De winterstop zit er bijna op. Nog één week trainen en dan mag nieuwbakken trainer Tiny Ruys zijn debuut maken in de Jupiler League. Vooraleer Cambuur naar Sittard komt afzakken belegde de club een trainingskamp in Zeeland en dat werd afgesloten met een oefenwedstrijd tegen het Zeeuwse HSV Hoek, de huidige club van ex-Fortunaspeler Lionel Lord

 


7 Januari 2012

Ongeslagen in Hoek

HSV Hoek – Fortuna Sittard
Doelpuntenmakers: Diaz 0-1, Hermans 1-1, Cannova 1-2, Gulpen 1-3.
Opstelling: Wintjens, Geenen (Nieuwland), Dreesen (Janssen), De Boer (Usta), Schroyen, Ricksen (Goossens), Voorn, Scheelen (Gulpen), Hoesen (Cannova), Gommans, Diaz (Secerovic).
Toeschouwers: 300
Scheidsrechter: N.b.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is zaterdagochtend als om 08.30 uur minimaal een uur te vroeg mijn wekker gaat. Doorgaans is zaterdag de enige dag in de week dat ik kan uitslapen en dat neem ik er dan ook graag van. Zeker omdat ik gisteren mijn eerste korte training heb voltooid na enkele weken inactiviteit. Ik droom ervan om ooit een marathon te lopen en dat zal waarschijnlijk in het jaar plaatsvinden dat JC stopt met het schieten van (groeps)foto’s.

Nog niet geheel in orde met de Nederlandse tijd staat plots Guido voor de deur geparkeerd. Snel alles inladen en dan en route naar Sittard. Als we de afslag Trendwork Arena nemen zie ik in een ooghoek de bus van vandaag al klaarstaan. Deze keer geen dubbeldekker, maar een verlengde, normale bus. Niet zo zeer een tegenvaller; tijdens de Engeland-reis heeft De Toerist ons gewoon extreem verwend.

Na wat gedraai en gekeer arriveren we uiteindelijk aan de voorzijde van onze tweede woonkamer. Daar staan nog 24 mensen paraat om samen met chauffeur Rob de reis naar het Zeeuws-Vlaamse Hoek aan te vangen. En wederom zijn het de bekende namen. Deze keer zijn het echter niet Annette en Wil die als begeleider dienstdoen, maar Christian en Marc. Laatstgenoemde maakt zijn come back, nadat een strontvervelende buikgriep hem er noodgedwongen van weerhield mee te gaan naar Birmingham en Sheffield. Daarentegen mankeren we Yelle (stedentrip), is Bart M. door Egypte aan het trekken en heeft Nicky verzuimd zijn whereabouts door te geven.

Als de bus zich in beweging zet en de klok 11.04 uur aangeeft wordt het nieuwe jaar ingeluid met een frisse Jupiler. Sommige mensen hebben in Engeland nog niet genoeg gehad. Doordat Snoefel niet aanwezig is in de bus dient iemand anders voor worstjes te zorgen en om 11.06 vult de nietsontziende geur van pikante worstjes de achterzijde van de bus. Met andere woorden: we zijn 2012 weer prima begonnen.

Ondertussen wordt nog bijgepraat over de afgelopen week en zonder er erg in te hebben slaan we in Lummen af richting Antwerpen. Feitelijk is het jammer dat Antwerpen niet de eindbestemming is voor vandaag, maar burgemeester Patrick Janssens besliste daar anders over. Inmiddels zijn links en rechts ook enkele bekentenissen afgelegd. Zo is Patrick Dokter tijdens deze busreis op een minder prettige manier van 2,5 liter maagzuur afgeraakt en geeft Martijn toe dat hij niet alleen zijn Fortuna-debuut gaat maken in de provincie Zeeland, maar ook zijn persoonlijke debuut. Christian heeft daarentegen al op vrij jonge leeftijd kennis gemaakt met de provincie Zeeland en heeft even overwogen om zich daar in de zomermaanden tijdelijk te vestigen. Zo goed zijn hem de Zeeuwse stranden bevallen.

