Na de onverwachte overwinning uit op RKC ging Fortuna ondanks het schamele aantal van zes punten toch nog optimistisch gestemd de winterstop in. Maar na de eerste wedstrijd in het nieuwe jaar is van dat optimisme niet veel meer over. Op een in allesoverheersend LED-licht badend veld toont tegenstander AGOVV zich slimmer en slagvaardiger dan Fortuna. De Apeldoorners verlaten Sittard met de volle buit, Fortuna mag zijn wonden likken.


14 Januari 2011

Fortuna koerst af op degradatie

Fortuna Sittard 1 AGOVV 2
Doelpuntenmakers: 10. Grabovac 1-0; 15. Tailor 1-1; 84. Bruinier 1-2
Opstelling: Wintjens, Geenen, Ricksen, Liard, Shakison, De Boer, Voorn, Grabovac, Di Lallo (46. Ojamaa), Caracciolo (55. Dadda), Garlisi.
Toeschouwers: 3.675
Scheidsrechter: Van der Scheer
Geel (Fortuna): Ricksen, De Boer, Voorn
Rood (Fortuna): –

De winterstop is in Limburg vooral benut om de loopgraven rond de Regionale Jeugdopleiding nog wat verder uit te diepen. In een discussie die voor buitenstaanders amper te volgen is, zijn Roda en Fortuna erin geslaagd zich zo diep in te graven, dat een compromis amper voorstelbaar lijkt.
Een zakelijke afweging van de voor- en nadelen van vestiging in Sittard en Kerkrade (of eventueel een andere plaats) vindt niet plaats, beide partijen claimen het volstrekte alleenrecht op huisvesting van de RJO.

Intussen doet niemand de moeite eens uit te leggen wat we als club nu eigenlijk te winnen hebben wanneer we zo’n RJO naast de deur hebben liggen. Persoonlijk ben ik er helemaal niet zo van overtuigd dat Fortuna per se moet inzetten op een RJO. Het rendement van de jeugdopleiding is al jaren gering en de uitbouw naar een RJO zal een grote claim leggen op de organisatie van de club, die toch al niet bijster sterk is. Kunnen we onze energie niet beter steken in de zaken die er werkelijk toe doen, namelijk de versterking van het eerste elftal en van de commerciële basis van de club?

De selectie heeft intussen op trainingskamp in Turkije energie getankt voor de tweede competitiehelft. Ondanks de precaire situatie heeft Fortuna zich tot nu toe nauwelijks versterkt. Slechts de Est Henrik Ojamaa werd voor een half jaar gehuurd van Alemannia Aachen, maar van hem mogen geen wonderen verwacht worden. Verder moeten we het voortaan doen zonder de gewaardeerde diensten van Ferd Pasaribu, Giuliano Diaz en Gavrey Villareal. De drie jongelingen hebben in de winterstop om uiteenlopende redenen afscheid genomen van onze club.

Voor het treffen tegen AGOVV beschikt trainer Dusseldorp over een redelijk complete selectie. Hofstede, Gulpen en Kotbani ontbreken door blessures, verder is iedereen van de partij. Dusseldorp kiest voor de volgende elf namen: Wintjens op doel; Geenen, Ricksen, Liard en Shakison in de verdediging; Voorn en De Boer op het middenveld; Di Lallo en Garlisi op de vleugels; en Grabovac en Caracciolo in de voorhoede. Bij AGOVV zitten de oude bekenden op de bank. Marco Heering doet in Apeldoorn al jaren nuttig werk op de achtergrond, terwijl Hans de Koning, die ons vorig jaar nog een vriendendienst bewees in dienst van FC Oss, sinds dit seizoen de hoofdtrainer is.

Na een paar vage ceremonies in de middencirkel kan scheidsrechter Van der Scheer iets na achten eindelijk voor de aftrap fluiten. AGOVV trekt meteen ten aanval, ons middenveld moet al na zeven seconden aan de rem trekken. Yildirim legt de vrije trap recht voor de voeten van de ongedekte Schwiebbe, die echter naast schiet. Daar had het na dertig seconden al 0-1 kunnen staan.

Daarna pakt Fortuna de draad echter goed op. Er zit weliswaar weinig dreiging in het spel, maar men weet de bal aardig in de ploeg te houden. Fortuna zoekt geduldig naar een opening en na tien minuten wordt die gevonden. Voorn krijgt de bal aangespeeld op het middenveld en geeft een korte steekpass op Grabovac. Die staat op de rand van het strafschopgebied helemaal vrij en schiet kansloos voor Postma binnen: 1-0.

