Met grote spijt moeten we vaststellen dat ook de Fortuna Online-redactie het seizoen 2007/2008 (noodgedwongen) heeft afgesloten. In een seizoen dat werd gekruid door vele hoogtepunten meenden wij nog een extra hoogtepunt te moeten toevoegen. Voor de vijfde keer werd een Van der Padt trofee uitgereikt! Het is een sobere viering geworden, dat wel, maar een jubileum mag je nooit zomaar laten passeren…


De jury heeft zich de afgelopen maanden gebogen over de genomineerden voor de Van der Padt-trofee 2007/2008 en is na ampel beraad gekomen tot een winnaar. Om een schifting te maken (we incasseerden dit seizoen weer vreselijk veel tegendoelpunten) hanteerde de jury de volgende selectiecriteria, uiteraard conform voorgaande seizoenen:

1) de speler in kwestie is een totale onbekende op het moment dat hij scoort;
2) de gescoorde treffer is een lullige (en dus pijnlijke) goal;
3) de doelpuntenmaker beleeft met zijn treffer zeer waarschijnlijk het hoogtepunt uit zijn professionele voetbalcarrière

De genomineerden
Rowin van Zaanen: de maand augustus is net halverwege als Volendam op bezoek komt. De ploeg die de reputatie heeft altijd de voetballende oplossing te zoeken en fris van de lever te spelen. Vooralsnog komt Volendam voor heel andere dingen. Fortuna pakt de zaken veel beter aan en zet de wijdbroeken met de rug tegen de muur. De eerste de beste keer dat Volendam eruit komt, is het direct prijs. Een zondagsschot van een meter of 20 dwarrelt achter doelman Arjan Christianen. Was het een goed gemikt schot? Nee. Was de doelman bedwelmd door de misselijkmakende geur van verbrand frituurvet? Mogelijk. In ieder geval dondert de Fortune Online-redactie 10 rijen naar beneden als wordt bekend gemaakt welke speler het doel heeft weten te vinden: Rowin van Zaanen. Voor de rest houdt Volendam zich bezig met tijdtrekken en weet de 0-1 over de streep te trekken. Aangeslagen druipen we af… Het spelniveau in de Jupiler League is blijkbaar dermate gedaald dat Van Zaanen afgelopen seizoen liefst 12 maal wist te scoren. Nou en? Waarom zou hij dan niet in aanmerking komen voor de trofee?

Patrick Ax: we beseffen nog niet goed dat het alweer november is als Fortuna in de Adelaarshorst speelt tegen Go Ahead. Fortuna speelt best aardig en heeft lang, zeer lang, verschrikkelijk lang zicht op een driepunter. Het gaat eigenlijk mis rond de 70e minuut. Bij een 0-1 stand krijgt Mels van Driel de rode kaart voorgehouden door scheidsrechter De Groot. De 0-1 stand haalt desondanks ook de 90 minuten. Zelfs de 94e minuut. Maar dan is het ook echt afgelopen. Sjoerd Ars tekent vanaf 11 meter de 1-1 aan. Prima, een punt in Deventer halen is niet slecht. Dat denkt iedereen aan Sittardse zijde. Intussen fluit De Groot de wedstrijd weer op gang en gebeurt datgene wat iedereen vreest. Eén of andere onverlaat krijg in de 95e minuut in het strafschopgebied de bal in zijn voeten. Inderdaad, Patrick Ax laat het net bollen. Hoe zuur is dit? Hoe onrechtvaardig is dit? Hoe zeer pleziert dit Henk Kesler? Hoe pijnlijk is dit? Mon Dieu, het is een catastrofe! Akkoord, Ax is geen onbekende, maar dit is toch wel een vreselijk knullige goal. Vooral ook omdat de vier volgende wedstrijden de ploeg compleet aangeslagen loopt te voetballen. Volgens trainer Henk Wisman een direct gevolg van Ax’ doelpunt.

