Na de enorme zeperd in de thuiswedstrijd tegen Achilles’29, waar men in het laatste half uur volledig instortte is Fortuna deze vrijdagavond wel succesvol. In en tegen Helmond wordt het 2-0 voor de geel groenen. Fortuna’s koningskoppel voorin heeft een belangrijke bijdrage in dit succes. Vlak voor rust zet Lars Hutten Fortuna op voorsprong. In het tweede bedrijf is het Gökhan Lekesiz die er zorg voor draagt dat volle buit mee naar Sittard gaat.


21 augustus 2015

Fortuna uiterst koelbloedig in Helmond

Helmond Sport 0 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 44. Hutten 0-1, 62. Lekesiz 0-2.
Opstelling: Kaya; Dengering, Mares, De Regt, Schroyen; Ter Borgh, Briels, Fafiani, Loen (75. Mert); Lekesiz, Hutten.
Toeschouwers: 2.171.
Scheidsrechter: Blank.
Geel (Fortuna): Dengering, Fafiani
Rood (Fortuna): –

21 agustus 2015, mijn gedachten gaan deze morgen terug naar die verschrikkelijke gitzwarte avond 7 jaar geleden. Die avond dat we door een noodlottig ongeval veel te vroeg afscheid moesten nemen van onze vriend, mede Fortuna Online redactielid en oer Fortunees Harald Didderen. Aan de vooravond van zijn zevende jaardienst speelt Fortuna een uitwedstrijd in Helmond. Alweer zeven jaar geleden. De tijd vliegt en het leven dendert in een sneltreinvaart door, maar de wond die destijds werd achtergelaten is nog lang niet geheeld. Rust zacht Harald, niemand van deze site zal jou ooit vergeten!

Vandaag alweer een auto/buscombi naar het Brabantse land. Inmiddels is men in dit land volledig doorgeslagen met het te pas en te onpas opleggen van dit soort regelgevingen. De laatste weken lijkt het er een beetje op dat dit ook langzaam begint door te dringen bij enkele burgemeesters van de steden met een BVO. Helaas geldt dit niet voor de burgemeester van Helmond, mw Blanksma-van den Heuvel. Om het allemaal nog wat moeilijker te maken voor de gemiddelde voetbalfan heeft men ook nog eens een zeer beperkt aantal autokaarten ter beschikking gesteld. 25 stuks, wat betekent dat hooguit honderd man van deze optie gebruik kunnen maken. Uiteindelijk komt de teller op 187 Fortunezen.

Vandaag is er zowel Jupiler als Alfa verkrijgbaar in de bus, wat weer de discussie oproept welk bier beter is. Een van mijn opponenten gebruikt als argument dat Jupiler 40plus bier is. Rondkijkend in de bus kom ik al snel tot de conclusie dat ik dan in ieder geval geen dorst hoef te lijden vanavond. Een ander steekhoudend argument is dat de flesjes Alfa groter en dus financieel voordeliger zijn. We blijven wel Nederlanders natuurlijk hé?

Aangekomen in Helmond begeven mijn twee mede LB’ers zich naar de catering. Als men even later terug komt lopen, kauwend op een broodje hamburger en de duim omlaag doet, is alles duidelijk. De hamburger stamt hoogstwaarschijnlijk uit hetzelfde tijdperk als ijsmummie Ötzi en kan dan uiterlijk wel goed geconserveerd lijken, van een smakelijk hap is echter allesbehalve sprake.


Fortuna on Tour

Als beide ploegen het veld opkomen van het Lavans Stadion blijkt dat het elftal van Fortuna op twee plaatsen is gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen Achilles. Raymond Fafiani is inmiddels volledig hersteld van zijn blessure en de van Volendam overgekomen controleur maakt daardoor vanavond zijn debuut voor Fortuna. Slachtoffer van deze wijziging is om niet geheel verklaarbare redenen Muhammed Mert. In de ogen van velen was Mert de beste speler van Fortuna in de wedstrijd tegen Achilles. Het vervangen van Jordie Briels of in grotere mate Jordy ter Borgh lijkt dan ook een meer voor de hand liggende oplossing. Maar goed, laten we maar niet te lang stil blijven staan bij het hoe en waarom van deze beslissing, voor alles zal wel een goede verklaring zijn. De tweede wijziging betreft Ferry de Regt die vanavond de plaats overneemt van de geblesseerde captain van Fortuna Roel Janssen. De volledige opstelling van vanavond: Kaya; Dengering; De Regt; Mares; Schroyen; Ter Borgh; Fafiani; Loen; Briels; Hutten en Lekesiz.

