Just another day at the office… Waarschijnlijk zal deze term nooit en te nimmer gebruikt gaan worden met betrekking tot Fortuna Sittard. Na een behoorlijk hectische week die ons via  gouden paleizen in de oases van Qatar, uiteindelijk deed belanden aan de goudgele stranden van de Copacabana, nemen we deze avond plaats in het weinig tot de verbeelding sprekende Lavans Stadion, thuisbasis van Helmond Sport. De spelersgroep heeft zich gelukkig niet van de wijs laten brengen door alle commotie rond allerlei verhalen over mogelijke overnames. De manschappen van trainer Boessen zijn voetballend de baas in andermans huis en kunnen na afloop het 1-1 gelijkspel beschouwen als twee verloren punten.


21 september 2012

Fortuna niet onder indruk van koploper

Helmond Sport 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 12. N’Koyi 0-1, 75. Stachnik 1-1.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, De Boer, Schroyen; Voorn, Mannes (72. Ricksen), Kruijsen; Khalouta, N’Koyi (78. Rajcomar), Çevik (67. Briels).
Toeschouwers: 3.635.
Scheidsrechter: Sanders.
Geel: Schroyen, Voorn.
Rood: –

‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ is een andere term die binnen de Fortuna organisatie niet echt gebezigd wordt. Ondanks de gemaakte afspraken met betrekking tot geheimhoudings- en zwijgplicht, heeft Nederlands best bekeken voetbal talkshow Voetbal International op maandagavond een opmerkelijke primeur te pakken. ‘Een investeringsmaatschappij uit Qatar heeft verregaande interesse om het noodlijdende Fortuna Sittard over te nemen’ klinkt het even na negenen. Een uitgelezen mogelijkheid voor het trio Genee, Van der Gijp en Derksen om de club weer eens, overigens volledig terecht, op de korrel te nemen. Het amateurisme waarmee Fortuna zich telkens weer aan de buitenwereld toont, werkt nu eenmaal aanstekelijk op de lachspieren van de neutrale voetballiefhebber.

Niet iedereen kan de instelling van dit trio altijd even goed waarderen. Persoonlijk heb ik geen probleem met de humoristische en weinig tactvolle benadering van de heerschappen. Ze niet al te serieus nemen is daarbij de beste benadering. Dat geldt zeker voor een onverzorgde 60 plusser met zo’n wanstaltige kledingsmaak als Johan Derksen. De oud speler van MVV en iemand die in SC Veendam een club met uitstraling en potentie ziet, mag men zeker niet te hoog inschatten.

Hoe dan ook, het nieuws dat eigenlijk binnenskamers had moeten blijven ligt alweer vroegtijdig op straat. Robert Duchatelet de eigenaar van Standard Luik werd al eerder verrast door het klepgrage gedrag van bepaalde stromingen binnen de club. De deal met Duchatelet leek in ieder geval een veel betere en betrouwbaardere optie dan de deal waar men zich nu volledig op gestort lijkt te hebben. De deal lijkt met de dag ongeloofwaardiger te worden. Waar het in eerste instantie nog ging om een investeringsmaatschappij uit Qatar, wordt de aandacht later in de week verlegd naar Brazilië. Van de Al Faisal Holding  naar de IZC Holding(???).

De onderhandelingen worden gevoerd met een zekere Nacer Abdellah, oud prof bij onder meer Telstar en Den Bosch. Deze heeft in ieder geval alle schijn tegen en vanuit Antwerpen klinken de eerste waarschuwingen richting de Westelijke Mijnstreek. Hoe het ook af gaat lopen, het mag duidelijk zijn dat het water Fortuna inmiddels aan de lippen staat. Nu ook de ego’tjes binnen de organisatie natte voetjes beginnen te krijgen, zoekt men koortsachtig naar een oplossing. Dat paniek daarbij altijd een slechte raadgever is geweest doet me vrezen voor de toekomst van Fortuna. In het verhaal van Sheikh Fata El Morgana geloof ik alvast niet. Fastforward plan C graag.

