Fortuna en Helmond vechten een verbeten duel uit. Ze lijken uiteindelijk tot de conclusie te komen dat er geen winnaar zal zijn en dan is daar ineens Aziz Moutawakil die Fortuna niet alleen de winst maar ook de koppositie bezorgt!


10 September 2004

Fortuna in slotfase langs Helmond Sport

Helmond Sport 0 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 90. Moutawakil 0-1
Opstelling: Baart, Op den Kamp (90. T. Janssen), Akerboom, Dassen, Hermans, Simone (81. Taihuttu), Meszaros, Daemen (57. Zafarin), Cagnazzo, Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 2.998
Scheidsrechter: Bossen;
Geel (Fortuna): Hermans, Taihuttu, Meszaros, Cagnazzo
Rood (Fortuna): –

Vrijdagmiddag, typisch zo’n middagje voor Fortuna Sittard. Vandaag eens een keer niet met de auto, maar zowaar met de bus. De Helmondse politie heeft een verplichte buscombi opgelegd en daar hebben we ons dan maar naar te voegen.Om 18.00uur vertrekken er drie bussen richting Helmond en zijn de Fortunezen-on-tour dus meteen geteld: 150. Op MVV en VVV na, ligt Helmond het dichtst bij Sittard, maar van een derby is natuurlijk geen sprake.

Het busreisje duurt een dik uurtje en echt iets schokkends valt er niet te melden. Of het moet zijn dat we ineens in een kapitaalkrachtige wijk van Helmond verzeild zijn geraakt. Ik wist niet dat het bestond. Nou ja, weten we dat ook weer. Even later rijden we de parkeerplaats van Stadion De Braak op. Toch leuk dat er nog iemand in Nederland een eerbetoon heeft gebracht aan Ted de Braak.

In het stadion is dan nog niet veel te beleven. En dus storten we ons maar op de randverschijnselen. We springen in een Goodyear jas en trekken ten strijde. We zien dat de menukaart in Helmond goed gevuld is en het broodje kroket dat we nuttigen voor twee euro is ook zeker niet slecht. Zou dan niets de eerste Goodyear ster van het nieuwe seizoen in de weg staan? Helaas, toch wel. De Goodyearcommissie is niet tevreden over de plaats van de snackbar. Kijk, zo lang het niet regent, maakt het niet uit om in een rij te staan voor de snackbar onder een trap. Regent het, dan wordt dat al snel een ander verhaal. Om over de hygiëne nog maar te zwijgen. Kortom, geen Goodyear sterren in Helmond voordat hier verbetering in komt…

Het programmaboekje maakt ons niet veel wijzer, maar dat hoeft ook niet: de warming-up begint. Onder luid applaus van de Fortuna supporters betreden de Fortunezen het veld. We zien dat Chris Dekker opnieuw dezelfde elf spelers het veld in heeft gestuurd als de afgelopen weken. Dave Zafarin krijgt een basisplek dus niet cadeau in Sittard. Mauro Simone en Aziz Moutawakil blijven de voorkeur genieten en wie gaat zeggen dat dat niet terecht is?

Door naar de tegenstander: Helmond Sport. Aan Helmondse zijde zijn er twee spelers met een Fortuna link. Mark Zegers stond onder contract in Sittard en Lindsay Wilson stond het bijna. Hij is eigendom van PSV en Fortuna wilde hem tijdens de voorbereiding hebben, maar Wilson wilde uitsluitend naar een eredivisieclub en dus koos hij niet voor Fortuna maar voor Helmond Sport. Tot zover de logica in dit wedstrijdverslag, het restant slaat – zoals gebruikelijk – weer eens nergens op! Aan onze kant kan alleen Ronald Dassen bogen op een Helmonds verleden. En dan zien we nog een bekende op het veld: Ruud Bossen. Scheidsrechter van beroep en – uit eigen onderzoek gebleken – de meest Fortuna gezinde scheidsrechter. Helaas, komen we hem niet meer zo vaak tegen sinds de degradatie, maar vandaag wel. Welkom Ruudje!

