Een volledig verbouwd Fortuna Sittard beleefde geen makkelijke middag in de Hofstad. Het voor zijn laatste kans voetballende ADO Den Haag deed wat het kon, appelleerde enkele malen verongelijkt voor een strafschop, maar stond bij rust met 0-1 achter. Toen vlak na rust Fortuna een tweede maal genadeloos toesloeg kon het boek dicht. Door steeds op het juiste moment een doelpunt te scoren verzekerde Fortuna zich mathematisch van een langer verblijf in de Eredivisie. Al bij al een prachtige zondag…


25 april 2021

Onwennig Fortuna tikt ADO uit

ADO Den Haag 0 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 39. Flemming 0-1, 48. Polter 0-2, 77. 0-3 Tekie.
Opstelling: Velthuizen; Rota, Rienstra, Van den Buijs (4. Amiot), Cox; Seuntjens (76. Semedo), Moutoussamy (87. El Ablak), Flemming; Verlinden (46. Tekie), Polter, Hansson (76. Emmanouilidis).
Toeschouwers: 939.
Scheidsrechter: Nijhuis.
Geel (Fortuna): Cox.
Rood (Fortuna): –

Na een week schorsingsperikelen rondom Roel Janssen keert de rust enigszins terug. Het levert Janssen uiteindelijk één speeldag schorsing op en samen met het weekend waarin Ajax Vitesse over de knie legt in de bekerfinale mag Janssen twee weken rusten. Datzelfde geldt ook voor Martin Angha. Ook hij mag één speeldag toekijken. Fortuna’s smalle selectie heeft het zwaar en kan de rust goed gebruiken.

En dus heeft iedereen, liggend in de zetel met de benen bovenop de tafel, kunnen kijken naar Sporting Limburg après la lettre. ‘De Lijst van Twaalf‘ komt in de nacht van zondag op maandag met een baanbrekend initiatief waarbij 12 clubs de ruggegraat van een European Super League gaan vormen waaraan ze en passant nog een handvol clubs toevoegen om zodoende op een even aantal uit te komen.

De voetbalwereld staat prompt op haar achterste benen, waarbij het verlies van status (en dus geld) de hoofdreden is voor het quasi verongelijkte gedrag. Want al die andere niet uitverkorenen hebben zelf natuurlijk ook nooit anders gehandeld: proberen zelf beter te worden over de ruggen van kleinere clubs, met goedvinden van nationale bonden plus de UEFA.

Het gaat aan Fortuna allemaal voorbij. De European Super League is een ver-van-ons-bed-show. Zeker nu de geruchten steeds hardnekkiger worden dat het aanstaande droomhuwelijk tussen Fortuna en Acun Ilıcalı op de klippen is gelopen nog voordat de verlovingsringen om elkaars vinger zijn geschoven.

De immer betrouwbare Turkse media maakt gewag van het feit dat Fortuna toenadering heeft gezocht tot Trabzonspor om een samenwerkingsverband op te zetten. Spelers die aan de Zwarte Zee buiten de boot vallen kunnen in Sittard-Geleen de nodige ervaring opdoen, waardoor Fortuna ze opleidt voor Trabzonspor zelf of ervoor zorgt dat de Turken betere zaken kunnen doen op de transfermarkt.

Als eigenaar Işıtan Gün met de berichten wordt geconfronteerd verwijst hij deze meteen door naar het fabelenrijk. Daarmee is voor hem (en Fortuna) de kous af. Maar als zulke berichten de Westelijke Mijnstreek bereiken zal de druk toenemen er ten minste iets over te zeggen.

Sjors Ultee zal zich met hele andere zaken bezighouden. Zoals het verder opengooien van de samenleving voor het demissionaire Kabinet Rutte III. Het zorgt voor een toename van intermenselijk contact en aangezien het vaccineren van de bevolking trager verloopt dan gehoopt, ook voor een toename op de kans besmet te raken met COVID-19.