Voor aanvang van de wedstrijd is er een minuut stilte wegens het overlijden van Dhr Wim Verkoelen. Een minuut stilte die ook respectvol wordt nageleefd door de Fortuna aanhang. Dit is meteen de laatste keer dat het uitvak vanavond stil is geweest. Net zoals tegen Den bosch is de sfeer weer opperbest bij de meegereisde aanhang en is er onmiskenbaar een zekere feel good factor te bespeuren.

Beide ploegen beginnen aftastend aan de wedstrijd. In de tiende minuut is er de eerste grote kans voor de uitploeg. Gökhan Lekesiz ontdoet zich op eenvoudige wijze van zijn bewaker en schiet de bal vervolgens buiten het bereik van Helmond doelman Van der Steen op de paal.


Blauwe schoenen zijn geen garantie voor succes

Uit de daaropvolgende tegenaanval vraagt alles wat Helmond Sport een warm hart toedraagt om een penalty. Luc Mares zou Helmond aanvaller Kerk onreglementair gestuit hebben. Scheidsrechter Blank is het ditmaal eens met de Fortuna aanhang. Doorvoetballen dus!


Is dit een “no-look pass”?

Nu neemt Fortuna een beetje het initiatief en weet zich ook enkele kansen te creëren. Eerst is het Youri Loen die Lekesiz met een bekeken passje weet te bereiken, het schot van de Duitse spits is echter niet zuiver genoeg en de doelman van Helmond Sport weet redding te brengen.


Blauwe schoenen geven ook geen recht op het maken van overtredingen

Tien minuten voor rust is er een kopbal van Lekesiz die net de precisie mist om Van der Steen in de problemen te brengen. Toch is ook Helmond Sport in deze fase gevaarlijk. Een schot van Charlton Vicento lijkt een makkelijke prooi voor Kaya te worden, totdat de bal van richting wordt veranderd. Kaya ligt inmiddels al op zijn verkeerde zij en probeert wanhopig op te krabbelen. De bal rolt tergend langzaam richting het doel, maar net op het moment dat Kaya met een snoekduik redding probeert te brengen verdwijnt de bal enkele milimeters naast het doel over de achterlijn. Een moment dat even voor de nodige versnelde hartkloppingen zorgde in het uitvak.

Het volgende hoogtepunt wordt veroorzaakt door een verdwaalde postduif van ome Nol. Waarschijnlijk compleet van slag door de slechte boodschap aangaande een failliete shirtsponsor die het dier in Kerkrade heeft moeten afleveren vliegt het in volle vaart tegen de wand van de tribune aan. Een suppoost van de thuisclub is snel ter plaatse en pikt het dier op. De duif heeft de frontale botsing overleefd, maar hoe het verder is afgelopen met het dier is onbekend. Wellicht komen we hem of haar volgend jaar tegen in de hamburger die we bestellen. Dat zou de harde stukjes waar mijn mede redactielid het over had kunnen verklaren.

Vlak voor rust krijgt Helmond Sport een enorme kopkans via Marc Koot. Kaya staat aan de grond genageld, maar gelukkig gaat de bal rakelings naast. Daar waar Helmond Sport een uitgelezen kans laat liggen om met een voorsprong de rust in te gaan, slaat Fortuna wel keihard toe. Uit een snelle tegenaanval komt de bal via Lekesiz terecht op de linkerkant bij Lars Hutten. Die stoomt op richting strafschopgebied, kapt een verdediger van Helmond uit en schuift de bal vervolgens uiterst beheerst in de verre hoek achter Van der steen in de touwen, 0-1.


