Het is bloedheet, de laatste kwalificatieronde voor de Champions League staat op het programma en het TV-programma ‘B & B vol Liefde’ is halverwege haar laatste week. Dan kun je alleen maar tot de conclusie komen dat dit de ideale avond is om eens te gaan groundhoppen! Op naar de Haspengouw…


Als de week begint borrelt het idee op om nog eens een internationale groundhop te plaatsen. Wordt het Duitsland (VfR Würselen 1911 e.V.) of laten we Aken-Noord links liggen en gaan op safe voor KVK Wellen? De keuze is snel gemaakt: we gaan naar Stadion De Zavel. Te meer ook omdat SV Belisia Bilzen op bezoek komt, waar Luc Nilis trainer is, Tom Grootaers de doelmannen traint, terwijl Edwin Wang zijn stempel drukt op het Wellense middenveld.

Terwijl het ‘buiten’ flink warm is, is het in de auto aangenaam. Vanuit knooppunt Kerensheide is de grensovergang bij Stein binnen handbereik en als we Maasmechelen passeren gaat het richting Genk. Aangekomen op ‘grondgebied KRC Genk‘ laten we de E314 achter ons. Wat rest is een tocht over de Steenweg naar Diepenbeek en Kortessem.

Onderweg passeren we een aantal niemendalletjes, zoals KFC Diepenbeek, Sporthal De Weyer en zien we in de verte het complex van Kortessemse VV passeren. Maar vanavond hebben we alleen het hogere doel voor ogen: Stadion De Zavel.

Omdat we betrekkelijk vroeg zijn, gooien we eerst nog de auto vol en rijden terug naar het sportcomplex. Er staan wel een paar auto’s maar erg druk is het nog niet. Dat geeft te denken. Als we de poort passeren tellen we snel de koppen en concluderen dat iedereen met de auto is gekomen zonder te carpoolen.


Stevige prijzen in Wellen

Achter een stapel tafels hangen een paar bierzwangere locals. ‘Komt ge voor d’n besten vrind van d’n dikke Ronaldo?’ Nou ja, dat is een leuke bijkomstigheid, want het belangrijkste is dat er een bal rolt. In de kantine vindt een vergadering plaats waar zich een behoorlijk aantal kopstukken buigen over KVK Wellen. Binnentreden is uitgesloten, waardoor we zijn aangewezen op enkele jeugdleiders. ‘De match van vanavond? Die is al sinds zondag afgelast.’

Mooi is dat. Helemaal naar Wellen gereden terwijl er al dagenlang bekend is dat er helemaal geen wedstrijd gespeeld wordt. En nu dan? Ralfs app geeft aan dat er op een kilometer of 35 nóg een wedstrijd plaatsvindt. ‘Die dan maar proberen?’

Vanuit Wellen rijden we weer terug naar Diepenbeek en nemen de E314. Rechtsaf, richting Luik! Na een minuut of 10 passeren we afslag Hoesselt en rijden even later Wallonië binnen. Het is altijd spannend anderstalig gebied binnen te rijden en zeker als het Luik betreft.

De kilometers tikken weg en bij Rocourt stopt de autostrade. We slaan een paar keer rechtsaf, proberen nog eens een linkse bocht, een rotonde en zien in de verte al lichtmasten in pocketformaat aan de horizon verschijnen: we zijn er bijna!

Het is helaas al voorbij 20.00 uur en de aftrap hebben we gemist, maar daardoor is het rondom ‘Stade de Rocourt’ erg rustig. Het biedt ons zelf de mogelijkheid om voor de deur te parkeren. Een wandeling? Nee joh, binnen drie minuten staan we voor de kassa! Het complex ligt verscholen achter enkele hangars en je waant je eerder op een luchthaven dan op de parking van een gerenommeerde voetbalclub.


Voetbal op een aéroport

We schuiven een briefje van 20 onder het raam van het kassahokje waarna een mevrouw een printer in werking zet. Prr-prr-prr… Et voilà: twee tickets! Nadat deze ook nog zijn ingescand lopen we het complex van Royal Football Club Liège op.