Nog voordat de versoepelingen effectief van kracht worden heeft doelman Yanick van Osch positief getest. Hij zal hierdoor de wedstrijd tegen ADO Den Haag missen. Samen met de geschorsten Angha, Janssen en de geblesseerde Mickaël Tirpan zorgt dat ervoor dat 80% van de basisdefensie niet van de partij is.

De vervanger in doel heet Piet Velthuizen. Na zijn clean sheet tegen FC Groningen krijgt Velthuizen een nieuwe kans onder de lat. Door de afwezigheid van drie van de vier vaste verdedigers is het puzzelen voor Ultee achteraan. Lazaros Rota neemt de positie van rechtsback voor zijn rekening, Ben Rienstra schuift een linie terug en wordt geflankeerd door Dario van den Buijs. George Cox is de gekende naam op linksback.

Zian Flemming en Samuel Moutoussamy vormen het middenveld en worden geassisteerd door Mats Seuntjens. Doordat ook Seuntjens zijn vaste positie verlaat, moet Ultee ook noodgedwongen aan de voorhoede sleutelen. Deze wordt gevormd door Emil Hansson, Sebastian Polter en Thibaud Verlinden.

Om 14.30 uur nemen de spelers en de negatief geteste toeschouwers één minuut stilte in acht voor de onlangs overleden PSV-legende Willy van der Kuijlen. Als de wedstrijd vervolgens begint zet Zian Flemming meteen een poot ertussen bij Marko Vejinović. Mats Seuntjens pikt de bal op en trapt van heel ver op het doel van Martin Fraisl. Helaas heeft de doelman het in de gaten en ziet de bal naast het doel verdwijnen.

De tweede kans is er eentje voor ADO Den Haag. Thibaud Verlinden verkijkt zich een beetje op een dieptepass waardoor Milan van Ewijk kan doorlopen en de achterlijn kan halen. De voorzet gaat aan een resem verdedigers voorbij en gelukkig ook aan Vicente Besuijen.

Er is niemand in het veld die even aan de handrem trekt en de bal in de ploeg laat rondgaan waardoor de bal weer diep gaat richting Sebastian Polter. De Duitser duwt wat, houdt de bal bij zich, merkt dat iemand aan hem gaat hangen, deelt nog een beuk uit en merkt dan dat hij de bal kwijt is. Arbiter Bas Nijhuis kijkt geamuseerd toe.

In de tegenaanval lanceert Ricardo Kishna Jonas Arweiler. Dario van den Buijs heeft het in de smiezen en tikt de bal voor de voeten van Arweiler weg. Maar bij deze beweging schiet het in zijn hamstring en is het goed dat tijdens de winterstop geen club Grégoire Amiot heeft opgehaald. Van den Buijs out, Amiot in.

Na het uitvallen van Van den Buijs probeert Fortuna het tempo naar beneden te krijgen en de wedstrijd wat te controleren. Dat is lastig, want de rechterkant van ADO Den Haag is in vorm. Vooral Milan van Ewijk blijft maar naar voren lopen, achternagezeten door Thibaud Verlinden.

Aan Fortuna’s rechterzijde speelt Emil Hansson en steeds als hij in balbezit komt, ontstaat er gevaar. Eerst legt hij de bal op het hoofd van Zian Flemming. Flemming kopt de bal op doel en probeert de bal via de grond in doel te koppen. Maar zijn kopstoot is niet helemaal je dat, waardoor de bal over het doel van Fraisl verdwijnt.

Even later herhaalt de situatie zich, maar nu is het aan Sebastian Polter. Polter zet zijn hoofd tegen de bal, maar ook zijn kopstoot treft geen doel.

Na een kwartier veert het Cars Jeans Stadion op als Van Ewijk een strafschop claimt. Hij is George Cox te snel af en gaat naar de grond als hij de Brit in zijn rug voelt. Nijhuis denkt het goed gezien te hebben en wuift de Haagse protesten weg. Even later kan ADO alsnog aan een voorsprong geraken als Lazaros Rota de bal over de breedte van het veld in de voet van een Hagenaar schuift. Besuijen heeft het in de gaten en sprint de diepte in. De pass is prima, maar voordat Besuijen bij de bal kan heeft Velthuizen deze al weggetrapt.

