Na vier jaar speelde KRC Genk wederom een bekerfinale, de vijfde in haar geschiedenis. Maar in tegenstelling tot de eerdere vier verloren de Genkenaren de editie 2017-2018. Tegenstander Standard Liège wist in de eerste verlenging te scoren en speelde het klaar om de wedstrijd nadien quasi volledig lam te leggen. Mooi was het allemaal niet en verdiend wellicht ook niet, maar uiteindelijk vraagt daar niemand naar en telt het aantal bekers dat in de prijzenkast staat…


Het winnen van het bekertoernooi is de kortste weg richting Europees voetbal. Maar het is voor veel clubs ook een mogelijkheid een verder kleurloos seizoen nog enige glans te geven. En dat geldt dit seizoen zeker voor KRC Genk en Standard. Beide clubs beginnen met (onrealistische) ambities aan de competitie, maar merken al gauw dat de realiteit anders is.

KRC Genk stelt de top 3 als doel, maar vindt zich halverwege de competitie terug in de middenmoot. Trainer Albert Stuivenberg wordt vervangen door oud-speler Philippe Clement en plaatst zich alsnog voor Play Off I.

Ook Standard plaatst zich uiteindelijk voor Play Off I, zij het met de hakken over de sloot. De Luikenaars spelen het klaar zich keer op keer in eigen voet te schieten door zich te concentreren op allerlei randzaken, maar hervinden hun focus juist op tijd. Dat beide clubs in Play Off I meedoen om de prijzen lijkt onwaarschijnlijk, maar het blijven lastig te bespelen ploegen. En dat is eigenlijk al enkele seizoenen zo.

Beide stijlen staan haaks op elkaar en er heerst enige mate van animositeit tussen beide supportersgroepen, deels ingegeven door Vlaamse en Waalse gevoelens, al heeft de transfer van Steven Defour van Limburg naar De Vurige Stede evenmin zalvend gewerkt.

Standard won twee seizoenen geleden haar laatste beker, KRC Genk vier seizoenen geleden. Voor beide clubs een mooie kans derhalve om een prijs aan haar verzameling toe te voegen. Fortuna Online trok met een minimale redactie naar Brussel en kwam thuis met een sfeerimpressie.


Alles is nog pais en vree in het Koning Boudewijn Stadion


Hoe toepasselijk: de blauwe Croky-papegaai animeert de Genkse supporters


De spelers warmen zich broodnodig op


De Genkse supportersschare is er helemaal klaar voor! (deel I)

De Genkse supportersschare is er helemaal klaar voor! (deel II)


De Genkse supportersschare is er helemaal klaar voor! (deel III)

Vlammen aan beide kanten: de spelers betreden het veld


De Luikse ultra’s weten van geen ophouden


De spelers van KRC Genk wachten op hun tegenstanders om aan de tweede helft te beginnen


Tijdens de tweede helft vult het stadion zich met rode rook

Na 90 minuten staat nog altijd 0-0 op het scorebord waardoor verlengingen noodzakelijk zijn om tot een bekerwinnaar te komen. In de 92e minuut komt Standard via Renaud Emond op een 0-1 voorsprong en gooit vanaf dat moment haar tactisch plan 180 graden om. ‘Les Rouches’ beperken zich tot het vasthouden van de voorsprong door het tempo volledig uit de wedstrijd te halen. En dat plan lukt, tot afgrijzen van KRC Genk.

Na 120 minuten kroont Standard zich tot bekerwinnaar en verlaat het Genkse publiek het ijskoude stadion. Er zijn dan ook weinigen die zien dat de Genkse spelers een aandenken aan de finale krijgen toegestopt, al zal niemand aan Genkse zijde daar waarde aan hechten.

Hoe dan ook: het was een dag die niet gauw zal worden vergeten, maar dan vooral vanwege de barbaarse weersomstandigheden. Wie organiseert er nu een bekerfinale op de koudste 17 maart sinds 100 jaar? Al had de KBVB dat natuurlijk ook niet kunnen voorzien…