Als de twee mannen rechts van ons het platte dak hebben beklommen en in hun luie tuinstoel zitten, kunnen we beginnen. Helmond Sport heeft in de openingsfase het meeste balbezit en is vast van plan om de sores vanwege de – tot dusverre – magere prestaties van zich af te spelen. Maar helaas, Fortuna is niet van plan over zich heen te laten lopen. De Fortunezen hebben namelijk besloten om vroeg te storen vandaag. Vooral Joep op den Kamp heeft die les goed in zijn oren geknoopt. Zo zien we onze rechtsback na een minuutje of tien de opbouw van Helmond storen op de rand van het strafschopgebied van Helmond Sport! Toch is dit een energievretende manier van spelen, die helaas weinig zoden aan de dijk zet.

We houden Helmond voorlopig dan wel van onze goal weg, maar als het stoorwerk dan balbezit oplevert, zou je hopen dat we ook gevaar kunnen stichten voor het doel van Zegers. Maar daar komt het helaas niet van. Aan de rechterkant haalt Simone in samenwerking met Tom Daemen nog wel eens de achterlijn, maar een bruikbare voorzet zien we niet. Aan de andere kant ligt Moutawakil aan de ketting bij de enige speler die vanavond hier in Helmond in de eredivisie speelt. En Helmond, presteren die in aanvallend opzicht nog iets? Ehh, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het antwoord ‘ja’ is. De Kattemeppers (nee, ik verzin het niet: naast Paupers heb je ook Kattemeppers in de eerste divisie) creëren een drietal kansen, maar die zijn niet besteed aan met name nieuwe aanwinst Ivan Cvetkov. Nou ja, dan niet, dan blijft het hier voorlopig gewoon 0-0.

Op de tribune is de sfeer prima. Oké, het is niet zo goed als in Almelo, maar de supporters laten zich horen. Vlak voor rust krijgt Fortuna dan zowaar de beste kans van de eerste helft. Het is een corner die over een pak spelers heen waait en pardoes op het hoofd valt van Marcel Akerboom. Maar Marcel is te verbouwereerd om de bal koeltjes in het lege doel te koppen. Weg kans. Ruststand: 0-0. In de rust gebeurt er niets in Helmond.

Snel door naar de tweede helft. Geen personele wijzigingen en daar is ook geen reden toe. Die tweede helft begint met een behoorlijke kans voor Dirk Jan Derksen. Bal en Derksen samen in het strafschopgebied en toch geen doelpunt? Het kan. Als die tweede helft langer duurt, blijkt dat het met name een strijd op het middenveld wordt. Daar gaat het er af en toe hard aan toe, want Bossen slingert driftig met gele kaarten. Edwin Hermans was voor rust al de klos; Dario Cagnazzo (na een lekkere schaaf) erna. En al dat geschoffel levert helaas ook blessures op. En als er iets is wat we ons met onze smalle selectie niet kunnen permitteren dan zijn het wel blessures. Maar helaas, Daemen komt verkeerd neer en moet geblesseerd het veld verlaten. Zafarin komt in zijn plaats.

Kansen zijn er niet in die tweede helft. Wij creëren niets, maar we geven ook niets weg. En dat laatste is natuurlijk de grote winst ten opzichte van vorig seizoen. Dassen heerst achterin, zowel in de lucht als over de grond. Akerboom trekt zich duidelijk op aan het spel van Dassen. Hermans doet geen gekke dingen en Op den Kamp maakt geen fouten. Inderdaad 18 jaar, gepokt en gemazeld met drie competitieduels en geen fouten maken. En als ie dan eens getunneld wordt, herstelt ie het ook nog! Nee, het lijkt erop dat de commissie die zich buigt over de Van der Padt trofee 04/05 heel wat minder keuze gaat krijgen dan vorig seizoen. De strijd op het middenveld gaat voort. Laszlo Meszaros is de volgende die – terecht – op de bon gaat. Hmm, het aantal kaarten loopt nu toch wel op. Hier moeten we toch een beetje mee oppassen…

