Trainer Sjors Ultee kan vanavond thuis tegen ADO Den Haag (aftrap: 21.00uur) beschikken over zijn volledige selectie. Niemand is uitgesloten en niemand is geblesseerd. Martin Angha en Zian Flemming staan wel op pelt: de eerstvolgende gele kaart levert een uitsluiting op.

Tegenstander ADO Den Haag vinden we bij aanvang van deze speelronde terug op plek zeventien. Die plek is op het einde goed voor rechtstreekse degradatie uit de eredivisie, maar ADO heeft evenveel punten als nummer zestien Willem II, dus er is nog geen man over boord.

Net als Fortuna, ontsloeg ADO zijn trainer na speeldag acht. ADO had destijds vier punten; Fortuna drie. Daar houdt de vergelijking echter op. Fortuna pakte vervolgens 25 punten uit de volgende 14 duels; ADO 9 uit de volgende 13 duels. Een trainerswissel biedt dus geen garanties.

ADO kwam nochtans goed uit de startblokken na de winterstop, want het versloeg RKC Waalwijk, maar ADO kon niet aanknopen bij die zege, want de hofstedelingen wonnen de volgende (en laatste) zes duels niet. Met duels tegen Fortuna Sittard, Willem II (woensdag) en RKC Waalwijk (zaterdag) in het verschiet, is de druk hoog bij ADO.

Fortuna Sittard heeft zich de laatste weken/maanden onder de degradatiedruk uitgespeeld. De resterende prestatiedruk is zelf opgelegd. Fortuna kijkt stiekem naar boven en ziet dat de plekken die recht geven op playoffs voor Europees voetbal niet ver weg zijn. Wil Fortuna daar een serieuze gooi naar doen, dan moet ADO aan de zegekar gebonden worden.

Een referentiekader heeft Fortuna niet, want ondanks dat dit speelronde 23 is van de eredivisie, speelde Fortuna dit seizoen nog niet tegen ADO Den Haag. Dat wil niet zeggen dat Ultee geen idee heeft wat ons te wachten staat. In Dagblad de Limburg geeft hij aan dat hij verwacht dat ADO Den Haag er een vechtwedstrijd van zal willen maken. De slechte staat van het veld zal het lastig maken om—al voetballend—uit de duels te blijven, maar Fortuna heeft de laatste weken ook wel bewezen fysiek zijn mannetje te staan. Bovendien zal ADO ook het duel tegen Willem II in het achterhoofd hebben. Zij kunnen zich geen blessures/uitsluitingen permitteren.

De winst op Spangen en de manier waarop geven Ultee weinig aanleiding tot veranderingen in zijn basisopstelling. Hij refereerde wel aan drie bankzitters, die op de training prima dingen lieten zien: Dimitris Emmanouilidis, Thibaud Verlinden en Dario Van den Buijs. Dat zijn dus spelers die je gedurende de wedstrijd mag verwachten als invallers als het wedstrijdbeeld erom vraagt.

Op doel verwachten we dus Yanick van Osch. Voor hem een viermansverdediging, die bestaat uit Mickaël Tirpan (rechtsback), Martin Angha en Roel Janssen (centraal) en George Cox (linksback). Op het middenveld verwachten we de controleurs Tesfaldet Tekie en aanvoerder Ben Rienstra. Zian Flemming vervult een aanvallende rol op het middenveld.

In de voorhoede speelt Lisandro Semedo aan de rechterkant; Mats Seuntjens speelt als valse linksbuiten en Sebastian Polter mag de duels uitvechten in het centrum van de aanval.

Oud-Fortunezen bij ADO Den Haag? Nee, niemand.

Laatste thuisoverwinning op ADO Den Haag? 9 November 2019. Afgelopen seizoen speelde Fortuna tweemaal thuis tegen ADO. Eerst in de beker; daarna in competitieverband. Fortuna won beide duels. In het competitieduel was Amadou Ciss de matchwinner. Hij scoorde de enige treffer van de avond.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen ADO Den Haag: W-G-G-G-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-W-W-V

De KNVB heeft Bas Nijhuis als scheidsrechter aangesteld. Nijhuis staat op plek zeven in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Hij bivakkeert dus aan de bovenkant van de middenmoot. Datzelfde geldt voor VAR Joey Kooij, die op plek zes staat. Op voorhand geen slechte keuzes dus.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Semedo, Polter en Seuntjens

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN zendt het duel live uit.