijk meer doelpunten maken. Maar door de komst van Rienstra en Samaris is er ook veel meer kracht in het team gekomen en heb je het gevoel dat Fortuna zich niet zomaar opzij laat zetten.

Ultee stuurt Toshio Lake en Emil Hansson nog het veld in om te proberen een gelijkmaker af te dwingen. Vooral Lake heeft het moeilijk om tot een actie te komen en grossiert in het maken van overtredingen en in balverlies. Hij werd na de thuiswedstrijd tegen FC Twente meteen tot witte raaf gebombardeerd, maar dat huzarenstukje kan hij maar niet herhalen.


Moet Emil Hansson het gaan doen?

In de absolute slotfase kan het zomaar 3-1 worden, maar Pavlidis wordt door Lonwijk van de sokken gelopen. 2-2 is ook een mogelijkheid, maar het schot van Hansson gaat over het doel. En zo blijft AZ eenvoudig op de been en sleept een 2-1 overwinning binnen.

Had er meer ingezeten voor Fortuna? Ja, want een bal kan altijd goed vallen of iemand maakt een onbegrijpelijke fout. Maar dat Fortuna zich voetballend tot veel kansen voetbalt, nou nee. En zodoende is de nederlaag terecht. Fortuna begon heel goed, maakte een doelpunt, maar het kon tot aan de slotfase geen vuist maken en mocht blij zijn dat AZ niet vaker scoorde.

De kop van de decembermaand is eraf, maar hoop op veel punten is er vooralsnog niet. En dat is toch het enige dat het broze zelfvertrouwen bij Fortuna een boost kan geven. Maar naar Ultee wijzen zou bizar zijn. De selectie van Ultee is zó smal dat een combinatie van blessures en schorsingen hem al snel fataal worden.

Zondag naar Rotterdam-Zuid en hopelijk schotelt de Goedheiligman ons dan een verassing voor.

COYS,

Michel Hennen