Tim Nelemans: ‘Vrijdag 30 november. Nieuwe periode, nieuwe kansen’. Zo begint de dienstdoende verslaggever zijn verslag over de wedstrijd in en tegen Eindhoven. Het bezoek aan de eetkraam is eigenlijk al een slecht voorteken. Opgedroogde mosterd die aan de flessendop kleeft; het zijn avonden waarop ook de Van der Padt-index hoge toppen zou kunnen gaan scheren. Het is een match waarbij we met geen woord hoeven te reppen over de eerste helft. Over de tweede helft evenmin. Totdat we zijn aangekomen bij de blessuretijd. Een laatste bal pompt  Eindhoven de grote baklijn in en het is Tim Nelemans die de bal pardoes achter Arjan Christianen kopt. Door het kletsnatte veld en dito bal heeft deze op een dusdanige wijze zijn hoofd verlaten en hiermee de doelman kansloos latend. De spits die jarenlang tevergeefs probeerde te scoren tegen Fortuna, lukt dat nu eindelijk, na vele seizoenen. Blessuretijd? Inderdaad en uiteraard. Wie is er afgelopen seizoen onder Fortuna geëindigd? Haast niemand, maar wel de ploeg waarvoor Nelemans uitkomt. Vrijdag 30 november. Nieuwe periode, nieuwe deceptie…

Bas Dost: in het Drentse Coevorden (spreek uit Coevord’n) geboren aanvaller viel in tijdens de wedstrijd Fortuna-FC Emmen op 8 februari 2008. Hij was de eerste speler die het slotkwartier met een doelpunt wist te kruiden. Uit een corner kopte deze grote onbekende de 1-2 binnen. Volkomen ongedekt, vanzelfsprekend. Als je tegen FC Emmen speelt, en je hebt een beetje historisch besef aangaande de Van der Padt-trofee, weet je dat helemaal niemand ongedekt mag blijven bij voorzetten. Dankzij onze beroepssjeng houdt Fortuna een punt over aan de ontmoeting, want Danny Schreurs schiet in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de 2-2 binnen. Maar daar heeft Bas Dost geen boodschap aan. Nadat de wedstrijd weer is hervat, scoort Dost wéér. Hoe is dat nu toch mogelijk? Tweemaal dezelfde speler! Hoe pijnlijk! Des te pijnlijker, als je weet dat Dost hiermee op het punt staat om in de voetsporen van ex-FC Emmen-speler Jeroen ‘Fühlinho’ Fühler te treden. Hij was de laureaat van de 2004/2005-editie. Stoot ezeltje-Fortuna zich tweemaal aan dezelfde steen? Ja, maar FC Emmen óók, want wederom Schreurs trekt de stand weer gelijk. En dat met een door Brazilian Beach Property en Rentals BV gesponsorde bal…

De winnaar:
De keuze is op Tim Nelemans (bijnaam: ‘Neel’) gevallen. Een omstreden winnaar, dat wel, maar dat doet niets af aan de geleverde prestatie.

De uitreiking
‘Het leek wel zomer, toch was het pas eind mei’, zong Rob de Nijs. De absurditeit van de Nederlandse zomers ten voeten uit. Zo warm als het in mei kan zijn, zo aangenaam is soms juli. Echter niet op deze dag. Het grenst aan het subtropische als de Van der Padt trofee lang genoeg op het dressoir heeft gestaan en schreeuwt om te worden uitgereikt. Het is ook niet eind mei, het is eind juli. En het gaat ook niet over een Nederlandse zomer. Nee, daar waar Nederland op zijn smalst is, ploegen de zijwieltjes van je fietsje al vaak door Belgische of Duitse bodem. Zo ook afgelopen woensdag.

Als we op ons werk op een stoel gaan staan zien we in de verte de Duitse windmolens al hun rondjes draaien. Daar moeten we ook zijn, just over de grens bij Sittard. De Tüddernderweg is al een voorbode voor hetgeen gaat komen: Tüddern. En vanuit Tüddern is het nog maar een boogscheut naar de plek waar we een rendez-vous hebben met de man die ons verleden seizoen de maag deed omkeren: Tim Nelemans.

Gelukkig zal het herkennen van Tim geen enkel probleem opleveren. We zijn in het bezit van heel wat gegevens van deze Brabantse knaap. Sterker nog, in het seizoen 2003/2004 heeft Tim op de drempel van een uitverkiezing gestaan. Het doet nog immer deugd de haast profetische woorden van onze bewierookte webmaster aan te halen:

Hoe dan ook, voor 10 euro zijn we spekkoper en zelfs de trotse eigenaar van een programmaboekje, met daarin een interview met Tim Nelemans. Tim is 21 jaar, woonachtig in Eindhoven, heeft een hond als huisdier, tennist graag en eet het liefst friet. Volgens hem is Gerard Nelemans de beste voetballer ooit actief op de internationale velden en is Antoine Wellens de meest onderschatte voetballer ooit. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat mocht Tim vanavond scoren, de ‘Van der Padt trofee onmiddellijk uitgereikt kan worden, want een grotere nobody gaan we dit seizoen niet meer tegenkomen!!

