Trainer Sjors Ultee kan morgenmiddag in het uitduel bij ADO Den Haag (aftrap: 14.30) niet beschikken over een reeks spelers. Roel Janssen en Martin Angha zijn uitgesloten van deelname aan het duel. Janssen omdat hij, volgens de openbare aanklager van de KNVB, tegen FC Emmen de scheidsrechter beledigde (gedurende het duel) en in diskrediet bracht (na afloop van het duel); Angha omdat hij in datzelfde duel zijn vijfde gele kaart van het seizoen pakte.

Verder kan Ultee ook niet beschikken over Mickaël Tirpan en Yanick van Osch. De eerste is nog niet hersteld van de blessure die hij overhield aan het duel tegen Feyenoord. De tweede zou, volgens Dagblad De Limburger, besmet zijn geraakt met Covid19.

Ten slotte zal ook Lisandro Semedo niet starten in Den Haag. Het drukke programma na de winterstop met Fortuna gekoppeld aan het interlandprogramma van Kaapverdië heeft zijn tol geëist. Semedo is niet okselfris en start dus niet in de basis.

Tegenstander ADO Den Haag staat het water aan de lippen. Zowel financieel als sportief. De overnameperikelen en de daaraan gerelateerde liquiditeitstekorten zijn ons in Sittard niet onbekend. Je gunt het niemand. Met financiële problemen komen ook vaak sportieve problemen en dat geldt ook voor ADO Den Haag. ADO won al veertien competitieduels op rij niet en staat mede daardoor laatste in de eredivisie.

Met nog vijf duels te spelen, moet ADO vijf punten inlopen op FC Emmen en zes op VVV Venlo om rechtstreekse degradatie te ontlopen (plus nog een punt vanwege het slechte doelsaldo). Het kan, maar het is lastig een geloofwaardig overlevingsscenario te schetsen dat niet begint met een overwinning op Fortuna Sittard. ADO moet winnen om de hoop levende te houden.

Fortuna won drie duels op rij niet. Tegen FC Utrecht en Feyenoord viel dat, gezien de posities op de ranglijst, nog wel te billijken; thuis tegen FC Emmen niet. De aandacht in dat duel ging uit naar scheidsrechter Joey Kooij, maar hij was niet de enige die kon terugkijken op een matige vertoning. Datzelfde gold voor de Fortunezen op het veld.

De playoffs zijn ondertussen uit beeld geraakt, dus sportief staat er morgen weinig op het spel. De eindrangschikking is wel van invloed op de TV-geldranglijst dus financieel doen Fortuna’s prestaties er in de slotfase van de competitie wel toe.

Fortuna kan ook nog het record ‘meeste gewonnen uitduels in een eredivisieseizoen’ verbreken door nog een uitduel te winnen in de lopende competitie. Op papier biedt het duel tegen ADO daartoe de beste mogelijkheid, maar dat moet dus wel gebeuren zonder vijf basisspelers.

Sjors Ultee moet dus puzzelen, zeker in zijn verdediging, waar hij vier basisspelers mist. Te beginnen op doel. De afwezigheid van Yanick van Osch zorgt voor kopzorgen. Piet Velthuizen liet eind februari (uit bij FC Groningen) zien dat hij er niet klaar voor was. We zijn nu twee maanden verder. Hij mag laten zien dat hij progressie heeft geboekt. Het alternatief is Joshua Wehking.

Van de viermansachterhoede zijn er dus drie afwezig: Mickaël Tirpan, Martin Angha en Roel Janssen. Alleen linksback George Cox is dus over. We verwachten Lazaros Rota als vervanger van Mickaël Tirpan op de rechtsbackpositie. Centraal verwachten we zeker Dario Van den Buijs aan de aftrap (zijn eerste basisplek). Naast hem ligt het voor de hand dat Ultee kiest voor aanvoeder Ben Rienstra. De andere alternatieven (Clint Essers en Grégoire Amiot) lijken achterop geraakt in de pikorde.

Op het middenveld moet Ultee dan een vervanger aanwijzen voor Ben Rienstra. Hij kan kiezen voor Samuel Moutoussamy of hij kan Mats Seuntjens terughalen naar het middenveld. In dat laatste geval komt er een plek vrij voor een vleugenaanvaller. We vermoeden dat Ultee kiest voor een frisse vleugelaanvaller. Seuntjens schuift dus een linie terug, waar hij ook Tesfaldet Tekie en Zian Flemming tegenkomt.

In de aanval krijgen we dus twee nieuwe gezichten, ter vervanging van Mats Seuntjens en Lisandro Semedo. Op de links zal dat een kans worden voor Emil Hansson; op rechts gaat het tussen Thibaud Verlinden en Dimitris Emmanouilidis. Sebastian Polter speelt in de punt van de aanval.

Oud-Fortunezen bij ADO Den Haag? We herkennen niemand met een (Sittards) groen-geel verleden.

Laatste uitoverwinning bij ADO Den Haag? 26 Maart 1995. 26 Jaar geleden won Fortuna dus voor het laatst in Den Haag. Dat is zo lang geleden dat de ploeg uit de hofstad destijds niet eens ADO heette. Fortuna won dat seizoen van FC Den Haag (een jaar later veranderde de naam van FC naar ADO). Het was het kampioensjaar van Fortuna in de eerste divisie. Fuat Usta en tweemaal Ronald Hamming zorgden voor een 1-3 overwinning. In de tussenliggende jaren troffen ADO en Fortuna elkaar slechts driemaal in competitieverband in Den Haag, hetgeen mede verklaart waarom Fortuna al zo lang wacht op een overwinning in Den Haag.

Laatste vijf competitieduels uit bij ADO Den Haag: V-V-G-W-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-V-W-V

Na het debacle rondom Joey Kooij (die dit weekend door de KNVB in de luwte wordt gehouden als vierde official bij PSV – FC Groningen), heeft de KNVB een ervaren scheidsrechter aangesteld: Bas Nijhuis. Nijhuis staat erom bekend dat hij (in tegenstelling tot Kooij) veel toelaat. Een man dus naar het hart van Roel Janssen, maar die is er niet bij. Nijhuis vinden we terug op plek zes in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Hij floot overigens ook het (gewonnen) thuisduel tegen ADO Den Haag. Ingmar Oostrom doet dienst als VAR. Hij staat op plek vier. Op papier prima aanstellingen dus.

Opstelling: Velthuizen; Rota, Rienstra, Van den Buijs, Cox; Tekie, Seuntjens, Flemming; Verlinden (Emmanouilidis?), Polter en Hansson.

Supporters: Voor het eerst sinds 26 september 2020 (AZ thuis) zullen er weer supporters aanwezig zijn bij een duel van Fortuna Sittard. ADO Den Haag mag maximaal 1700 supporters toelaten. Om in aanmerking te komen voor een toegangskaart heb je een seizoenkaart van ADO Den Haag nodig, dus dat betekent dat Fortunezen opnieuw zijn aangewezen op de live uitzending van ESPN.