Om half zes verzamelen zich 133 Fortuna supporters bij de Trendwork Arena. Vanavond staat de verplaatsing naar Helmond Sport op het programma. Aangezien het vandaag weer eens een combi-reis betreft, is er een ongewoon aantal leden van de re-enactment afdeling van Fortuna aanwezig. Als alle drank is ingeladen en iedereen is ingestapt wordt het sein tot vertrek gegeven.


Opvallend veel wijzen uit het Oosten vonden de weg naar Helmond 

Nu we toch in Midden Oosterse sferen zitten willen we graag nog eens terugkomen op sheikhs en de persoonlijke ervaringen van een niet nader te noemen oud speler/trainer van onze club daarmee. Naar verluidt beviel het de vrouw van deze clubheld een stuk beter in de woestijn dan  hem persoonlijk. In het paleis van de sheikh die zijn salaris betaalde had ook zijn vrouw een bijbaantje. Kortom een verhaal waar zelfs de hazewindhonden geen brood van zouden vreten. Aanbiedingen over een terugkeer naar een zandbak naar het midden oosten werden dan ook afgewimpeld ten faveure van een baan in het nabije oosten.

Intussen vraagt mijn buurman zich oprecht af waarom hij eigenlijk weer aan het bier zit, om vervolgens schouderophalend een slok Jupiler tot zich te nemen. Wil prijst even later de vastberadenheid van Thies als hij aangeeft genoeg chips te hebben gehad en het wordt duidelijk dat niet iedereen de werkweek even goed bevallen is. Als even later ten hoogte van Nederweert dan ook iemand tracht voorrang te nemen op onze bus door door groen licht te rijden is dat dan ook net iets teveel van het goede. Als laatste even een waarschuwing om de tuin van Thies vooral in passende kledij te betreden.

Ruimschoots op tijd arriveren we bij het Lavans stadion. Na het fouilleren en het ophangen van de meegebrachte vlaggen, richten we ons blik op het speelveld. Daar zien we Mark Voss eerste keeper Ferhat Kaya intrappen. Voss is waarschijnlijk nog steeds aan het dagdromen over de gouden muren van het toekomstige trainingscomplex van de Sittardse club. Ook zien we Jurjan Mannes opwarmen met de basiself. De van FC Twente gehuurde middenvelder maakt vanavond dus zijn debuut in de basis voor de Sittardse club.

Fortuna begint op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van vorige week vrijdag aan de wedstrijd tegen Helmond Sport. Roel Janssen maakt plaats voor Yoann de Boer en diens plaats op het middenveld wordt ingenomen door Jurjan Mannes. De andere wijziging betreft de spitspositie. Topaankoop Prince Rajcomar is volgens trainer Wil Boessen te geblesseerd om te beginnen aan de wedstrijd en wordt vervangen door Patrick N’Koyi.  De opstelling luidt derhalve: Kaya, Turan, Dreesen, De Boer, Schroyen, Mannes, Voorn, Kruijsen, Khalouta, N’Koyi en Cevik.

Bij tegenstander Helmond Sport lopen drie spelers rond met een verleden in het geel/groen van de Sittardse club. Met wisselend succes overigens. Zarko ‘Zorro’ Grabovac groeide tijdens zijn verblijf bij Fortuna uit tot publiekslieveling. Charles Kazlauskas maakte zich vooral belachelijk door zijn handgebaar richting publiek  in de Trendwork Arena als speler van FC Oss en Emmo Güvenc is een volledig uit de gratie geraakt produkt uit de eigen jeugdopleiding.


Sjra gunt de Emmo-vlag geen blik waardig

Fortuna begint goed aan de wedstrijd in Helmond. Na vijf minuten stuurt Quin Kruijsen de vrijstaande  Patrick N’Koyi aan. De spits kan alleen op doelman Van der Steen afgaan, maar wordt teruggegevlagd voor buitenspel. N’Koyi krijgt dat te laat mee en schiet de bal vol in het gezicht van de doelman. Een eerste waarschuwing aan het adres van de thuisclub dat Fortuna niet wenst mee te werken aan een eerste voorzichtig periode feestje voor de Brabanders.