Nadat de Antwerpse Ring probleemloos wordt genomen rijden we via de E34 richting Zelzate. Nadat we Beveren zijn gepasseerd begeven we ons op onontgonnen Fortuna-gebied. Een primeur! Nadat we richting Karnemelkstraat rijden passeren we, schier onbewust, de grens weer en arriveren in Zeeuws-Vlaanderen. Zonder dat ook maar ergens Hoek staat aangegeven rijden we naar Terneuzen, waarbij we juist vóór Terneuzen linksaf slaan. Na enkele kilometers worden we geconfronteerd met een brug over het kanaal naar Sas van Gent die openstaat. Geduldig wachten we het moment af waarop de brug zich weer sluit, de slagbomen weer richting hemel wijzen en we onze weg kunnen vervolgen.


Hier houden we noodgedwongen even halt

Na een paar kilometer deze weg te hebben vervolgd slaan we rechtsaf en rijden prompt Hoek binnen. Meteen valt op dat Hoek geen grootstedelijke agglomeratie is maar eerder kan worden gecategoriseerd als ‘boerengat’. Dat zal ook wel de reden zijn waarom we aardig wat bekijks hebben met onze bus. Als we een parkeerplaats hebben gevonden gaan we het centrum verkennen. Vanuit een ooghoek passeert ons een Volkswagen Golf waarin een opgeschoten knaap driftig zit te bellen. Ruikt hij onraad?

Als we daadwerkelijk richting centrum lopen, passeert de Golf ons wederom en bemerk ik dat deze Zeeuw nota bene een Ajax-shirt draagt! Als je in Hoek woont, ben je voor HSV Hoek, dunkt me. Zo niet, dan supporter je voor AA Gent of desnoods ben je lid van Cercle Brugge, maar een Ajx-shirt dragen vind ik er ver over.

Na een korte wandeling arriveren we daar waar we moeten zijn: Café – Hotel De Molenhoek. Helaas blijkt alles potdicht en ook JC krijgt de eigenaar niet wakkergebeld. We blijven niet bij de pakken neerzitten en een deel van de groep loopt richting en al dan niet geopende friture, het merendeel daarentegen vertrekt richting kantine van HSV Hoek. Als we weer bij de bus aankomn, slaat de chauffeur gauw de klep van de hoes dicht waarin zijn iPad zit. Waarschijnlijk wil hij ons niet laten merken dat hij stiekem op Radio Fortuna naar de voorbeschouwing aan het luisteren was van Hoek – Fortuna.


We kunnen niet naar binnen; de uitbater ligt nog in bed

Eenmaal aangekomen worden we verwelkomd door de spelersgroep die daar keurig op barkrukken zit te wachten op de dingen die komen gaan. Onder hen ook Lionel Lord. Van ‘The Lord’ zoals we die bij Fortuna kenden is weinig meer over. Zijn volvette nek spreekt boekdelen. Vanwege een lichte blessure speelt hij vandaag overigens niet mee. Jammer.

Daar waar de Goodyear-jassen tijdens Kerst in de kast bleven liggen, wisselt de commissie deze keer vliegensvlug van kleding. Het is de eerste maal dat we Zeeland aandoen en kunnen natuurlijk niet huiswaarts keren zonder een oordeel over de Zeeuwse keuken te vellen. Voor een paar Euro’s bestellen we frites met mayonaise (de prijslijst vermeldt anders) plus een kroket.

De keuken waarin dit allemaal wordt bereid ziet er spic en span uit. Het aanrecht is proper, de friturepan oogt schoon, de vloer is gepoetst, de vitrinekast houdt de snacks lekker warm en er is gezorgd voor voldoende ventilatie. Dit zorgt ervoor dat we de cuisinières van HSV Hoek een verdiende pluim uitreiken.


Puike keuken van HSV Hoek

Maar dan volgt stap 2: de smaaktest. En die valt verrassend goed uit! De frites zijn lekker warm, precies genoeg gezout, de mayonaise is smeuïg en nadat mij voor driekwart mijn frites hebben gesmaakt snij ik mijn kroket open. En dat verplicht mij toch om een bittere pil te slikken. De vulling is namelijk ondermaats.

