De eerste periode zit erop. We behaalden 5 punten, terwijl de winnaar er 20 pakte. We kwamen dus 15 punten tekort. Nee, de doelstelling om mee te doen om een periodetitel dit seizoen hebben we bij lange na niet kunnen waarmaken in de eerste periode…

Waren er verzachtende omstandigheden bijvoorbeeld in de vorm van zware tegenstanders, pech en/of blessures, die de prestaties beïnvloedden?

In de eerste acht duels speelde Fortuna tegen vier ploegen uit de top vijf van de eerste periode, maar ook tegen drie ploegen uit de laatste zes; middenmoters zaten er nauwelijks tussen. Een pittig programma, maar er waren enkele mogelijkheden tegen mindere goden, die we niet hebben aangegrepen.

Hebben we te weinig punten gekregen in de eerste periode? We speelden vijf maal gelijk, win je er eentje, dan ziet het er al direct een stuk leuker uit. Maar ik kan me niet herinneren dat dat ooit het geval was. Tegen Veendam, Cambuur, De Graafschap, Haarlem en Sparta hebben we nooit recht gehad op meer dan een punt. Geen pech dus.

Blessures? Nauwelijks. Tuurlijk Van Barneveld ontbrak enkele wedstrijden maar daar houdt het dan ook op. Nee, extreem blessureleed was er niet.

Kortom, verzachtende omstandigheden die mogelijkerwijs invloed hebben gehad op de prestaties zijn er niet. Vijf uit acht zijn dus reële prestaties.

Omdat ‘meedoen om een periode’ tot doelstelling werd gebombardeerd aan het begin van het seizoen, leek het einde van de eerste periode Fortuna Online het ideale moment om de eerste tussenbalans op te maken. En dus plaatsten we een polletje, met als inzet: als er al ontevredenheid onder de fans bestaat over het sportieve gedeelte, aan wie ligt dat dan? Ligt dat aan de trainer die niet alles uit de selectie haalt, of haalt hij wel alles uit de selectie en zijn de fans dus niet tevreden over de kwaliteit van de selectie ondanks de beperkte financiële mogelijkheden van de club?

Stand na de 1ste periode:  Haalt De Koning het maximale uit de selectie?  
Tevreden met de resultaten?  Ja  Nee  Totaal 
Ja  12,5%   21,2%  33,7%
Nee  17,4%   48,9%  66,3%
Totaal  29,9%   70,1%  100%

De uitslag van die poll laat vrij weinig onduidelijkheid over. Ten eerste is tweederde van de fans ontevreden over de resultaten: een behoorlijk grote groep dus. En aan wie ligt dat? Ook daarover zijn de fans vrij duidelijk. Dat ligt aan Hans de Koning die – als eindverantwoordelijke – niet het maximale uit de selectie haalt, vindt bijna driekwart van de ontevredenen.

Goed, dat is de uitslag. Nu kunnen we gaan debateren over de relevantie van zo’n poll. Doet de mening van supporters ertoe en is zo’n poll op het Internet representatief?

Te beginnen bij dat eerste. Mochten supporters voetbalkenners zijn, dan doet hun mening er uiteraard toe. Zijn ze geen kenners dan doet hun mening er in de wondere wereld van het voetbal ook toe. Om gelijk te krijgen hoef je in de voetbaljungle helemaal geen gelijk te hebben: een typische eigenschap van deze bedrjfstak. Of is er iemand die gelooft dat – ik noem maar een dwarsstraat – de heren Nijpels en Opgenoord in gelijk welke andere bedrijfstak ook zolang ongemoeid hun schrijnend gebrek aan kennis hadden kunnen etaleren? Of hadden die twee soms het gelijk aan hun zijde? Niet echt iets om trots op te zijn, maar zo liggen de zaken nu eenmaal in het voetbal.

Door naar het tweede aspect: representativiteit. Daar kun je uiteraard serieuze vraagtekens bij zetten, alhoewel de uitslag zeker niet als een verrassing komt. Wie zijn oor te luister legt op de tribune, kijkt niet op van deze uitslag. Maar toch, representativiteit blijft een probleem. En om dat probleem te omzeilen gaan we na afloop van de tweede periode (ergens in december) dezelfde vraag nog eens voorleggen aan de supporters. Om vervolgens de verschillen tussen beide polls te evalueren. Op die manier moet je goede papieren meenemen om te beweren dat er nog steeds sprake is van een niet-representatieve poll.

In de tussentijd is de opdracht voor de trainersstaf en de spelerselectie duidelijk. Zorg dat die 66,3% en die 48,9% over een paar weken een stuk lager liggen, want dat zijn toch wel ontluisterende percentages….

RW