Wat we aantreffen is niet mis. Je hebt het gevoel binnen te wandelen op een bruiloft die al flink aan de gang is. En wat doe je wanneer je op een feestje bent? Je vraagt je af hoe lang je er al bent en waarom je nog niks te drinken hebt!

We lopen een feesttent in waar lange tafels zijn gedekt en twee personen een tapinstallatie bedienen. Iets te drinken? Dan moet je een pasje aanschaffen! Bij ‘Les Sang et Marines’ is contant geld in de ban gedaan en moet je dus met een pasje betalen. Een systeem dat ook Fortuna hanteert. Dus weg met jetonnekes of Euro’s, maar gewoon je RFC Liège-card op het pinapparaat leggen! Maar waar krijg je die? ‘Ginds, achter de tent staat een hokje waar je pasjes kunt afhalen.’

Het is een klein beetje gedoe als je hier voor de eerste keer komt, maar Ralf wordt in redelijk Nederlands te woord gestaan en ontvangt een pasje waarop hij een behoorlijk geldbedrag laat zetten.


Het gros van de toeschouwers geniet van champagnevoetbal

Lurkend aan een Coca Cola, staand aan de rand van het complex, kijken we rustig rond. Het complex bestaat uit verschillende delen. Het ‘oude’ Rocourt bestaat niet meer, heeft plaatsgemaakt voor een Kinepolis, maar Stamnummer 4 is niet stuk te krijgen. Op deze plek beschikken ze over een eigen complex, maar dat is tijdelijk. Uiteindelijk wil RFC Liège een nieuw stadion bouwen, zonder grote financiële risico’s te nemen. Daardoor zijn ze veroordeeld tot het huidige ‘Rocourt’.

En is dat erg? Helemaal niet! Achter één van de doelen is een staantribune geplaatst die flink gevuld is. Aan de overzijde staat een zittribune die ook goedgevuld is. En een viskoem? Heeft RFC Liège die ook? Jazeker, een heuse Espace Robert Waseige waar de nouveau riche haar plekje vindt.


De goedgevulde spionkop

Er wordt trouwens volop gejuicht, want de thuisclub heeft geen kind aan KFC Mandel United. Mandel United? Toegegeven, wij waren ook niet 100% bekend met deze club. Ook niet gek, want ze spelen in nauwelijks waarneembare outfits.


De ondergaande zon ziet dat Mandel United door de mangel gaat

Financieel gaan de West-Vlamingen door een diep dal waardoor alle selectiespelers de club hebben verlaten en de competitie wordt gestart met jeugdspelers. En dat valt te merken, want terwijl Mandel United eerst in de beker met 8-0 onderuitgaat tegen Eendracht Aalst, is in competitieverband ROC de Charleroi-Marchienne met 0-8 te sterk.

Aantreden tegen het sterke RFC Liège is dus geen Godsgeschenk. Zeker niet omdat de thuisclub Jérémy Perbet in de spits heeft rondlopen. Perbet heeft een leven vol goals achter zich, bolt wat uit in Nationale 1, maar zijn neus voor goals raakt hij nooit kwijt. Want het is rust, de tussenstand is 5-0 en ‘Perbut’ heeft er vier inliggen.


Het is een zware avond voor Mandel United tot dusver

Tijdens de rust hebben we alle tijd voor een kantwissel. We lopen onder de zittribune door en omdat de duisternis al enigszins is ingevallen en ook in De Vurige Stede de energieprijzen door het dak zijn gegaan brandt nergens licht. Half op de tast en steunend op onze groundhopervaring komen we aan de andere kant van de zittribune weer uit de donkere tunnel en besluiten een tweede ronde ‘buvette’ te doen. We bestellen een drankje, banen ons een weg tussen het thuispubliek en nemen plaats op de staantribune die is geplaatst ter hoogte van de cornervlag. Er hangt een gemoedelijke sfeer en je hebt perfect zicht op die kant van het speelveld waar de wedstrijd zich hoofdzakelijk afspeelt.