En zuigt onze webmaster dit uit zijn duim? Nee hoor! Onvoorstelbaar maar waar, dit heeft toch echt ooit iemand uit Tims mond opgetekend.


Onontbeerlijke informatie over laureaat Van der Padt 2007/2008!

Het is Tim in het aangehaalde seizoen niet gelukt om doel te treffen tegen Fortuna. Er ligt jarenlang neuro-linguïstisch programmeren aan ten grondslag, maar het is het waard geweest. Tim heeft beet! Hij heeft een goal gemaakt tegen Fortuna.

De gelegenheid waarbij we Tim zijn trofee overhandigen is de oefenwedstrijd welke FC Eindhoven speelt tegen Bayer 04 Leverkusen U23 op het veld van SV Höngen/Saeffelen 1996 e.V. Daar aangekomen zien we dat het een drukte van belang is. De uitdrukking ‘Wie goed doet, goed ontmoet’ doet haar eer weer naam aan. We doen goed en komen in gesprek met een zagevent van de eerste orde. De man met aardappel in zijn keel kraamt de ene naar de andere onzinnige opmerking uit. Hij trekt vooral ten strijde tegen de Duitse arbiter, welke een prima partij fluit. Hij tuimelt niet in de Eindhovense Schwalbes, wat niet van onze buurman kan worden gezegd.


‘De Schiri heeft weer een onbegrijpelijke en volop betwistbare beslissing genomen’, aldus onze buurman…

In de rust van de partij slurpen we een poel cola op. Noodzakelijk, want het klimaat in onze kelen komt overeen met dat in de Gobi-woestijn. Het blijkt dat Tim inderdaad op het wedstrijdaffiche staat. Dat is mooi, want wat zou er met Tim in de tussenliggende jaren kunnen zijn gebeurd? Als plots nummer 14 het veld inloopt is de tijd aangebroken om het spel goed te gaan volgen.


Massive away support

Na een paar baltoetsen weten we het zeker. Zijn opleiding tot fijnmechanisch technicus heeft absoluut betrekking op zijn voetbalkwaliteiten! Eeuwig zonde dat trainer Marc Brijs dat niet ziet… Dat onze buurman zich daar maar eens druk over maakt, in plaats van zich met geneuzel bezig te houden. Immers, met geneuzel houdt Fortuna-trainer Roger Reijners zich ook niet bezig, dus waarom hij dan wel?

Na afloop van de wedstrijd is het tijd voor de gebruikelijke plichtplegingen. Trainer Brijs wordt aan zijn mouw getrokken en we geven hem te kennen dat zijn nabespreking even wordt onderbroken. Nadat we hebben uitgelegd waarvoor we zijn gekomen, beleven we, ten overstaande van de complete spelersgroep Tims finest moment nog één keer. Links en rechts wordt er wat gegrinnikt, met uitzondering van Sjors Paridaans.

Als we vertellen namens Fortuna Online een FC Eindhoven-speler te zoeken, trekt de stoere verdediger enigszins wit weg. Het ging dus om een kopbal die in de 93e minuut pardoes achter de Fortuna-doelman in het net plofte. De complete FC Eindhoven-selectie begint te schaterlachen, vanwege zoveel onkunde aan Sittardse zijde.


Kevin Diaz moet hartelijk lachen om Tim Nelemans

Dit beamen we, met het schaamrood op onze kaken. Gelukkig dragen wij hiervoor geen verantwoordelijkheid, zoals niemand verantwoordelijk is binnen de club voor nederlagen. Vooral niet voor zeer grote, schandalig grote nederlagen.

Nadat de doelman van FC Eindhoven Tims coupe nog heeft gefatsoeneerd, vindt de gebruikelijke fotoshoot plaats. Niet veel later zit onze taak erop. Trainer Brijs complimenteert ons nog wegens ‘dit prachtige initiatief’. Voor ons zaak om ongeschonden de auto te bereiken. In de altijd rustige Selfkant heet dit geen probleem te zijn en ruim voor zonsondergang bereiken we weer onze thuishaven.

Het zit erop; we kijken vooruit naar het seizoen 2008/2009. Een oproep aan alle nobodys om vooral tegen Fortuna je best te doen. Het scheelt ons heel wat discussie en moeilijkdoenerij!

Michel Hennen