Zeven minuten later is het wederom Fortuna dat ten aanval trekt. Jurjan Mannes weet met een mooite dieptepass Joeri Schroyen te bereiken. De linksback zet vervolgens voor op de meegelopen N’Koyi die zijn bewaker te snel af is en de bal tussen Van der Steen en de paal binnen tikt, 0-1. Een vroege voorsprong voor de geel/groenen, op basis van het eerste kwartier meer dan verdient.

Even later is het weer Fortuna dat gevaarlijk weet te worden. De sterk spelende N’Koyi verovert de bal op het middenveld en weet zich via een een-tweetje vrij te spelen. Vervolgens geeft hij de bal af op Cevik die zijn schot op rand zestien geblokt ziet worden door de Helmondse vedediging. Met veel inzet verovert de Standard huurling de bal en loopt door richting doel. Zijn schot gaat helaas rakelings langs het doel van Helmond. Een uitgelezen mogelijkheid om de thuisclub een flinke mokerslag uit te delen gaat aldus verloren.

Van Hellmond is vooralsnog weinig te bespeuren, of het moet al het constante theatraal geduik en gemekker zijn van de Brabanders, met in meest opvallende rol een zeker Emrullah Güvenc. Het een meter twintig hoge trolletje is weer ouderwets irritant tegenover zijn oude werkgever. Kan me herrinneren dat ik Güvenc ooit aanduidde als de Sittardse knuffel Turk. Gelukkig is het nooit te laat om je mening te herzien en het enige dat het voorvoegsel dat ik inmiddels aan dat Turk heb toegevoegd gemeen heeft met het oude, is dat het ook met de letter k begint.

In blessuretijd van de eerste helft is het wederom Fortuna dat dicht bij een treffer is. Een corner van Cevik komt tot bij N’Koyi, wiens inzet ternauwernood door Van der Steen uit zijn doel wordt geranseld. De uitbraak die dreigt te volgen wordt vakkundig verholpen door de immer hardwerkende Ramon Voorn. Helaas voor hem ten koste van een gele kaart.


Het uitvak was ondanks de verplichte combi aardig gevuld

Na rust probeert Helmond de wedstrijd naar zijn hand te zetten. De eerste echte kans voor de thuisploeg is voor Güvenc. Zijn schot verwijnt echter over de achterlijn. Even later is het Charles Kazlauskas die opduikt in het Sittardse strafschopgebied. Doelman Ferhat Kaya is zich echter in razend tempo aan het ontwikkelen tot een absolute publieksheld bij de Fortuna aanhang en brengt overtuigend redding op de doelpoging van Kazlauskas.

Fortuna blijft goed tegenstand bieden. De ploeg stoort vroeg, toont een tomeloze inzet en graaft zich absoluut niet in. Kansen zijn er over en weer via N’Koyi en Cevik enerzijjds en Güvenc en Stachnik anderzijds. In de 65e minuut krijgt de formatie van Wil Boessen de uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd op slot te gooien. Een voorzet van Schroyen bereikt Ramon Voorn, die in een tijd uithaalt en de bal snoeihard tegen de paal knalt.

Hierna zet Hemond Sport enkele keren gevaarlijk aan. Eerst is het wederom Güvenc die de bal tussen twee Fortuna verdedigers net naast weet te tikken. Enkele minuten later is het Davy Brouwers, die voor hetzelde geld vanavond in het geel/groen had gespeeld, die een enorme kans krijgt. Zijn inzet wordt door Kaya door middel van zijn voeten over de achterlijn gewerkt. Een minuut later is het dan toch raak. Een voorzet bereikt Sebastian Stachnik, die de bal snoeihard achter de kansloze Kaya kopt, 1-1.

Wie denkt dat Fortuna nu ineenzakt en rijp is voor de slacht komt bedrogen uit. De gelijkmaker lijkt de geel/groenen net te motiveren en men gaat vol overgave op zoek naar een nieuwe voorsprong. De eerste grote kans hierop is voor Prince Rajcomar, die inmiddels in het veld is gekomen voor de moegestreden Patrick N’Koyi. Op randje buitenspel kan Prince vrij doorlopen richting strafschopgebied. Gebrek aan fitheid en zelfvertrouwen breekt de spits echter op, Ferry de Regt is net op tijd terug om de bal voor de voeten van Rajcomar over de achterlijn te tikken.


