Na vijf opeenvolgende verliesbeurten is de kop er eindelijk vanaf voor de Fortuna Dames. Na een vroege voorsprong werd na ruim een half uur de voorsprong verdubbeld. In de tweede helft grepen de dames de tegenstrever naar de keel en liepen uit naar een ruime marge. En dat had meer kunnen zijn. Desondanks verlieten na afloop de opgedaagde supporters met een goede luim het sportcomplex van SVM…


6 oktober 2012

Genieten in Munstergeleen

Fortuna Sittard 5 RCL 0
Doelpuntenmakers: 4. Liv Aerts 1-0, 32. Shirley Kocacinar 2-0, 67. Shirley Kocacinar 3-0, 75. Shirley Kocacinar 4-0, 76. Shirley Kocacinar 5-0.
Opstelling: Katja Demacker; Charlotte Schings, Glynis VromenMaartje Keulen, Loes Plantaz; Annika Pluymen, Vera WanrooijGwen Kuijer (78. Soraya Gulpen); Liv AertsShirley Kocacinar (78. Nancy Kisters), Colette van Aalst (82. Simone Heijnen).
Toeschouwers: 150
Scheidsrechter: Mario Grens
Geel: –
Rood: Lindsay de Zwart (RCL)

Proloog
Ik zit aan een tafel in de kantine van RKHVV. Tegenover me zit Charlotte Schings te treuren na de 3-2 verliespartij, maar vast en zeker ook vanwege haar vervanging tijdens de rust. Iets verderop ijsbeert Shirley Kocacinar zenuwachtig op en neer. ‘Hoe kunnen we nu alwéér met lege handen staan?’ is een veelgestelde vraag. Trainer Jannie Sangers stelt zich ongetwijfeld dezelfde vraag, maar is zo wijs om eerst alles rustig te laten bezinken. Marloes van der Vlugt laat zich een tosti smaken en weet het ook niet meer. Zelfs de goedlachse Simone Heijnen zit een beetje in de put.

Eenmaal in de bus gaat het gesakker rustig verder. Vera Wanrooij analyseert de wedstrijd en komt uiteindelijk tot de conclusie dat kalm blijven en heel hard je best doen de enige oplossing is en dan gaan de punten vanzelf komen.

Ook Dagblad de Limburger ruikt onraad en besluit afgelopen week een artikel aan Fortuna’s dameselftal te wijden. Natuurlijk hengelen zij ook naar de redenen voor de dramatische seizoensstart. Routinier Annika Pluymen snapt dat de kaken stijf op elkaar houden in dit geval het beste is. Je vuile was hang je beter niet aan de wasmolen van de pers.

Afgelopen week heb ik dikwijls aan de resultaten van de dames moeten denken. Als er één keer gewonnen kan worden, dan toch wel tegen het laaggeklasseerde RCL? Deze dames speelden deze competitie namelijk driemaal gelijk, maar wonnen nog niet. Met een overwinning op deze dames zou Fortuna zich aldus naast haar tegenstrevers uit Leiderdorp hijsen.

De slechte resultaten zijn ook onder de supporters een beetje gaan leven. Tijdens de vorige thuiswedstrijd tegen The Knickerbockers daagden al wat supporters op, maar dat kon beter. Voor Ralf een teken om wat mensen te mobiliseren. Steun van supporters plus het feit dat RCL geen hoogvlieger is zouden er toch voor moeten zorgen dat er gewonnen wordt? Tijdens de terugreis van de verplaatsing naar Almere wordt iedereen er nog een laatste keer op gewezen waar je zaterdagmiddag wordt verwacht.