Het blijft bibberen, want Fortuna ondergaat de wedstrijd. Het is zaak de bal secuur te blijven rondspelen en je niet te vergalopperen aan Messiësque passjes zoals Verlinden doet. Zeven seconden later komt ADO bijna aan een voorsprong.

Nog is het niet gedaan als Lazaros Rota na een half uur in een fel duel Jonas Arweiler in het strafschopgebied aan de kant zet. Arweiler denkt de bal aan de nemen, maar de heup van Rota beslist anders. En Nijhuis besluit niets.

Diezelfde Rota gaat er vlak voor rust over de rechterflank vandoor en speelt Emil Hansson aan in het strafschopgebied. De behendige Hansson heeft al lang gezien dat Flemming al even lang vrijstaat en speelt Fortuna’s topscorer aan. Hij deelt het topscorerschap samen met Sebastian Polter, maar niet nadat hij de bal in één keer achter Fraisl plaatst: 0-1.

Toch krijgt Fortuna het niet cadeau. Want eerste tikt Piet Velthuizen een schot uit de korte hoek, waarna Velthuizen een scherpe voorzet wilt wegboksen. Dat mislukt faliekant, maar de bal gaat voorlangs zijn doel.

In de slotseconde van de eerste helft kopt Flemming een voorzet van Hansson op de paal en komt ADO Den Haag weer goed weg. Hoe het ook zij: ruststand 0-1.

De rust verschaft tijd om een sanitaire stop te maken. Dat is hard nodig en duurt iets langer dan verwacht. Ik hoor de ESPN-verslaggever in de verte roepen dat Tesfaldet Tekie in het veld is gekomen en als ik terug voor het beeldscherm zit zie ik dat een verdediger de bal wegtrapt.

Sebastian Polter neemt de bal aan, met een verdediger hijgend in zijn nek. Hij kaatst de bal naar Mats Seuntjens en op dat moment komt de pure klasse van de jongere broer van ‘The Seun of God’ bovendrijven. Ook Zian Flemming herkent het moment en sprint in de diepte. Ondertussen trapt Seuntjens de bal met de buitenkant van zijn rechtervoet naar voren. Flemming neemt aan, zet enkele passen en tikt de bal naar Polter. Aan de tweede paal schuift Polter de bal in het lege doel: 0-2.

ADO Den Haag had het beste van het spel tijdens de eerste helft en wilde doorgaan op de ingeslagen weg tijdens de tweede, maar kijkt na enkele minuten tegen een 0-2 achterstand aan. Ondanks dat ADO nog veel tijd heeft om orde op zaken te stellen, lijkt de veer gebroken bij de Hagenaars. De bal gaat wel rond, maar bij balverlies is het juist wat zwaarder om na te zetten. Daardoor worden de ruimtes steeds groter en is het lastiger om de wedstrijd te controleren. Het speelt Fortuna allemaal in de kaart.

Je hebt echt het idee dat alleen eigen fouten ADO terug in de wedstrijd kunnen brengen, maar om daar achter te komen dien je die fouten wel te maken.

Situatie 1: Na geklungel komt Michiel Kramer in balbezit. De invaller ziet het doel staan, wacht te lang en ziet het been van George Cox tussenbeide komen.

Situatie 2: Even later botsen Grégoire Amiot en Ben Rienstra tegen elkaar aan en heeft Vicente Besuijen vrije doorgang. De aanvaller is net als Kramer besluiteloos en kan niet veel meer doen dan de bal over het doel van Piet Velthuizen trappen, gehinderd en wel.

Ruud Brood heeft ook Bobby Adekanye het veld ingestuurd, maar net als Kramer kan de aanvaller weinig gevaar stichten. Het is nog wat vroeg, maar Fortuna begint langzaamaan de wedstrijd uit te spelen. Tijdens een inworp neemt de ploeg net wat meer tijd, Piet Velthuizen maakt zich niet meer druk en als plots de juiste mensen in balbezit komen ontstaat meteen gevaar. Zoals 20 minuten voor tijd als Mats Seuntjens de bal passt op Samuel Moutoussamy. Hij glijdt voorbij één verdediger, moeizaam voorbij een tweede, maar doelman Martin Fraisl verschalken zit er nog niet in.

