In de zomerstop zag / liet Fortuna Sittard vijftien spelers[1] vertrekken. Er was dus werk aan de winkel voor Isitan Güns rechterhand Ogan Tarhan, die een seizoen eerder met weinig geld een eredivisiewaardige selectie bouwde. Om de club financieel gezond te houden, ging het spelersbudget omlaag, waardoor het nog lastiger werd.


Betaalbare, eredivisiewaardige spelers dienen zich pas aan in de slotfase van de transferperiode, maar bij het sluiten van de transferperiode op 2 september was de eredivisie al van start gegaan. Bovendien hebben de spelers in het segment waarin Fortuna viste doorgaans weinig speelritme, waardoor ze niet direct inzetbaar waren op dag 1 na het tekenen van een (huur)contract.

Het betekende dat Fortuna de maanden augustus en zeker de eerste helft van september in feite afschreef. Daarna moesten de dertien nieuwelingen[2] er staan. Een gedurfde strategie. In augustus en september speelde Fortuna acht duels en pakte drie punten. De daaropvolgende tien duels leverden zestien punten plus twee zeges in het bekertoernooi op. Het keerpunt in de prestatiecurve kwam dus niet halverwege september, maar iets later, begin oktober.

Met negentien punten uit achttien duels, mag je voorzichtig constateren dat Fortuna opnieuw op schema ligt voor behoud in de eredivisie. De gedurfde strategie lijkt zich uit te betalen. Zeker als je bedenkt dat qua prestatieniveau de resultaten in oktober, november en december relevanter zijn dan die in augustus en september.

Het bovenstaande veronderstelt wel dat er geen wijzigingen optreden in de selectie en met het openen van de wintertransferperiode is dat niet zeker. Het is bekend dat Fortuna een of meerdere spelers wenst te verkopen om de financiële positie van de club te verstevigen. Wat als er deze winter een lucratief bod komt op een speler van het kaliber Mark Diemers of Alexei Koselev en de speler heeft interesse? Kunnen we het ons sportief veroorloven een speler van dat kaliber te verkopen in de winterstop? Er zal vanuit allerlei geledingen binnen de club druk op de clubleiding komen zo’n speler niet te verkopen, maar Fortuna’s financiële gezondheid zou boven alles moeten gaan.

We zijn benieuwd hoe de club met zo’n situatie zal omgaan, mocht ze zich komende maand voordoen.

Riccardo Welters

[1] Andrija Balić, Alessandro Ciranni, Kai Heerings, Lars Hutten, Lazaros Lamprou, Calvin Mac-Intosch, Ahmed el Messaoudi, Andrija Novakovich, Marco Ospitalieri, Aykut Özer, Rubén Ramírez, José Rodríguez, Lisandro Semedo, Finn Stokkers en Anthony Syhre.

[2] Álex Carbonell, George Cox, Vitalie Damașcan, Leandro Fernandes, Cian Harries, Felix Passlack, Grégoire Amiot, Martin Angha, Tesfaldet Tekie, Bassala Sambou, Adnan Ugur, Patrik Raitanen en Rasmus Karjalainen.