Iedereen naar de dames, o-oho-oho,
Iedereen naar de dames, o-oho-oho…

Match
Als ik rond 16.15 uur door Munstergeleen toer, bemerk ik dat ik toevalligerwijs een auto achtervolg. Nu ja, ‘toevallig’? Neen, het zijn vijf Fortuna-supporters die onderweg zijn naar de wedstrijd Fortuna Sittard DA1 – RCL DA1. Nadat ik mijn barrel keurig in een parkeervak heb gemanoeuvreerd en richting entree van het sportpark van SVM wandel, zie ik dat er links en rechts al wat fans zijn gearriveerd. Natuurlijk staat ook kantinebaas Paul Remmers paraat, als de dood dat hij is dat zijn kunstgrasveld naar de vaantjes wordt geholpen.

Ondanks dat nog niet iedereen is aangekomen hangen we al wat spandoeken op in de vangnetten aan de rand van het speelveld. Guido kan door omstandigheden niet present zijn, maar heeft wel zijn doekje gestuurd. Dat is al iets.


Wanneer komt er een spandoek voor de dames? 

Niet veel later komen ook pyrotechneuten Joey en Andy aangelopen. Als ook gangmaker JC zich meldt, kunnen we beginnen. Afgelopen week hebben Tifosi Giallo Verde een net doek geschilderd en dat wordt alvast uitgerold, terwijl de dames aan hun warming-up begonnen zijn.


Tijdens de warming-up krijgt iedereen zijn laatste instructies

Lianne Esseling en Mayke Ploemen kunnen vandaag niet spelen, maar zijn wel aandachtig toeschouwer. Uiteindelijk zijn er heel wat vrienden, kennissen en familieleden op het treffen afgekomen, naast de ongeveer 40 supporters.

Zij zien dat Jannie Sangers vandaag voor dezelfde elf heeft gekozen als verleden zaterdag. Katja Demacker staat nog immer in doel en vóór haar spelen Charlotte Schings, Glynis Vromen en Loes Plantaz. Kort daarvoor mag Maartje Keulen de verdediging ondersteunen.

Op het middenveld staat Annika Pluymen naast aanvoerder Vera Wanrooij. Gwen Kuijer speelt ook op het middenveld, zij het wat aanvallender. In de spits loopt Shirley Kocacinar, terwijl Colette van Aalst en Liv Aerts de vleugels bezetten.

Als de speelsters het veld betreden houden de aanwezigen op de Hein Brands-tribune een spandoek met de tekst ‘Onze dames, onze trots’ omhoog. Dit spandoek wordt nog wat extra in de verf gezet door fakkels, gele rook, groene rook en glitter-fonteinen. De dames kijken hun ogen uit; de wisselspeelsters van RCL zijn zo slim om een foto te maken voor hun Facebook-pagina. Dit zullen ze dit seizoen niet meer meemaken.


Onze dames onze trots 

Nadat de wedstrijd is begonnen geeft de spionkop meteen gas. Het begin is misschien niet overtuigend, maar we worden een handje geholpen door de speelsters in het veld. Meteen wordt er flink naar voren gespeeld en ze zorgen er zo voor dat er prompt een wisselwerking ontstaat.

Na slechts vier minuten krijgt Fortuna al haar eerste kans als Liv Aerts achter een pass vanuit het middenveld aanrent. Ze is veel sneller dan haar tegenstander en besluit een paar meter naar binnen te snijden. Doelvrouw Denise Koorevaar heeft geen idee waar Liv’s solo gaat eindigen, maar Liv maakt snel aan alle onzekerheid een einde. De bal vertrekt vanaf haar voet en vliegt met een behoorlijke snelheid tegen het net: 1-0. De droomstart waarop iedereen hoopte is een feit!

RCL moet duidelijk even bekomen en heeft moeite het juiste ritme te vinden. Het duurt een hele poos voordat zij tot een fatsoenlijke aanval komen. Het eerste schot komt van de voet van Shirley Nederpel, maar eindigt in de ballenvanger. Geen vuiltje aan de lucht voor Katja Demacker.

Fortuna bepaalt het ritme van de wedstrijd en komt na een kleine 10 minuten tot een tweede behoorlijke kans, maar het schot van Vera Wanrooij mist precisie. Omdat Fortuna het spel dicteert resteert de dames van de Racing Club uit Leiderdorp niets anders dan via counters gevaarlijk te worden.