Dat lukt ook Zian Flemming niet als het nog een keer Seuntjens is die een Guardiola-pass op Emil Hansson geeft. Net als bij de 0-1 heeft Hansson Flemming weer gezien, maar als Flemming in één keer trapt vindt hij Boy Kemper op de doellijn. Daarmee haalt Kemper zijn gram nadat hij tijdens een eerdere fase door Flemming door zijn benen is gespeeld.

Een kwartier voor tijd komt de bal in de voeten van Tesfaldet Tekie. Hij neemt de bal op het middenveld aan en loopt over de door ADO uitgerolde rode loper richting strafschopgebied. Onderweg komt hij niemand tegen en aangekomen op de rand van het strafschopgebied legt hij de bal in de verre hoek in doel: 0-3. Daarmee scoort Tekie zijn eerste treffer in Sittardse dienst, legt de wedstrijd in een definitieve plooi en verzekert de club daarmee van nóg een seizoen Eredivisievoetbal.

Even lijkt het erop dat het niet bij 0-3 blijft. Invaller Lisandro Semedo pakt een Hagenaar op de achterlijn de bal af en speelt Sebastian Polter in. Polter ziet Tekie aankomen en tikt de bal in de voeten van de middenvelder.

Als Tekie op doel trapt werpt een verdediger zich in de baan van het schot waardoor de bal tot corner wordt verwerkt. Als Cox de corner wilt nemen grijpt de VAR in. Op de beelden is te zien dat een arm van de verdediger die zich in de baan van het schot werpt de bal raakt en ervoor zorgt dat de bal niet op, maar naast het doel gaat. Gisteren gebeurde iets soortgelijks en zag Wessel Dammers tot afgrijzen dat hiervoor een penalty wordt gefloten. Vanmiddag legt Nijhuis de regels anders uit, want hij laat George Cox de corner nemen.

ADO Den Haag heeft niet de moed en energie om op zoek te gaan naar een eretreffer. En als Bas Nijhuis na 90′ en een handvol minuten blessuretijd een einde maakt aan de partij stapt Fortuna doodleuk met een 0-3 overwinning van het veld.

Vooraf had ik amper vertrouwen in een goede afloop. Fortuna miste heel wat vaste krachten en tijdens de eerste helft ontbrak het aan automatismen. De 0-1 voorsprong was dan ook een flinke bonus. In de rust schoof Seuntjens vanaf het midden naar links en zorgde Tekie voor meer dynamiek op het middenveld. Plots scoorde Fortuna 0-2 en was het Haags verzet grotendeels gebroken.

Met deze overwinning verzekert Fortuna zich ook mathematisch van lijfsbehoud, iets wat in november niemand had durven dromen. Een dikke proficiat aan spelers en technische staf. Ook een dikke proficiat voor de 939 toeschouwers die de hele wedstrijd achter ADO Den Haag zijn blijven staan. Er viel geen wanklank te horen.

Door de overwinning doet Fortuna plotseling weer mee in de strijd om de achtste plaats die recht geeft op deelname aan play offs voor Europees voetbal. Daarin hebben we weinig te zoeken en voorgaande zin leest ook heel vreemd. Maar de kop in het zand steken heeft evenmin zin.

Zaterdag komt FC Twente naar Sittard-Geleen en treft dan een heel ander Fortuna. Martin Angha en Roel Janssen keren dan terug uit schorsing, mogelijk is Yanick van Osch weer hersteld van COVID-19 en misschien is ook Niels van Renen dan weer van de partij. Zeker met Ben Rienstra weer terug op het middenveld en Niels achter de LED-boarding zal dat wel wat schelen. Tot dan!

COYS,

Michel Hennen