Met enig inlevingsvermogen zou dit de titel kunnen zijn van een volgend stukje in de geschreven media. Er kan blijkbaar geen week voorbij gaan zonder enige vorm van onrust bij Fortuna. Tot mijn niet geringe verbazing meldde onze vriend Jan Seuren van Dagblad De Limburger dat er enkele mutaties in de personele sfeer op til zijn, dit in het kader van het overschreden salarisbudget. Alsof nog niet genoeg negatiefs te lezen viel in met name de regionale dagbladen (maar ook in De Volkskrant en het alom gerespecteerde Voetbal International).

Maar ach, de situatie is momenteel ook van dien aard om met dergelijke berichten naar buiten te treden. Juist in deze fase van het seizoen, waar elk punt goud waard is, laat de directie van de BVO Fortuna Sittard zich weer van haar beste kant opmerken. Fortuna bekleedt nog steeds de laatste plaats op de ranglijst, Technisch en Commercieel Directeur Opgenoord voelt zich blijkbaar te groot om de impasse met steunpilaar Robert Roest te doorbreken, Frans Thijssen wordt vastgelegd als nieuwe hoofdtrainer, Jarda Paciorek wordt op een verkapte wijze aan de kant geschoven, er worden drie nieuwe spelers (Van Halst, Bjekovic en Emeran) op huurbasis vastgelegd, spits Nenad Bjekovic raakt geblesseerd en is een maand aan de kant, Willy Boessen wordt vastgelegd als jeugdtrainer, Henk Duut schuift door naar het tweede elftal en René Eijer kan ook al vertrekken. Om nog maar te zwijgen over de aanstelling van Theo Mommers als Algemeen Directeur.

Bovendien slaagt de directie er ook maar niet in om daadwerkelijk op een probate manier om te springen met de behoeften van de supporters, met name de mensen op Zuid. Zij worden keer op keer geringeloord als Roda, Ajax, PSV en Feyenoord op bezoek komen. Het buffervak op Zuid zou volgens de letterlijke bewoording die directeur Nijpels tijdens de informatieavond van 30 januari jl. gebruikte ‘voor de veiligheid van de Fortunasupporters op Zuid’ dienen. Edoch, tegen Roda was dit vak weer volledig gevuld met supporters van de bezoekende club. Terwijl het meermaals is voorgekomen dat geheel Zuid aan de supporters van de bezoekende club werd gelaten.

Nu echter terug naar de kop van deze column. Er schijnt een overschrijding van meer dan Fl1.000.000, – op het salarisbudget te zijn. Dat de pers dan gaat toveren met namen van spelers die moeten verdwijnen, is inherent aan het niveau van de huidige journalistiek. Diep betreurenswaardig is de constatering dat de directie geen enkele aanzet meer doet om de as van het elftal te behouden en directeur Opgenoord constateert dat aangetrokken spelers als Averdijk, Akerboom en Ayaz niet geschikt blijken te zijn. En dat Fortuna door zal gaan met ‘eigen spelers’. Wie dat dan mogen zijn, is mij een groot raadsel, aangezien alleen Joos van Barneveld een basisplaats heeft en Ivo Pfennings keer op keer mag ondervinden dat hij tweede of derde keuze is. Verder dan deze twee namen kom ik absoluut niet. Eigen spelers????.

En als het dan toch over bezuinigingen gaat: waarom wordt er een extra directeur aangetrokken, in tegenstelling tot een bestuurslid geldt een directeur toch ook als een werknemer met een volledige financiële vergoeding? En dan ook nog eens eentje die zijn sporen heeft verdiend in het bedrijfsleven? Alsof die niets kost. Vragen die schreeuwen om antwoord, waarvan we waarschijnlijk weer verstoken zullen blijven. Eigen falen wordt immers zelden toegegeven in het wereldje der betaalde voetballerij, waar leugen, list en bedrog bloeien als nooit voorheen. Helaas vormt de BVO Fortuna Sittard hierop geen uitzondering

One Way