Zoals vaker dit seizoen weet Fortuna de voorsprong ook vanavond niet lang vast te houden. Op de rechterflank wordt Ricksen uitgespeeld door Rustenburg. Die gaat na een tikje van Ricksen tegen de grond: vrije trap en geel voor Ricksen. De vrije trap draait in richting penaltystip. Daar wint Tailor het kopduel van Grabovac. De bal vliegt in de linkerbovenhoek. Na een kwartier staat het weer gelijk.

In eerste instantie laat Fortuna zich door die gelijkmaker niet uit het veld slaan. Het blijft redelijk combineren en dwingt zelfs een paar kleine kansjes af. Maar na een half uur zakt het spelpeil naar een bedenkelijk niveau. Di Lallo en Garlisi verliezen zich in acties die vrijwel atijd in balverlies eindigen, Caracciolo en Grabovac weten de bal voorin ook niet vast te houden en op het middenveld lopen Voorn en De Boer steeds vaker achter de feiten aan. Een paar minuten voor rust ontsnappen we aan een acherstand, wanneer Di Lallo na een hoekschop met het hoofd redding brengt op de lijn. Het gevaar uit de daaropvolgende corner weten we alleen met het nodige kunst- en vliegwerk af te wenden.

Na de rust gaat Fortuna met Ojamaa in plaats van Di Lallo op zoek naar de voorsprong. Maar veel lijn valt er niet te ontdekken in het spel. We blijven afhankelijk van toevallige individuele acties. Zo schiet Ojamaa een keer verrassend voorlangs en stelt Caracciolo met een schot van net buiten de zestien Postma op de proef. Daarbij loopt Caracciolo, die toch al geen gelukkige wedstrijd speelt, een blessure op waarmee hij na tien minuten van het veld moet. Zijn vervanger is Soufiane Dadda, wiens enige zinvolle actie een breedtepass op de naar de rechterflank verhuisde Garlisi is. Het schot van Garlisi eindigt op de vuisten van Postma, de rebound van Voorn wordt gekeerd door een verdediger.

Fortuna krijgt nog een paar kansen, waarvan een kopbal van Geenen na een corner de grootste is. Maar de laatste twintig minuten lijkt de pijp een beetje leeg. AGOVV heeft de zaken achterin goed onder controle en neemt ook het middenveld wat meer in handen. De Apeldoorners spannen zich overigens niet overmatig in. Zij gokken op de counter. Die tactiek blijkt goed te werken. Zes minuten voor tijd laat Dadda zijn man lopen om op het middenveld een duel aan te gaan. De rechtsback van AGOVV geeft een knappe diepe bal, die tussen Liard (die de door Shakison verlaten linkerflank moet dekken) en Ricksen invalt. Invaller Bruinier is sneller dan Ricksen en schiet de bal langs Wintjens in de lange hoek: 1-2.

Het is gezien het spelbeeld niet terecht, maar helemaal onverwacht komt de achterstand toch ook niet. De aanvallende inspanningen van Fortuna leveren bijzonder weinig rendement op, terwijl we achterin nog steeds niet in staat zijn de zaak op slot te gooien. Fortuna zet nog aan voor een slotoffensief, dat uitmondt in een paar corners op rij in blessuretijd. Wintjens en een paar andere lange mannen moeten voor onrust zorgen en dat lukt alleszins redelijk. We krijgen bij de tweede paal nog een kopkans, maar de bal eindigt niet in het doel, maar komt tegen de rug van een Fortunees. Daarna zit het erop. De eerste wedstrijd na de winterstop eindigt in een deceptie.

Daarmee worden de komende wedstrijden uit tegen Dordrecht en thuis tegen Almere City FC nog belangrijker. De vraag is echter hoeveel hoop we nog mogen koesteren op een goede afloop. We hebben op de helft van de competitie acht punten gehaald (twee overwinningen, twee gelijke spelen, dertien nederlagen). We krijgen bijna drie doelpunten per wedstrijd tegen. Dat vraagt om verandering. Maar die verandering komt er niet. Het bestuur denkt kennelijk dat het aantrekken van iemand die meer dan twee jaar niet gevoetbald heeft en iemand uit het tweede van Alemannia Aachen voldoende is om de selectie op peil te brengen. De trainer houdt stug vast aan een tactiek die tot nu toe niets dan ellende heeft opgeleverd. Daarmee lijkt Fortuna rechtstreeks op degradatie af te koersen.

PM