Ik moet eerlijkheidshalve bekennen in de decembermaand naar een RTL-programma te hebben gekeken dat handelde over Maastricht. Daarin kwam een woordvoerder van Mora aan het woord en vertelde dat als je een echt goede kroket ontleedt, je dan draadjes ziet die het vlees binden. En ik dacht ‘Die man heeft gelijk!’. En juist dát mis ik bij deze Hoekse kroket. Het spijt de commissie dan ook zeer, maar bij die pluim gaat het blijven.

Enfin, genoeg gezeverd. Er wordt ook nog gevoetbald. Tijdens het bevestigen van spandoeken komen Mark Voss en Danny Wintjens het veld op opgelopen. En kort applaus valt hen ten deel. Ondertussen betreden ook de overige selectiespelers het veld en beginnen aan hun opwarming. De technische staf slaat het tafereel van een afstand gade.


Prachtig weer: de doelmannen beginnen aan hun opwarming 

Het lijkt erop dat nieuwbakken trainer Tiny Ruys vandaag met zijn sterkste opstelling gaat beginnen. De ‘Dusseldorp-opstelling’, zullen we maar zeggen. En dat houdt in dat Danny Wintjesn op doel staat, Rick Geenen, Timothy Dreesen, Yoann de Boer en Joeri Schroyen de achterhoede vormen. Op het middenveld controleren Ramon Voorn en Fernando Ricksen de boel en mag Wouter Scheelen proberen de spitsen te voeden. Danny Hoesen speelt op rechts, Kévin Diaz op links en puntaanvaller is Harrie Gommans.


De technische staf is uitgepuzzeld

Bij de spelersopkomst wordt een spreekband ontrold en ontstaat een vuurzee op de kleine zittribune. Wij zijn 2012 alvast goed begonnen! De spelers daarentegen beginnen iets minder overtuigend aan 2012. Al gauw blijkt dat goed voetbal op dit veld quasi onmogelijk is. Maar ja, wanneer heeft Fortuna nog eens goed gevoetbald?


We leggen onszelf meteen maar flink wat druk op

Ondanks dat er over de eerste minuten weinig valt te melden komt Fortuna op een 0-1 voorsprong. Scheelen speelt de bal naar de rechterkant en een lage voorzet komt aan de tweede paal uit bij Diaz. De Fransman heeft de bal maar voor het intikken en zorgt voor een voorsprong.


Vlammen in Hoek

Niet alleen het veld speelt de beide ploegen enigszins parten, dat doet ook Jan de Wind. Het veld ligt op een open vlakte en hoge ballen waaien pardoes weg. Aan Fortuna-zijde is het vooral Hoesen die gevaarlijk wordt wanneer Scheelen hem de diepte instuurt. Hij glijdt wederom langs zijn tegenstander, maar zijn voorzet is onnauwkeurig en kan tot corner worden verwerkt. Meteen komt Dreesen mee naar voren, maar de bal kan worden ontzet.

Na een klein half uur wordt Fortuna weer gevaarlijk als een vrije trap van Hoesen slecht kan worden weggewerkt. De bal stuitert en Ricksen, die op de grond ligt, probeert op doel te trappen. De bekwame doelman van Hoek kan een 0-2 achterstand voorkomen.

Hoek probeert er een bitsige partij van te maken en komt hierdoor beter in de wedstrijd. Ruys had de afgelopen tijd al aangegeven dat er verdedigend nogal eens iets aan schort en heeft gelijk. Een aantal keren snijden de Zeeuwse aanvaller door de verdediging en dankzij Wintjens blijft de voorsprong op het bord staan.


Vervelend voetbal 

De meegereisde supporters laten zich hierdoor hun dag niet bederven en blijven stug doorzingen. Hoogtepunt is het aflezen van de opstelling door JC vanaf een kladbriefje, al heeft dat nauwelijks iemand gemerkt.

Het laatste wapenfeit van de eerste helft komt van Danny Hoesen als hij alleen op de doelman afgaat, maar vanuit een lastige hoek schiet hij de bal op de doelman. Als Ruys Hoesen een stukje koelbloedigheid kan bijbrengen, gaan we nog veel plezier aan de rechteraanvaller beleven.


Deze thermometer geeft ook de stand en tijd aan

Na rust komen een flink aantal andere spelers in het veld en maakt ook Suat Usta zijn debuut. Hij neemt samen met Roel Janssen de boel over achterin. De Boer en Dreesen waren toch erg slordig tijdens de eerste helft en mogelijk is Ruys op zoek naar het ideale koppel.


