Het grote afschuiven is begonnen op het Stadhuis naar aanleiding van de ‘Affaire Emly‘. De ‘Affaire Emly‘ behelst de voorwaarde die Emly stelde bij het helpen van het noodlijdende Fortuna Sittard in 2002. Emly was bereid Fortuna circa 225.000 Euro te lenen als de gemeente akkoord ging met de tijdelijke verhuizing van Leeuwenborgh opleidingen naar een pand van Emly aan de Bergerweg. Het bestemmingsplan liet die verhuizing niet toe, maar de gemeente ging desondanks akkoord omdat Fortuna Sittard daarbij gebaat was.

Deze beslissing ligt natuurlijk politiek gevoelig. De wijziging in het bestemmingsplan was niet ingegeven door principiële overwegingen, maar puur vanwege de situatie rond Fortuna. En dus zijn de betrokken politici (onder wie de burgemeester) met de hete aardappel aan het gooien. Momenteel ligt de aardappel bij enkele ambtenaren op het bord. Daar zal ie ook wel blijven liggen, want dat is politiek gezien niet zo gevoelig.

En horen wij nog iets van Emly? Nee, niet echt. De heer Geilen (baas van Emly) beloofde de beerput rond Fortuna open te trekken als de club vervelend over hem ging spreken. Momenteel is dus de beerput waarin hij zich ronddraait opengetrokken. We constateren dat hij Fortuna in 2002 niet uit clubliefde geld heeft geleend maar vooral omdat hij er zelf beter van kon worden. De wijziging in het bestemmingsplan verhoogde uiteraard de waarde van zijn pand aan de Bergerweg, waar hij dankbaar van heeft geprofiteerd. En bovendien constateren we dat hij niet de beloofde 225.000 Euro aan de club heeft geleend, maar slechts 150.000 Euro. Met het zakeninstinct van Geilen is niets mis, maar noem de man geen Fortunees. Dat is hij niet en naar nu blijkt ook nooit geweest.

Bron: Limburgs Dagblad / Dagblad De Limburger