Hutten scoort tegen zijn oude ploeg

In de tweede helft zijn er ook weer kansen over en weer. In de 47e minuut is er even schrik als Ferry de Regt in een duel om de bal de vuisten van keeper Van der Steen vol tegen zijn hoofd krijgt. De Regt gaat meteen gestrekt, maar Helmond Sport speelt gewoon verder. Natuurlijk is dat hun goed recht, maar normaal gesproken moet een scheids toch meteen het spel stilleggen bij het vermoeden van een hoofdblessure. Gelukkig kan De Regt na behandeling zonder problemen verder voetballen.


Stond er nog een rekening open in Helmond?

Tien minuten in de tweede helft komt de bal op rand strafschopgebied bij Lars Hutten. Die speelt zich vervolgens knap vrij en schiet vervolgens op het Helmondse doel. De Helmondse doelman brengt redding. Enkele minuten later is het Raymond Fafiani die het van afstand probeert. Een afgeweken bal komt terecht voor zijn voeten en de middenvelder haalt zonder te twijfelen de trekker over. Zijn ziedende schot wordt met een uiterste krachtsinspanning door van der Steen uit de kruising getikt.


Fafiani is nadrukkelijk aanwezig

Uitstel van executie zal enkele minuten later blijken. Na 63 minuten stuurt Schroyen met een mooie pass Gökhan Lekesiz diep. Lekesiz omspeelt Helmond Sport verdediger Bjelica en heeft dan vrije doorgang richting vijandelijk doel. De weg naar het doel ligt nu geheel open en oog in oog met van der Steen laat Lekesiz blijken over een goed ontwikkeld ‘Torinstinct’ te beschikken en rondt uiterst koelbloedig af, 0-2.


Lekesiz blijft een op een lopen

Het uitvak in extase en de spelers in de hekken. Lekesiz probeert de Fortuna aanhang nog wat verder op te zwepen. Kijken of die twee doelpunten voorsprong vandaag wel voldoende blijken te zijn.


Feest bij het uitvak

Na de 0-2 begint de thuisploeg een wanhoopsoffensief en weet zichzelf ook enkele flinke kansen te creëren. Gelukkig voor de Sittardse ploeg staat het vizier van de Helmondse voorwaartsen vandaag niet geheel op scherp en lopen al hun inzetten met een sisser af.


Jeffrey Kooistra geeft het begrip ‘nagelbijten’ een nieuw dimensie

Na vier minuten blessuretijd houdt scheidsrechter Blank het voor gezien en fluit voor het einde van de wedstrijd. De eerste driepunter van het seizoen is dus binnen. Na een meer dan verdienstelijk gelijkspel in Den Bosch en de enorme zeperd thuis tegen Achilles na een prima eerste uur is de minste wedstrijd van de drie goed genoeg voor de winst. Toch ook vandaag weer genoeg redenen om de restant van dit seizoen met veel vertrouwen tegemoet te zien. Lekesiz en Hutten voelen en vullen elkaar perfect aan. De Regt leidde de defensie in absentie van Roel Janssen voortreffelijk en Raymond Fafiani geeft in zijn eerste wedstrijd meteen zijn visitekaartje af. Het voetbal is bij vlagen voortreffelijk te noemen. Nu nog de schoonheidsfoutjes eruit zien te krijgen en een plekje in de linkerrijtje moet zonder al te veel problemen te realiseren zijn.

Tot slot de eerste beoordeling voor het Thank God it’s Friday klassement van dit seizoen.

Resultaat: De eerste overwinning van het seizoen betekent 9 punten.
Uitvak: 187 man, goed voor 8 punten.
Stadion: Echt veel bijzonders is het natuurlijk niet, van de andere kant er zijn slechtere te bedenken. Een 6 voor de middelmaat.
Thuisfans: Nauwelijks publiek en al helemaal geen interactie. 4 punten voor de moeite.
Catering: In een woord samengevat, ‘waardeloos’. Dokter was echter niet nodig, 4 punten.
Randvoorwaarden: Stewards zeer vriendelijk, ophangen spandoeken geen probleem. Alleen geen programmaboekjes. 6 punten op dit onderdeel.

Dat resultaat is na twee wedstrijddagen goed voor een gedeelde eerste plaats. Of laatste natuurlijk. Is dat glas half vol of half leeg?

G. Erens