Na het vrije interlandweekend mocht Fortuna Sittard tegen het derde ‘jonge’ elftal aantreden dat de Jupiler League rijk is. Tegen de Eindhovense hemelbestormers deed Fortuna het niet slecht, maar speelde uiteindelijk te vlak om aanspraak te maken op de derde driepunter van het seizoen. Dat de Sittardenaren niet verder kwamen dan een gelijkspel had de ploeg alleen aan zichzelf te wijten, aangezien het veel te lang wachtte met het slotoffensief. En dat tegen een ploeg die meer dan 45 minuten met z’n tienen speelt…


 

20 oktober 2014

Zwak Fortuna niet langs 10 PSV’ers

Jong PSV 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 41. Boljevic 1-0, 81. Conneh 1-1 (pen.).
Opstelling: Kaya; Marveggio (62. Conneh), Janssen, Linssen, Kis (62. Baur); Ter Borgh, Voorn, Briels; Vlug, Waalkens en De Groot
Toeschouwers: ± 500
Scheidsrechter: Berden
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is verdorie maandagavond en Fortuna mag het opnemen tegen Jong PSV. Qua afstand hebben we het getroffen, maar voetbal op maandag is niet mijn ding. Desalniettemin tuffen we rond de klok van zes richting lichtstad en houden onderweg halt bij het AC Restaurant te Nederweert. Vrije reis? No way! Op de parking dienen we ons biljet te wisselen voor een ander biljet. Een toegangskaartje? Ehh, nee, nog niet.

Na een korte tussenstop vervolgen we onze route en bereiken ruimschoots voor het aanvangsuur van 20.00 uur het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven. Vanavond wijkt Jong PSV voor de gelegenheid uit naar de thuishaven van de ‘kleine’ stadsgenoot. Na het parkeren van de auto lopen we richting stadion en aan de toegangspoort ontvangen we dan eindelijk ons ticket. Het heeft wat moeite gekost, maar we zijn dan eindelijk in het bezit van het gewenste kleinood. Op programmaboekjes hoef je tegen ‘jonge’ elftallen niet te rekenen.

Eenmaal binnen zien we dat trainer Peter van Vossen heeft gesleuteld aan zijn opstelling en de volgende elf namen op het tableau heeft gezet. In doel staat Ferhat Kaya met vóór hem rechtsback Andrew Marveggio, de centrale verdedigers Roel Janssen en Sjoerd Linssen plus linksachter Kevin Kis. Het middenveld wordt gevormd door Ramon Voorn, Jordy Ter Borgh en Jeffrey Vlug. Vanaf de linkerzijde speelt Jasper Waalkens, Donny de Groot speelt spits met daarachter Jordie Briels.

In het uitvak hebben 100 supporters plaatsgenomen en die zien voor hun ogen Jong PSV met veel plezier de opwarming voltooien. Fortuna warmt aan de andere zijde van het veld op en zal zich hopelijk realiseren dat een goed resultaat van belang is om de rode lantaarn door te geven aan streekgenoot MVV.

Voorzichtigheid troef en dat geldt voor de Eindhovenaren evenzeer. Het openingskwartier is uiterst saai en veel gebeurt er niet. Pas als Jordie Briels aan de linkerzijde ontsnapt en een voorzet geeft ontstaat er iets van dreiging. Maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Kapitein Voorn doet wel een poging om de bal te koppen, maar dat lukt maar half.

Aan Eindhovense zijde noteren we nauwelijks gevaar. Jong PSV speelt vooralsnog erg gesloten en probeert van daaruit via de snelle aanvallers Vloet, Boljevic en Lukovic in de buurt van het doel van Kaya te komen. Pas als Jong PSV een vrije trap krijgt wordt het heet voor het Sittardse doel, maar Kaya kan de bal wegtrappen.

Dat wegtrappen doet hij echter dermate onnauwkeurig dat de bal in de voeten belandt van Vloet. Hij is vervolgens iedereen te snel af en sprint richting Kaya. Na zijn eerdere mindere moment, pakt de doelman uit met een Glanzparade en kaapt de bal weg van de voeten van Vloet.

Niet veel later waarschuwt Jong PSV Fortuna wederom. Over rechts glijdt de Eindhovense rechtsbuiten langs Kis en levert een strakke voorzet af. Gelukkig staat daar Ramon Voorn om de bal corner te tikken. Het wordt meer en meer duidelijk dat Jong PSV de tegenstander haar wil niet kan opleggen, maar erg gevaarlijk voor de dag kan komen via snelle aanvallen over de zijkanten.

En ja hoor, na een paar waarschuwingen krijgt Vloet een kans die hij verprutst, maar is het vervolgens Boljevic die wél kan scoren en is Fortuna weer eens aangewezen op achtervolgen.

Dat dit lastig gaat worden is evident, maar de Sittardenaren worden een handje geholpen door De Wijs die Janssen een onbesuisde trap na geeft. Scheidsrechter Berden kan niets anders doen dan de rode kaart boven te halen en aldus mag Fortuna proberen het de tweede helft tegen 10 tegenstanders beter te doen dan de vrijwel gehele eerste tegen 11.