De nieuwe nummer 29 van Fortuna heet Suat Usta 

Door de aangebrachte wijzigingen komt Hoek beter in de wedstrijd en dwingt ook kansen af. Fortuna heeft flink moeite om onder de druk uit te komen en mist Gommans vooraan als aanspeelpunt. Hoesen is toch meer een man van acties en Adnan Secerovic is meer een centrale middenvelder die de snelheid mist om een flank af te dweilen.

Kansen ontstaan door foutjes aan de zijde van Hoek en één keer kan Secerovic bijna profiteren als de doelman onder een bal trapt. De voortzetting is echte dermate slecht dat een verdediger assistentie kan verrichten.

Na een klein uur loopt Fernando Ricksen plots het veld af. In een duel is er iemand op zijn hand gaan staan en zijn reactie daarop kon blijkbaar niet door de beugel, waarna de scheidsrechter hem een tijdstraf geeft. Roy Goossens vervangt hem.

De stoere verdediger staat nog geen minuut in het veld of de bal ligt in het doel. Niet dat hij er iets aan kan doen; de rebound die voortkwam uit de vrije trap was haast niet te missen. Een teleurstelling, dat zeker, maar op de tribune blijft de ambiance als vanouds. Het plaatwerk wordt keer op keer getest en dat zorgt voor een hels kabaal. Yoann de Boer, die driftig meespringt kan er de lol wel van inzien.


Wanneer gaat die gast nu eindelijk eens ingooien?

Ondertussen is de eindfase van de wedstrijd ingegaan en zijn Lars Gulpen, Dario Cannova en Thijs Nieuwland in het veld gekomen. Voorn controleert het middenveld, zo goed en zo kwaad als het kan, en Gulpen doet dienst als spelmaker.

Al gauw levert dat bijna succes op als Gulpen de bal naar Hoesen speelt en zodoende vrij voor de doelman zet. Maar net zoals in de eerste helft mist hij ook in de tweede de finesse om het af te maken.

Tien minuten voor tijd levert de Hoekse druk een corner op die door Goossens wordt weggewerkt. Usta pikt de bal op en speelt Voorn in. Hij gaat een één-twee aan met Nieuwland die vervolgens Usta weer aanspeelt. Wat volgt is een prachtige dieptepass die door Cannova onder de doelman wordt getikt: 1-2!

Het lijkt erop dat Beer Hoek hiermee is geveld. Enkele minuten later is het Nieuwland die Secerovic aanspeelt. De Serviër verstuurt een dieptepass naar Gulpen en vanuit een schuine hoek bepaalt hij de eindstand op 1-3.


Deze mijnheer kwam speciaal bij ons staan om te proeven van de sfeer

Na afloop van de wedstrijd geeft iedereen elkaar een handje en komen uiteindelijk naar ons tribunedeel. Op aandringen van enkelen neemt de selectie plaats voor de dug-out en stelt ons in de gelegenheid een prachtige groepsfoto te maken! Hulde daarvoor!


Zoek de zuurpruim

Nadat alle vlaggen en étendards zijn dubbelgeplooid en zijn ingeladen vertrekt de bus weer. Deze keer staat de brug niet open en via de provinciale weg rijden we Zelzate weer binnen. ‘Ivanhooo’ ruilt Radio Romantica in voor een dvd en we zijn vertrokken voor een uur ‘Masters of Hardcore’

De dvd  bestaat uit sfeerimpressies van enkele dansfeesten. Er zijn voornamelijk meisjes te zien die op een heel vreemde manier door het beeld springen, veelal gekleed in een makkelijk zittende broek en een sportbh. Toegegeven, het vergt enige training om zo te kunnen bewegen, maar om je zó te kleden om naar een deftig feest te trekken, dat zie ik niet zo zitten.

Het landschap trekt zich aan ons voorbij en als we zien dat er links en rechts aan de weg wordt gewerkt rijden we al over klaverblad Kerensheide. Nadat we de bus keurig hebben achtergelaten zit de dag erop. Hoek uit, Fortuna heeft er in haar bestaan nog niet verloren! Het zal John deugddoen.

COYS!