Fortuna pakt een punt in Deventer dat het niet verdiende en waarop het vast ook niet meer rekende. Het voetbal was niet om aan te zien; de weersomstandigheden en de climax vergoedden veel!


18 Februari 2005

Fortuna snoept puntje mee in Deventer

Go Ahead Eagles 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 68. Bartels 1-0; 90. Van Barneveld 1-1
Opstelling: Baart (58. Thijssen), A. Simone, Akerboom, Dassen (77. Reneerkens), Hermans, Elberkani, Daemen, Meszaros, Van Barneveld, Moutawakil (46. Zafarin), Derksen
Toeschouwers: 2.750
Scheidsrechter: Sterk;
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is 16.00uur als ik van het NS station in Sittard naar het W&P Stadion loop. Het is typisch Nederlands winterweer. Een klein speldenprikje van de winter loopt ten einde, want de wind waait fors uit het westen en er komt bewolking opzetten. Dat zal wel op sneeuw uitdraaien die naar verloop van tijd overgaat in regen. Gelukkig valt er nog geen neerslag, want dan was dit wandelingetje toch wel heel erg onaangenaam geweest. Voor je lol loop je namelijk niet over de Bedrijvenstad Fortuna

Vandaag dus weer eens een busreis, georganiseerd door het buscomité van de supporters. De busreis verloopt voorspoedig. Op een kleine opstopping rond Apeldoorn na, hoeven we vandaag nergens stil te staan. Verrassend, want het tijdstip en het weerbeeld geven toch aanleiding om files te verwachten. Inderdaad, was het nog droog in Sittard, als we Arnhem passeren zien we de eerste sneeuwvlokken uit de lucht vallen. Geen noemenswaardige opstoppingen op de heenweg en dus zijn we ruim op tijd in Deventer.

De aarzelende sneeuwval is dan al overgegaan in hevige sneeuwval. Tja en dan komt de voetbalromanticus in mij boven. Men neme de Adelaarshorst, het daglicht gaat uit; de stadionlampen gaan aan; de sneeuw dwarrelt naar beneden en je kijkt tussen de huizen rond het stadion door in het licht van de stadionlampen. Wat je dan ziet is de pure schoonheid van voetbal. Voetbal zoals het ooit bedoeld was.

We draaien de Vetkampstraat in en zien de Brinkgevertribune van de achterzijde. Tja, de herinneringen gaan terug naar De Baandert; het hart van de voetbalromanticus sterft weer een beetje verder af….

Goed, we bereiken het stadion en lopen de Leo Halle tribune op. De warming-up is bezig en tussen de sneeuwvlokken door zien we dat Angelo Simone zijn opwachting maakt vanavond en hij zal dat vast als rechtsback gaan doen. De experimenten op de rechtsbackpositie gaan dus rustig verder. Sinds Joep op den Kamp naar het middenveld is geschoven (Zwolle thuis, 12 wedstrijden geleden) heeft geen enkele speler op die positie meer dan twee opeenvolgende duels gespeeld. Nu is klasseverschil tussen Angelo Simone, Ray Fränkel, Thomas Janssen en Morad Elarji vast gering en heeft geen van deze vier een verpletterende indruk achtergelaten op de rechtsbackpositie, maar misschien is het toch wel eens goed voor het zelfvertrouwen van één van die jongens als hij eens vijf wedstrijden op rij mag spelen. Wie dan ook!

Voor de rest weinig veranderingen. Edwin Hermans keert terug van een blessure, Joep op den Kamp is geschorst en Tom Daemen keert dus terug in de basis. Door naar de tegenstander. Zijn er nog bekende gezichten? Nee, geen bekende gezichten, of het zou Martijn Kuiper moeten zijn, die ooit wel eens op een shortlist van Jacques Opgenoord heeft gestaan. Maar uiteindelijk bleek Kuiper te goedkoop en dat was onverteerbaar voor Jacques…. Fortunezen met een geel-rood verleden? Ook al niet. Toch zijn er weldegeljk parallellen te trekken tussen Go Ahead en Fortuna. We zitten allebei in een diepe financiële put! De Deventer gemeente moet uitkomst bieden etc. etc. We kennen het verhaal ondertussen. Laten we er dit van zeggen: het betaald voetbal zou niet meer hetzelfde zijn zonder Go Ahead.

