Met de juiste tactiek, veel inzet en het nodige geluk slaagt Fortuna erin Helmond Sport te verslaan. De nummer drie van de ranglijst heeft een duidelijk veldoverwicht en krijgt de betere kansen, maar de ploeg van Dusseldorp weert zich goed en slaat in de blessuretijd keihard toe met twee doelpunten. Dankzij de 3-1 overwinning en de nederlaag van Almere City FC heeft Fortuna nu vijf punten afstand genomen van de laatste plaats.

18 Februari 2011

Fortuna slaat kloof met laatste plaats

Fortuna Sittard 3 Helmond Sport 1
Doelpuntenmakers: 33. Geenen 1-0; 76. Hocher 1-1; 91. Caracciolo 2-1; 93. Shakison 3-1.
Opstelling: Wintjens, Geenen (61. Liard), De Boer, Thesker, Shakison, Pinheiro (62. Di Lallo), Voorn, Mossaoui, Ribeiro, Caracciolo (92. Grabovac), John.
Toeschouwers: 2.211
Scheidsrechter: Sanders
Geel (Fortuna): Thesker, Pinheiro

Hoewel de LVK-terreur Limburg in een stevige houdgreep heeft, gaat het leven in de Jupiler League gewoon door. Ongeveer tweeduizend mensen melden zich op deze vrijdagavond in de Trendwork Arena om het al drie wedstrijden op rij ongeslagen Fortuna te steunen in de strijd tegen Helmond Sport.

Dat wordt geen gemakkelijke opgave. Die bestaan sowieso niet voor Fortuna, maar Helmond Sport behoort dit seizoen ook nog eens tot de betere ploegen van de eerste divisie. Het elftal van Jurgen Streppel speelt bij vlagen zo goddelijk en zo weergaloos, dat men in Helmond een vergelijking met Barcelona niet ongepast vindt.
Aangezien deze gedachtekronkel bij niemand anders op de wereld spontaan zal opkomen, maakt de club de vergelijking na afloop van de wedstrijd tegen Fortuna uit armoede zelf maar.

Op de officiële website lezen we na afloop van de wedstrijd het volgende: “Het leek wel alsof HS het Barcelona uit de eerste helft tegen Arsenal wilde kopieren, zo vlotjes wist het openingen te vinden in de massale verdediging.” Vergeet Xavi, Villa, Iniesta en Messi. Bij HS hebben ze the real thing: Joppen, Haemhouts, Höcher en Van Leerdam.

Tegen een dergelijke tegenstander is het niet meer dan logisch dat trainer Wim Dusseldorp het accent niet helemaal op de aanval legt. Temeer daar achterin Fernando Ricksen nog steeds ontbreekt door zijn hamstringblessure. Fabio Caracciolo keert wel terug in de basis. De spits moest na een vormcrisis drie wedstrijden op de bank plaatsnemen, maar krijgt nu weer het vertrouwen van Dusseldorp. Grabovac verliest daardoor zijn basisplaats. Verder geen wijzigingen in vergelijking met afgelopen maandag tegen Den Bosch.

De opstelling: Wintjens in de goal; Geenen, De Boer, Thesker en Shakison in de verdediging; Mossaoui en Voorn controlerend op het middenveld; Diogo Pinheiro en John op de flanken; Ribeiro als spelverdeler; en Caracciolo in de spits.

Het moet gezegd worden dat HS tegen Fortuna helemaal niet onaardig uit de startblokken komt. De kattenmeppers laten de bal aardig rondgaan op het middenveld en vinden bovendien regelmatig de vrije man op de linkerflank, mede doordat linksback Van der Linden veel te veel ruimte krijgt van Diogo.

Maar de Helmondse dreiging houdt toch vaak op bij ons strafschopgebied. Fortuna staat goed gegroepeerd en De Boer en Thesker hebben de zaken in het centrum aardig onder controle. De HS’ers weten onze Achilleshiel echter enkele malen feilloos te vinden. Na een kwartier staat Haemhouts in de rug van Geenen helemaal vrij. Hij krijgt de bal en schiet langs Wintjens in de lange hoek tegen de paal. De rebound is voor Van Leerdam, maar diens schot gaat naast.

