Fortuna kan deze competitie nog dertig punten pakken. Gisteren zagen we dat twaalf punten normaliter zekerheid verschaft wat betreft de eredivisiestatus. Maar wat is een reële oogst in de slotfase van de competitie?


Fortuna speelt dus nog tien duels, waarvan vijf thuis. We kijken even in de glazen bol voor je (maar kijk vooral zelf ook even mee!).

29 Februari: VVV Venlo uit (Winst: 30%; Gelijk: 30%; Verlies: 40%)

Thuis wonnen we makkelijk van VVV Venlo dat destijds door een slechte periode ging. Ondertussen loopt het in Venlo beter. In uitduels komen we een heel stuk minder voor de dag. Op papier, een wedstrijd die we kunnen winnen, maar of dat reëel is? Hoe lang hebben we al niet meer gewonnen in Venlo?

6 Maart: PEC Zwolle thuis (Winst 60%; Gelijk: 20%; Verlies: 20%)

PEC is aan een teleurstellend seizoen bezig en verloor al in Sittard-Geleen in het bekertoernooi. Het is een duel dat we zeker kunnen winnen, zeker thuis. De ploeg staat niet voor niets in de onderste regionen.

13 Maart: ADO uit (Winst: 30%; Gelijk: 40%; Verlies: 30%)

ADO presteert erg zwak dit seizoen. Fortuna won thuis tweemaal van ADO dit seizoen. Dus Fortuna moet toch minimaal een punt kunnen pakken in Den Haag? Nu ja, het is een uitwedstrijd. Niets is zeker.

22 Maart: PSV thuis (Winst: 10%; Gelijk: 20%; Verlies: 70%)

De Eindhovenaren lijken de weg naarboven weer te hebben gevonden. Een PSV dat enigszins zijn niveau haalt, is te sterk voor Fortuna. We rekenen nergens op.

5 April: FC Twente uit (Winst: 20%; Gelijk: 40%; Verlies: 40%)

FC Twente is geen hoogvlieger in de eredivisie. Fortuna moet zich met de Twentenaren kunnen meten, maar of dat ook in Enschede lukt? We betwijfelen het.

12 April: FC Utrecht thuis (Winst: 30%; Gelijk: 40%; Verlies: 30%)

FC Utrecht droogde ons af in Utrecht: 6-0. Die ploeg heeft dus meer te bieden dan wij, maar 0-6 wordt het niet in Sittard-Geleen. Met vechtlust, revanchegevoelens en een slecht veld, moeten we thuis de evenknie kunnen zijn van de Domstedelingen.

22 April: FC Groningen uit (Winst: 10%; Gelijk: 20%; Verlies: 70%)

Thuis wonnen we van FC Groningen, maar er is een wereld van verschil tussen thuis en uit en verder dan Groningen bestaat niet. We rekenen maar nergens op.

25 April: AZ thuis (Winst: 20%; Gelijk: 30%; Verlies: 50%)

AZ is een klasse beter dan Fortuna. Dat lieten ze op de openingsspeeldag van het seizoen zien. AZ zal tegen de tijd dat dit duel gespeeld wordt vast in de race zijn voor plek twee. Geen cadeautjes dus. We houden rekening met een nederlaag.

3 Mei: RKC uit (Winst: 40%; Gelijk: 40%; Verlies: 20%)

RKC Waalwijk staat troosteloos onderaan en staat momenteel tien punten achter op plek zestien. Behoudens een inhaalrace, zal RKC Waalwijk op het moment dat dit duel gespeeld wordt al gedegradeerd zijn. Als er één uitduel is dat we zouden moeten kunnen winnen, is het dit duel.

10 Mei: Ajax thuis (Winst: 20%; Gelijk: 20%; Verlies: 60%)

Normaliter is Fortuna kansloos tegen Ajax, thuis, uit of waar dan ook. Toch is er een voordeeltje. Ajax zou op de slotdag van de competitie al kampioen kunnen zijn. Hopelijk is dat het geval en spelen we tegen Jong Ajax.

Als je bovenstaande percentages omrekent naar punten, pakken we nog 11,1 punt. Dat betekent 35 punten in totaal en dat geeft normaliter—zoals we gisteren zagen—95% zekerheid dat we erin blijven. De helft van die punten moeten wel uit uitduels komen. Het kan en het moet, want thuis wordt het lastig.