Prince zet druk

In de 81e minuut is het wederom Rajcomar. Op rand zestien draait hij zich knap vrij en schiet richting doel. Keeper Van der Steen heeft veel moeite met het schot dat sowieso naast was gegaan en frommelt de bal tot corner. Weer een minuut later, weer Rajcomar en weer Van der Steen die de bal met moeite tot  hoekschop verwerkt. Even later komt Fortuna goed weg als Güvenc onderuit geduwd wordt in het strafschopgebied. Blijkbaar werkt het eeuwige geduikel van Güvenc averechts en scheidsrechter Sanders wuift alle protesten gedecideerd weg.

In blessuretijd krijgt Fortuna nog een grote kans op de drie punten. Helaas wordt het schot van Khalouta gekeerd door Van der Steen, waardoor de wedstrijd eindigt in een gelijkspel. Een resultaat waar we vooraf meteen voor hadden getekend, maar terugkijkend eigenlijk alleen kunnen concluderen dat we er twee hebben weggegeven. De manier waarop het punt werd behaald, lees wedstrijdmentaliteit, inzet en voetballend vermogen stemt echter tot tevredenheid.


Wederzijdse tevredenheid over elkaars inzet

Rest nog de ‘‘Thank God it’s Friday’ rubriek:

Resultaat: Een gelijkspel, er had meer ingezeten maar dat telt niet. 3 punten
Uitvak: 133 man ondanks de combi regeling, 6 punten
Stadion: Er zijn slechtere stadions te vinden in de Jupiler League, ook betere. 6 punten
Thuispubliek: De akoestiek van het stadion leent zich niet echt tot interactie met de thuissupport. Harde kern Helmond zit ook te ver weg om er een oordeel over te vellen. We kiezen de veilige middenweg. 6 punten.
Catering: Op dit punt behoort Helmond eigenlijk al lang tot de kopgroep in de Juup. Zou echter een mes in de rug betekenen van Goodyearcommissie om de volle 10 punten toe te kennen, derhalve 8 punten.
Randvoorwaarden: Programmaboekjes aanwezig, vlaggen ophangen geen probleem en vriendelijke stewards. Net als Excelsior scoort Helmond hier dus de volle buit, 9 punten.

Door het totaal gescoorde aantal van maar liefst 38 punten nestelt Helmond Sport zich voorlopig dus  op de eerste plaats in het klassement.

Op de terugweg worden vooral de ontwikkelingen op een ‘sweet sixteen’ party in het Groningse Haren op de voet gevolgd. Duidelijk wordt dat het nieuwe kabinet onder leiding van Rutte nog veel werk te verzetten heeft. ‘Meer meeleven met slachtoffers, niet met daders’ luidde een van de slogans van de VVD. Heel fijn als je dan de organisator van het feestje in een hotel laat onderduiken en het huis laat bewaken, terwijl de onschuldigen hun privé eigendommen vernield zien worden.

Absoluut niet gekscherend bedoeld, is aangaande  het verkiezingspunt dat clubs zelf voor de politiekosten moeten optreden. Wat men hier eigenlijk bedoeld is dat men de clubs wil verplichten om een blijkbaar volledig overbodige politiemacht financieel te onderhouden. Anders kan men de farce rondom deze combi namelijk niet verklaren. Begeleid vanaf Helmond, inclusief een uur durende sightseeing omleiding,  tot aan oprit Nederweert door vijf motoragenten en twee politiebusjes lijkt me toch op geen enkele manier te rechtvaardigen. Als men zich ooit nog afvraagt waar de politie is wanneer men ze nodig heeft, kan ik ze daar een aardig idee van geven.

Uiteindelijk bereiken we dan toch de Trendwork Arena en begeven we ons snel naar ons eethol in Maasmechelen. Daar aangekomen laten we ons de kebab goed smaken. Tenminste nog iets uit het Midden Oosten dat tastbaar is.

G. Erens