Het enige waar we wel goed zonder kunnen bij Go Ahead is de Deventer keuken. De Goodyear commissie heeft zich voorgenomen streng op te treden naar aanleiding van de onverkwikkelijkheden in Virton (zie Swift Hesperange – Fortuna Sittard). De Nederlandse voetbalsnackbar mag niet afzakken naar dat niveau en Go Ahead is hard op weg. De Goodyearcommissie raadt het nuttigen van het broodje gehaktbal dan ook ten strengste af. Het broodje is steenhard, de gehaktbal boterzacht. Voedingswaarde: nul. Kans op voedselvergiftiging: vrij groot. Weg met die troep….

We zitten vlak voor aanvang van het duel en er zijn exact 50 Fortunezen in het uitvak. Genoeg voorbeschouwd: tijd voor de wedstrijd die onder leiding staat van Fred Sterk. De openingsfase is voor niemand: het duel gaat gelijk op. De sneeuw komt nu echt met bakken uit de lucht. Zelden overigens zo’n grote sneeuwvlokken gezien. Er zitten exemplaren tussen van zeker vijf centimeter doorsnede. Inderdaad, we hebben alle tijd om dit te onderzoeken, want op het veld gebeurt niets dat om aandacht vraagt….

Als de eerste helft vordert beginnen de Eagles toch hun stempel te drukken op dit duel. Fortuna moet terug, maar krijgt na een kwartier voetbal op de counter toch een levensgrote kans. Nou ja, we hebben het door de sneeuw nauwelijks kunnen zien, maar we leiden het af uit de gebaren van Dirk Jan Derksen (die zich zijn haren uit zijn hoofd trekt) en de opgeluchte reactie van het Deventer publiek.

Go Ahead is feller in de duels en vooralsnog lijken frêle spelers als Aziz Moutawakil en Mohammed Elberkani meer bezig te zijn met de vraag: hoe voorkom ik dat ik verander in een sneeuwpop? Ook Angelo Simone heeft het zwaar aan de rechterkant. Hij vecht daar een duel uit met Mustafa Aydin (?) dat hij zo nu en dan helaas ook wel eens verliest. Op dat soort momenten komt het doel van Rein Baart serieus in gevaar. De bal gaat dan naar de lange Gerrit Bartels en die probeert dan iemand anders in stelling te brengen. Gelukkig is Bartels geen Bram Marbus. Dat wil zeggen, hij is evenlang, maar niet even sterk! En dus kan Marcel Akerboom er mooi tegenaan kleunen.

Hij moet de Sittardse meubelen redden vandaag, want Ronald Dassen is bij een luchtduel geblesseerd geraakt. Hij kan niet veel meer, maar probeert toch verder te spelen. Toch levert het Go Ahead kansen op, die – als de bal iets gelukkiger was gevallen voor de Eagles – ook wel tot treffers hadden geleid, maar dat gebeurde niet. Fortuna kan daar pas in de slotfase van de eerste helft iets tegenover stellen. Tweemaal weet Daemen van de ruimte op het middenveld te profiteren. Tweemaal mag hij van pakweg 20 meter aanleggen voor een schot. Het eerste gaat royaal naast, het tweede slechts rakelings. Ruststand: 0-0.

De rust in de Adelaarshorst duurt zeker 25 minuten. Oorzaak: naast een rode bal, wil de scheids nu ook rode lijnen. En dan komt er een mannetje (zo’n typisch mannetje: iets te dik, snorretje) het veld op met een kalkkarretje. Iemand heeft zelfs nog een zak met rode kalk gevonden en hij maakt zijn ronde. Ondertussen worden wij getrakteerd op wanstaltelijke muziek. Verdorie, kan het niet wat zachter en wij komen uit Sittard-Geleen en niet uit Maastricht dus waarom ‘Sjeng oan de geng’ langskomt, ontgaat ons.

De tweede helft dan maar. Dave Zafarin komt de ingesneeuwde Moutawakil aflossen. Nee, dit is geen ‘Moutawakil weer’. Ook de tweede helft begint eigenlijk vrij rustig, maar naarmate de tijd vordert wordt Go Ahead sterker. Fortuna moet opnieuw terug en nu verder dan in de eerste helft. Vanaf de Leo Halle tribune heb je geen ideaal overzicht dus wat er allemaal precies gebeurt, is niet echt duidelijk, maar dat dit niet goed kan blijven gaan is wel duidelijk.