Tijdens de rust is er geen vertier, waardoor de rust wordt gevuld met het wegwerken van een zakje chips. Inmiddels is dat een routineklus geworden en niet veel later betreden beide elftallen weer het veld.

Fortuna weet wat het te doen staat en maakt meteen werk van haar jacht op (minimaal) de gelijkmaker. Jordie Briels geeft een prima voorzet welke door Ramon Voorn op doel kan worden gekopt. Hij wordt hierbij flink gehinderd en de bal kan ontzet worden. Gelukkig staat Jeffrey Vlug op de juiste plek en hij kan de bal op doel schieten. Maar Vlug doet dit zo gehaast dat de bal hoog over doel vliegt.

Na een sterke beginfase lijkt er zand in de raderen van de Fortuna-machine te zijn gekomen, want Jong PSV kan zich steeds beter onder de druk uitvoetballen, terwijl de klok geduldig verder tikt. Op deze manier is het schier onmogelijk de Eindhovenaren op de knieën te krijgen en dat ziet ook Peter van Vossen in. Hij haalt dan ook beide backs naar de kant en zet Seku Conneh naast Donny de Groot in de spits en laat Jordy Baur debuteren op de linkerflank.

Dat laatste is gedurfd, maar de jongeling zal dat ongetwijfeld op training hebben afgedwongen. Meteen komt er wat meer kracht in de voorlinie (door Conneh red.) en dat is hoognodig.

De ingevallen Conneh geeft meteen zijn visitekaartje af door een bal wild op doel te trappen. Ondanks dat de spits nog het juiste raffinement mist, gaat er van hem wel dreiging uit en hij kan een doelpunt maken. Maar net als je denkt dat het tijd is voor de gelijkmaker, weet Jong PSV goed gebruik te maken van de geboden ruimte en staat na een fout van Linssen oog in oog met doelman Kaya. De Turkse Belg is echter wederom bij de pinken en redt Fortuna alweer.

Een spelfase later laat Conneh iets van zijn Torinstinct zien als hij een voorzet vanaf rechts in doel trapt. De goal wordt echter wegens buitenspel afgekeurd. Toch komen er nu steeds meer mogelijkheden, want de jonge selectie van PSV begint een beetje ‘op’ te raken. Achteraan wordt ietsjes slapper en minder geconcentreerd verdedigd en het is aan Fortuna om daar gebruik van te maken.

En dat lukt bijkans in de slotfase van het duel. Op het moment dat de onzichtbare De Groot denkt zijn eerste Sittardse goal te scoren, houdt doelman Bertrams de spits stevig vast, waardoor hem alle kans op het scoren van een doelpunt wordt ontnomen. Ook de leidsman van deze avond heeft dat juist ingeschat en fluit voor een strafschop. Tot opluchting van iedereen wordt dit buitenkansje verzilverd door Seku Conneh.

Blij? Mwah. Dat niet echt. Want uit bij Jong PSV moet je toch eigenlijk gewoon winnen? Maar helaas, dat is momenteel geen vanzelfsprekendheid. Toch lukt het Fortuna nog bijna op een driepunter te scoren als Ramon Voorn vanaf links hard uithaalt. De bal zeilt richting uiterste hoek, maar de keeper kan er nog juist een handje achter zetten, zodat de bal naast het doel rolt.

En zo dient iedereen zich uiteindelijk tevreden te stellen met een puntendeling. Tijdens het seizoen 2007/2008 orakelde Hans Erkens dat ‘Het seizoen geslaagd is als wordt afgesloten op plaats 15’. Het kan toch niet zo zijn dat we zeven seizoenen later moeten vaststellen dat de club geen meter is opgeschoten in al die jaren? We zijn er eigenlijk een beetje bang voor. Trainer Peter van Vossen kan dan we heel mooi vertellen over voetbal en er ongekend veel verstand van hebben, dat lijkt amper iets waard als je de stand erbij neemt.

Vrijdag aanstaande de kans om wederom een stap naar boven te zetten in de Bossche Vliert. Misschien tot dan.

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Een gelijkspel, 3 punten.
Uitvak: Precies 100. Goed voor 4 punten.
Stadion: Ach ja, er was geschilderd en het was schoon. 6 punten.
Thuisfans: Zie Jong FC Twente: Wel gezien, niet gehoord. 0 punten.
Catering: Het bestelde broodje kroket was erg lekker. 8 dikverdiende punten. De kroketten tijdens de rust lagen er al van voor de match. Dat betekent 2 punten aftrek. Dus 6 punten!
Randvoorwaarden: Helaas geen programmaboekjes, maar meer dan genoeg ruimte voor ophangen van spandoeken aan een spiksplinternieuw hek. Brabantse vriendelijkheid bij het Eindhovense stewardcorps. Plus: we kregen een kaartje! Dus 6 punten.

Totaal aantal van 25 punten en dat is iets beter dan Jong FC Twente. Maar desalniettemin geen hoogvlieger.

Michel Hennen