In deze fanshop kopen we voor € 4 een pin

De jonge bezoekers uit Izegem hebben het zwaar, maar doen er alles aan om de score niet te laten oplopen. En dat kost krachten, waardoor de trainer noodgedwongen enkele wissels moet toepassen. Het respect van de Luikse supporters voor de jeugdspelers is groot, want bij elke wissel krijgt de speler die het veld verlaat een staande ovatie. De supporters van de thuisclub hebben ook enkele lastige seizoenen beleefd, kunnen zich verplaatsen in de spelers, staf en supporters van Mandel United en steken hen een hart onder hun riem.


Capitain Jonathan d’Ostilio neemt een corner

Ondertussen heeft Perbet zijn totaal aangedikt tot zes en heeft ook Jesse M’Putu zijn tweede van de avond gescoord. Omdat ook Florian Gendebien scoorde staat het ondertussen 9-0 en vindt iedereen het welletjes. Dubbele cijfers, dat is nergens voor nodig!

Niet alleen voor Perbet, maar ook voor RFC Liège is dit een historische avond. Nooit eerder scoorde ‘Perbut’ een ‘sextuplé’ en in de 127-jarige geschiedenis van de thuisclub is dit pas drie keer eerder voorgekomen.

Begin 19e eeuw scoorde de Brit Samuel Hickson zes keer voor RFC Liège en dat werd tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog herhaald door Léon Rosper. Op 13 mei 1989 scoorde Zvonko Varga alle doelpunten tijdens RFC LiègeK. Beerschot VA, dat eindigde in 6-1. Met andere woorden: een avond gelijk deze gaat niemand snel weer meemaken.

Ondanks dat de thuisclub Mandel United echt vollédig naar huis had kunnen spelen blijft het bij negen. Trainer Gaëtan Englebert laat enkele spelers debuteren en gunt iedereen zijn pleziertje vanavond.


Het is genieten langs de lijn!

Ondertussen staat de klok op 90′ en aangezien we in de nauwe straatjes van het stadion een verkeersinfarct verwachten begeven we ons naar de hoek van het stadion. De feestvreugde is groot na affluiten, maar toch heeft de spionkop te doen met de leeggevoetbalde bezoekers. De spelers van Mandel United passeren in slagorde de reclamepanalen achter het doel en ontvangen honderden klaphandjes. Een mooi gebaar van het thuispubliek dat ook tijdens de slotfase had kunnen gaan roepen om ‘dix, dix, dix…’

Als de spelers van Mandel United de kleedkamers opzoeken krijgt Jérémy Perbet een microfoon in zijn handen geduwd en zingt nog enkele kaskrakers met het thuispubliek. Wij zoeken ondertussen onze auto op. Links en recht rijden al auto’s weg in de nauwelijks verlichte straten rondom het stadion.

Nadat we de Rue de la Tonne verlaten slaan we bij de apotheek rechtsaf en via de Rue des Trois Rois en de Rue du Zoning komen we in Alleur uit waar we de autosnelweg nemen richting Cheratte waar we linksaf slaan, naar Maestricht.

We zoeven door de Willem Alexandertunnel en niet veel later rijden we bij de luchthaven de Westelijke Mijnstreek weer in. Op Radio 1 horen we dat in Eindhoven een doelman zojuist heeft geflaterd en Rangers FC de Champions League heeft gehaald. En hoe is het afgelopen in al die B & B’s waar het liefdesvuur hevig brandt? Het zal ons een zorg zijn.

Nog even op de telefoon kijken of de stand in Nationale 1 al is bijgewerkt. Helaas, maar we zien wel dat het WK in Qatar deze competitie niet kleinkrijgt en er gewoon in november en december wordt doorgevoetbald. Misschien de koude nog eens trotseren en een bezoek brengen aan één van de leuke clubs die deze competitie herbergt.