Na een minuutje of tien bolt het net, maar niet omdat de bal er tegenaan komt, maar omdat Baart in het net ligt. Hij blesseert zich bij een corner en moet eruit. Willem-Jan Thijssen komt hem vervangen en mag onmiddellijk aan de bak, want Go Ahead neem een corner en die zijn telkens levensgevaarlijk. Thijssen komt er niet aan, Coen Zwollo wel, maar Akerboom (?) redt op de lijn. Even later laat Thijssen zien dat hij kan keepen als hij op een spectaculaire manier een schot van Demy de Zeeuw uit de kruising plukt dat De Zeeuw vast al geteld had.

Helaas blijkt het uitstel van executie, want 20 minuten voor tijd moet Thijssen toch kapituleren. Ivo van Rossen knalt van een meter of twintig op doel, Thijssen pareert, maar kan de bal niet klemvast houden. Bartels is er als eerste bij en tikt binnen: 1-0…

Tja, je kunt het moeilijk onverdiend noemen. Fortuna wint geen duels en op zo’n veld is dat het enige wat telt. En nu dan? Nu moeten de Fortunezen maar laten zien of ze karakter hebben. Twintig minuten op de klok, klote weer, 1-0 achter: laat het maar zien.

Voorlopig komt er weinig van terecht. Ook na de Deventer treffer blijft Go Ahead het spel bepalen. Zafarin is vol goede bedoeling aan de tweede helft begonnen, maar bij goede bedoelingen is het gebleven. Aan de andere kant slaagt Elberkani er ook maar niet in zich te ontdoen van zijn tegenstander. Of toch, jawel tien minuten voor tijd zien we ineens twee flitsen van hem. Eindelijk komt ie zijn man eens voorbij en dan wordt het ook meteen gevaarlijk. De eerste keer legt hij de bal af op Derksen waar hij voor eigen succes had moeten gaan. De tweede keer legt hij af op Joos van Barneveld, maar zijn schot gaat rakelings naast. Jammer voor Fortuna, maar vooral voor Van Barneveld. Als er iemand een treffer nodig heeft die hem wellicht over het dode punt heen kan helpen is het Van Barneveld wel….

Nou ja, we doen dus ook nog mee in dit duel. Chris Dekker heeft ondertussen voor ‘alles of niets’ gekozen: Jordi Reneerkens erin; Ronald Dassen eruit. In de slotfase is er voor Go Ahead geen vuiltje meer aan de lucht. De Eagles verprutsen nog een paar kansen op de 2-0 en dan houdt de vierde official een bordje in de lucht met een ‘vijf’ erop.

Vijf (terechte) minuten blessuretijd en dan sluipt er toch angst in het spel van Go Ahead. Hmm, biedt dat nog onverwachte perspectieven? Blijkbaar wel. Zafarin krijgt een vrije trap mee, op een metertje of 25 schuin voor het doel van keeper René Grotenhuis. Daemen trekt de bal voor, maar de bal is een prooi voor Grotenhuis. Maar Grotenhuis is niet zeker van zijn zaak en stompt in plaats van te vangen. En dat kan natuurlijk verkeerd uitpakken, want waar zal de bal vallen? Helaas voor Grotenhuis heeft hij geen geluk. De bal valt voor de voeten van Van Barneveld en die haalt uit. Komt dat boogballetje. Netjes onder de lat, in de winkelhaak: pats, hangen: 1-1!!!

En dat alles recht voor onze neus. Hoeveel kostte een entreekaartje? Negen euro? Geen geld! Blijven er nog vier minuten over. De klap is hard aangekomen in Deventer. Toegegeven, het is ook een harde dobber. In het uitvak is het prima toeven. De bevroren voeten zijn even vergeten. Niets mooier dan een onverdiend punt pakken in blessuretijd. En dat we met dat punt geen sodemieter opschieten op de ranglijst doet er niet toe. Na een paar minuten houdt Sterk het dan maar voor gezien.

De Fortunezen komen naar het uitvak om afscheid te nemen. We vouwen de vlaggen op, nemen afscheid van de stewards en verlaten de Adelaarshorst. De busreis verloopt prima, rond 00.30uur zijn we terug in Sittard-Geleen. Conclusie: mooie sfeerbeelden, slecht voetbal en toch een punt: tevreden dus!