RCL probeert een aanval in elkaar te knutselen

Nadat eerst Charlotte Schings en Maartje Keulen een aanval in de kiem hebben gesmoord, komt RCL tot een tweede schot. Dit keer zit er meer richting aan het schot, maar Katja Demacker kan de bal makkelijk uit de lucht prikken.

Omdat haar voornaam erg lijkt op de achternaam van de doelman van Fortuna’s herenteam, Ferhat Kaya, is een nieuwe song geboren.

Katja, Katja,
Katja, Katja…

Ze staat sterk genoeg in haar voetbalschoenen om hiervan niet nerveus te worden.

Omdat de wedstrijd zich voornamelijk op het drukbevolkte middenveld afspeelt vallen er nauwelijks kansen te noteren. Hierdoor verslapt de aandacht van beide doelvrouwen misschien en na ruim 20 minuten lijkt een onachtzaamheid Fortuna fataal te worden. Een fraaie lobbal glijdt door de handschoenen van Katja Demacker, maar Vrouwe Fortuna staat paraat naast haar doelpaal en zorgt ervoor dat de bal aan de goede kant van het doel over de achterlijn stuitert.

RCL ruikt haar kans en gaat energieker op zoek naar de gelijkmaker. Dat valt zo ongeveer samen met het moment dat de sfeer een beetje inzakt. Dat kan niet de bedoeling zijn, want de 12e man moet de dames juist door moeilijke situaties slepen.


Loes Plantaz heeft zich verstapt 

Na ruim een half uur lijkt Fortuna de moeilijke momenten even achter zich te laten als Shirley Kocacinar vanaf het middenveld aan een rush begint. In een sprintduel verschalkt ze haar eerste tegenstander en lijkt ook een tweede tegenstander van zich af te schudden. Eenmaal aangekomen in het strafschopgebied ziet ze dat de doelvrouw haar linkerhoek open heeft gelaten en trapt de bal overhoeks in het doel: 2-0. De ontlading bij haar teamgenoten, de technische staf en supporters is enorm! #genieten.

Omdat de dames het gaspedaal behoorlijk hebben ingetrapt is het zaak om met deze comfortabele voorsprong de rust te halen. De trainer van RCL acht het nodig om zijn dames vanaf de zijlijn wat aan te vuren, maar dat wordt niet geapprecieerd door de spionkop.

Zit en hou je bek, olé, olé,
Zit en hou je bek, olé, olé,
Zit en hou je bek, zit en hou je bek,
Zit en hou je bek, olé, olé…

Het zal voor de aanwezigen nieuw zijn dat er mensen over hun schouders meekijken, maar daar moeten ze dan maar aan wennen. Voetbalhumor moet kunnen.

Teneinde wat meer grip op de wedstrijd te krijgen gaat RCL wat feller spelen en daarvan is vooral Shirley Kocacinar het slachtoffer. Keer op keer wordt er aan haar getrokken, al weet ze zulke momenten wel goed uit te buiten. Het spel wordt telkens onderbroken en als ze na ruim 40 minuten voor verzorging vraagt, heeft ze vast gezien dat het bijna rust is. De overige spelers en de staf maken hiervan dakbaar gebruik om even wat te drinken en nog wat tips uit te wisselen.

Als referee Mario Grens voor rust fluit rolt een klaterend applaus van de tribune. Tijd voor een drankje in de kantine of een bekertje thee in het kleedlokaal.

Na een kwartier komen de speelsters van beide ploegen weer het veld op en blijkt dat zij de eerste helft beter hebben verteerd dan hun supporters. Dat komt vast doordat zij gisteren in Almere niet alles hebben gegeven, en dat scheelt natuurlijk een hoop. Aan de zijde van Fortuna vallen geen wijzigingen te noteren, maar dat geldt niet voor de spionkop. Daar zijn enkele mensen vertrokken, waaronder Jeroen en Christian. Hopelijk zijn zij over twee weken in de gelegenheid om de volle 90 minuten aanwezig te zijn.

