Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het uitduel bij AZ (aftrap: 20.00uur) geen beroep doen op Mickaël Tirpan, Dario Van den Buijs en Piet Velthuizen. De eerste twee zijn nog steeds herstellende van blessureleed opgelopen in de duels tegen respectievelijk Feyenoord en ADO Den Haag. Van den Buijs is al weer gesignaleerd op het trainingsveld en is wellicht fit voor de laatste twee competitieduels. We vermoeden dat dat niet geldt voor Tirpan. Velthuizen raakte geblesseerd zonder te spelen. Hij zal dus op de training geblesseerd geraakt zijn.

Tegenstander AZ zal met weinig plezier terugdenken aan de eerste vier competitieduels van dit seizoen, waarin het viermaal een (soms riante) voorsprong weggaf tegen PEC Zwolle, Fortuna Sittard, VVV Venlo en Sparta Rotterdam. AZ verloor er acht punten. Met die acht punten erbij, was de strijd om plek twee vrijwel beslist geweest. Zonder die acht punten moet AZ hopen dat PSV een steek zal laten vallen, om alsnog de twee plek (voorronde champions league) te bemachtigen.

Dat er in Alkmaar gespeculeerd wordt over Europees voetbal is niet verrassend. Dat die term ook in Sittard valt, des te meer. Fortuna won zijn laatste twee duels en blijft zo in de race voor plek acht op de ranglijst. Het kan, maar Fortuna is in die strijd—gegeven de stand en het restprogramma—niet favoriet. Dat verandert als Fortuna vanavond voor een verrassing zorgt door in Alkmaar te winnen. Geen makkelijke opgave, want AZ won negen van zijn laatste elf duels.

Sjors Ultee, die vanavond voor de vijftigste maal een eredivisieduel leidt, zal weinig aanleiding hebben zijn achterhoede overhoop te gooien. Niemand keert terug vanuit de ziekenboeg en niemand verzaakte vorige week tegen FC Twente. We verwachten dus Yanick van Osch op doel, met daarvoor een viermansverdediging. Lazaros Rota speelt als rechtsback. Martin Angha, die vanavond zijn vijftigste duel zal spelen voor Fortuna Sittard, en Roel Janssen vormen het centrum. George Cox speelt als linksback.

Ook op het middenveld is er geen aanleiding tot wijzigingen. Ook daar dus dezelfde namen: Tesfaldet Tekie, aanvoerder Ben Rienstra en Zian Flemming.

In de aanval is er een vraagteken. Vorige week verdween Sebastian Polter uit de basis. Ultee schreef hem rust voor. Dat deed Ultee eerder met Lisandro Semedo en Tesfaldet Tekie en dat pakte prima uit. We vermoeden dat Ultee dezelfde taktiek gaat toepassen met Polter. We verwachten hem dus aan de aftrap als centrumspits. Verder Lisandro Semedo als rechtsbuiten en Mats Seuntjens aan de linkerkant. Emil Hansson is het kind van de rekening.

Oud-Fortunezen bij AZ? Nee, niemand, of het zou assistent-trainer Kenneth Goudmijn moeten zijn, die eind jaren negentig bijna een contract tekende in Sittard. Een rotte knie zette een streep door de rekening, volgens Jacques Opgenoord. Dat is overigens betwistbaar, want een rotte knie was destijds een pre om bij Fortuna te voetballen.

Laatste uitoverwinning bij AZ? 17 Maart 2001. Twintig jaar geleden won Fortuna voor het laatst in Alkmaar. Destijds speelde AZ nog in de Alkmaarder Hout; een stadion dat net als onze Baandert met de grond gelijk gemaakt is en opgeofferd is aan woningbouw. Fortuna streed destijds tegen degradatie. De mannen van Frans Thijssen deden een gouden zaak in Alkmaar door er met 2-0 te gaan winnen. Ronald Hamming nam de productie voor zijn rekening.

Laatste vijf competitieduels uit bij AZ: V-V-V-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-V-V-V

De KNVB stuurt Edwin van de Graaf naar Alkmaar om de fluit te hanteren. Van der Graaf staat op plek acht in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Hij kan een licht positieve balans overleggen. Datzelfde geldt voor VAR Siemen Mulder die op plek zeven in de lijst staat. Twee mannen uit het linker rijtje. Zian Flemming moet nog steeds oppassen. Zijn eerstvolgende gele kaart levert hem een uitsluiting op.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Semedo, Polter en Seuntjens.

Supporters: De Nederlandse regering heeft besloten dat er tot en met 18 mei geen supporters bij duels in het betaalde voetbal aanwezig mogen zijn. Dat betekent dat het restprogramma in de eredivisie zich zal afspelen achter gesloten deuren. De deur is nog niet definitief dicht voor playoffduels die na 18 mei zullen worden gespeeld.

Enfin, wil je het duel AZ – Fortuna Sittard zien, dan ben je aangewezen op de live-uitzending op ESPN2.