Voetbal is erg voorspelbaar in Nederland. Eenmaal per jaar wordt PSV kampioen en eenmaal per jaar komt Fortuna Sittard in de financiële problemen: namelijk de dag waarop Fortuna Sittard met de billen bloot moet.


Die dag breekt aan op het moment dat Fortuna de deugdelijkheid van zijn begroting moet aantonen bij de KNVB. Blijkbaar was dat deze week. Voor de rest van het jaar kan Directeur Hans Erkens (voor alle duidelijkheid deze column gaat over directeur Hans Erkens, niet de persoon Hans Erkens) roepen wat hij wil, hij is op die dagen aan niemand rekenschap verschuldigd; niet aan supporters, niet aan de pers, niet aan werknemers (werknemer Roger Reijners doet kritische vragen van supporters over het non-beleid af als ‘geneuzel’) en blijkbaar ook niet aan sponsoren (maar ook dat is verklaarbaar, want Fortuna heeft nauwelijks sponsoren).

Hans is de koning te rijk en geniet er met volle teugen van. Hij houdt zich bezig met het neersabelen van lastige supporters / spelers / kantoorpersoneel, ontslaat zo nu en dan een trainer, onthult hier en daar een nieuwe naam voor een tribune, schetst vergezichten van hoe het met de club verder moet zonder enige onderbouwing en dit alles vanuit een helikopter die hem een ‘helikopterview’ verschaft.

Dit alles is mogelijk omdat niemand – die iets te zeggen heeft bij Fortuna Sittard – hem een strobreed in de weglegt. Behalve dan de licentiecommissie van de KNVB. Die concludeert eens per jaar dat het zoveelste reddingsplan van Fortuna niet eens als zodanig aangemerkt kan worden (ergo er is geen onderbouwing) en dreigt de licentie in te trekken. Is dat verrassend? Nee.

En nu? De vredesduiven in het bestuur van de KNVB hebben niet echt de reputatie om clubs af te slachten. De KNVB heeft niet voor niets de degradatieregeling ingevoerd, want op die manier verdwijnen de hopeloze gevallen zonder vuile handen. Heeft iemand er al eens over nagedacht dat als er elk jaar een club degradeert uit de eerste divisie en er niemand hoeft te promoveren, de eerste divisie over twintig jaar bestaat uit de nummer 18 van de eredivisie van het voorafgaande seizoen? Vast niet. Klein foutje van de KNVB.

In plaats van een degradant, hadden er drie degradanten moet zijn dit jaar. Dat had het proces versneld. Wellicht slaagt Fortuna er ook deze keer weer in om te ontsnappen, geholpen door een lakse KNVB en een gulle geldschieter. Maar het lost het structurele probleem niet op.

Laten we eens even rekenen. Schijnbaar heeft de club een begroting van 2 miljoen euro. De KNVB schat dat de club tot aan de winterstop kan voldoen aan zijn verplichtingen. Dat is halverwege de competitie, dus blijkbaar is de helft van de begroting niet gedekt. Resteert er dus 1 miljoen gedekte uitgaven. Een gedeelte van die inkomsten komt uit TV rechten, waar de club niets voor hoeft te doen. Geen idee hoeveel dat is, laten we 100.000 euro schatten. Dan haalt Fortuna dus circa 900.000 zelf binnen. De club bestaat 40 jaar. Pakweg 30 jaar was het geen enkel probleem om een veelvoud van dat bedrag (gecorrigeerd voor inflatie) op te halen, nu zou dat ineens niet meer kunnen. Wie het gelooft, wordt zalig.

Helpt het dat de ontwikkeling van het stadion niet opschiet? Nee. Is dat de hoofdreden van de problemen? Nee. Wie nog niet eens een miljoen euro per jaar kan ophalen in Sittard-Geleen en omgeving spelt zichzelf een brevet van onvermogen op (zelfs Telstar haalt dat geld met drie vingers in de neus op).

Mocht de club de fles opgaan, dan zal de lijn van Erkens wel zijn dat het een onmogelijke opgave was. Dat is je reinste flauwekul. De cijfers spreken voor zich. Niet dat dat uitmaakt, die lijn zal algemeen geaccepteerd worden, ook door de pers. Dat is vreemd, want als er een organisatie is waarvan het personeel zijn buik vol zal hebben van hopeloze managers, dan zal het de Media Groep Limburg zijn. Maar ga er maar niet vanuit. Falend mismanagement aan de kaak stellen, is not done.

In vier jaar Erkens bewind is er geen enkel spoor te vinden van iets dat in de verste verte lijkt op gedegen, onderbouwd, commercieel beleid. Nu zijn er ook cijfers die aantonen dat er geen commercieel beleid wordt gevoerd. Dat maakt Fortuna kapot. Ik neem aan dat de heren Notermans en Dullens ook in hun volgende column volharden in het feit dat de wedstrijd tegen pakweg Helmond Sport van cruciaal belang is (terwijl er in de afgelopen zes jaar geen enkele cruciale wedstrijd is gespeeld) en geen woord slijten aan het geneuzel omtrent financiele perikelen. Argument: daarmee zou je de club in diskrediet brengen. Ha ha, hoe ver kun je naast de waarheid zitten?

Veel succes ermee,

Riccardo Welters