RCL heeft twee wissels doorgevoerd en heeft met Jdiliene Mendes Fernandes een rappe aanvaller binnen de lijnen gebracht. Zij zorgt er eigenlijk al meteen voor dat rechtsback Charlotte Schings vol aan de bak moet. Ze beschikt niet over een ragfijne techniek, maar is wel razendsnel en doet de verdediging keer op keer pijn. Als ze na enkele minuten Charlotte een tweede keer te snel af is, stormt Katja Demacker uit haar doel en schiet de bal pardoes tegen Jdiliene Mendes Fernandes aan.

Wat kon uitmonden in een serieuze tegenprik eindigt in een doeltrap. Voor de spionkop het teken om een inmiddels gekende klassieker van stal te halen.

Katja, Katja,
Katja, Katja…

Doordat RCL tegen de middenlijn aanspeelt geeft het behoorlijk veel ruimte weg en daar kan Colette van Aalst al snel van profiteren. Na een klein uur passeert ze achteloos haar tegenstander en geeft zichzelf de kans om voor 3-0 te zorgen. Ze mist echter de rust om de bal tussen de palen te schieten en trapt wild over.

Niet veel later is Colette van kant gewisseld en verschalkt RCL’s linksachter. Deze keert behoudt ze wél het overzicht en geeft de bal keurig aan Annika Pluymen. De spits, die de laatste weken als middenvelder speelt, neemt de bal goed aan, maar haar schot is niet hard genoeg om Denise Koorevaar te verschalken.

Ondertussen golft het spel op en neer, niet in de minste plaats omdat de scheidsrechter de wedstrijd een wedstrijd laat zijn. Hij fluit niet zo veel, waardoor de wedstrijd blijft boeien. RCL probeert amechtig de aansluitingstreffer te forceren en doet dat vooral via haar linksbuiten. Keer op keer wordt zij aangespeeld door Bianca van der Meer.

Deze dame komt qua postuur in de buurt van de doelvrouw van Alemannia Aachen, en kan hierdoor natuurlijk niet over enige snelheid beschikken. Telkens als zij aan de bal dreigt te komen stapt Glynis Vromen goed uit en zorgt er samen met Maartje Keulen voor dat er in het centrum geen doorkomen aan is.


Charlotte Schings en Shirley Kocacinar voelen elkaar perfect aan 

Het is zaak om de wedstrijd te beslissen en dat lijkt te gebeuren als Colette van Aalst de bal richting Shirley Kocacinar speelt. Zij neemt de bal aan, haalt deze onder haar voet terug en plaatst ‘m rustig in het hoekje. 3-0 en de wedstrijd lijkt gespeeld. Een teken dat er weer vuurwerk mag worden ontstoken en dat wordt dan ook volop gedaan.

Shirley’s doelpunt is het startschot voor 10 minuten waarin de Fortuna Dames de toeschouwers tonen hoe leuk damesvoetbal kan zijn. Vlak na de 3-0 probeert Vera Wanrooij de bal van grote afstand in het doel te schieten, maar haar schot is iets te onnauwkeurig.

De ontstane ruimte lijkt vooral spek voor Colette’s bek te zijn, want met haar snelheid loopt ze keer op keer door de verdediging van RCL. Ondanks dat ze tijd en ruimte heeft voor een lob, produceert ze een rollertje dat eindigt in de handen van Denise Koorevaar.


Ook het hondje van Hub en Fanta Frank wordt hartstochtelijk toegezongen

Vanwege haar twee doelpunten lijkt Shirley Kocacinar te barsten van het zelfvertrouwen en nadat ze de bal dichtbij het doel op haar borst controleert tikt ze haar derde doelpunt tegen de netten.

Daar waar iedereen denkt aan een publiekswissel besluit de trainersstaf haar nog even te laten staan. Die inschatting loont, want amper een minuut na haar derde treffer is het weer raak. Ze wandelt achteloos langs een handvol verdedigers van RCL en trapt tegendraads binnen: 5-0.