Daarna wordt het een beetje gezapig. HS doet verwoede pogingen Barcelona te kopiëren, maar Fortuna kan daar niet echt wakker van liggen. Veel verder dan een afzwaaier van Van Leerdam komt HS in het eerste half uur namelijk niet meer.
Fortuna begint langzamerhand wat meer op de helft van de tegenstander te verschijnen. Dat leidt na een minuut of vijfentwintig tot een eerste kans. Paddy John maakt een solo richting het Helmonds doel. Hij kan zijn actie niet afronden en legt terug op Diogo. Die legt breed op Mossaoui. Zijn schot gaat naast.

Vijf minuten later krijgen we een corner op links. Voorn neemt de hoekschop. De bal wordt uitverdedigd en komt bij Ribeiro terecht. Via een driehoekje met Voorn en Mossaoui komt de bal terug bij Ribeiro, die vanaf links met een puntgave voorzet komt. Bij de eerste paal komt Rick Geenen in, die de bal feilloos via de eerste paal binnenkopt: 1-0. Wat een schitterende aanval, wat een schitterende afronding! Het leek verdomme wel alsof we HS wilden kopiëren, zo mooi!

Het echte HS gaat in het restant van de eerste helft verwoed op zoek naar de gelijkmaker. Maar ook nu levert al het balbezit weinig echt gevaar op. Höcher probeert het na een soloactie weliswaar met een schot vanaf de rand van de zestien, maar Wintjens kan de bal zonder al te veel moeite uit de linker bovenhoek over de lat tikken. We gaan dus rusten met 1-0.

In de tweede helft voert HS naast het technisch hoogstaande combinatievoetbal een tweede onderdeel uit zijn fraaie repertoire op. De spelers van HS blijken namelijk ook zonder de bal begenadigde artiesten te zijn. De ene na de andere HS’er gaat in de loop van de tweede helft met veel misbaar tegen de grond. Scheidsrechter Jeroen Sanders toont zich een enthousiast toneelliefhebber en beloont iedere Helmondse valpartij met een vrije trap. Het spreekt vanzelf dat scheidsrechter Sanders volgens de website van HS een prima wedstrijd floot.

Samen met het hogere tempo dat HS in de tweede helft hanteert, zorgt de aanhoudende reeks van vrije trappen tegen ons ervoor dat we ons lange tijd amper aan de druk van de kattenmeppers kunnen ontworstelen. Haemhouts vindt na ongeveer een kwartier vanaf het middenveld vrij doorgang door onze verdediging. Wintjens heeft het gevaar echter doorzien, komt razendsnel uit en weet zijn goal daardoor zo te verkleinen dat Haemhouts niet tot scoren komt. De rebound wordt door Höcher vervolgens in het zijnet geknald.

Wintjens ontpopt zich in de tweede helft sowieso tot absolute uitblinker. Even later glipt de bal na een schot van Haemhouts door zijn handen, maar hij weet de bal op de lijn te keren. En weer later tikt hij een schot van  Höcher tegen de lat.

En wat doet de rest van Fortuna intussen? Hard werken en verdedigen, al is de organisatie soms een beetje zoek. Dat Rick Geenen geblesseerd uitvalt, helpt de zaken niet, al vervangt linkspoot Liard de rechtsback heel redelijk. Het inbrengen Anthony di Lallo, die een half uur voor tijd de vrij onzichtbare Diogo vervangt, zorgt weer voor wat meer balans in het elftal.
Di Lallo doet zijn verdedigende werk naar behoren en zorgt er ook voor dat Fortuna af en toe weer eens aan counteren toekomt. Dat levert zelfs een behoorlijke kans op voor Mossaoui, die op links doorkomt in het strafschopgebied, maar op de vuisten van Van Westerop schiet. En Caracciolo krijgt op het randje van buitenspel vrij doortocht richting het Helmondse doel, maar de bal raakt op het beslissende moment verstrikt tussen zijn benen. Hij komt tot schot noch voorzet.

Scheidsrechter Sanders begint het intussen wel heel erg bont te maken. Eerst volstaat hij met een standje voor Muhamudu wanneer die bij een ingooi voor Fortuna de bal niet teruggeeft, maar bewust naar de tien meter verderop staande Thesker gooit. Een paar minuten later ziet Thesker geel, wanneer hij de bal een paar meter weggooit bij een vrije trap voor HS. Dat levert ons verder geen schade op, maar het toont wel aan hoe inconsequent Sanders vanavond is.