En dan is er ineens toch een kans voor Helmond Sport. Wilson – de eredivisionist – pingelt onze hele linkerkant op een hoopje en komt dan in de buurt van de achterlijn oog in oog te staan met Rein Baart. Nou ja, ‘oog in oog’, ik weet niet wat Baart allemaal in gedachten heeft, maar Wilson komt oog in oog te staan met de noppen van Baart. Baart komt met gestrekt been uitgelopen (je mag de bal ook met je hand pakken, Rein?) en gelukkig denkt Wilson dan niet meer aan voetballen maar aan een penalty. Hij duikt gretig over dat been heen en kijkt vol verwachting naar Bossen. Ach ja, weet Wilson veel. Rasfortunees Bossen is al lang bezig alles weg te wuiven: we gaan verder!!

We zitten in de laatste tien minuten. Gino Taihuttu komt erin voor de leeggespeelde Simone. Maar een bal raken doet Taihuttu niet. Of toch? Jawel toch, hij raakt wel een bal. Jammergenoeg was het een vrije trap voor Helmond Sport: geel voor Taihuttu… Fortuna blijft strijden voor wat het waard is. Het lijkt ook wel alsof Fortuna er conditioneel op vooruit is gegaan. Maar ja, in deze slotfase is de scherpte weg en lijkt een 0-0 de logische conclusie.

Door naar de blessuretijd. Bossen trekt drie minuten bij en Dekker gebruikt die om de aangeslagen Op den Kamp (zojuist geblesseerd geraakt bij een botsing) te wisselen. Een daverend applaus is zijn deel. Thomas Janssen komt erin. Laatste minuut van de blessuretijd. Iemand van ons peert de bal naar voren. De bal valt op het linkeroor van Derksen en ook in zijn linkeroor heeft Derksen balgevoel, want de bal valt voor de voeten van Moutawakil op zo’n 20 meter voor de goal. En dan haalt me die kleine Belg van ons toch even de trekker over: 0-1!!!!

In het uitvak gaat natuurlijk het dak eraf. Wat een explosie!! Op het veld breekt ook de pleuris uit. Baart graaft vanuit zijn strafschopgebied een tunnel en komt bij de dug-out weer boven de grond. En de rest ligt daar ook ergens op een hoopje. Tjonge, jonge. Was die bal houdbaar? En had Moutawakil nog wel op het veld gestaan als Dekker niet gedwongen was om Daemen te wisselen? Ach, wat maakt het uit. De gedachtes gaan terug naar Volendam. Twee jaar geleden wonnen we ook daar in blessuretijd. Ronald Hamming deed het: fantastisch! Er staan nog zes seconden op Bossens klokje. Dat heeft Bossen de Helmondse aftrappers vast ook vertelt, want zij schieten vanaf de middenstip richting doel, maar de bal eindigt bij de cornervlag.

Maakt allemaal niet meer uit, want Bossen heeft al gefloten. Fortuna wint dus in Helmond. Verdiend is dat niet, want een gelijkspel leek een eerlijkere uitslag. Is het geluk? Vast wel, maar Fortuna beïnvloedt de kans op geluk weldegelijk. Vorig seizoen stonden we vlak voor tijd meestal op een kansloze achterstand en dan valt het niet mee om de winnende te scoren in blessuretijd. En vorig seizoen waren we ook conditioneel niet in staat om iets te forceren in de slotfase, nu blijkbaar wel. De stemming in het uitvak is natuurlijk opperbest. De Fortunezen komen richting ons vak, met Derksen als ceremoniemeester. En zo komt er een einde aan dit voetbalavondje.

Terug de bus in en daar vernemen we dat Fortuna op de ranglijst twee plekken winst heeft geboekt: koploper! Tja, wie had dat gedacht? Niet dat er ook maar één Fortunees is die denkt dat we die koppositie niet meer gaan afgeven, maar mooi is het natuurlijk wel, na al die ellende van de afgelopen jaren. De busreis verloopt voorspoedig. Rond 23.00uur zijn we terug in Sittard. Koploper voor de rest van de week!