Jannie Sangers grijpt in en haalt haar uiteindelijk naar de kant. De aanwezige supporters scanderen haar naam en met een glimlach van oor tot oor neemt ze plaats op de bank. Ze wordt vervangen door Soraya Gulpen.

Shirley, Shirley,
Shirley, Shirley…

Ook Gwen Kuijer verlaat het veld. Haar vervangster heet Nancy Kisters. Doordat de speelsters in shirts spelen waarop hun achternaam staat gedrukt is het voor de aanwezigen een koud kunstje om hun naam te achterhalen. Helaas is nog niet iedereen bekend met de voornamen van de dames, maar dat zal op deze manier een kwestie van tijd zijn.


RCL probeert het vooral via countervoetbal 

Meteen nadat Soraya Gulpen in het veld is gekomen geeft de pijlsnelle rechtsbuiten haar visitekaartje af. De trainersstaf zal ongetwijfeld nog veel werk aan haar hebben, maar haar snelheid is echt een wapen en het lukt haar bijna om een medespeelster in scoringspositie te brengen.

Ondertussen heeft Simone Heijnen zich voldoende opgewarmd en zij vervangt Colette van Aalst. Colette, die een prima wedstrijd speelde maar zichzelf tekort deed door vergeten te scoren, steekt bij het verlaten van het speelveld haar duim omhoog en dat wordt enorm gewaardeerd. Zo hoort het!

In de slotminuten van de wedstrijd rent Soraya Gulpen nog een keer langs het verdedigingsduo van RCL en dat is tegen het zere been van Lindsay de Zwart. De blonde verdediger werkt haar tegen de grond en dat is niet zo slim. Iedereen weet al wat er gaat gebeuren.

Off, off,
Off, off…

En ja hoor, ze ontvangt van de scheidsrechter de rode kaart. Al balend loopt ze van het veld en denkt de laatste minuten van de wedstrijd op de bank plaats te kunnen gaan nemen. Volgens de letter van de wet mag dat niet en wordt daar fijntjes op gewezen door de aanwezige supporters.

Douchen, douchen,
Douchen, douchen…

Pijnlijk, dat wel, maar tegelijkertijd ook erg grappig! Met gebogen hoofd en het huilen nader dan het lachen loopt ze mokkend richting kleedlokaal…

De laatste minuten worden door beide ploegen rustig uitgespeeld en in de tribune maakt iedereen zich al op voor het bedankje dat er aan zit te komen.

Ondanks de vele wissels besluit scheidsrechter Mario Groen er na 90 minuten een einde aan te maken. De punten zijn binnen en de dames van RCL druipen, enigszins overdonderd, af.

Shirley Kocacinar staat al een hele poos langs de zijlijn met een Fortuna-vlag om haar schouders geslagen en voegt zich bij de overige dames. Nadat we op teken van de Fortuna Dames de Mexican Wave inzetten wordt het idee geopperd om een gezamenlijke groepsfoto te maken. Al is het maar om de tijdens de rust vertrokken Jeroen nog wat extra te jennen.

Daar waar de heren in Hoek plaats namen vóór de tribune, lossen we dat in Munstergeleen anders op. Iedereen springt probleemloos over de afrastering en voegt zich bij de dames. Na wat bedankjes over en weer zit een enerverende middag erop. We zijn getuige geweest van de eerste driepunter van Fortuna’s damesvoetbal ooit welke met goed voetbal, gekruid met enkele technische hoogstandjes, werd behaald.

Maar, laten we ook realistisch blijven. Fortuna’s dramatische start is nog lang niet uitgewist en er is nog veel werk aan de winkel. Volgende week kan echter een mooi vervolg worden gebreid aan de overwinning van vandaag. Dan spelen de dames om 14.30 uur op het veld van Ste.do.co, de nummer laatst in de stand. Op papier een haalbare kaart, maar dat waren enkele van de vijf voorgaande tegenstanders eveneens.

Come On You Sittard!

Michel Hennen