Een kwartier voor tijd heeft de zoveelste beslissing tegen ons wel een negatief effect. Na een tackle op de bal van Ramon Voorn, geeft Sanders op de rand van het strafschopgebied een vrije trap aan HS. Marc Höcher, die nog geen tien seconden daarvoor nog lag te kreperen op het veld, toont zich voldoende hersteld om de bal kansloos voor Wintjens over de muur in de linkerhoek te krullen: 1-1.

Bij HS weten ze dat er meer te halen valt tegen een ploeg die in de slotfase vaker aangeslagen onderuit gaat. Maar Fortuna toont zich het laatste kwartier bewonderenswaardig standvastig. Onze verdediging geeft amper ruimte weg, op het middenveld verzetten Voorn, Ribeiro en Mossaoui bergen werk. En bovendien hebben we altijd Wintjens nog. Twee minuten voor tijd  komt hij opnieuw goed het doel uit om redding te brengen, wanneer de ingevallen ex-Fortunees Kazlauskas een kans krijgt.

Hoewel de druk van HS groot is, halen we ongeschonden de blessuretijd. De vierde official heeft nog maar net het bord met drie minuten extra speeltijd omhooggedaan, wanneer Di Lallo centraal op het middenveld de bal krijgt. Hij kapt weg van zijn man en zet dan met mooie steekpass Caracciolo vrij voor Van Westerop. Die toont zich een echte spits. Op een moment dat hij het seizoen van Fortuna en zijn eigen seizoen kan maken of breken, dus op een moment dat de spanning ultiem is en de zenuwen bijna open moeten liggen, blijft hij koelbloedig. Hij schiet de bal feilloos langs de doelman binnen: 2-1.

Het stadion ontploft van vreugde, de spelers duiken in de buurt van de dugout in één grote hoop op elkaar. De overwinning is binnen handbereik. Maar we zijn er nog niet. Er zijn nog minstens twee minuten te spelen en er is dus ruimte voor een rood-zwart slotoffensief. HS probeert het met de moed der wanhoop, maar Fortuna ondergaat het tot gebraggel verworden aanvalsspel van het would-be Barça nu verder kalm.

Sterker nog, het is Fortuna dat in de laatste minuut van de blessuretijd de tegenstander in het hart treft. Een verre bal van Thesker belandt vlak over de middenlijn op Helmondse helft. Daar zet Höcher aan voor een sprintje. Maar voordat deze gave technicus de bal heeft kunnen beroeren, dendert Randel Shakison, die na 93 minuten voetballen klaarblijkelijk nog steeds in staat is om Usain Bolt perfect te kopiëren, over hem heen. De arme  Höcher heeft met zijn sukkeldrafje al een meter of tien achterstand op Shakison, wanneer deze het strafschopgebied insprint. Daar aangekomen blijft hij verbazingwekkend koel: hij schiet de bal links langs de uitgekomen Van Westerop over de grond het doel in: 3-1.

Aan de feestelijkheden komt nu helemaal geen einde. HS staat al lang en breed in de startblokken om voor een laatste maal Barcelona te gaan kopiëren, maar moet nog een minuut wachten voordat de kluwen Fortuna-spelers ontward is en weer op eigen helft staat. Na het fluitsignaal van Sanders schiet Van Leerdam de bal uit frustratie nog tegen het achterhoofd van Ribeiro, daarna zit het erop.
Fortuna wint in een spannende en spectaculaire wedstrijd met 3-1. Gezien de spelverhoudingen valt die zege misschien gelukkig te noemen, maar Fortuna heeft dat geluk vanavond wel afgedwongen.

Door de nederlaag van Almere City FC heeft Fortuna bovendien zeer goede zaken gedaan in de degradatiestrijd. Niet alleen op punten, ook mentaal en sportief gezien staat Fortuna er momenteel beter op dan de concurrent. De strijd is nog lang niet beslist, maar de ploeg van Dusseldorp heeft de afgelopen weken een belangrijke slag geslagen.